Fidlik

XXX.XXX.172.137
Jako perspektivní cíl v boji z kleštíkem se jeví šlechtění varroatolerantních včel. Dr. Mike Allsopp z Jihoafrické republiky v r.2006 zveřejnil výsledky svých výzkumů u dvou plemen včely medonosné. U afrických plemen (včela medonosná kapská Apis mellifera capensis a včela medonosná středoafrická Apis mellifera scutellata) prokázal velmi rychlý nástup a upevnění varroatolerantních mechanismu. Zkoumaná včelstva byla ponechána svému přirozenému vývoji bez jakýchkoliv léčebných zásahů. Rozvoj schopnosti těchto včel (A. m. capensis 3-5 let, A. m. scutellata 6-7 let) udržet populaci cizopasníka v únosné míře úzce souvisí s prohloubením a genetickým upevněním čistícího pudu. Včely rozpoznají napadený zavíčkovaný plod a z včelstva ho odstraní i s cizopasnými roztoči.
Pro zajímavost
Včela východní hojně chovaná v Číně, Japonsku a jihovýchodní Asii má výrazný čistící pud. Dělnice dokáže rozpoznat přítomnost roztoče i v zavíčkovaném plodu. Buňku otevře a pokud samička roztoče sama nevyjde, včela odstraní obsah buňky – larvu i s cizopasníkem. Trubčí plod má masivnější víčka pro dělnici těžko odstranitelná a proto pro kleštíka bezpečnější. Množení parazita se tudíž děje výhradně na trubčině. Trubce včelstvo odchovává jen kratší dobu během roku (např.: apis cerana japonica jen tři měsíce) a kleštík se nestačí přerozmnožit. Vzniká tak rovnováha mezi hostitelem a parazitem.
Včela je vybavena schopností zbavovat se roztoče na svém vlastním těle sebečištěním nohama a kusadly odstraňuje parazita z povrchu těla svých družek. Často přitom dochází k poškození parazita a k úhynu. Tato vlastnost se označuje jako grooming.
https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://naschov.cz/novy-vitr-do-vcelarstvi-cr-slechteni-na-varroatoleranci/&ved=0ahUKEwj-krjH_5XXAhWiHpoKHUMwBdwQFgglMAA&usg=AOvVaw1ge5DbxmWlia41Ess0h8ba
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Včela_východní.
Fidlik

XXX.XXX.18.16
Ještě jeden zajímavý odkaz: http://www.vcelky.cz/varroatolerance-varroarezistence.htm.
Fidlik
napsal(a):
Jako perspektivní cíl v boji z kleštíkem se jeví šlechtění varroatolerantních včel. Dr. Mike Allsopp z Jihoafrické republiky v r.2006 zveřejnil výsledky svých výzkumů u dvou plemen včely medonosné. U afrických plemen (včela medonosná kapská Apis mellifera capensis a včela medonosná středoafrická Apis mellifera scutellata) prokázal velmi rychlý nástup a upevnění varroatolerantních mechanismu. Zkoumaná včelstva byla ponechána svému přirozenému vývoji bez jakýchkoliv léčebných zásahů. Rozvoj schopnosti těchto včel (A. m. capensis 3-5 let, A. m. scutellata 6-7 let) udržet populaci cizopasníka v únosné míře úzce souvisí s prohloubením a genetickým upevněním čistícího pudu. Včely rozpoznají napadený zavíčkovaný plod a z včelstva ho odstraní i s cizopasnými roztoči.
Pro zajímavost
Včela východní hojně chovaná v Číně, Japonsku a jihovýchodní Asii má výrazný čistící pud. Dělnice dokáže rozpoznat přítomnost roztoče i v zavíčkovaném plodu. Buňku otevře a pokud samička roztoče sama nevyjde, včela odstraní obsah buňky – larvu i s cizopasníkem. Trubčí plod má masivnější víčka pro dělnici těžko odstranitelná a proto pro kleštíka bezpečnější. Množení parazita se tudíž děje výhradně na trubčině. Trubce včelstvo odchovává jen kratší dobu během roku (např.: apis cerana japonica jen tři měsíce) a kleštík se nestačí přerozmnožit. Vzniká tak rovnováha mezi hostitelem a parazitem.
Včela je vybavena schopností zbavovat se roztoče na svém vlastním těle sebečištěním nohama a kusadly odstraňuje parazita z povrchu těla svých družek. Často přitom dochází k poškození parazita a k úhynu. Tato vlastnost se označuje jako grooming.
https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://naschov.cz/novy-vitr-do-vcelarstvi-cr-slechteni-na-varroatoleranci/&ved=0ahUKEwj-krjH_5XXAhWiHpoKHUMwBdwQFgglMAA&usg=AOvVaw1ge5DbxmWlia41Ess0h8ba
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Včela_východní.
Delší odkaz jsem byl líný po vašem elaborátu otevírat. Mám za to, že kopírovat bez uvedení zdroje byste neměl. A navíc, kdybyste jen nekopíroval a myslel a skutečně něco věděl, neuniklo by vám, že včela východní koexistuje s jiným roztočem a sice Varroa Jacobsoni Oudemans, včelu medonosnou ale ohrožuje a decimuje jiný roztoč - Varroa Destructor. Chápu vás, tygr nebo lev, kočka jako kočka.
Velice mě pobavila ta tlustší víčka trubčího plodu a proto že vjo dává přednost trubčímu plodu. VJO možná, VD ale dává přednost trubčímu plodu jen proto, že jeho vývoj trvá déle.
Mám kámoše a ten pana Dvorského zná osobně. Kámoš, na rozdíl ode mě, je ochotný panu Dvorskému uvěřit, že u něj jeho včely varroatolerantní jsou, ale v jiných podmínkách ne.
A pak znám ještě o Sněhurce a sedmi trpaslíkách, o Budulínkovi a podobné mnohem lepší pohádky, na rozdíl od té Dvorského. Ale věřit na pohádky je tak sladce hezké, chápu vás.
No a o těch afrických včelách by bylo skvělé si přečíst, co třeba o nich psal kdysi bratr Adam (osobně velmi pochybuju, že byste tušil, kdo že to byl).
Opravdu je někdo skutečný, kdo by uvěřil, že nějaký strejda je schopný doma na zahradě vypěstovat odolné včely proti varroáze? Jako že přijde sám na to, za své peníze, na co nemůžou dlouhá desetiletí přijít desítky perfektně placených výzkumných ústavů po celé planetě? Aha, tak jo...
Možná by stálo za uvážení, že stát jasně jako příčinu současné začínající epidemie spalniček označil neočkování dětí, když část šílenců před dvaceti lety měla chytřejší názory než skuteční odborníci, co myslíter pane s nickem gallif?
Ale jasně, lidi nejsou včely, že jo, to dá rozum!
Zdravím ta pohádka o Dvorském je zde
https://www.youtube.com/watch?v=vCy-F8dMnpE
Uživatel s deaktivovaným účtem

