hanulinka

XXX.XXX.17.204
Se vcelkami nemam zadne zkusenosti
vlastnime pozemky-pastviny pro kone, rozlehle, udrzovane, nekolik stromu...
coz se asi stalo velmi oblibenou naletovou destinaci pro vceli roje.
pro nas Problem
nektere vcelky jsou mirumilovne, nevsimaji si nikoho a niceho, jine jsou spise agresivni-coz by se mohlo stat nebezpecne pro kone, kteri se v ohradach pasou a pod stromem vyhledavaji stin.
CO DELAT..kdyz se u nas usadi roj vcel.?
obvolali jsme nekolik vcelaru v okoli, nikdo vcelky nechtel, hasice to nezajima.
co mi prijde az zhovadile...vetsina z nich mi poradila-at to spalime-coz mi pripada zhovadilost.
na jednu stranu vsichni narikaji, ze je vcel malo, na druhou stranu reknou spalte roj..
letos zu u nas pristaly 3 roje.
jeden byl slabsi, ale 2 byly opravdu obrovske, vcelky silne.
co delat a jak postupovat?
vcelky jsou pro kone nebezpecne-tedy-roj vcelek..
jak se jich zbavit a neublizit Jim?
kamaradka asi 20 km od nas, ma stejnou zkusenost, nikdo roj nechtel.
take ji bylo razeno roj znicit.
je to mozne?
rada od vcelaru..
hanulinka

XXX.XXX.17.204
V sousednich vesnicich je nekolik vcelaru, v nasi vsak zadny.
PAANE JOO...to znamena stovky roju zlikvidovat jen kvuli tomu, ze nevite, komu uletely?
a to vsichni narikaji, jak je malo vcel...a jak vymiraji kvuli postrikum, a nakonec tohle?
to neexistuje nejaka karanteno pro vcely, nebo vysetreni, zda je roj v poradku?
Tiež mám skúsenosti s koňmi - mali sme tri niekoľko rokov, a zároveň máme aj včely. Moje sú síce mimo, ale mám suseda - cca 30 mt s 15 - 20 rodinami.
Zo skromných skúseností poviem, že včielky v roji nie sú automaticky útočné. Ak sú z dobrého chovu, teda že matka je z rozmnožovacieho, či šľachtiteľského chovu, jej deti sú v pohode. Horšie je to pri "bežných" včelách. Tie sú veľmi nepríjemné - to je asi Váš prípad.
Stalo sa mi, že sa mi kone - zvlášť jedna kobylka - pri kontakte s včelami plašila. Cez pozemok ide potok, a na jeho piesočnatom brehu si húfy včiel od suseda sadali a riešili si svoje. Samozrejme - keď ich tam koník vyrušil, tak šli neraz do neho.
Tie roje sa u Vás zdržia deň, dva, výnimočne dlhšie. Sú súčasťou prírody, preto ak aj koňom trochu vadia, nejedná sa o žiadnu tragédiu - jednoducho sa im vyhnú. Iné je, ak by ste provozovali jazdenie, či vozenie sa (deti, začiatočníci, hipoterapia ap.). Vtedy tie včely tam nemajú čo robiť.
Moja rada: do vedra či inej nádoby zarobte oheň, priložte slamu, seno, nech to dymí a podložte to pod roj - aby dym šiel priamo na roj - ak máte kuklu či klobúk so sieťkou, môžete ich aj trochu podrbať palicou. Najlepšie však je zdroj dymu zavesiť tesne pod roj tak, aby ich to odymovalo - pôjdu preč.
Veľa šťastia.
miloš123
napsal(a):
Roje neznámého původu se musí zlikvidovat kvůli chorobam včel.škoda to je, ale když si vezmete to riziko ze se potom pálí celé včelnice včetně vybavení tak jeden roj proti tomu nic neni.
No ak je poblízku včelár, a má prázdne úle, tak nech si ten roj vezme, dá ho od ostatných bokom, prelieči, dá zopár rámikov s a bez medzistienok - a samozrejme, nech to pozoruje. Preventívne páliť roj - včely - mi pripadá extrémne surové.
Veď keď ho nik nechce, tak sa môže vziať (do bedne, do vreca) a odniesť niekam hlboko do lesa. Ale likvidovať?
miloš123
napsal(a):
Roje neznámého původu se musí zlikvidovat kvůli chorobam včel.škoda to je, ale když si vezmete to riziko ze se potom pálí celé včelnice včetně vybavení tak jeden roj proti tomu nic neni.
Daleko větší nebezpečí přenosu chorob je u včelařů ve starých úlech, samotný roj není tak nebezpečný, zvláště u moru si myslím, že roje na rozšíření nemají takový vliv, spíše včelí loupež u nemocných včel.