ondra159

XXX.XXX.9.162
Dobrý den, chci se zeptat včelařů, jakým způsobem jsou informováni o plánovaném stříkání polí (mailem, po telefonu?), v jakém předstihu, jak svoje včelstva zabezpečují (pokud mají budky přímo u pole) a jakým způsobem brání přenosu pesticidů do medu. Dozví se včelař název konkrétního postřiku? Je obsah těchto jedů v medu a výrobcích nějak kontrolován nebo se to neřeší? Ze zkušenosti - kolikrát je jaká plodina stříkána a proti (k) čemu? Děkuji za odpovědi.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Koukám, že se to asi moc neřeší.. Nebo jsou to přísně nekorektní a nepříjemné dotazy? Opravdu mě to stále zajímá...
ondra159

XXX.XXX.9.162
tom.50
napsal(a):
Včelaři prostě neznají budky, snad tak ptačí, natož aby je někde měli, a už vůbec u pole.
Aha, tak to bude ten problém..
Mám pole přímo za stanovištěm, proto se nespoléhám na zákon, že mě někdo bude informovat, i když je povinností hospodáře ověřit si v evidenci, zda není v okolí postřiku včelař. Raději na jaře za hospodářem zajdu a domluvíme se. Když stříká dá info a já včelky na pár hodin nechám zavřené, než postřik zaschne. Jiné řešení asi není, nechci riskovat a o včelky svojí leností přijít. Nikdy se nespoléhej na povinnosti ostatních. Když to nesplní budeš škodný jen ty.
Letos mě asi unikla nějaká změna v povinnosti hlášení postřiku plodin.Už od dvou hospodářů mě přišlo mejlem že budou svoje pole stříkat od března do listopadu a v příloze tabulka.Podle mého názoru je toto hlášení pro včelaře úplně na dvě věci.mohl by mě někdo zasvěcený tohle vysvětlit?děkuji.
miloš123
napsal(a):
Letos mě asi unikla nějaká změna v povinnosti hlášení postřiku plodin.Už od dvou hospodářů mě přišlo mejlem že budou svoje pole stříkat od března do listopadu a v příloze tabulka.Podle mého názoru je toto hlášení pro včelaře úplně na dvě věci.mohl by mě někdo zasvěcený tohle vysvětlit?děkuji.
Není co vysvětlovat, je to jak píšete.
Před zavíráním včel, to nejsou vážení přátelé slepice nebo kozy, důrazně varuju! Uzavřením úlů dosáhnu zničení celého vč a nebo udušení létavek a celkové decimace včelstev spolehlivěji, než to dokáže jezedák chemií.
A dovolím si vysvětlit jeden blud, sám jsem to do loňska nevěděl a vím to jen díky tomu, že mám kámoše zemědělce, který současně taky včelaří.
Laicky se pomlouvačně říká, že zemědělec stříká ve dne a biozemědělec stříká v noci. Je to jinak. Jsou jedy pro včely relativně neškodné, pokud je zemědělec použije správně (na traktoristy ale obyčejně nejdou kandidáti věd a to je nutné mít vždy na paměti!) a ty se aplikují ve dne. Podstaně lacinější prostředky jsou ale několik hodin po aplikaci pro včely velmi nebezpečné a těmi slušný zemědělec stříká v noci tak, aby až včely ráno přiletí už nic nehrozilo.
Takže jestli někdo stříká ve 4 v noci, je to jedno kdyby stříkal ve dne, obyčejně to musí stihnout do půlnoci, aby uplynulo dostatek času, než včely ráno přietí.
Mrzuté je dokazování. Prostě mám otrávené včely? No tak je automaticky vinen zemědělec když stříkal. Tečka, kdo jiný asi tak by včely otrávil? Snad nějaká pomatená teta ze sousedstcví, že jí včely podělaly prádlo na šňůře?
Zemědělec musí mít faktury od prostředku který použil, měl by mít deník prací a měl by mít nějaký doklad o tom (pracovní příkaz, kdysi se to jmenovalo staska), kdy řidič porost stříkal.
Takže to, že nám jezedák oznámí, že bude stříkat od března do listopadu je cynický výsměch a cynický projev liberalizmu. Dokud tu bude platit absolutní totalita svobody = liberalizmus, tak bude chov včel ve smyslu možných otrav zemědělci vždy ruská ruleta!
