Máte nakrmeno a přeléčeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2017 21:01
tom.50

XXX.XXX.117.5

Mám souseda, zjara si do naší vsi přistěhoval legálně včely, nečlena Svazu. Legálně v tom smyslu, že včely přivezl začátkem dubna a papíry dodal posledního července.
V pátek, když jsem nebyl doma, k nám poslal sedmdesátiletou mámu se ptát: "kde se fasujou ty léky?"

A tak už i na mě došlo, už mám za souseda bl.a a moje selanka asi končí, nastává mi nejspíš konec zdravých včelstev.

16.8.2017 09:10
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré ranko.Tak zatím včelky dostaly 15kg a jsou přeléčeny jen kyselinou mravenčí, Začátkem září je překontroluji, případně odeberu krmný nástavek, poslední rámek ve druhém nástavku a budu připraven na fumigaci, kterou provedu podle počasí.Jinak co se týče nového včelaře tak snad není vše s traceno.Má alespoň elementární znalosti, o tom, že se včelky i léčí a po důkladném nenápadném vysvětlení se jistě rád začlení do našich řad.

26.8.2017 15:27
mirlen

XXX.XXX.176.134

Kolik kg cukru na zimu krmíte v průměru na včelstvo?

26.8.2017 19:09
tom.50

XXX.XXX.117.5

mirlen napsal(a):
Kolik kg cukru na zimu krmíte v průměru na včelstvo?

Dáváte těžké otázky. Není včelstvo jako včelstvo, není úl jako úl a ani podmínky nemá každý stejné, ne každý vezme včelstvu úplně všechno atd.

V mých podmínkách na celkem čtyřech rámkových mírách krmím podle roku a typu úlu od cca 15 do asi 25 kg čistého cukru. Samosebou oddělku na jedné bedně 39x24 může stačit i jen 15 kg (i méně, včetně toho co měly svého) a na druhé straně supervčelstvo nahusto obsedající v této době plodiště 39x30x11 a k tomu dva i tři NN 39x15x11 nemůže vystačit s 25 kg, pokud v úlech nebylo skoro nic. Přesněji, na zimu by vystačilo, ne ale pro jarní rozvoj a do zimy bude mít ještě nějakou spotřebu.
Snažím se ponechat včelstvům v průměru aspoň půl NN jarního medu.

Pro začátečníka. Vždy krmím roztok 1:1 a v tomto poměru dá kilo cukru a litr vody 1,6 l roztoku a tak jestli dám 24 litrů tohoto roztoku, dostaly 15 kg čistého cukru, jasné?
Hustší roztok nedoporučuju.

A ještě jinak. Nakrmit je třeba akorát, ne málo, ale nesmí se to "ulejt". Co to znamená. Vč musí mít prázdné buňky aby mohlo "zasednout". Prostě nakrmit je třeba tak, aby na prostředních rámcích, kde vč udělá zimní hrozen, bylo zásob od horní loučky tak do max dvou třetin, při bočních loučkách i víc. Krajní plásty můžou být plné až dolů.

A pozor, sebesilnější vč nebude mít nikdy zimní hrozen přes víc než 8 uliček a tedy neobsedne nikdy víc než 9 rámků. Je-li velmi silné, zimní hrozen protáhne na výšku, ne ale přes víc než 8 uliček.

26.8.2017 20:55
mirlen

XXX.XXX.176.134

Dík za odpověď, mám dva nástavce 39x24 a v současnosti jsou nakrmeny 15 kg cukru, zítra jdu pokračovat v krmení, berou vpohodě. Dál mám slabší oddělek dělaný začátkem června a výměnou matky 6.7. na jednom nástavku vzaly 3 kg a dál se jim už nechce. počítám, že se zde právě bude líhnout nový plod od nové matky. Obsedají sedm uliček, byl jsem rád, že přidanou matku přijaly.

26.8.2017 21:27
tom.50

XXX.XXX.117.5

mirlen napsal(a):
Dík za odpověď, mám dva nástavce 39x24 a v současnosti jsou nakrmeny 15 kg cukru, zítra jdu pokračovat v krmení, berou vpohodě. Dál mám slabší oddělek dělaný začátkem června a výměnou matky 6.7. na jednom nástavku vzaly 3 kg a dál se jim už nechce. počítám, že se zde právě bude líhnout nový plod od nové matky. Obsedají sedm uliček, byl jsem rád, že přidanou matku přijaly.

Není zač. Používejte odbornou terminologii, včelařství nezná nástavec nýbrž nástavek.

Jestli vám oddělek nechce brát, pak má buď dost a nebo mu nutíte moc koncentrovaný roztok. Proto jsem psal, že krmím vždy 1:1 a když nechtějí zkusím i ještě malinko naředit. Málo se ví, že včely, aby mohly cukerný roztok zpracovat, tak musí být "řídký" a včelaři bohužel v dobrém úmyslu, prý aby se včely nemusely dřít s odpařováním "přebytečné" vody, jim nutí roztoky silné. Vč pak musí donášet vodu, roztok ředit a tak ho naopak zatěžuje roztok moc koncentrovaný. V těchto vedrech je namístě roztok ještě řidší než 1:1!

Některé vč nechce brát krmení, není nakrmené dost a stejně nechce a nechce ani řídký roztok. Pak je každá rada těžká, já takovou matlu likviduju.

Ale pozor, i když nyní nakrmíte dost, vč ještě plodují (mladé matky, čím pozdnější tím déle na podzim plodují) a mají velkou spotřebu a když v přírodě nic není, pak by mohly do zimy spotřebovat tolik, že by pak mohly v zimě strádat. V půli září zkontrolujte a případně dokrmte.

27.8.2017 01:07
mirlen

XXX.XXX.176.134

Na to, kolik obsedají uliček a zanesených rámků tak odhaduji, že 5 kg zásob už mají, zkusím teď počkat a dám jim ještě později. Jinak dávám poměr 2v:3c. Jiný včelstva mi tento poměr berou bezproblémů a i tyto včely první 3 kg, rozděleny ve dvou dávkách vzaly rychle a ještě u toho stačily vystavět jeden rámek a nová matka ho krásně zakladla. Zbytek v plodišti mám už jen souše. Jinak dík za radu a opravu, vím, že nástavek, moje chyba. Jinak včelařím prvním rokem pod dohledem zkušeného včelaře. Tady se ptám, zda nemá někdo na nějaké věci jiný názor, protože co včelař tak jiný přístup, co vyhovuje jednomu, tak druhý dělá zase něco jinak, ale tak je to všude.

31.8.2017 00:27
tom.50

XXX.XXX.117.5

Jak myslíte. Radím vám jak na to, když mechtějí brát a nevyvracím, že holt berou i nesmyslně hustý roztok. Dokonce jsem tak hloupě = moc hustým roztokem - krmil většinu doby mého včelaření. Pak jsem si teprve až před asi pěti lety postěžoval bráchovi jak mi nechtějí brát a on mi poradil ten "podněcovací" roztok 1:1 a od té doby jinak nekrmím a nestalo se mi, že by mi některé vč nebo oddělek nechtělo brát.

A že včelaříte pod dohledem zkušenějšího kolegy je správné a velmi vám fandím.

Jo a čtu to po sobě a najednou vidím ještě jednu věc. Píšete, že první 3 kila cukru jste jim dal ve dvou dávkách. No, u slabého oddělku (třeba na 3-4 rámcích) budiž. Ale u včelstva je nutné mít na paměti, že dlouhodobé krmení po malých dávkách podnítí matky ke kladení a to je zase nežádoucí, potřebujeme, aby ve vč nebyl žádný plod v době kdy fumigujeme. Proto je nutné mít nakrmeno už v srpnu, to září je jen kontrola pro jistotu.

Odd z června by měl obsedat víc uliček, i s výměnou matky by musel obsedat nejměně nástavek 39x24x11!
Ale i jen 7 není až tak málo abyste jim nemohl dát krmení ve velké dávce najednou a nebo ve dvou či třech menších. Takovéto "včelstvo" musí být schopné, pokud svoje zásoby skoro nemá (to bylo u vás, proto je odd od záčátku června tak slabý), pak vezme bez problému najednou 5 i víc l roztoku za jedinou noc a hned třeba za dva dny další dávku atd.
Čistě teoreticky, když by vč nemělo žádné svoje zásoby, tak doplněním 10 kg čistého cukru (to znamená 16 l roztoku 1:1) vznikne cca 12 kg zásob a s tím by takto silné včelstvíčko mělo zdárně vyzimovat. Po půlce září jen zkontrolujete zda mají opravdu dost. Ona totiž existuje i tzv "tichá loupež", kdy včelstvo není "lupičkami" zdecimováno, ale přijde o zásoby nenápadným pomalým vykrádáním jinými včelstvy. Mimochodem, matku s takovou vlastností je nutné ihned vyměnit!

