Roman111

XXX.XXX.174.67
Zdravím přátele včelaře! Na kdy to letos vidíte s prvním vytáčením medu? Nebo někdo snad už vytáčel? Prosím i o uvedení nadmořské výšky. Díky.
Dobrý den, tak jsem se do toho medování pustil dříve, kvůli předpovědí počasí, času a stagnaci přínosu zásob.Vzhledem k tomu, že plásty byly celé nebo z poloviny zavíčkované, mě letos překvapila vysoká vlhkost 18,0%-18,2% v medu, čekal jsem tak přes 17%, bylo by lepší asi vytáčet o týden déle, ale to na to nebude čas a údajně ani počasí.Nejhorší rachotu mám aspoň za sebou, vička vyvařené, teď jen očistit a natřít nástavky, medomet pomůžou očistit včelky, med přendat do svazových sklenic a dát zákazníkům.Medu mám od 20 včelstev zhruba 500kg, tak je to letos slabší, ale vzhledem k počasí to de a jak jste dopadli přátelé vy.
Dobrý den přátelé včelaři, doba nám pokročila a na řadu přišlo druhé a také poslední letošní medování, včera jsem od 20 včelstev vymedoval zhruba 300kg a dnes v podvečer se chystám na první dávku krmení 5kg cukru,5l vody 1/1., má být teplo tak dostanou i vodu.Jinak počasí mi vyšlo perfektně 15°C, zataženo sem tam drobně zapršelo.Tak se zamezilo slídění a případné loupeži, vše proběhlo v klidu bez problému, tady zatím včelky žádnou pastvu nemají, slídí a slídí.A jak to vypadá u vás ostatních.
No, kdybych já takhle dal včelám "lízuňk" jako vy, taky by mi slídily. Nedovolím si nechat v dosahu včel cokoliv. Asi u nás něco někde mají, slídí jen vosy a opravdu když neudělám chybu, včely mě nechají, zatím, pracovat.
Za perfektní pořádek a čistou nádhernou medárnu máte ode mě palec nahoru (dal jsem vám bod)
Dík .Dobré poledne.Základ je nenechat nic na včelnici, lizunk mají za chalupou a to zvedne i cizí včely.Pamatuji dobu, kdy taťka cukr rozvařoval a podával včelám v třílitrových sklenicích s prosakovacím víčkem.To byla dřina a náročné na čas, stávalo se, že sklenice vytekla do úlu a to většinou skončilo loupeží a ztrátou včelstva.Zavedl jsem krmení v kýblech 10l, které dávám do třetího prázdného nástavku, roztok míchám vrtačkou, na hladinu dávám slámu, je po loupežích, ale hlavně to je rychlé.Dále kopretina vratič se zatím na ochranu souší osvědčila i když nenechávám ochranu souší jen na ní a i nadále sem tam sířím.
fdvor

XXX.XXX.149.212
Za takový lízuňk by Vás měli při dnešní nákazové situaci nakopat do p.dele...
No, váš kritik má na mysli fakt, že při rabuňku, který takto nemůže nenastat, přijdou do kontaktu včely bez roztočů s těmi, které na sobě roztoče mají a je celkem fuk zda to jsou včely ze zalétlých rojů a nebo ze včelstev alternativců, kteří neléčí tak, jak je to účinné a už vůbec ne preventivně, ale jak oni říkají monitorují spad a začnou (většinou neúčinně) léčit až když mají včely zamořené VD.
A to, že něco děláte 40 let, no, jak vám to říct šetrně. Vývoj se nezastavil. Za proklínaných komunistů byla včelstva v celé zemi zdravější, VD tu nebyl vůbec a tak se dalo dělat ledascos, co dnes už není možné.
A ještě jinak, před 50 lety neměl zdaleka každý na vesnici koupelnu a o splachovacím záchodě ani nemluvě, před těmi 40 lety, které připomínáte vy, měl málokdo auto, zato skoro každý motorku či nějakého prskoleta. Stěží byste dnes obstál s tvrzením, že dvoutakt je nejlepší a úplně stačí a že kadibouda stačí taky. Sice byste měl pravdu, ale...
Až půjdete kolem kalendáře, mrkněte do něj kolikáté je století, co vy na to?
A ještě jinak, dělejte si co chcete, jste už velkej kluk. Ale počítejte s tím, že se to ne všem bude líbit.
Buď práci čest, nebo v šest.Jo kde jsou ty časy, kdy to stálo všechno za ho-vno, ale bylo nám dvacet a svět byl náš.Kadibudky to byla věc, čerstvý vzdoušek, vedle hnojiště a v létě člověk přečetl snadno v klídku kupu novin a časopisů.Zato v zimě s tím nadělením příliš člověk neotálel a při příchodu důsledně s kontroloval výšku pyramidy, aby se na zledovatělý hrot nenapíchl.Včelařina byla ještě v moderních Budečácích, Čechoslovácích a pár tehdy příšerně starých dědů (asi 60 let) používalo košnice(úl s proutí pomazaného jílem).Medomet byl pocínovaný s pohonem na kliku a kleštíka včelího nikde nebylo.Jo pokrok nezastavíš, jinak by jsme žily v jeskyních a svítily loučí, ženy by žvýkáním vydělávaly kůže, muži by po zabití mamuta jen leželi a hodovali.Místo vlády, jen náčelník a šaman.Dneska je kleštík běžný parazit a musí se s ním počítat a bojovat, jako se španěláky na záhonech, stačí jen důslednost a vytrvalost, ale MVP to je jiná a s ním se bojuje jen ohněm, důslednou výměnou díla v plodišti proti zvápenatění plodu nebo nosematoze.Mor je stále hodně rozšířený na Moravě v okolí Olomouce, kde tu řádí již několik desítek let, přežívající hlavně ve volné přírodě u ulétnutých rojů do různých skrýší, kde i bez včel jeho spory přežívají řadu let a čekají na svoji další příležitost.Budou li se i nadále spalovat jen včelstva včelařů a ve volné krajině se ponechají divoké, zalítnu té roje, je asi tento boj předem prohraný.
A budou-li furt nějací dovedové dávat vylízat vytočené dílo cizím včelám...
Poslyšte, začátek, dal byste svůj talíř po nedělním obědě vylízat smradlavému bezďákvi a pak si na něj zase nandal další papů? Ne? Ale přesně to děláte svým včelám a pak ten med žerete!
Vzhůru k hygienickým zítřkům a nikdy jinak!