VD tolerantní včely jsou, to je dnes už neoddiskutovatelný fakt. Problém je, že VD přestává být problém, problém jsou patogeny které přenáší ale i ty co jsou na VD nezávislé...
Pane tom.50, nejde diskutovat bez urážek, jste odborník na včely, neříkám že ne, máte zkušenosti, ale sejmout jakoukoli debatu mě přijde na nic. Od toho jsme tady, aby jsme se pobavili o všem co se kolem včel děje. Ono už i dnes nám přípravky na bázi amitrazu přestávají fungovat, dokonce jsem slyšel na schůzi jedné organizace ČSV, kde toto přiznávají a začínají se objevovat a zkoušet léčiva jako Varomed, Ekopol. Zkrátka chemická cesta bude dál, ale jako jeden z doplňků kombinace léčení. Lečit budeme muset celý rok a ne až zimní generaci.
Gabon je už pasé, ten už nefunguje snad nikde.
Díky za pochvalu a ocenení a díky i za výtku. Ano, máte pravdu, pokusím se být smířlivější k mladým a začínajícím kolegům. Ano, i já byl mladý a kulantně řečeno, i já byl radikální a moje vzdělání v oboru nebylo na nyější mojí úrovni. Zase na druhou stranu, za mého mládí když jsem mlel k.aviny se se mnou taky nikdo nes... nemazlil.
I já mám už doma Ekopol, už několik let nepoužívám v žádné podobě KM, ale vím o ní a bude poslední záchranou ve chvíli, kdy Gabon a Amitraz nezaberou.
Zdravím prosím vás jaky mate názor na HIVE CLEAN
http://www.vcelarinapajedla.cz/prostredek-proti-varoaze-beevital-hive-clean/
Obsahuje propolis, esenciální oleje, obsahuje také kyselinu citrónovou, kyselinu šťavelovou (oxalová) a kyselinu mravenčí. Všechny tyto látky se nachází v roztoku cukru. Lze jej použít v průběhu celé sezóny, a to i během medobraní. Je to velmi účinný, ekologický prostředek, který nezatěžuje včelstvo chemickými látkami a účinkuje dalších 6 až 10 dní od aplikace.
Děkuji
zdravím je to pravda 50 - 70%
https://www.youtube.com/watch?v=0NY9zVUWZAc
zdravím Výskyt roztoče v úlu běžném a termosolárním
https://www.youtube.com/watch?v=nYUO2os6cyg

Kdyby termosolár fungoval tak jak tvrdí výrobce a prodejce, tak to varroa tolerantní včele rozhodně nepovede. Pro včely je to slepá cesta, stejně jako varidol.
Zdravím pánové, zkoušeli jste někdo co2 ?
https://www.youtube.com/watch?v=Du9DbwBDBns
https://www.co2vcelarstvi.cz/
Děkuji za váš názor.
Dragoš

A probudí se?
Zdravim vespolek,
uvodem narovinu rikam, ze jsem naprosty zacatecnik a mozna bude muj prispevek uplne mimo misu, ale..
Jiste se vsichi shodneme, ze VD je vnejsi parazit. Stejne tak je vnejsim parazitem kliste. Ja se ptam, domaci zvire, pes, po prochazce v lese je plne klistat, jak to dela divoka zver, zijici v lese?
Kdyz psovi nedam obojek proti klistatum a blecham, tak mi ho sezerou. Internet je plny fotek kdy je pes doslova posety klistaty. Nebylo by dobre se tady priucit a nase vcely pripodobnit te divoke zveri?
Za timto ucelem je ale nezbytne vedet, proc ona divoka zver na klistata netrpi.
S pozdravem smidla.eu

akorát že divoká zvěř na klíšťata trpí úplně stejně jako ten pes. jak to dělá? prostě počká, až klíště odpadne. případně prase se může ještě válet v bahně.
Přidám svou letošní zkušenost do diskuze. Na jaře jsem použil Ekopol, v podletí správně Gabon, Gabon mě neskutečně zklamal a příští rok ho už nedám. Nespadlo po něm vůbec nic. Ještě že to zachránil Varidol. Stojí za úvahu Thymovar, který mj. způsobí plodovou přestávku a tím je pro kleštíka z větší části vymalováno. Takže za mě Gabon už ne
Mám pár otázek.
Kdy přesně jste letos měl Gabon v úlech, odkdy do kdy?
Máte sejta a nebo jak víte, že po G nespadlo nic?
Jak dlouho a přesně kdy jste měl Gabon ve včelách vloni?
Kolik toho spadlo po fumigaci? Odhadem, jednotky, desítky, stovky a nebo víc?
Vy máte po začátku října ve včelstvech plod?
Zkuste přesně odpovědět na každou jednu otázku.
napsal(a):
akorát že divoká zvěř na klíšťata trpí úplně stejně jako ten pes. jak to dělá? prostě počká, až klíště odpadne. případně prase se může ještě válet v bahně.
Dobry den,
jenze ta divoka zver s klistetem koexistuje a nevim o tom, ze by nejak decimovalo jeji stavy ;)
S pozdravem smidla.eu

smidla
napsal(a):
Dobry den,
jenze ta divoka zver s klistetem koexistuje a nevim o tom, ze by nejak decimovalo jeji stavy ;)
S pozdravem smidla.eu
toho psa by to taky nezdecimovalo.
napsal(a):
toho psa by to taky nezdecimovalo.
Dobry vecer,
pokud nedokazate pochopit myslenku, nejste vybavena odpovidajicimi vedomostny, prosim zdrzte se diskuse. To co pisete jsou pouze domnenky.
https://www.youtube.com/watch?v=kUicapneWdc
https://www.youtube.com/watch?v=XjsyPkJQ8Po
S pozdravem smidla.eu

nemůžete srovnávat naše klíště obecné se zahraničními příšerami.
věřte, že kdyby se u nás vyskytovalo portorikánské klíště, tak to zvěř decimuje taky.

a já mám na rozdíl od vás, drahý pane, zkoušku z parazitologie. nepotřebuju si k tomu googlit něco, co je třeba úplně mimo mísu.
napsal(a):
a já mám na rozdíl od vás, drahý pane, zkoušku z parazitologie. nepotřebuju si k tomu googlit něco, co je třeba úplně mimo mísu.
O tohle vůbec nejde. Pán má chování řeznického psa obecně, k dámě je to tak ohavné, že před nějakými 150 lety by z toho byla satisfakce!!!!
Máte pravdu samosebou vy, pan vybavený "odpovidajicimi vedomostny" jaksi nechápe třeba to, co dá obyčejný selský rozum (i bez odpovidajicich vedomostu), že VD ku včele je asi tak veliký, jako by pisatel neměl klíště, nýbrž měl na břiše přisátého jezevčíka.
Nelze srovnávat psa s klíšťaty s hmyzem a roztoči. Pes a nebo divočák se může třeba vyválet v tom bahně, včela ne a také pes bez lidí na to může uhynout úplně, jako stejně na to bez lidské péče hynou včely. Ale hlavně, pán i přes odopvidajici vedomosty nějak přehlédl, že se nejedná o normálního roztoče Varroa jacobsoni Oudemans, nýbž na pohled k nerozeznání stejného mutanta Varroa Destructor. Pak také vidí v každém klíštěti prostě klíště.
Dobry vecer,
tom 50, Vase reakce mne vubec neprekvapuje. Mozna, kdyby jste se snazil dohlednout dal, nez na spicku vlastniho nosu, videl by jste myslneku kterou Pan dotazuje. A mozna by pro vas bylo lepsi se vratit o tech 150 let zpet, to by jste tento problem nemusel resit. Do te doby, udelejte mi prosim tu radost, nereagujte na mne. Dekuji predem.
Bodlinka, pokud mate zminene vedomosti a dovoluji si predpokladat ze i cas, muzete mi tedy vysvetlit, proc se klistata nepremnozi, kdyz maji v podstate volne pole pusobnosti? Jak se rika, stokrat nic umorilo vola, takze premnozena klistata by jiz zver decimovala, nebo snad ne?
Pro tuto chvili vynechme druhotne problemy ve forme nemoci, ktere paraziti prenaseji.
S pozdravem smidla.eu

smidla
napsal(a):
Dobry vecer,
tom 50, Vase reakce mne vubec neprekvapuje. Mozna, kdyby jste se snazil dohlednout dal, nez na spicku vlastniho nosu, videl by jste myslneku kterou Pan dotazuje. A mozna by pro vas bylo lepsi se vratit o tech 150 let zpet, to by jste tento problem nemusel resit. Do te doby, udelejte mi prosim tu radost, nereagujte na mne. Dekuji predem.
Bodlinka, pokud mate zminene vedomosti a dovoluji si predpokladat ze i cas, muzete mi tedy vysvetlit, proc se klistata nepremnozi, kdyz maji v podstate volne pole pusobnosti? Jak se rika, stokrat nic umorilo vola, takze premnozena klistata by jiz zver decimovala, nebo snad ne?
Pro tuto chvili vynechme druhotne problemy ve forme nemoci, ktere paraziti prenaseji.
S pozdravem smidla.eu
no, zkusím to.
takže, klíšťat je na světě mnoho druhů. opravdu mnoho druhů. s různým geografickým výskytem. to, co jste hodil na fotce je nějakej boophilus, nechtějte po mě detaily, tak moc mě ta parazitologie zase nebrala. to je vysoce patogenní věc, která umí klíšťovou paralýzu a v místech výskytu, v tropech, opravdu komplikuje třeba chov skotu.
místní zvířátka se s výskytem takových klíšťat vyrovnávají různě. je tam třeba geneticky daná odolnost místních plemen, kdybyste tam dal holštýnku, tak jí to sežere, zebu to nějak zvládá. taky jsou tam různí ptáčkové, co sedají na ta velká zvířata a ta klíšťata z nich zobou pryč. najedí se a hostiteli se uleví.
kdybyste tohle dostal k nám, tak naše srnky to umoří stejně dobře jak toho psa na fotce, chápete? akorát je to teplomilná věc, takže u nás by to zdechlo.
naše srnky umí naše klíště obecné a neumoří je to. jinak klíšťata nemají volné pole působnosti, je dost věcí, co klíšťata žere. plus je reguluje třeba ten mráz.
no a s klešťíkem to máte stejný, chce to akorát trochu myslet. varoa destructor je původně parazitem včely východní. no a včela východní má stejně jako ta zvěř v oblastech, kde žije boophilus spp. různý mechanismy, jak to zvládnout. jenže včela medonosná je nemá.
chápeme?
Dobrý den, odpovídám na Vaše otázky , tedy :
Gabon jsem dával od 10.8.2020-10.9.2020. V říjnu už ve včelách plod nemám. Síta v úlech nemám, podložky ano. Mravenci u mě letos nejsou, tak předpokládám , že když je tam spad po Ekopolu a Varidolu, byl by i po Gabonu. Nic...
Kdy jsem měl Gabon loni Vám už neřeknu přesně, píšu si to do kalendáře a loňský už skončil v kamnech. Tolik si nepamatuju, už jsem starší člověk a na záznamy, bohužel, lajdák.
Jo, a spad byl u dvou včelstev po Varidolu cca 200 roztočů, u ostatních tedy , řekněme desítky, do 50 ks.
OK.
Nefunguje Gabon. Někde. A hledá se příčina kdo ví kde, třeba to špatně vyrábějí. Ale nikdo jako nechce vidět to nejjednodušší vysvětlení.
Vy sice dáváte Gabon správně a dokonce ho přesně vyndáte, ale nevyndají ho někteří včelaři v doletu vašich včel a nechají ho tam do jara a doslova vyrobí rezistenci. Tyhle rezistentní roztoče si pak nanosí domů vaše včely. Rezistence je na účinnou látku Gabonu, ne na Varidol (Amitraz) a Ekopol a proto vám uvedené prostředky fugují a G ne. Jak prosté.
Dobry den,
ano, chapeme Take chapeme ze roztoc zde neni prilis dlouho, nemame tu volne zijici populaci vcel, ktere by se prirozenym vyberem nejsilnejsiho jeince docela rychle naucili s roztocem zit a zapolit.
Pokud je ovsem pravda to co zjistili francouzi, ze i nase vcela nese geny boje s klestikem, tyto geny jsou vsak uspane, neaktivni, je nejvyzsi cas zacit pracovat na jejich obnove a podpore. Nemyslite? Osatne nebudeme prvni, spise budeme dohanet zanedbane.
Asi jsem se v mem prvnim prispevku nepresne vyjadril, mozna to jen bylo spatne pochopeno. Srovnani s klistetem bylo pouze ilustrativni, na mysli mam prirozene obranne schopnosti, napriklad zminene blato, ktere dusi, symbiozu zvirat, kteri si nechavaji klistata vyzobavat.
I VD ma jiste sve prirozene nepratele, kteri vsak spolecne s nim, dovleceni nebyli. Na druhou stranu moza dobre ze tak, mejme na pameti preslapy jake byly spachany na australii s dravci na premnozene kraliky.
S pozdravem smidla.eu
P.S.: Tvrdosijni zastanci synteticke chemie si v podstate kopu vlastni hrob. Tyto prumyslove vyrabene latky maji tu obrovskou nevyhodu, ze se na ne pomerne snadno buduji resistence. Velmi se mi libila prednaska pana veterinare Klimy, ktery to lidsky a srozumitelne vysvetlil.
smidla
napsal(a):
Dobry den,
ano, chapeme Take chapeme ze roztoc zde neni prilis dlouho, nemame tu volne zijici populaci vcel, ktere by se prirozenym vyberem nejsilnejsiho jeince docela rychle naucili s roztocem zit a zapolit.
Pokud je ovsem pravda to co zjistili francouzi, ze i nase vcela nese geny boje s klestikem, tyto geny jsou vsak uspane, neaktivni, je nejvyzsi cas zacit pracovat na jejich obnove a podpore. Nemyslite? Osatne nebudeme prvni, spise budeme dohanet zanedbane.
Asi jsem se v mem prvnim prispevku nepresne vyjadril, mozna to jen bylo spatne pochopeno. Srovnani s klistetem bylo pouze ilustrativni, na mysli mam prirozene obranne schopnosti, napriklad zminene blato, ktere dusi, symbiozu zvirat, kteri si nechavaji klistata vyzobavat.
I VD ma jiste sve prirozene nepratele, kteri vsak spolecne s nim, dovleceni nebyli. Na druhou stranu moza dobre ze tak, mejme na pameti preslapy jake byly spachany na australii s dravci na premnozene kraliky.
S pozdravem smidla.eu
P.S.: Tvrdosijni zastanci synteticke chemie si v podstate kopu vlastni hrob. Tyto prumyslove vyrabene latky maji tu obrovskou nevyhodu, ze se na ne pomerne snadno buduji resistence. Velmi se mi libila prednaska pana veterinare Klimy, ktery to lidsky a srozumitelne vysvetlil.
S tím souhlasím, muselo by to ale snad být dotované státem, aby se někomu chtělo začít. Je to běh na dlooouhou trať a výnos je vždy vyšší s chemií.
Možná to opravdu bude jak s kůrovcem, do poslední chvíle sadit smrky, které hodně nesou, a teprve až nastane katastrofa, tak teprve pak začít přemýšlet nad stabilnějším společenstvem, přitom kdybychom dali na varovné hlásky už někdy před 30 lety, tak tu není takový bordel...
Stačilo by se dovzdělat. Varroa jacobsoni oudemans není VD. VJO žije na včele východní a ta se chová jinak viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%8Dela_v%C3%BDchodn%C3%AD
Takže. Lidi nepřenesli na včelu medonosnou kleštíka včelího nějakou nezodpovědností, či lačností po zisku, jak tvrdí sluníčkově liberální neomarxisté, ale prostě VD je jiný druh, mutant a za toho nemůže nikdo. Trestuhodné spíš je, že svět roky netušil, že se jedná o jiný druh!!!! Tak zvaní vědci, kteří na to tak dlouho nepřišli, by se měli jít živit lopatami, řekl bych.
Upozorňuji, že Amitraz se používá v chovech nosnic, dobytka a zejména ovcí už od předválky a rezistence se nekoná. Někdo ale rád straší a svoje nesmyslné alternativní blouznění zdůvodňuje rizikem rezistence. To skutečně hrozí při nesprávném použití jako i u jiných látek. Ale hlupákům včelstva uhynou a s nimi rezistentní roztoči. Kdyby tomu tak nebylo, už by včela medonosná neexistovala. Ve včelařství se Amitraz používá co vím já asi 40 let a nic se neděje viz v předchozí větě uvedená "samoozdravná pojistka". To jen někteří alarmisté blbnou lidem hlavy.
Rezidua léčiv v medu mít nikdo nemusí, jak na to jsem tu detailně popsal - stačí nikdy nevytáčet plásty, které byly v úle když se léčilo. Benefitem je lahodná chuť medu a vzrůstajéící zájem o "panenský med". Pravda, když jsem tohle poprvé četl od Jindřicha Boháče, rozhodně jsem nesouhlasil. Dnes se mu do nebe omlouvám, měl pravdu. Mě od něj naštvala věta, že vzdělanější a lepší západní spotřebitelé dávají přednost medu z plástů, které nikdy nebyly zakladené. JB o hodně předstihnul dobu. Nicméně inspiroval mě a jde to!
Smrk se tu pěstoval jako pokus, který bylo možné uskutečnit kvůli silnému globálnímu ochlazení, které následovalo po výbuchu Istandské sopky Laki (myslím, že červen 1783 - Wiki to určitě ví přesně) a nyní se prostě svět vrací do normálu a tedy žádné globální oteplování nenastalo, to se jen vrátila rovnováha. Ano, dříve bylo v Evrpopě podstatně tepleji, asi tak, jako nyní a spíš ještě mírně tepleji. Ano, bude ještě sušší a teplejší počasí.
Smrk ztepilý do poloh pod 1.100 mnm nepatří a nemůže tam žít a tudíž tu žít nebude tak, jako v nižších polochách nenexistoval do roku 1783.
Opakuju, stačí si doplnit vzdělání, ale to holt není pak možné to katastrofické blouznění. Chápu.
Úplně přesně to se smrkem bylo tak, že na smrkové stavební dříví držel monopol rod Švarcenberků, kteří ho ze Šumavy dopravovali vory do Prahy a dokonce až do Německa a tak se začaly smrky vysazovat i v nižších polohách, aby se snížila cena nenahraditelného stavebního dříví. To fungovalo až dosud než konečně skončilo ochlazení způsobené Islandskou sopkou. Nic víc v tom není třeba hledat.
Tragikomické je, jak se nyní s kamennou tváří opět vrací bolševické: "Poručíme větru, děšti". Nikdy bych neuvěřil, že se najde dost lidí (jako za bolševiků), kteří skutečně věří, že "zelenými" kejklemi můžou zvrátit přírodní rovnováhu. Je to asi tak účinné, jako modlení do zemdlení a sebemrskání flagelantů, kteří věřili, že tím zaženou mor. Ti taky nutili aby se sebemrskali i normální lidé a sami flagelanti spíš nákazu pomáhali šířit a roznášet stejně, jako dnešní zelení dělají víc škody než užitku. Vše se ustavičně opakuje...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Flagelant
K těm druhům Varroa i rezistenci je psané zde:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00040-014-0347-5
myslím, že je dobré tomuto tématu věnovat pozornost.
A tato studie je také zajímavá https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722015000300315
Člověk si pořád připadá, že ho příroda musí poslouchat a že je nejchytřejší. Jak píše uživatel smidla, na případu australských králíků bychom měli zpozornět, protože jedním z vynálezů, které měly pomoc proti králíkům bylo, že je tzv. vědci infikovali v Austrálii mixomatózou. No, a mixomatoza nejen že je v Austrálii nevyhubila, ale hubí teď králíky na celém světě.Taky jedna vypuštěná nemoc ze zkumavky. Dnes , když chcete udržet zdravý chov králíků, nejde to bez očkování ! Tedy proti mixomatóze. Bože, co mi to jen připomíná ???
Mě toto téma velmi zaujalo, opravdu si myslím, že není špatné této problematice věnovat pozornost.
Existuje mnoho populací včel, které přestaly být ošetřovány a ponechány napospas osudu přežily a vyvinuly si jedinečné strategie obrany proti Varroáze.
Varroa rezistentní populace A. mellifera včel byly zkoumány a dokumentovány po celém světě s řadou vysvětlení pro jejich dlouhodobé přežití s nekontrolovaným napadením roztoči.
https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-015-0412-8
V závislosti na interakci mezi faktory, jako je genetická výbava včel a roztočů, se vyvíjejí různé strategie, které propůjčují rezistenci vůči Varroáze. Proto odolnost včel z Tiengemeten a Amsterdamse Waterleidingduinen vysvětlují jiné strategie pro rezitenci než je grooving, a to zejména odstranění napadeného plodu a inhibice reprodukce roztočů. Schopnost jednotlivých jedinců zbavit se roztoče pak nemá význam, nebo jen při velmi silném napadení.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2017.1329797
Ruský program pro včely využívá k chovu uzavřené populace program k šíření varroaristentních linií, které původně pocházely z Dálného východu Ruska. Ruské včely (RHB) ARS byly vyšlechtěny z 18 dovezených linií. Jejich odolnost vůči varroa lze vysledovat až k několika mechanismům, které zahrnují vzájemné čištění, hygienu citlivou na varroa a nízkou atraktivitu plodu pro roztoče. RHB linie byly současně identifikovány pro rezistenci na varroa, dobrou produkci medu a rezistenci na tracheální roztoče Acarapis woodi. Odolnost proti tracheálním roztočům přispívá k jejich vynikající zimovací schopnosti. Úspěch experimentálního výběru RHB vyvolal velkou komerční poptávku a RHB jsou v současné době chovány, propagovány a distribuovány včelařům ve Spojených státech.
https://www.researchgate.net/publication/47408694_Breeding_for_resistance_to_Varroa_destructor_in_North_America
U většiny populací, u nichž se vyvinula rezistence
proti Varroáze, je velice výrazná péče proti roztočům a hy-
génické chování, přesněji VSH zabraňující rozmnožování roztoče. Dále pak kontrola plodu a kratší doba vývoje. Výjimkou je Gotland ex-
periment, ve kterém nebyly nalezeny žádné důkazy o péči
nebo hygienické chování.
https://www.researchgate.net/publication/341473790_Natural_selection_selective_breeding_and_the_evolution_of_resistance_of_honeybees_Apis_mellifera_against_Varroa
Ve vědecké literatuře je hostitelská rezistence Apis mellifera proti parazitům Varroa destructor zkoumána a často prezentována jako potenciální řešení umožňující udržitelný vztah mezi oběma druhy a bezpečné opylování a včelařské služby. Překvapivě ale existuje jen málo studií zkoumajících zájem včelařů o toto téma, problematikou se zabývá tato práce.
https://www.researchgate.net/publication/335431896_A_future_resistance_breeding_strategy_against_Varroa_destructor_in_a_small_population_of_the_dark_honey_bee
napsal(a):
VD tolerantní včely jsou, to je dnes už neoddiskutovatelný fakt. Problém je, že VD přestává být problém, problém jsou patogeny které přenáší ale i ty co jsou na VD nezávislé...
Přesto, že tento člověk je hulvátský (ke mě), včelám rozumí a vystihnul věc přesně. VD není problém, s tím se umíme vypořádat. Problém jsou asi virozy - ono se úplně jistě vlastně neví co způsobuje třeba CCD a další.
Já jsem se naučil vnímat svět, paní Vacková, jinak. Jako je mi docela fuk jak se vyrábí elektřina, prostě jsem se naučil rozsvítit a používat elektrické stroje a o výrobě el en fakt nefábuluju a nechávám to povolanějším, stejně tak mi nehynou včely a jiným, některým, ano. Naučil jsem se to prostě i když nevím jak to funguje a je to jednoduché a udělat to může u svých včel každý a hned - popsal jsem to nesčetněkrát. Dvě lapidární věty BG by se daly rozvést asi takto:
Vždy je při úhynech včelstev přítomen VD. Nakolik však úhyny způsobuje a zda vůbec je otázka, kterou by se měli zabývat vědci. To by ale museli za státem přidělované peníze něco zkoumat a ne jako Dol, který za 30 let nevyzkoumal zhola nic a jen se pakuje distribucí léčiv. A jedním z těch léčiv je KM a ta je, dle mých zkušeností, hlavním důvodem úhynů včelstev. Ale to Dol ani Včelařství, tedy ČSV, nepřipustí. A minulý týden jsem se dozvěděl, že podmínkou pro získání dotace na úly je, že ten úl musí mít zasíťované dno, což je další vynález, který nejspíš přímo způsobuje špatnou kondici vč a v jejím důsledku úhyny.
Pak je tu vliv mikrovln z mobilů, GPS, špionážních družic a i jen obyčejných silničních radarů a dalších zařízení pracujících na podobné bázi. A nyní se horečně budují sítě 5G. Já nevím, zda to neustálé provrtávání všeho živého tímto zářením způsobuje úhyny vč. Vím jistě, že se první "virozy" typu CCD objevily přesně v době, kdy nabubřelé bilbordy (ještě byly povolené) mobilních operátorů kolem silnic a dálnic hrdě hlásaly POKRYTO.
No a někteří se i přes ty spousty škodlivostí naučí mít ŽIVÉ včely, schopné dát užitek a ne jen přežívat a jiným budou hynout. Jak prosté.
Já tu několik let píšu jak to udělat. Ne, většina si mele svou a nehodlá nic změnit. Tak jo, jak je komu libo.
Raděj budete řešit co nemáte šanci vyřešit a budete věnovat pozornost šlechtění včel na odolnost proti VD a vím jistě, že zvýšená pozornost milionů drobnovčelařů nemůže vyřešit nikdy nic. Co ale může úplně každý a hned, je, mít živé včely, které NE ŽE NĚKDE PŘEŽÍVAJÍ, ALE DÁVAJÍ KAŽDOROČNÍ UŽITEK V PODOBĚ CCA 30 KG MEDU a i mnohem víc když je dobrý rok. A je potřeba napsat, že je nutné jim nevzít všechen med a velkou část jim nechat. A tak dále, a tak dál. Pořád dokola.
Hodně úspěchů a ať se daří.
PS Každou zimu trnu, zda mi včelstva přežijí v dokonalé kondici a zda jsou moje odhady a dedukce správné. Zatím to vychází a poctivě sem dávám i neúspěchy (a nemusel bych). Vím ale jistě, že když padnou včely i mě, zjistím příčinu a udělám nápravu. Okamžitou bez ohledu na výzkum vědcostutů, kteří zkoumají jen to, co si u nich někdo předplatí a vyzkoumají jen to, co plátce či sponzor chce. Proto tzv "studie" zásadně nečtu.
Na VF píše zubař, nechci ho jmenovat, který má už 3 roky několik včelstev bez sebemenšího léčení. Letos, pokud mu to přežilo, to budou roky 4. Mnozí o něm vědí a dávají ho za příklad, že to jde i u nás v drobnochovu. Jen nějak zapomínají, co pan doktor přiznává, že ta vč nedala za celé ty roky deko medu, že je vlastně vůbec nerozebírá a nemění jim dílo a nechává je úplně přírodně, i když v úle Langstrothu. A taky nechtějí slyšet, co pan doktor také říká, že i včelstvů pro užitek nechává nejméně 30 kilo medu a že si bere jen to, co je nad to!
No a já nevčelařím abych zachraňoval planetu a přežívaly včely. Za to mě nikdo neplatí. Mě zajímají jen včely, které dají člověku užitek. Opylovací činnost je zanedbatelná, stát jí oceňuje dotací na včelstvo v tak směšné výši, že musí být bezvýznamná. Všelijaké ekoteroristy stát podporuje štědřeji než včelaře.
Ve skutečnosti je to tak, že stát skromné včelaře nedoceňuje a odírá, zneužívá jejich lásku k té činnosti a Svaz se za své členy nebere jak by mohl a hlavně jak by ze své podstaty měl. To je ale už úplně jiný příběh.
Sdílím snad poslední odkaz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057421/ rezistenci včel na různá virová onemocnění se již věnuje také spousta prací...
Problém je, že pokud začínáte se včelařením bez chemického ošetření, bude nepřizpůsobená populace včel živořit třeba desítky let, než se začnou prosazovat a ustalovat znaky zodpovědné za rezistenci (snazší by bylo získat kmen z nějakého šlechtitelského programu)
Pro, v uvozovkách obyčejného včelaře jsou tyto tendence asi nepříjemné, například představa, že soused začne dělat "pokusy" a zamoří chovy okolo, chovy kterým to s chemií (zatím) frčí a nechtějí žádnou změnu.
Když se v přírodě u nějaké populace objeví nový nebezpečný vir, tak následuje velké vymírání, větší část populace podlehne, ale vždy zůstane pár jedinců, ze kterých se populace vzpamatuje a virus pro ni již není nebezpečný, kdyby tomu tak nebylo, nevydržely by tu například včely miliony let. Pro obecnější příklad může posloužit u nás výraznější případ takových změn u kosa černého, který tu byl před dvěma roky zasažen africkým virem Usutu a po obrovském úbytku se stavy začaly vracet do normálu, virus pro ně již není nebezpečný.
V případě včel i jiných domestikovaných zvířat tomuto "výběru" nemoci odolných jedinců bráníme co to jde, protože by to pro nás znamenalo s tím spojené obrovské ztráty na spoustu let a to je naprosto pochopitelné.
Určitě ale není na škodu sledovat šlechtitelské programy a různé projekty na tuto přirozenou rezistenci a třeba je i podpořit.
Dobry den,
kdyz uz to clovek zpusobil, dopustil, nebo treba jen zapricinil, mel by se podilet i na naprave. Pokud je francouzska studie pravdiva, ma i nase vcela geneticky kod k boji proti roztoci.
Predne, pokud ma nekdo nazor chovu vcel pouze jako uzitkovy chov, je to jeho pravo a ja proti tomu nic nemam. Muze v chovu vyuzivat tvrdou chemii a je to jeho volba, muze pouzivat kyseliny a opet ok, proc ne.
A pak je tu skupina chovatelu, kteri maji snahu vedle produkcniho chovu pracovat s odolnosti vcel prirozenou cestou. Po prostudovani nekolika textu a shlednuti nekterych prednasek zastavam nazor, ze je lepsi pozvolna cesta. Dal chovat vcely temer stejnym zpusobem, ale rozchovavat ty, u kterych je pozorovano zvyseni pozadovanych vlastnosti.
Myslim si, ze cilene slechteni by prineslo jen dalsi probelemy. Sice by se vyresil problem s parazitem, mozna i s viry, ale objevil by se jiny nezadouci. Pri slechteni se zesiluji nejen zadouci, ale i nezadouci vlastnosti.
S pozdravem smidla.eu
Koonec

XXX.XXX.13.9
Jj, ten výběr se provádí třeba na stovkách včelstvech. Mezi nima se najde vždycky jen pár takových který ty podmínky zvládnou a pak se u nic desítky let buduje genetická imunita. Na to jsme malí páni
S tím se nedá než jen souhlasit a já to tu tvrdím od začátku, co jsem sem začal psát. Ne jednotliví malovčelaři a dokonce asi (spíš už vůbec) profíci, kteří jedou průmyslově hlava nehlava pro zisk, ale u nás Dol by měl zkoumat. Já třeba nechápu, že Dolu prochází, že tam 30 let nic nevynašli, za co si je stát vlastně vydržuje?
Včera mi volal pán, o kterém jsem se tu zmínil, že jeho včely, které má letos třetí zimu bez sebemenšího léčení, opět zdárně přezimovaly, dal dvěma chovatelům po dvou včelstvech na rozchování. Jsem velmi zvědav na výsledky. Vidím to černě, mám za to, že to půjde jen za tu cenu, že se jim nebude brát med a tudíž jsou pro včelaře k ničemu.
Podotýkám, že dotyčný sice má 3 roky včely bez zásahu, jak léčebného tak do nich vůbec "neleze" a žijí. Nebere jim med a nerozebírá je. Je ale otázka, k čemu by byly včely, které by přežívaly bez toho, aby daly sebemenší užitek. Jak opakovaně píšu výš, to by musel stát honorovat chov takových včel, místo financování nejrůznějších ekoteroristů. To se ovšem nestane.
Dobry den,
videl jsem jeden porad, kde hovoril obycejny finsky clovek. Povidal o tom ze kazdy jedinec ma moznost zmenit svet. A jak to myslel? Pokud mate nejakou myslenku a s touto myslenkou vychovate svoje deti, ty deti tak vychovaji svoje deti a tak dale, ta myslenka se bude sirit a rozvijet. (ponechme stranou ze muzete oslovit i jine lidi a ze ne vsechny deti tu myslneku budou sdilet)
U vcel to muze byt jednoduzsi a take nerealne. Pokud se v jedne obci (vzdalenost druhe obce je cca 3 km, takze mimo vyznamny dolet vcel, domluvi vlastnici vetsiny vcelstev, maji velmi dobrou moznost zacit si rozchovavat to co chteji. Jasne, vzdycky se jim do toho budou michat i trubci tech co nejsou zapojeni, ale muzete jim nabidnout matky a tak je nenasilne take zapojit. Na druhou stranu pokud budete jedini s takovouto myslnekou, je to proste nerealne, pokud nesezenete stanoviste mimo dolet cizich vcel, coz je v CR temer nadlidsky ukol.
Neni potreba jit odezdi ke zdi. k tomu aby si vcela dokazala s parazitem poradit s nim musi nejakou dobu zit. Takze pokud vymlatite osetrenim roztoce temer na nulu, vcela se o nic nestara a nikam se neposune. Otazka je, co je ta kyzena hranice kdy vcela zacne rozvijet obranyschopnost proti roztoci, ale jeste nekolabuje?
Ale kdyz se chce, cesta se da najit.
S pozdravem smidla.eu
No, nijak nezpochybňuji Vaše tvrzení, že každý máme možnost se na podobné snaze podílet , ale jak píšete v jiném řádku, bez spolupráce s ostatními je to nadlidský úkol. Je mnohdy těžké domluvit se se sousedem, natož se včelaři v rámci vesnice, nedej bože většího okolí. 30 let rádoby demokracie vlilo mnoha lidem do žil, že je možné všechno a tudíž se -mnohdy - chovají jako dobytek nejen ke svým včelám, ale i k sobě navzájem, Společný cíl , jaksi , vyšuměl...Nicméně neměl by tento cíl být především cílem VUVč Dol ? Mají možnosti a i prostředky na to, co mnozí z nás ne a ještě ke všemu je to jjich náplň práce ! Nebo by snad měla být !
Jinak k varoatolerantní včele jsem poměrně skeptický, mnohdy tato odolnost neexistuje a nebo se nedá vypěstovat- slyšel někdo o rakovino-odolném člověku ? no ano, slyšel, neumře každý na rakovinu, ale...Ani každé včelstvo nezahubí roztoč, je tam mnoho proměnných jak ve stylu vliv životního prostředí, genetický vliv, způsob života, v případě včel způsob jejich chovu a vliv úlového prostředí...Pokud by věc závisela jen na domluvě včelařů, bylo by to v úvozovkách jednoduché.Ale ve hře je mnoho vlivů a my, naškodu, jich známe pramálo. VD je jen jeden z nich a zřejmě to nebude ten nejpodstatnější
Já se v poslední době zabývám úvahou, že řešíme zbytečnost, nebo spíš průvodní jevy a ne příčinu. Jediné, co víme jistě, je, že vždy, když padne včelstvo na "vytracení včel z úlu", o kterém dodneška nikdo kloudně neví, co to způsobuje, je u toho vždy přítomný VD. A taky jsou přítomné viry. Čím dál víc nabývám přesvědčení, že ani viry ani VD nejsou skutečnou příčinou kolapsů včelstev. Viry už vůbec ne, ty tady jsou miliony let přece, proč ničí včelstva až teď?
Zopakuju co jsem tu už napsal několikrát. O prvních hromadných úhynech na ono záhadné a nepochopitelné "vytracení včel" jsem já slyšel v roce, kdy došlo k úplnému pokrytí mobilním signálem. To už běželo GPS a špionážních družic, opět na systému mikrovln, přibývá. Od té doby přibylo wifin neskutečně , bezdrátových myší u PC, ale i zvonků u vchodů též a dalších nesmylů, bez kterých se dalo skvěle žít. K tomu neustálé šmírování radary na měření rychlosti a horečně se budují sítě 5G a internet věcí a další a další nesmysly, které, třeba v autech, spíš otravují život než aby byly nějak užitečné někomu jinému, než je mafie výrobců aut.
Vědcostuti se zdiskreditovali tolikrát, že už jim nikdo rozumný nevěří a i kdyby věřil, už 40 let tvrdí, že ubývá zpěvného ptactva. Za posledních cca 30 let ho o ubylo už dvě třetiny asi pětkrát! Prostě lži, lži a lži, které už nikdo nebere vážně a i kdyby bral, mafie internetu věcí a "chytrých" spotřebičů, chytrých aut a snad už i chytrých dámských vibrátorů prostě mikrovlny vnutí i kdyby to mělo znamenat zničení planety. Rozhodují lidi, kteří nepamatují civilizaci, v r 1989 jim bylo třeba 10 nebo 15 let a tihle myslí, že si vše koupí a že nění potřeba nic vědět, umět, učit se a studovat souvislosti, protože vše se přece dá koupit. Tak si asi koupí i přírodu, zdraví, život.
Tvrdím, že i v těchto podmínkách lze nemít žádné úhyny včelstev, jsem toho důkazem. Snažím se nenechat si to pro sebe, i když mi neumětelství mnohých vlastně dělá kšefty, zjara prodám několik vyzimovaných živých a zdravých včelstev a měl bych mlčet a radovat se z úhynů ostatních. Snažím se vysvětlit jak na to, nikdo to nechce ani číst, natož to udělat, něco se učit, něco měnit. Tak jo, je to každého boj.
Napíšu tu, že se musí vyvářet v povrchové vodě. Blahosklonně mi tu vysvětlíte, že jsem hlupák. Pak jednomu urezne dno vařáku - kdyby nepužíval studničšní vodu plnou minerálů, nikdy by dno neurezlo. Tak jde a koupí si laciný šmejd z cizákova, kde nedosáhne rozumné výtěžnosti a ještě to trvá neúměrně dlouho.
Když tu vysvětloím, co je výtěžnost při těžbě vosku, zase mi tu vysvětlíte, jak jsem hloupý.
Když napíšu, že prostě je 21 století a že se nemá těžit med ze zakladeného díla a vysvětlím proč, opět jsem za blba.
Když napíšu, že je nutné nepoužívat mřížku a jak to udělat, aby matky nekladly v medníkách, zase nic. Poctivě tu jako de.il ZADARMO dávám co jsem vyzkoumal a vyzkoušel za víc než 50 let, marně.
A takto bych mohl pokračovat. Stačí nebýt líný číst cokoli co je delší než zři holé věty (jasně, maldí neumí chápat text a nemají čím, jak jim kvůli mobilům a PC zakrněly mozky, jsem tu taky dával odkazy). Přitom kompletní know-how jsem sem napsal, fukční kompletní návod a stačí to jen přesně do posledního detailu dělat jak to radím a úspěch se dostaví. Polopatě. Ze všechm mých známých, kdo mě do posledního detailu poslechl, nemá úhyny. Kdo ne ten vymetá většinu a taky všechna včelstva, když ne každý rok, tak ob rok či ob tři roky. Lidi jsou nepoučitelní, tak jo, každého boj.
A nejúsměvnější je takové to podmiňování, že kdyby lidi nebyli, jací jsou a byli, jací nikdy být neůžou a nikdy se to v hostorii nestalo, aby spolupracovali bez závisti, naschválů, lenosti a povýšené nadutosti, tak pak by nastal na Zemi Ráj a Království nebeské. No, dám všem jednu dobrou radu, poraď si každý sám! Kompletní návod je tady.
Tady na Ifauně ode mě, stačí jen nebýt líný a najít si to a nastudovat. Ne přečíst, čtou se romány, tohle se musí nastudovat a POCHOPIT!!!! Pochopit souvislosti a případně se zeptat. Nestane se to, já vím...
Ev2

XXX.XXX.34.85
Tomáš R
napsal(a):
No, nijak nezpochybňuji Vaše tvrzení, že každý máme možnost se na podobné snaze podílet , ale jak píšete v jiném řádku, bez spolupráce s ostatními je to nadlidský úkol. Je mnohdy těžké domluvit se se sousedem, natož se včelaři v rámci vesnice, nedej bože většího okolí. 30 let rádoby demokracie vlilo mnoha lidem do žil, že je možné všechno a tudíž se -mnohdy - chovají jako dobytek nejen ke svým včelám, ale i k sobě navzájem, Společný cíl , jaksi , vyšuměl...Nicméně neměl by tento cíl být především cílem VUVč Dol ? Mají možnosti a i prostředky na to, co mnozí z nás ne a ještě ke všemu je to jjich náplň práce ! Nebo by snad měla být !
Jinak k varoatolerantní včele jsem poměrně skeptický, mnohdy tato odolnost neexistuje a nebo se nedá vypěstovat- slyšel někdo o rakovino-odolném člověku ? no ano, slyšel, neumře každý na rakovinu, ale...Ani každé včelstvo nezahubí roztoč, je tam mnoho proměnných jak ve stylu vliv životního prostředí, genetický vliv, způsob života, v případě včel způsob jejich chovu a vliv úlového prostředí...Pokud by věc závisela jen na domluvě včelařů, bylo by to v úvozovkách jednoduché.Ale ve hře je mnoho vlivů a my, naškodu, jich známe pramálo. VD je jen jeden z nich a zřejmě to nebude ten nejpodstatnější
No tak příměr k rakovinoodolnému člověku je trochu daleko, stačí se podívat na včelu východní, ta varroatolerantní je a zvládá to na jedničku. Kdybyste si nastudoval nějaké výzkumy a pozorování, tak zjistíte že je toho prokazatelně schopná i naše včela medonosná, zdá se, že hlavně populace z východu to mají nějak záhadně v genech... proměnných je samozřejmě hodně, ale při selektivním tlaku se začínají geny pro varroatoleranci prosazovat, stačí opravdu číst. Taky Africké poddruhy jsou prokazatelně odolné atd.
Ev.2