Všechny pojmy, které tu užívám, najdete jistě v literatuře a nebo spíš na internetu. Přečtěte si to, třeba se vám to jednou může hodit.

Nejjednodušší a nejlacinější krmení, ke kterému nepotřebujete fakt nic, je "ruské" krmení, kdy jednorázové krmítko za asi necelou korunu po použití vyhodíte. Ve Včelařství to bylo popsáno vloni, tady to máte na YT - https://www.youtube.com/watch?v=UUeLFaJl_88

V minutě 5 to začíná být zajímavé, v minutě 7 polopatě a v minutě 8 se naučíte i rusky když říká, že musíte zavázat sáček tak, aby nad roztokem nebyl žádný vzduch, neboť kolik vzduchu necháte nad roztokem, tolik roztoku vyteče do úlu až první včelička prokousne první direčku. Pak už nic nepoteče, funguje to. Dál jsem byl líný to dokoukat

Já to neodměřuju, zjistím si objem kyblíku (jak říká ruský kolega vediorka) a pak to "mrskám" od oka.

Omlouvám se všem za opět moc dlouhý příspěvek

31.8.2017 20:57
mirlen

XXX.XXX.176.134

Tak v současnosti mám ve včelstvech co jsou na dvou nástavkách 21 kg. Moje poslední vytáčení medu jsem dělal 16.8. a vložil gabon. Dříve jsem nemohl léčit, jelikož pořád byla nějaká snůška, kterou ukončila bouřka. Jde právě oto v jaké nadmořské výšce člověk včelaří u mě je to 550 m a okolo lesy.

2.9.2017 16:57
Miloš Havel

XXX.XXX.18.20

a papíry dodal posledního července

Jaké a komu?

3.9.2017 12:50
tom.50

XXX.XXX.117.5

Miloš Havel napsal(a):
a papíry dodal posledního července

Jaké a komu?

Když chcete chovat včely, jste povinnen SVS nahlásit, odkud na svoje místo přivezete včely a měl byste to taky logicky oznámit včelařům v místě, kam, mezi jejich včelstva, přivezete ta svá, pro ně cizí. Mohou být totiž zdrojem včelích nákaz. Ten, od koho je kupujete či dostanete, musí mít ze zimy bezprostředně předcházející, platné papíry o tom, že v jeho včelstvech není mor včelího plodu. Prodávající si může nechat udělat rozbor i během roku, je to však obtížnější než to udělat v zimě. Zkrátka "papíry" na převoz včelstev jsou platné jen pro tu jednu sezonu.

V celé věci jsou dvě roviny, jak to vidím já. Jedna věc je zákonná povinnost a ta je tu jen pro bezohledné debily, kteří si myslejí, že můžou úplně všechno. Druhá, pro mě významnější rovina, řekněme morální, vyplývá z podstaty věci a sice, kdokoli přichází mezi nějaké lidi, v tomto případě komunitu chovatelů včel, měl by se snažit udělat všechno proto, aby se ta komunita místních nemusela bát, že je to nezvaldatelný jedinec a že jim zavleče nějaké chcípavky do jejich chovů. To je prazáklad lidského spolužití a mělo by to být každému vštípeno od nejútlejšího dětství rodinou, tedy pokud je kvaltní. Ta rodina.

Je mi jasné, jak tímto vyjádřením rozzuřím levicově liberální politicky korektní sluníčkáře, nicmeně je to jak říkám. Slušný člověk se musí snažit v první řadě neuškodit druhým a stát o to, aby ho přijali mezi sebe a nezavdat jim ničím žádný důvod k nedůvěře a případné nevraživosti. No a čím víc té cochcárny (od toho, že si každý jeden myslí, že si může dělat co chce) tím více bude přibývat nevraživosti ke všemu novému, cizímu, co by mohlo být zdrojem potíží. A nikdo rozumný se tomu nemůže divit, neboť prevence, tedy předcházení potížím je úplně nejúčinnější způsob, jak se problémům vyhnout.

Jestli se komukoli zdá, že má výše uvedená tvrzení jsou dvojsmyslná, tak se mu to nezdá.

3.9.2017 20:47
Miloš Havel

XXX.XXX.18.20

Žádná povinnost nahlásit SVS odkud jsem přivezl včely neexistuje.
Že musí mít prodávající doklad o vyšetření na MVP ze zimy bezprostředně předcházející je taky mylné tvrzení. V čem je pro akreditovanou laboratoř obtížnější vyšetřit mor na jaře?

