Nechal bych to na podzim, tedka to nejde podle meho názoru.vloni ksem talhle stěhoval na zahradě o 50 metrů.ale to uz byl listopad a hlasili chladno tak sem je přenesl včely vylétly až se oteplilo.Bez nějakých citelnych ztrát.Ve Vašem případě bych teď prendal do vašich ulu nakrmil na zimu a stěhoval az jak píšu.mnoho zdaru přeju.
xxxxxxx

XXX.XXX.4.62
Nechal bych to na zimu, klidně až v únoru, aby delší dobu před stěhováním nebyli venku.
V sezoně jsem je stěhoval 1200m a nebylo to vůbec dobré.
Já bych teď podal Formidol na utlumení varoázy, pak přendal včely u kolegy do svých úlů, nakrmil na zimu a ideálně stěhoval až na jaře než začnou létat, to bude úl i nejlehčí váhově. Pokud musíte přestěhovat letos, tak bych se toho nebál ani teď. Zaleží, jak to vypadá uvnitř. Zase Formidol, pak do svých úlů a třeba po týdnu přestěhovat (večer) a ihned nakrmit. Při převozu dávám úly na molitan nebo staré matrace.
xxxxxxx

XXX.XXX.4.62
Přeji hodně štěstí a dejte vědět, jak to dopadlo.
jirka.
luboss
napsal(a):
Dobrý den řeším možností přenesení včel od kolegu který končí problém je ten že včely budu přenášet jen cca 500m, zajímalo by mě jak postupovat zda včely přesunout u něho do mých ulu a přenést aby se co nejméně včel vrátilo na co si dát pozor a td, děkuji Luboš.
Dobrý den, je potřeba přendat včely i s jejich úly k někomu ve stejném obvodu, alespoň o 3-4 km a po 10-14 dnech přemístnit na vaše stanoviště.
Dobrý podvečer jak sem dopadl, snad dobře, postup večer kolem 20hod jsem ke kamarádovi přivezl svoje uly a veškeré včelstvo na rámkách jsme přendali do mých ulu které jsem tam nechal do rána v 7hod ráno jsem je stěhoval ke mě domu cca těch 500m zbytek včel bylo na spodním dnu které při transportu neodletěli večer v 20.45 otevřu česno a nechávám to na včelách, zapoměl jsem dodat v 7 ráno jak je přivzu domu zakrmujo a večer v tech 20.45 hod pouštím některé letavky se vrácejí protože pozoruji bývalé stanoviště u kamaráda jinak pan včelař má 85 let a včelaří od 65roku z rodinných duvodu došlo k této neobvyklé situaci.. děkuji Luboš proto jsem se dotazoval zde...
Já jsem s přemístěním dopadl o dost hůře. V sobotu večer jsem přenesl včely v 6r plemenáči asi o 15m dál v rámci zahrady na místo kde by měly zůstat a nechal je zavřený. Chtěl jsem je druhý den ráno přendávat do nástavku. Všechno jsem si připravil (nový úl, rámkový krmítko, mezistěnu a souše), že je jenom přehodím do nástavku nakrmím a bude klid. Jenže jakmile jsem včely otevřel okamžitě všechny létavky odletěli na původní místo ! Tak jsem asi zpanikařil a úly po 2 hodinách přenesl raději zpět. (to stanoviště je asi 2m od chodníku kde chodí docela lidé)
Létavky se začali celkem v pohodě vracet do nového úlu a vypadalo to, že jsou jen nepatrné ztráty před česnem (řádově desítky včel).
Včera večer jsem šel včely večer zkontrolovat a dokrmit a když jsem vytáhl mřížku v podmetu tak odhadem dvě plné hrsti uhynulých včel a navíc úplně bez zásob!
Nechápu kam se poděly ty zásoby ! Když jsem je přendával, byly dva plný rámky zásob a další 3 litry roztoku jsem jim ještě dodal - všechno bylo pryč. Fakt to během včerejška na loupež nevypadalo. Bylo otevřené pouze očko.
Je možné, že by zbylé včely měly zásoby nasáté ?
Dnes jsem ty včely pro jistotu nechal prozatím úplně zavřené a pustím je až odpoledne.
Jak jsou kolem úlu mrtvé včely, tak jde o jasnou loupež, muže se stát i loupež tichá a to hlavně při ztrátě matky.Při napadení a následném boji, kdy jsou mrtvolky kolem úlu a v úle tak útočnice v prvé řadě zabijí matku a včelstvo se bez matky tak tvrdě nebrání a vzdá to.Jinak stěhovat včely na takovou vzdálenost nejde v tomto čase dělat, protože to většinou dopadne takto.Musí se úly přemístit dál než jaký je jejich dolet a to je vzdušnou čarou na vzdálenost alespoň 4-6km a po 14 dnech je přesunout na vaše stanoviště, nebo to provedete v čase, kdy včely aspoň týden nelítají teplota pod 9°C, ale rozhodně ne za mrazu.
Před 14ti dny jsem potřeboval přesunout včelstvo v rámci včelnice asi o 30 metrů. Ráno jsem ho naložil na kotouč a jelo. Na novém místě jsem ho zavřel a otevřel jsem větrání v podmetu a místo strůpku jsem dal okenní síť. Druhý den jsem ho otevřel a vše bylo v pořádku. Dnes většina lidí začne včelařit tak, že dotáhne domů včely a pak na internetu shání rozumy a přitom stačí si koupit základní včelařskou učebnici, jako je Včelařství od Veselý a kolektiv. Není otázka na kterou by tam nebyla odpověď. V této době mít něco na 6ti rámcích je blbost a ještě ta mezistěna, to nemůže dopadnou jinak než jak to skončilo vyloupením. V přírodě má budoucnost jen silný a zdravý jedinec.
Chápu kam tím míříte, ale "Vaše" pravda bude někde uprostřed, dva oddělky z počátku června které jsem vytvořil jsou v luxusním stavu na dvou nástavkách. Před zakrmením měli min.4 plné rámky svých zásob. Tento oddělek jsem ani dělat nechtěl, ale jeden takový komerční včelař mi místo na začátek června zamluvené F1 matky tuto matku dodal až v půli července, se slovy že je ještě na všechno spousta času. Samozřejmě jsem to rozmýšlel a i čerpal jak píšete na internetu...Ale přesně rada typu :"Před 14ti dny jsem potřeboval přesunout včelstvo v rámci včelnice asi o 30 metrů. Ráno jsem ho naložil na kotouč a jelo. Na novém místě jsem ho zavřel a otevřel jsem větrání v podmetu a místo strůpku jsem dal okenní síť. Druhý den jsem ho otevřel a vše bylo v pořádku" může být pro spoustu včelařů zkušených méně než jste vy zavádějící...vše je vlastě jednoduché.
Nicméně se zde nechci pouštět do nějakých vášnivých debat a vím, že jsem chybu udělal.
Spíše bych býval ale očekával vaši radu jak dál, kterou třeba obsahuje příspěvek před vaším, než informaci že dneska většina lidí začne včelařit tak jak píšete...
Ve Vašem případě je rada jednoduchá. Když začnou včely loupit, není obrany, jedině včelstvo odvést někam daleko, ale tam ho klidně mohou loupit jiné včely. Včely vymíst, úl uklidit a oni se někam vžebrají k jiným. Příště alespoň budete vědět, že komerčním, kde se především počítaji Kč nemůžete všechno věřit.Ono stačí, když máte 20 včelstev a z každých můžete vzít rámek zavíčkovanýho plodu a oddělek takto posílit, ale jistota to v tento čas stejně nejni.
JIRANJ
napsal(a):
Chápu kam tím míříte, ale "Vaše" pravda bude někde uprostřed, dva oddělky z počátku června které jsem vytvořil jsou v luxusním stavu na dvou nástavkách. Před zakrmením měli min.4 plné rámky svých zásob. Tento oddělek jsem ani dělat nechtěl, ale jeden takový komerční včelař mi místo na začátek června zamluvené F1 matky tuto matku dodal až v půli července, se slovy že je ještě na všechno spousta času. Samozřejmě jsem to rozmýšlel a i čerpal jak píšete na internetu...Ale přesně rada typu :"Před 14ti dny jsem potřeboval přesunout včelstvo v rámci včelnice asi o 30 metrů. Ráno jsem ho naložil na kotouč a jelo. Na novém místě jsem ho zavřel a otevřel jsem větrání v podmetu a místo strůpku jsem dal okenní síť. Druhý den jsem ho otevřel a vše bylo v pořádku" může být pro spoustu včelařů zkušených méně než jste vy zavádějící...vše je vlastě jednoduché.
Nicméně se zde nechci pouštět do nějakých vášnivých debat a vím, že jsem chybu udělal.
Spíše bych býval ale očekával vaši radu jak dál, kterou třeba obsahuje příspěvek před vaším, než informaci že dneska většina lidí začne včelařit tak jak píšete...
Vloni jsem měl jedno včelstvo slabší, posílil jsem ho rámečky ze silnějších, ze kterých už měly vybíhat včely a zúžil česno na jedinou včelu a zvládli si to uchránit (a to byla i spousta vos, což letos není). Ještě je potřeba takto slabé včelstvo krmit zásadně večer a pokud možno, když má další dny pršet, aby silná loupící včelstva neměla šanci.
Díky všem za rady,
stav je takový, včely jsou přesunuté 10 km, přesun proběhl bez problému, a je klid. Měl jsem to udělat rovnou...já vím, ale v podstatě jsem chtěl dodržet pouze legislativu svazu a VS. Teď mají cca 9dm2 zavíčkovaného plodu (takže odhad 3500 nových včel do dvou týdnů pak mezera), obsednutých 7 uliček, ale výrazně řídčeji než měli. Jinak po té loupeži matka nekladla, takže se zase rozkládá, pylový zásoby žádné ! Ale včely nosí pyl jako divý, až se divím odkaď. Zásob teď mají cca 7 kg. Další už je zpracovávat asi nenechám, mám pro ně schovaný ještě 2 rámky po 2 kg.
1 až 2 rámky s plodem asi vyštráchnu, ale pylový určitě ne, nebo spíš mám obavu sebrat je abych tím neohrozil kmenový včely přes zimu v plodování. "Zase jsem si vzpomněl na radu jednoho včelaře když mi v květnu radil, jestli můžeš schovej si na srpen alespoň jeden pylový rámek... může se ti hodit !".