Smiřme se s tím, že dokud tu poroste moc chemofertu, bude se tu dělat všechno proti drobným včelařům. Zájem na tom mají ještě další skupiny, jako třeba dovozci čínských a ukrajinských sračšmakulád a my jim kazíme kšefty kvalitním medem. Ano, všechno spolu souvisí, stát prostě drobnovčelaře pomalinku dusí a komplikuje drobnovčelařinu jak jen může - viz kupříkladu nejnovější veterinární vyhláška. Za vším hledejme lobbing "šedých eminecní" v zákulisí. A bude už jen hůř, na to klidně vemte jed, protože Svaz dělá vše pro kšefty svého vedení, ale za nás se rozhodně nebere.
Citace:
Už od dvou hospodářů mě přišlo mejlem že budou svoje pole stříkat od března do listopadu a v příloze tabulka.Podle mého názoru je toto hlášení pro včelaře úplně na dvě věci.mohl by mě někdo zasvěcený tohle vysvětlit?
Přepošli tabulky i s kontakty na ty dva jezeďáky na Oddělení rostlinolékařské inspekce. A pak dej vědět co se dělo.
http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/zemedelska-inspekce/.
Hlášení že budou stříkat bez upozornění včelařů kdy je napadne je v pořádku.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Portal-farmare-pro-vcelare?pid=193035#pid193035.
Blízké hony okolo mne 386 a 428ha (planimetrem na CUZK.cz.
Není hnůj v Česku, chybí 2,1mil VDJ. V kravínech jsou "stojací vany" na mléko, tak přebytek vybily. Kozy a ovce to nedoženou, koně jsou soukromé. Takže na pole chemii. Zapíchnout do pole Al trasírku s ocelovým hrotem? Žížala na poli? Už ani myš.
Že mluvím z cesty? No hrozně mi pomůže, že mi oznámili stříkání polí okolo mne někdy mezi jarem a podzimem.
Víte jak se seje? Postříkáte něčím půdu /bacha nejmenovat/, a po čtyřech dnech natlačíte do pole namořené osivo, třeba i GMO.
forestman
napsal(a):
Blízké hony okolo mne 386 a 428ha (planimetrem na CUZK.cz.
Není hnůj v Česku, chybí 2,1mil VDJ. V kravínech jsou "stojací vany" na mléko, tak přebytek vybily. Kozy a ovce to nedoženou, koně jsou soukromé. Takže na pole chemii. Zapíchnout do pole Al trasírku s ocelovým hrotem? Žížala na poli? Už ani myš.
Že mluvím z cesty? No hrozně mi pomůže, že mi oznámili stříkání polí okolo mne někdy mezi jarem a podzimem.
Víte jak se seje? Postříkáte něčím půdu /bacha nejmenovat/, a po čtyřech dnech natlačíte do pole namořené osivo, třeba i GMO.
Přesné!
Bohužel tak stručně, úsečné, že nezasvěcený a troufám si tvrdit že i mnozí zasvěcení, z vašeho příspěvku nechápou nic...
Z vaší zkratky jsem pochopil, že jde o dobytčí jednotku. Co to ale je netuším. Nakonec, mě, včelaři, to asi může být i jedno.
A půda? Je opravdu potřeba? Drtivě drtivá většina zeleniny, kterou se denně všichni ládujeme, dotovaná ze Španěl a ostatních EU rájů, je pěstovaná v jakémsi substrátu, naprosto sterilním, prý to vypadá jako maličkatý keramzit. Prý je to podobně vyrobené. Vlastně jde o jakousi hydroponii, všechny živiny rostliny dostávají chemicky ve vodním roztoku, cudně se o tom mlčí...
Sterilní substrát ty blbé rostliny potřebují ze dvou důvodů. Jednak se ušetří spousty peněz za "rostlinoléky", a jednak že debilky neumí růst ve vodě, neumí v ní stát a nekácet se.
Vím, že co říkám je stejně nestoudné, jako prdět při mši v kostele. Nicméně je nutné si uvědomit, že dokud byly v polní půdě žížaly a myši, tak se sklízelo 20, v lepším případě 30 metráků pšenice po hektaru a kde měli 40, dostávali Řády Vítězných Únorů a jiné řády. Dneska, když nemá jezedák 80, lépe sto, tak je nas.anej. On si to nevymyslel, nutí ho k tomu Všemocná Ruka Trhu.
Takže, ano, žereme chemickou stravu a zaplať Pán Bůh za ní, je jí dost. Kdyby to bylo jak byste chtěl vy, bylo by asi tak 4x méně potravin a tedy si netroufám odhadovat jejich cenu.
Jsem úplně na mrtvici.20.04.18 dva najatí pracovníci lesním hospodářem (objednávka obce Drhovle, JČ kraj) začali stříkat Roundup 40m od mé studny a 75 m od stanoviště včelstev. Kdybych toho chlapa nezastavil (šel po trase plynovodu, který potřebují předat E.ONu), tak došel na 7m od studny. Oznámení o postřiku, jako sousedovi=0 ?! Dostal jsem sprdunk od starosty. On nic, on muzikant. Nezbylo než zavolat PČR, ejhle už to bylo jinak.
