Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2017 01:56
jellec

XXX.XXX.240.93

Dobry den.jsem zacinajici vcelar a chci se zeptat jestli musi byt plemenacky na oddelky zateplene nebo ne kdyz bych je chtel pres leto?nebo staci 2.5cm prkna nebo 12mm drevotriska?dekuji za rady.

8.4.2017 16:41
miloš123

XXX.XXX.126.101

Tu drevotřísku bych škrtl rovnou,2,5 prkna bys musel mít slepené.přikláním se spíš k zatepleným ochrání to oddelek před horkem.

8.4.2017 22:10
tom.50

XXX.XXX.117.5

jellec napsal(a):
Dobry den.jsem zacinajici vcelar a chci se zeptat jestli musi byt plemenacky na oddelky zateplene nebo ne kdyz bych je chtel pres leto?nebo staci 2.5cm prkna nebo 12mm drevotriska?dekuji za rady.

Stačí cokoli, na léto určitě a pokud budou celý den ve stínu stačí i ta dřevotříska v tak malé síle.

Nevím v čem máte včely. Měl byste mít i nějaké to dno a nástavek i víko navíc. No a nejjednodušší je pořídit si jednoduché manipulační plné, tedy nezasíťované dno s podmetem 18 mm. Na něj normální nástavek a přepážku, vysokou jako nástavek, tedy aby přepážka dole lícovala s nástavkem a na dno se přesně pod tu přepážku položí přesně tak vysoký hranolek, jako je výška podmetu. Osvědčilo se 18 mm. Protože na dně má být vždy podložka, ta je tlustá od 1 do 3 mm a tedy se může podmet snížit na 17 i jen 15 mm. To stačí na snadnou manipulaci s mělí, například když je potřeba na takovém jednoduchém dně zimovat (vůbec nemám vysoké podmety a už vůbec zasíťovaná dna a mám jen tato plná dna s podmetem 18 mm) a ještě včely nestaví tak zvané můstky, tedy jakési boule z vosku na podložce. Jakmile je podmet vyšší než těch 18 mm, pak tam už staví blbosti a je to jen pro zlost.
Jo a přepážka je po stranách větší než rámek, ale zase na obou stranách asi o 2-3 mm menší než světlý rozměr nástavku. Za ní včely nemůžou, ale lze jí ještě snadno vyndavat i když nabobtná stěna nástavku či přepážka a nebo obojí. Jo, taky je dobré mít dělenou folii na velikost dvou či tří "sekcí". To proto, že když jdu například do prostředního oddělku, neotevírám ostatní oddělky ve stejném nástavku.
Doufám, že se v tomto podrobném popisu vyznáte, pokud ne, ptejte se.

V normálním nástavku lze tedy umístit dva oddělky a pokud je to nástavek jedenáctirámkový, tak klidně tři třírámkáče. A plemenáč pak není vůbec na nic potřeba.

9.4.2017 12:11
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

Pokud jde o plemenáče, je současný trend spíše zateplovat, velmi v kursu jsou styrodurové plemenáče, které si někteří mnou velmi respektovaní chovatelé nemohou vynachválit. Zejména pro brzy tvořené oddělky, které velmi potřebují teplo.
Osobně používám palubkové zateplené na 6 r. od pana Břinka (na 39x24).
Sekce na více oddělků jsou zajímavé, ale názory na ně se velmi liší. Někteří je chválí, jiní zpochybňují. A vyžadují trochu jiný systém péče, jak kolega už výše uvedl. Někteří doporučují, aby jednotlivé sousedící oddělky v sekci měly česna na opačnou stranu. Jsou i tací, kteří říkají, že to není třeba. Hlasuji pro ty první...
Když se nedostávají plemenáče, využívám i nástavky (s nízkým dnem nebo jen mezidnem, zúžené spec. zateplovací přepážkou. I pozdější v něm oddělky, které, když se podaří, velmi rychle rostou, v pohodě dají 1 plný nebo dva zúžené VN na zimu, samozřejmě při náležité péči. Jsou tací, kteří ve více speciálně upravených plemenáčích zimují (nad sebou, třeba kolega J. Křapka) na Mostecku).
Pro sběrné oddělky pochopitelně celý VN (NN mám jen pro medníky či "polštáře"...), nebo, třeba při aplikaci metody Sv. Anna v 1. polovině července, i dva, když je víc včelstev, i více, pak se to rozhodí.
Důležité je umístění oddělků kvůli možnosti vylupování a přehřátí či podchlazení, to už také bylo řečeno a souvisí to také s typem plemenáče...

9.4.2017 17:20
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý den, jako oplodňáčeky rozumím malé úlky, pro 1-2 naběračky včel a matečník, úlek slouží jen pro oplodnění matičky.Nástavek rozdělený na 2-3 části, nebo něco ve velikosti souší 39x24 je spíše určeno na tvoření oddělku.

9.4.2017 18:24
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

Však se také pan kolega ptal na "plemenáčky"...

9.4.2017 18:26
Alternative 052

XXX.XXX.11.100

Pardon, poslal jsem to omylem 2x.

9.4.2017 22:45
tom.50

XXX.XXX.117.5

začátek napsal(a):
Dobrý den, jako oplodňáčeky rozumím malé úlky, pro 1-2 naběračky včel a matečník, úlek slouží jen pro oplodnění matičky.Nástavek rozdělený na 2-3 části, nebo něco ve velikosti souší 39x24 je spíše určeno na tvoření oddělku.

Perfektně nafoceno a vysvětleno. Díky, že užíváte přesnou včelařskou terminologii. Ano, je to přesně jak píšete. Mimochodem, měl jsem tenhle typ oplodňáčku s filcovou vložkou.

Dovolím si vysvětlit výhody oplodňáčku nebo pelmenáče.
Chovám matky jen pro sebe a k tomu je vhodnější plemenáč. Oplodňáčky jsou výhodné hlavně pro chovatele matek, kteří chovají matek hodně. V oplodňáčku lze oplodnit matku s malým množstvím včel. Potíž je v tom, že se pak ani dílo s plodem a zásobami, ani včely nedají zužitkovat. Argumentuje se tím, že kvůli nákazám je lepší obsah oplodňáčků zlikvidovat. To nemám rád a nelikviduju nikdy nic. Vše se dá využít a uchovat a mě se nestalo, že bych měl vč nějak nemocnější když zužitkuju vše, co "zbyde" po oplození matky.
Ve Včelařství píše pan Meduna o složených rámcích do miniplemenáčů. Zajímavý kompromis mezi plemenáčem a oplodňáčkem.
Já vystačím s normáoním nástavkem jak jsem popsal výš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík