Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2017 00:53
jellec

XXX.XXX.240.93

Dobry den.letos zacinam a snazim se ziskat informace o oddelcich.pokud chci udelat oddelek a vzal bych ramky s plodem a dal do plemenacku nebo noveho ulu spolu s mladuskami a pridal zakoupenou matku prijmou ji vcely?nebo musim jeste neco udelat?dekuji za informaci
Ps.vim.ze je toho plny internet ale kazda rada dobra;).

30.3.2017 10:51
Alternative 052

XXX.XXX.11.32

Chápu dobře, že začínáte a budete mít oddělek bez matky? To mi nedává smysl.
Pokud skutečně začínáte s oddělkem a chcete dělat jiný, tak na to je čas až příští rok. Nyní se musíte naučit převést oddělek přes sezonu a připravit vznikající včelstvo na zimu.
Z Internetu budete mít akorát hlavu jako pátrací balón. Knihy, které nemůžete nemít:
Liebig, Včelaříme jednoduše. Překlad strašný, kniha vynikající.
Např.: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=V%C4%8Dela%C5%99%C3%ADme+jednodu%C5%A1e¨
F. Pohl, Úspěšné včelaření (dokonalý výklad o tvorbě oddělků):
https://www.srovnanicen.cz/q/pohl%20friedrich%20%20Uspesne%20vcelareni/
Včelařství I
http://www.psnv.cz/eshop/?83, vcelarstvi-svazek-i.

30.3.2017 14:08
jellec

XXX.XXX.240.93

Dobry den..asi jsem tonspatne napsal.nam vcelstvo vyzimovane ktere me nyni zaplnuje druhy nastavek.proto me zajimalo zda kdybych koupil matku a pridal ji k odebranym ramkum a vcelkam do jineho plemenacku nebo ulu zdaby matku nezabily nebo zda je treba lepsi koupit jen matefnik nwbo pockat az si matku vytvori samy.

30.3.2017 14:16
Alternative 052

XXX.XXX.11.32

Všechny možnosti jsou reálné. Přidávání matky je docela subtilní proces, i to vše je v těch knihách, na něž jsem dával odkaz. A v řadě dalších. Rozhodně ne naostro, ale v přidávací klícce s těstem, tak ji určitě dostanete. Je dobré vypustit doprovodné včely.
Ale proč si nezkusit vychovat vlastní matku? Nicméně na to je ještě čas, je příliš brzy. Bude třeba mít silné včelstvo do jarní snůšky, takže teď spíš uvažujte o rozšiřování, ale zase opatrně. Příliš brzy - včelstvo podtrhnete. Příliš pozdě, zase problém... A možná i vyrojení.
Jsou lokality, kde už rozšiřují, jsou jiné, kde na to dojde až tak za měsíc... Takto těžko radit...
Jsou opravdu oba nástavky plné, nebo jen sedí v tom horním? Vyvěšují se do podmetu?
Obecně platí, že matka vylíhlá z matečníku už třeba v plemenáči je lépe přijata než matka přidaná v klícce, ale může tomu být i jinak. Každopádně i s matečníky je třeba zacházet velmi opatrně, to Vám jistě řekne podrobněji ten, od něhož byste jej kupoval.

30.3.2017 22:54
tom.50

XXX.XXX.117.5

A vy chcete někomu radit? Je celkem zábavné jak začátečník radí a jediné co umí, je dávat odkazy na cizácké knihy, jako by nebylo nadbytek těch našich a nutno podotknout, že skvělých.
Kdybyste sám uměl víc, než jen dávat odkazy na cizí vědomosti, věděl byste, že zjara matku přijme cokoli i na ostro. Ještě ano, je březen.
Ale ano, s těstem je to jistější a je chytré to tak dělat raději vždy. Jen je dobré vědět jak to je doopravdy.

No a doprovod je nutné usmrtit a ne vypustit. Tedy to je odborná rada z českých zdrojů, na západ od nás holt, třeba, ...

Na okraj se zeptám (řečnická): kolik vám přežilo včelstev letošní zimu? A kolik včelstev jste zazimoval a kolik jich máte dnes a v jakém stavu? Já to vím, podělte se ale s ostatními, aby i oni věděli, čí rady se vyplatí brát vážně a řídit se jimi a od koho je každá rada moc drahá!

31.3.2017 02:14
Alternative 052

XXX.XXX.11.135

Ano, máte pravdu, usmrtit. To je vždy spolehlivější...
Jinak jsme se nebavili s kolegou, myslím, o březnovém přidávání matky. Navíc letos jsou včelstva v některých lokalitách poněkud napřed.
Byl před 2 lety takový případ: jistý spolek udělal kurs přidávání matek (přišla ani ne polovina členů). Velmi dobrý kurs s praktickými ukázkami a se zkušeným lektorem, který dobře vysvětlil, na co si dát pozor. Pak nakoupil ze spolkové kasy kolem stovky matek pro své členy na vylepšení chovu. No a co byste řekl? Drtivá většina (včetně těch, co na tom kursu byli, ji tam pustila naostro. Z té stovky přežilo 12.
A až vás ta komická bojovnost přejde, pak si zavolejte našemu bývalému společnému příteli, on vám o mně i o jiných jistě zase nahlásí s radostí další pro vás tak cenné informace.

6.4.2017 00:40
tom.50

XXX.XXX.117.5

Není řeč o dvanácti matkách jakéhosi, dost možná hypotetického spolku. Já se ptal na to, kolik včelstev přežilo zimu vám po vašem alternativním ošetřování? To aby čtenáři Ifauny věděli, od koho jsou "rady" moc drahé.

No a že březen a počasí napřed. Tak polopatě. V březnu, dubnu a půlce května lze přidat matku naostro. Zrovana tak lze spojit slabé záložní včelstvíčko s matkou s osiřelým včelstvem bez novin, acetonu či jiných kejklů, prostě naostro. To taky jde do půlky května, i déle. Taky jde v uvedenou dobu posilovat včelstva rámkem s plodem i se včelami prostým zavěšením za poslední plodový plást, naostro, prostě se do jednoho vč zavěsí jeden či více rámků s plodem a včelami (bez matky = posiluje se včelstvo s matkou) a neserve se to, prostě se to spojí, sroste to a nejde to už druhý den poznat, že tam je "cizí" rámek (nebo několik). A cizí včely matce neublíží. To neznáte? To mě nepřekvapuje.

To Němci nepíšou? No vidíte, měli by se učit od nás, tady to za mého dětství a mládí věděli úplně všichni. Já to pořád říkám, že není nutné šilhat k sousedům. Ono stačí něco umět a mít díky tomu zdravé seběvědomí a pak není nutné lézt do řiti vůbec nikomu. A žádný monitoring, Collos ani jiné blbiny nejsou potřeba. Stačí si přečíst Brennera, Josku, Škvařila a další, vám by pane alternativo stačil úplně Včelařův rok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík