Dobré ráno všem, tak po dlouhé úvaze jsem se rozhodla přidat se s dotazem k Vám. Jelikož jsem přišla před pár měsíci ke včelám a mé zkušenosti nejsou takové jaké bych si přála, tak budu ráda když poradíte a neukamenujete že se ptám na takové "hovadiny".
Po úmrtí svého otce jsem najednou přišla ke 12ctí včelstvům. Včely mám plně zazimované, slabší na jednom nástavku, silnější na dvou. Rámková míra je 39x24 (doufám že teď nekecám),9 rámků na nástavek. Včelky jsem fumigovala dle své předešlé zkušenosti s tátou. No a teď začíná to ALE...Furt mi přijde že ty moje chudinky budou mít málo krmení a můj dotaz zní, kdy mohu přikrmit? Je mi jasné že až na jaře, ale kdy? Mám se řídit teplem i kdyby bylo v únoru třeba jen jeden den +12 a nebo měsícem? Tedy krmit až třeba od půlky března až bude konstantní teplota nad +10 třeba po dobu vícero dní? Bohužel na tohle jsem se táty nikdy nezeptala
Krmila jsem už od posledního točení, nejdříve podněcovací dávka (1kg cukru - roztok), ve výsledku dostaly 15 kg. Včelařím v Plzeňském kraji, nadmořská výška do 500 m.n.m.
Předem Vám všem děkuji za odpovědi, vím že to to téma mnohé z vás asi rozlítí.
...ačkoli jsem rovněž "začátečník" tak jsem na podzim krmil rovněž kolem 15 kg cukru ( v roztoku 1:1) a nepředpokládám, že by moje včely měly na zimu zásob nedostatek. S tím by měly vystačit min. do dubna. Takže já bych už nekrmil.
Pokud bych krmil k podnícení tak asi těstem (uválet cca 1kg placku). To bych jim tam na horní loučky klidně dal až bude rozumně teplo ( ? 13-15 stupňů ? - alespoň při této teplotě mám pocit, že moje včely začínají "vyvíjet" nějakou aktivitu). Ale nejdřív bych teda - když už do nich "polezu" kouknul kolik mají opravdu zásob - v uličkách je to docela dobře vidět.
Kolega, se kterým včely konzultuji, na podnícení vidličkou rozruší kolem hnízda voskový víčka a rámek zas vrátí. Pokud tam ty zásoby jsou ať je nejdříve spotřebují- těsto je v porovnání s cukrem drahé.
Toto je můj názor, ale možná mě bude někdo dementovat...
Dobrý večer,15kg na jeden nástavek je dost, na dva 20kg, ale musíte započítat i to co jim zůstalo po posledním medobraní, obecně se doporučuje z plodiště zásoby nebrat, já toto respektuji a plodiště jen prohlédnu.Je dobré si nechat na každé včelstvo jeden rámeček s květovým medem, který na jaře při teplotě aspoň 10°C přidáme do včelstva, před tím narušíme víčka.Je dobré si nechat i pár pylových rámků.Jinak jaký jste měla spat kleštíka a kdy u vás byl proveden aerosol.Já po jeho provedení po dvou dnech myl podložky na směsný vzorek a kontroloval spad roztoče na podložkách a úplně jsem se lekl, protože tam bylo těch potvor fakt hodně, jestli přežijí včelky tak to vidím na jaře na nátěr plodu, přitom jsem dělal fumigaci 24.10. a 3.11.2016 aerosol 10.12.2016.Jinak chovám na rámkové míře 39x24, zimuji na 2 nástavcích a letos byla podletní snůška slabá tak jsem dával na včelstvo 20kg cukru + to co měli v plodišti.