Jaké papíry a komu dodal váš soused koncem července?

7.9.2017 23:35
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pak vám přeju hodně zdaru, patrně budete patřit do té skupiny, o které se taky zmiňuju a s lidmi tohoto typu se já nebavím. Možná jste přehlédl, že dělím lidi na slušné a ty ostatní a docela sáhodlouze vysvětluju podstatu svého názoru. Je totiž spousta věcí, sice legálních, které ale slušný člověk stejně nedělá. V případě hlášení přesunů včel se mýlíte vy, ale jsem líný vám to hledat, zjistěte si to kde chcete. Já v tomto případě žádný zákon nepotřebuju, vím co se sluší.

8.9.2017 06:21
Miloš Havel

XXX.XXX.15.248

Musíte mít povolení od veterináře z okresu do kterého včelstva dovezete. A to před převozem. To máte pravdu.

Psal jste ale že papíry dodal posledního července ale po převozu už žádná další povinnost vůči SVS není.

8.9.2017 09:07
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tak polopatě. Připadáte mi jako slepec, kterému proto, že vůbec nemá orgán zraku, tak nejde vysvětlit barvocit. Psal jsem o dvou rovinách. O zákonné povinnosti a o elementární slušnosti, která je obyčejně vštípena rodinou a prostředím, ze kterého dotyčný pochází a podmínil jsem to předpokladem, zda je ta rodina kvalitní. Vy zjevně vůbec nechápete, jako ten slepec z příkladu, o čem píšu a tak to nechte být. Vždyť už v úvodním příspěvku píšu, že se včelaří dobře jen do chvíle, než se do naší blízkosti nastěhuje někdo s výše popsanou vadou.
Tím s vámi končím debatu, je zbytečná, vy pojem ohleduplnost a slušnost, a z těchto abstrakt vyplývající jednání, vůbec neumíte pochopit.
A já ateista děkuju Bohu, že nemám za souseda vás.

8.9.2017 11:38
mirlen

XXX.XXX.176.134

Založ te si jiný téma, tady se debatuje, máte nakrmeno a přeléčeno"? Mám nastavené sledovat diskuzi a vždy když mi příde odkaz, že někdo přidal příspěvek, tak po shlédnutí zjistím, že není k tématu. To taky patří mezi slušné jednání, děkuji.

10.9.2017 14:13
tom.50

XXX.XXX.117.5

mirlen napsal(a):
Založ te si jiný téma, tady se debatuje, máte nakrmeno a přeléčeno"? Mám nastavené sledovat diskuzi a vždy když mi příde odkaz, že někdo přidal příspěvek, tak po shlédnutí zjistím, že není k tématu. To taky patří mezi slušné jednání, děkuji.

Máte sice dva souhlasné hlasy, nicméně dovolil bych si připomenout, že jsem toto vlákno založil já a že jeho název úplně nekoresponduje s jeho základním sdělením a tedy je přesně o tom, o čem píšu. Pak jste tím pádem mimo vy. Nemůžu za to, že jste líný číst "zadání".

Možná ale pomaleji chápete a tak vám vysvětlím, že jsem začal o tom, že soused poslal ptát se svojí starou matku "kde se fasujou ty léky" v době, kdy měl mít přeléčeno a nakrmeno. To bylo jádro sdělení a taky hlavně to, že bohužel si kdejaký neumětel smí dělat co chce bez ohledu na své okolí a že takovým jednáním se můžou šířit (a šíří) nebezpečné nákazy včel.
Jestli ale tuhle rovinu mého sdělení nechápete, nijak mě to nepřakvapuje. Přesně o tom přece píšu ve svém "zadání". Jen jsem si dovolil naznačit, že to není dobře!

10.9.2017 15:10
Miloš Havel

XXX.XXX.15.248

A vy jste můj jednoduchý dotaz Jaké a komu? na vaše sdělení papíry dodal posledního července alespoň částečně pochopil?

12.9.2018 09:29
začátek

XXX.XXX.4.22

Zdravim, tak hlášení o počtu včelstev a umístnění stanovišť k 1.září roku 2018 odesláno do Hradištka a zítra ještě odevzdat přílohu k žádosti dotačního programu 1.D.Podpora včelařství a papírování je za náma.Včelky jsou nakrmeny, přeléčeny gabonem a uvidíme jak se to bude vyvíjet dál, ale fumigace a aerosol je čekaj určitě.Zatim tu kvete hořčice tak si holky nanosí aspoň pyl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík