Míša P.

XXX.XXX.203.146
V jednom z osmi úlů mám stále přítomné trubce. Poctivě jsem zkontrolovala rámky v plodišti, trubčina nikde, naopak plodu ve všech fázích vývoje relativně hodně a pravidelně zakladeno, matička by měla být druhým rokem, šlechtěná, přidána loni na podzim. Včelstvo klidné, ve dvou nástavcích 39x24 na všech rámcích. Zakrmeno, zaléčeno, připraveno... jen ti trubci. Včelařím třetím rokem, takže v počátcích, trošku jsem znejistila. Máte někdo zkušenost?
Velmi často si trubce ponechává to vč, kterému nějak nevyhovuje matka a "myslí" na výměnu. Je to ale asi dva či tři roky zpátky byli trubci ve včelstvech celou zimu.
Nožná vaše vč mění matku, možná jste si nevšimla matečníků, bývají tak 3-4, někdy i jen jeden. Jmenuje se to tichá výmněna a je to úplně nejlepší způsob výměny matky, je jaksi "samočinný".
Vč velmi často "hraje na jistotu" a i když se mladá řádně oplodní, vč si ponechá i starou a je možné objevit, jak obě matky kladou ob dva či tři rámky v jednom včelstvu. Vč zdárně vyzimuje a zjara už je ve včelstvu jen matka mladá. Přesněji jen jedna matka, pokud totiž byla vadná ta mladá, vč si ponechá starou.
Matka "šlechtěná" je neodborný výraz, který ve včelařství neznám. Máte tím asi na mysli matku z umělého chovu a tam se často může stát, že matka není úplně kvalitní - umělý chov je vždy více či méně nepřirozený. Pro vaši informaci, i inseminovaná matka může být velmi nekvalitní a někdy jí vč mění hned v tom roce. Ins. matka nemusí být kvalitní, nese jen kvalitní geny. Bohužel z vašeho pojmu neumím poznat, o jakou matku se u vás jedná.
Přesto vám velice fandím a věřím, že to v nadcházející zimě vše nastudujete, už i jen samo to čtení je fascinující!
Tak ať se daří