Zazimování oddělku 39*24 na 6 rámkách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2016 22:55
JIRANJ

XXX.XXX.23.150

Před cca 14 dny jsem vytvořil ještě dva oddělky s oplodněnými matkami Vigor. Dal jsem 3 rámky s plodem, souš, zásoby a mezistěnu. A při dnešní prohlídce musím konstatovat, že ačkoliv všechen plod je vyběhlý a oddělky nevypadají vůbec zle (plemenáč je plný včel ve všech uličkách, v podmetu i pod víkem včely, celý nástavek na zazimování prostě nedají. (Mezistěna dostavěná z 1/3 a je zřejmá neochota stavění dalších rámků). Volné souše nemám.

Jak lze úspěšně zazimovat oddělek na 6 rámkách?

Kolik nakrmit?

Má smysl uvažovat o tom, že bych zimoval 2 svoje kmenový včelstva na 2 nástavcích o 10 rámcích (zvětšil uličky - nakrmené zatím cca 15 kg roztoku 1:1 ) a dva rámky se zásobami dal oddělkům. Tzn. vyndal bych nedostavěnou mezistěnu a zimoval v 7 rámkovém styrodurovém plemenáči?

30.7.2016 08:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli vám matka od samého začátku v oddělcích klade, tak bych se přezimování nebál. Nevím odkud jste, ale u nas je celoroční snůšková-medová bída. Do oddělku dávejte po troškách medocukrové těsto, ať matka stále co nejvíce klade a tím možná donutí včely dostavět mezistěnu. Nejlepší by ale bylo někde světlou souš sehnat a nahradit rozestavěnou mezistěnu. Oddělek na 6 rámcích zimu může dobře přežít, ale záleží jaká ta zima, přípedně jaro bude. Odebrat včelstvám dva zásobní rámky pro oddělek taky jde, ale přidal bych jim ještě tak o 2kg cukru více. Ono ale záleží v jakém stavu včelstva a oddělky v září budou.

30.7.2016 20:18
miloš123

XXX.XXX.126.101

Též jsem vloni zimoval oddělek na 6ti rámkach, na jare jsem, ale brzo rozšířil a včely to uz nedohnali.až tedka jsou na dvou nástavkách.a to sem jim půl nástavku dal souší.

30.7.2016 23:41
tom.50

XXX.XXX.117.5

Já se domnívám, běžně to dělám, že tak zvanou záložní matku, tedy mikrovčelstvíčko zimuju. Klidně i na jen 3-4 rámkách. Jde to. Dokonce si něco matně pamatuju, snad ze Včelařství, o zimování včelstvíček v oplodňáčcích!

Samosebou nelze očekávat, že takové vč v další sezoně přinese rekordní výnos. Jarní med asi žádný, ale na druhou snůšku už je tak silné, že uspokojivý výnos dá. To v případě, že náhradní matka zjara potřeba nebude a vč se nechá rozvíjet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík