Dobrý večer, po dlouhé době cca 1,5km od mého stanoviště zasázeli slunečnici a už pomalu kvete.
Otázka zní mohu očekávat snůšku? Někdo mě tvrdil že tato slunečnice již tak nemeduje jako kdy si.
Nepamatuji si kdy tu byla sázená naposledy tak že s ní nemám žádnou zkušenost. Děkuji za odpovědi.
Slunečnice se seje a ne sází, patrně jste mladý a tak vám to vysvětlím - co přijde do země jako semínko, to je zaseté, semena se tedy nesázejí, ale sejí. Jestli se u nějaké plodiny nejdřív zaseje semínko, vypěstují se zazenice, tak ty se pak sázejí na pole nebo záhon a to je pak sázení. Ovšem u některých rostlin se dají sazenice vypěstovat i jinak než zasetím semen. Kromě toho se sázejí třeba stromky. To je ten rozdíl, věřte, že velmi podstatný!
A k vašemu dotazu. Slunečnice meduje podle toho, zda je či není sucho a taky podle "kondice" půdy. Možná hraje nějakou úlohu i odrůda, ale tomu moc nevěřím. Kupříkladu se tvrdí, že dnešní odrůdy řepky nemedují a letos medovala všude všem jakákoliv odrůda = byly pro medování vytvořeny přírodní podmínky.
Slunečnice dá mnoho pylu a perfektně uživí včelstva a když bude dobré počasí, budete mít nakrmeno a když bude ještě lepší počasí, vytočíte i nějaký med a možná i docela dost medu. Jen bude problém s ošetřením proti varroáze, ale i to se dá vyřešit.
Ať se vám daří.
Jo a čtu to po sobě a dochází mi, že 1,5 km není nijak malá vzdálenost a tak se zase až tak moc netěšte.
Snůška je se š od snášeti.
No a slunečnice kvete v době, kdy je nezbytné ošetření proti VD. A u kyselin se zdá, že jsou z nich vč natolik oslabená, že pak neprospívají a mnohá nepřežijí zimu a nebo padnou zjara a nebo jsou zjara zubožená. Gabon nelze použít dokud je ve vč med a při použití Amitrazu by nesměl být ve vč plod a stejně se použít nesmí kvůli medu.
Nerozumím vám a hlavně vašemu tónu. Vy si dělejte co chcete a jak chcete. Já jen říkám, že nelze léčit pokud chcete vytáčet med a že tedy ošetření proti varroáze z toho důvodu může být problém. Pokud vytočíte zralý slunečnicový med před 1.8. a nebo před aplikací chemie, tak problém mít nebudete. Možná ale budou mít problém vaše včelstva, když nepřeléčíte včas. Nic víc neříkám.
Jo a cit.: "my máme nařízeno" se fakt nepíše s měkkým i, můžete mi věřit.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Asi jste chtěl napsat AŽ... Psát a mluvit dobře česky by měl umět každý. Bez ohledu, zda píšu někam do diskuze na netu, nebo učím mluvit svojí dceru. Češtině zdar.