Včelařím 40 let na r.m.27,5 x 39.Mám 25 včelstev a krmím také pouze 15 kg na včelstvo. Většina včelařů okolo mne krmí 20 kg, ale já jsem nikdy z nedostatkem krmení neměl problém. Je třeba si ale v době krmení pohlídat, aby vám neloupežili jiné včely a vosy. Jinak přikrmení v této době už nejde. Jedině pokud máte záložní plásty tak jim je přidat. Pokud začnete přikrmovat brzy třeba na jaře cukr, tak si zbytečně zimní včely unavíte a to bude mít veliký vliv na novou generaci včel o kterou by se měli začít starat, ale budou mít málo sil a dřív budou umírat. Pokud už tedy přikrmovat na jaře musíte, tak medocukrové těsto jak je již výše popisováno. Těsto udělat tak že si zahřeju trochu medu a do teplého medu vmíchám moučkový cukr až do té doby když je těsto tuhé a nelepí. Dát na horní loučky viz výše. Tak ať se daří a holky vám bez problémů přežijí.
VOBLER 59

XXX.XXX.200.131
Asi nejhorší skutečnost u všech začínajících včelařů je že mají stále pocit že včelám něco schází ž se do nich musí dívat nebo s nima nějak manipulovat.Tím nadělají v sezonu i mimo sezonu více škody jak užitku. Já dávám 20 - 22 kg na včelstvo s tím že co zbyde na jaře použiju pro oddělky.Z mého pohledu je lepší pár plástů na jaře vyndat než zjistit že mi to v březnu nebo v dubnu zašlo hladem..Další možné nebezpečí s přendávání zásobních plástů z jedněch včel do druhých je to že včely někdy z ponechaných zásob medovicového medu na jaře dostanou průjem nebo uplavici a přendáváním to pak rozneseme i do jiného včelstva, zrovna tak težko odstranitelnou nosema ceráne ta se takto tímto způsobem velmi zdárně roznáší mezi ostatní včelstva pokálenými rámky těchto zásobních plástů ! Přikrmování i medocukrovou plackou včelstvu stimuluje prakticky snůšku tudíž tím podnítí včelstvo k větší aktivitě i matku k plodování v době kdy je to ještě předčasné, při zpětném ochlazení ale matka klást už nepřestane a včelstvo tak spotřebuje mnohem víc energie i zásob zahříváním a péči o plod a pak může přijít situace že se dlouhověké včel brzy upracují a uhynou do jarní snůšky pokud ostatní neuhynou také protože z venku ještě stále snůška není nám zůstanou doslova slabčáci.Proto dávám raději 20kg, držím se hesla - nepohnojíš tak ani nesklidíš - a mám tak větší jistotu zdárného přezimování.Zimuji 25 kmenových + 4 záložní včelstva až do ledna (odběru měli) jsou včely jen na pletivu bez spodních šuplíků po odběru měli znovu vytáhnu šuplík až do prvního proletu až pak vše uzavřu uteplím hlavně nad hlavou a ještě se mi zatím nestalo že by mi byť jedno včelstvo uhynulo.jak už napsalo mnoho zkušených a moudrých včel ještě nikdy nezašly zimou ale skoro vždy na jaře hladem.
1)
Ty rady na dostatek krmení jsou krajně nepřesné pokud se neuvede rámková míra a počet rámků v nástavku! Tazatelka jasně uvádí devítirámek Adamce a tak do jednoho nástavku 9 rámků nemůže dostat 20 kilo, protože na podzim se včelstvo nesmí "ulejt", ale musí mu zůstat prostror s prázdnými buňkami na "zasednutí" zimního chumáče.
2)
Medocukrové těsto doslova vyhání včely pro vodu a proto na dokrmování těstem v předjaří pozor. Navíc příliš měkké těsto se ohřeje a rádo "skápne" do uliček. Je lepší dát pod placku kousek igelitu s dírkami, ještě lepší je polynet - https://www.vceliobchod.cz/pletivo-jemne-polynet-oko-5x5-1m
Jinak s radami přispěvatelů celkem souhlasím, radí ale spíš o tom, jak nakrmit příští sezonu a ne jak pomoci té paní v té chvíli, kdy se ptala. Na druhou stranu uvedla příliš málo informací a pak je radit velmi těžké, ne-li nemožné.
Jestli to tu ještě Včelařka čte, prosím o sdělení, jak to dopadlo?