Jj, taky starou odstraňuji tak dva dny před přidáním nové M, jen mám strach jestli bodavé včelstvo novou M příjme hned po vykousání medocukrové zátky. Mám obavu, že nepoznám při tom jejich "řádění" jestli včely novou M krmí nebo na ni doráží. Asi nechám minimálně den zavřenou pevnou zátku, než je pustím k těstu.
Dík za reakci.
Ahoj já jsem přidával teď 4 matky a z toho 2 vzali. Osobně bych s otvíráním pevné zátky nespíchal v této době. Jinak 2 co nevzali tak jsem dělal tímto způsobem a ty další 2 jsem udělal smetenec. Dal na den do sklepa prikrmil a druhý den dál matku s pevnou zátkou a až další den těsto. No a poté asi tak po týdnu jsem smetenec spojil se vcelstvem přes noviny. U toho jsem samozřejmě matku odstranil a vyloupal matečníky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1
napsal(a):
Jj, taky starou odstraňuji tak dva dny před přidáním nové M, jen mám strach jestli bodavé včelstvo novou M příjme hned po vykousání medocukrové zátky. Mám obavu, že nepoznám při tom jejich "řádění" jestli včely novou M krmí nebo na ni doráží. Asi nechám minimálně den zavřenou pevnou zátku, než je pustím k těstu.
Dík za reakci.
Je lepší vkládat novou matku do jedné až dvou hodin po osiření. Zvlášť teď v době slídění. Za dva dny už mají naražené matečníky a novou matku většinou zabijí. Pokud dělat delší pauzu, pak lépe alespoň devět dní, aby ve včelstvu nebyl žádný otevřený plod a naražené matečníky se daly dobře najít a vylámat. Osobně, když v této době potřebuji vyměnit starou matku, udělám silný oddělek s novou matkou a po skončení slídění ho zase spojím se včelstvem. Samozřejmě po vychycení staré matky. S oddělkem novou matku snáze přijmou. Je to výhodné i proto, že zároveň plodují dvě matky a obě vytváří zimní generaci současně a po spojení pak vytvoří opravdu silné včelstvo.s mladou matkou.

Oddělek si přece snadno uděláte ze včelstva, kde chcete matku měnit. Oddělky obecně nové matky lépe přijímají. Dobré je to, že pak do včelstva nepřidáváte jen matku, ale již zharmonizované malé včelstvo, které už se o "svou" matku při spojení postará. Spojovat se ale musí tak, aby přidávaná matka byla s oddělkem v nehořejším nástavku.
Jednak je na tvorbu oddělku pozdě a jednak chci M úplně geneticky jinou(včelstvo je děsně bodavé a stávající M klade mezerovitě)
Vždy přidávám oddělek do horního nástavku a málo kdy starou M ze spodu odstraňuji. Nechávám to na včelstvu, které si v 99% vybere samo M mladou. Jednou se mě dokonce stalo že zůstaly skoro dva měsíce matky obě. Jedna dole, druhá nahoře a předháněly se která naklade víc.

Pozdě na tvorbu oddělků? No tak jo..slabých určených k přezimování určitě, ale o tom jsem nepsal...
Tak se mě to podařilo, M krásně klade. Druhý den po odebrání staré M jsem vložil novou v uzavřené klícce. Za další dva dny jsem zrušil naražené matečníky, otevřel klícku, otvor v klícce jsem doplnil o medocukr. těsto a pro jistotu celou klícku potřel tuhým medem.
Příště to ale budu raději řešit tím oddělkem, protože kdybych přehlídl nějaký matečník, tak by se to nemuselo podařit.
Díky za rady!