Ten den teplota 25st.C, u studny napajedlo pro včely. Denně dolévám v těchto teplých dnech 6 litrů. Pochopitelně mají napajedla i u 3 včelnic.
A vyjádření kraje ŽP? Je to v normě, prý jen 0,2pct., je to neškodné. To jsem rád, že jsem nepoškodil naši první pozici v EU. Myslím v žebříčku výskytu onkologických novotvarů. Představte si, už i brambory stříkají proti naklíčení! Pak se nestačím divit, když mi za produkci z hospodářství trhá rodina ruce. Pochopitelně práce na poli bolí, dnes jsem sázel cibuli. Za tu vůni, grády a chuť mi to stojí.
Už velmi, velmi dávno, před více než čtyřmi stoletími o vašem snažení napsal hezkou knihu jakýsi Miquel de Cervantes y Saavedra.
To se vám neposmívám, smýšlím jako vy, jen si tak já připadám a připadáte mi tak i vy ostatní, kdo jste ještě nerezignovali. Já se čím dál častěji přistihuju, že jsem na většinu nepořádků už rezignoval...
Zeptám se vás, zdalipak se k vám někdo přidal? Vsadím jednu ku milionu, že to tak jak píšete vidíte jenom vy. A vy pak naoplátku, až se nějaký zlořád bude týkat někoho jiného a jeho zájmů, taky budete mlčet a starat se o své že? To není rytí, to je popis lidské povahy, normální lidské povahy. Takoví jsme.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak kdo.Aneb podle sebe soudím tebe.
Tak to pardon, já nejsem žádný Don Qiojote. Moje heslo: "Malý násilí ještě není fašizmus!" Kdo mi bude dělat na mé samotě bordel a stříkat svinstva okolo pozemků, dostane přezdržku. Hned, i kdyby mě to mělo stát přední zuby.
Postřik se neprojevil, utnul jsem ten svinec v zárodku. Moje přesvědčení, kdo se o včelstva nestará, nechá stará a pak i plesnivá díla, nemůže se divit nemocem. Jako u lidí. Jenže mor pak chytnout i ti, co se starají.
A něco pozitivního na závěr: Vlastní úly TBH jako ležan r.m.39x24,24r, s vyjímatelným sítem/dnem a okénkem na plodové části. Bombastický rozvoj, a výnosy. Práce pro dítě. Dřevěné nástavky nechám. Mám i styrodurové 2800C40, ale i ty jsou těžké. Tož tak.
Nevím co je TBH. Jste stručný tak, že nevím která bije. Otázka, vy udržíte normální včelstvo na 24 rámcích 39x24? A nebo je plodiště na 24 a k tomu dáváte nástavky po 11?
Ano, nástavek 24 na 11 rámků je těžký, proto mám na plod vysoké rámky a na med panenské nízké - systém Dadant. Základní míry mám dvě,24 a 30 a od letoška začnu s mírou 39x34,7 x 11 rámků (čtvercový půdorys) a k tomu všemu osvědčené medníky 39x15x11.
bohemiagall
Taky vás mám moc rád.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já taky, proto TBH je jiné označení pro termín "Medná kráva" jinak top bar hive v překladu horno loučkový úl. Nikdo není dokonalý aneb nás dokonalých je málo.
add TBH) Upravil jsem to na ležan /fošny tl.40mm/, normální r.m.39X24cm,24r.+ krmná část na 2x4L lahve. Vysoký podmet, zasíťované a vysouvací dno s pletivem 3.15mm, na spodku s 0.8mm Al síto, pro vložení desky na měl. Polepené odraznou ALU folií 1,5mm. Okénko sklo po celé délce se zákrytem. V zimě, podle mrazů vsouvám na šířku 1/2-1/3 ALU folii i zespodu ale tak aby mělo vč.dost vzduchu. Jarní naprosto bombastický rozvoj a výnos medu, práce pro dítě.
Pro TOMA50: u česna začíná plodiště, kde zaklade M plod. Musím neustále (vidím bočním okénkem) jak M ploduje a pokračuje v souších k označené 9,10-Ms. Okamžitě plodové těleso rozšiřuji, eventuálně odebírám v průběhu na oddělky. V úlu je i zadní/boční vstup pro včely, za plodištěm navazuje medníková část. Létavky to mají k zásobám kratší, ví, že via česno je cesta delší. I tuto sekci pozoruji okénkem a vřazuji rámky (patlám si vlastní Ms). Minimalizuji pokuřování a posouváním Ms bráním v prostavování. Otevřu záklopku okna, vidím co vč.dělá a včely zbytečně neotravuji.
P.S. TBH je pro kazetové/ packet včelaření. Zajímavé je, že tenhle způsob, vyrabovat a nechat včelstvo na zimu umřít, používají i na Sibiři. Asi proto, že je tam drahý cukr.
-Dnes jsem podstavoval u šesti úlů,6 VN medníkových beden, plné ponechal nahoře jako č.4. Hrozná práce, ta narvaná dřevěná bedna má snad 26kilo, styrodurová je váhově lepší.
Díky za info, popchopil jsem.
No a ta váha? Jsem prcek a přišel jsem do věku, kdy když mám zvednout plný NN medu, cca 20 kilo do výšky 1,6 metru a výš, tak když zvedám desátý, přiznám se, mám dost.24 bych zvedat prostě už nemohl (asi byste přidal nad 26 kilo), bojím se že není daleko den, kdy nezvednu už ani tu 15...
Nebo zvednu, pak se ale několik dní nehnu.
Jste ještě mladej.
Zkuste tohle https://www.knihydobrovsky.cz/cviceni-pri-bolestech-zad-582673.
Steré díky pane Havel, ale s tím už asi nezačnu, partnerka nemá zbrojní průkaz ani pistoli, se kterou u spánku bych asi cvičil.
Právě pohyb, který dělat musím, mě bolí a tak dělat ještě jiné pohyby, které by bolely zase jinak, navíc když nemusím, je asi tak pošetilé, jako léčit zlomeninu nohy tím, že si zlomím ještě druhou nohu. Já se už musím šetřt a ne huntovat
Když se velmi starého W. Churchilla ptali novináři čím to je, že se dožil tak vysokého věku v dokonalé duševní i tělesné svěžesti, odvětil doslova: No sport!
Tu konkrétní knihu neznám. Ale měl jsem půjčenou jinou stejného od stejného autora. Tak nějak předpokládám že to bude stejné. Bylo v ní 28 cviků které se prováděly v leže nebo v sedě. A bylo tam připsáno ty které vás bolí neprovádějte. A mě bolely skoro všechny. Zpočátku jsem tedy jen kroutil hlavou. I to pomáhá.
Asi před třemi roky jsem měl problémy s nohama, bolely mě paty, po ránu jsem se na ně nemohl postavit. Doktor mě poslal k ortopedovi. Přitom mě varoval abych nechodil k privátnímu lékaři, ale na ortopedické oddělení do nemocnice. Lékař mě vyšetřil, vysvětlil co a proč mi je, a řekl mi další možnosti. Operace, ozařování, nějaké magnetické rázy, ultrazvuk, cvičení. Všechno znělo strašidelně a tak jsem to odmítl. On na to že by mi nic z toho ani nedoporučil a dostal jsem poukaz na deset návštěv rehabilitační ordinace. Byl jsem tam celkem třikrát. Naučili mě dva cviky, každý jsem měl cvičit minutu denně. Už po čtrnácti dnech bylo po problému. Říkala mi sestra s kterou jsem cvičil že tyhle dva blbé jednoduché cviky by zachránili 90% pacientů před operací kyčelních kloubů.
Já bych být vámi partnerce koupil alespoň bič.
Dělám si srandu, je mi jedno jestli se uzdravíte, ale informaci máte.
Díky, samosebou dokud to nějak jde a pak, až to nepůjde vezmu zavděk i cvičením když pomůže (i když ne, to dopředu přece nevím)
Mám perličku. Mého nejlepšího kamaráda (výrazně mladší než já) tak bolely ruce a záda, že se nemohl hnout. Má bagr a mladý soused, vrcholový sportovec, profesionál v závodech na crosové motorce po něm chtěl neco odhrnout, nějakou zeminu či co a kámoš měl co dělat pohybovat páčkami. Sportovec když to viděl zavolal komusi do Prahy, svému fyzioterapeutovi, kamarád k němu dojel a za dvě hodiny byl jako rybička. Stálo to jen tři litry a na otázku kdy má přijít na kontrolu mu odborník řekl, že to asi nebude potřeba. Je to skoro dva týdny a kamarád funguje bez bolestí a potíží.
Nevím co si mám myslet, že třeba "víra tvá"? Třeba jo, ale kámoš je najednou plný života a energie. Ne sám cvičit, to je hloupé, člověk si může ublížit. Pravda ale je, že takové machry si můžou doviolit jen ti profesionální vrcholoví "sportovci", novodobí gladiátoři. Já nemám vždy tři litry kldyž mě někde zabolí...