slimak

XXX.XXX.209.80
Dobry den. Pridavam fotky ktere jsem poridil pri odberu zimni meli. Mam obavy ze zasoby nevydrzi...jde to poznat z fotky? Muzu uz dat placky medocukroveho testa na ramky pro jistotu? Co myslite? Zakrmeno bylo asi 16l roztoku na jeden ul pomer 2:3...predem diky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

slimak
napsal(a):
Dobry den. Pridavam fotky ktere jsem poridil pri odberu zimni meli. Mam obavy ze zasoby nevydrzi...jde to poznat z fotky? Muzu uz dat placky medocukroveho testa na ramky pro jistotu? Co myslite? Zakrmeno bylo asi 16l roztoku na jeden ul pomer 2:3...predem diky za rady.
Hele nejsem včelař, ale imho včely v zimním hroznu zpracují jen to, co mají pod sebou v buňkách. nemůžou v lednu courat po úlu a zpracovávat medocukrové těsto.
slimak

XXX.XXX.209.111
Aha, no ja prave myslel, ze jdou od spodu nahoru...a pak se presunuji k dalsim zasobam...
Uživatel s deaktivovaným účtem

slimak
napsal(a):
Aha, no ja prave myslel, ze jdou od spodu nahoru...a pak se presunuji k dalsim zasobam...
Ale v zimním hroznu si nemůžou zpracovat medocukrové těsto ani nic jiného...potřebují to mít v plástvích.
Těsto se používá na jaře, když už začne včelstvo plodovat, pokud má málo zásob.
Jinak kniha nástavkové včelaření říká, že na zimování potřebuje včelstvo 25 kg zásob.
slimak

XXX.XXX.209.111
Jen jsem zapomnel jeste napsat ze se jedna o rijnove oddelky na 6ti ramcich, takze 25kg to by bylo asi moc.
Ahoj u těch zásob bych se nebál že budou mít málo hlavně tomu dopřává naše zima která je momentálně.Tomu oddělku by to mělo stačit v pohodě mě některá včelstva vzala jen 15l roztoku a to tam svích zásob měli jen tak 3kg. Jinak těsto vkládám až po prvním pořádném proletu cca v půlce Únra
slimak

XXX.XXX.209.111
Prave me prekvapila ta delka hrazky...u druheho vcelstva. Tak kdyztak to zkusim s testem cca v pulce unora...snad to bude v pohode...no proste radsi zakrmim vic...
V pohodě to bude vůbec se nemusíš bát pokud jsou oddělky bez chorob a nenapadeny kleštíkem zásob bych se vůbec nebál. pokud by byla teplá zima a časté výkyvy počasí bylo by to horší. v takové zimě jaká je mají včelstva malou spotřebu zásob největší je až z jara kdy matka ploduje včeli lítají na pyl ale ještě není dostatek nektaru.
slimak

XXX.XXX.209.111
Super. Dekuji za uklidneni a rady...musim priznat ze to jsou docela nervy kdyz nad tim clovek zacne premyslet... Jinak vcely mam preleceny gabon, formidol a areosol. Jako zacinajiciho vcelare me docela prekvapilo kolik vcel bylo mrtvych na podlozce...
To se u oddělků stává málo zimních včel které jdou do zimy zpracováním cukru na podzim zeslábnou a pak brzy umírají, ale neboj pořád jich tam bude dost aby přečkali. Jinak podle té měli nebudou extra silná asi bude pomalejší jarní rozvoj. Nechat je hezky v teple ať se rozjedou a až budou plné teprv rozšiřovat nic neuspěchat.
slimak

XXX.XXX.209.111
Dobre. Diky za rady!