XXX.XXX.7.198
Tedy některé africké poddruhy... je zbytečné toto rozebírat, těmto odolným populacím ať už virům, nebo varroáze se věnovalo a věnuje spousta lidí, stačí hledat... odolnost parazitům a virům, plísním můžeme najít u rostlin i živočichů, je to jedna ze základních schopností pro přežití druhu.
No ano, ale tak nzapomeňte napsat, že včela východní nebojuje s V.destruktor, ale V,jacobsoni, tudíž ano, umí s s ním poprat, ale je to o jiné včele a jiném roztoči...A vzhledem k tomu, že zde píšete, tedy prokazatelně tvrdíte, že toho je prokazatelně schopná i naše včela, jste , zdá se, kanddátem na Nobelovu cenu, neboť sice existují různé pokusy a jednotlivá tvrzení, ale že by naše včela, kraňská v podmínkách naší republliky byla prokazatelně varoa tolerantní, to snad na papír ještě nikdo nedal.Můžete prosím podpořit své tvrzení konkrétními příklady ? Rád se poučím, jak mě k tomu nabádáte
Ev.2

XXX.XXX.42.34
Tomáš R
napsal(a):
No ano, ale tak nzapomeňte napsat, že včela východní nebojuje s V.destruktor, ale V,jacobsoni, tudíž ano, umí s s ním poprat, ale je to o jiné včele a jiném roztoči...A vzhledem k tomu, že zde píšete, tedy prokazatelně tvrdíte, že toho je prokazatelně schopná i naše včela, jste , zdá se, kanddátem na Nobelovu cenu, neboť sice existují různé pokusy a jednotlivá tvrzení, ale že by naše včela, kraňská v podmínkách naší republliky byla prokazatelně varoa tolerantní, to snad na papír ještě nikdo nedal.Můžete prosím podpořit své tvrzení konkrétními příklady ? Rád se poučím, jak mě k tomu nabádáte
Podívejte, přirovnávat varroatoleranci včely k odolnosti člověka na rakovinu se mi moc nezdá, proto uvádím varroatoleranci jiných druhů, to už bude lepší příměr.
Vyvinula se u těchto druhů přirozeně selekčním tlakem a jak víme, člověk tento proces může urychlit cíleným šlechtěním, proto je to v případě včely medonosné tak zajímavé, o to víc kdy takové varoatolerantní populace již byly objeveny i u ní. Proto říkám "naše", myslím obecně druh, to je podstatné (samozřejmě nevidím důvod, proč by tyto geny neměla mít i včela kraňská )
Jak tu píšu opakovaně já a i jak píše TomášR, k jakémukoli šlechtění nemají drobní včelaři ani kvalifikaci, ani podmínky a hlavně na to nefasují miliony jako výzkumné ústavy. A vy se s vážným obličejem domníváte, že někdo z nás je schopen urychlit evoluci takhle za pár odpolední doma na zahradě? Svatá prostoto!
Smidla si přál abych nereagoval na jeho příspěvky a tak jsem nereagoval ani na jeho poslední budovatelskou fantazii. On je další utopista se svými vizemi jednotného postupu v širší komunitě místních včelařů, chybí mu tam už jen nějaké budovatelské heslo, třeba: "S EU na věčné časy a nikdy jinak! nebo "rozvarcet si včely rotočem nedáme!" či "společným bojem za včelu bez VD!" a navymýšlet bych podobných kra.in uměl mnoho (ještě si je pamatuju z reálného života).
Přitom platforma, která jediná by byla schopná přinutit moloch v Dole začít pracovat, je Svaz. My bychom se tu měli bavit jak vymést Augiášův chlív a přinutit Svaz pracovat ku prospěchu 55.000 včelařů, což je jediný smysl jeho existence a jedině proto byl založen. Dobrovolně neudělá nikdy nikdo nic. Ono i to budovatelské bolševické nadšení 50 a 60 let bylo ve skutečnosti vynucené. Ale v hlavách mnohých liberálů (neobolševiků) to pořád straší, oni ti nadšení budovatelé světlých zítřků nikam nezmizeli, jsou tu pořád. Hlavně si ale povšimněme jednoho společného rysu těchto lodí. Ne, že by někoho z nich napadlo, že něco udělá on sám, třeba že začne. Ne, vždy každý z nich navrhuje aby začali jiní, aby to nějak udělali a on pak, pokud to bude pro něj výhodné, se k tomu paraziticky připojí neboli využije zadarmo (ukradne) cizí know-how. Pořád stejná písnička ve všech sférách našich životů, ne tedy jen u včelaření.
A nyní konkrétně k vaší představě, abychom do toho vnesli kousek odborné racionality. Začnu oklikou. Napadlo někoho, jak a proč sedí ptáci na vejcích v tropech, kde je třeba 50 stupňů, když při teplotě 42 stupňů by se zničila vejce (bílek by ztuhnul na známoui bílou hmotu). Ano, ptáci ta vejce svými těly ochlazují a brání "uvaření".
Roztoč nesnese vyšší teplotu než 36, je znám způsob termoléčby, kdy se plod vystaví teplotě nad 40 a včely a plod to vydrží, roztoče to pobije. Pracné a ve velkém nemožné, hloupé.
A jak žije včela východní? Staví si jediný velký plást ve větvích a tudíž k tomu plástu může ze všech stran okolní vzduch a včelám stačí rozvolnit sezení a nechat prohřát plod okolním vzduchem. Samočinné, ale ne 100% účinné. Mohlo by se stát, že potřebná teplota okolního vzduchu nenastane. A tak si tato včela vyvinula další definitvní doplňkovou strategii a sice, v určité části roku opustí svůj plást a celé včelstvo odletí. Ne jako naše roje, že "doma" zůstává část včel a roztoč může na plodu kontinuálně bujet dál. Ne, včela východní do poslední včely opustí svůj, roztoči zamořený plod. Poučte mě, prosím, jak přemluvit včelu medonosnou k takovému chování. Za pár odpolední doma na zahradě, chtělo by se dodat.
Na VF píše jeden mladý šílenec, moc toho o včelách nenastudoval, o to je radikálnější a sebevědomnější. Píše samé nesmysly a co horšího, on je u svých včel i dělá. No a tento divous na přelomu června a července odebere včelstvům úplně všechen plod a zničí ho. To na snížení VD funguje stejně, jako to funguje včele východní na jiného roztoče. U nás to má ale jednu vadu. Tímto zásahem se zničí podstatná část dlouhověkých zimních včel. Tudíž to podle mě sice zbaví včelstev roztočů, ale zdecimuje to jejich vitalitu a tudíž je to slepá ulička.
Hlavně ale, mě už roky funguje zdravé přezimování a celoroční chov včel s minimem VD a tudíž můžu tvrdit, že to jde i bez ničení plodu a týrání v termoboxech a podobně.
A ještě upozorním na poslední, avšak dle mě velmi podstatnou věc. Chovatel včel je nesmí nikdy nijak týrat stejně, jako nikdo nesmí týrat jiná zvířata a ano, navzdory vší logice i selskému rozumu náš právní řád považuje včelu medonosnou za zvíře. Chovatel zvířat je povinen starat se řádně o svá zvířata. Třeba topení nechtěných koťat je trestné a může být potrestáno i odnětím svobody. Kor když by jediným důvodem likvidace koťat bylo jejich zablešení. Pro mě je vědomá likvidace živého plodu to samé, jako topení koček nebo jiné vybíjení nechtěných mláďat či zvířat a tudíž je jen otázka času, než si někdo posvítí na výše popsané praktiky.
(zajímal by mě i názor právníka na likvidaci roje hasičským vysavačem)
Ev.2

XXX.XXX.42.34
Nejzásadnějším se v redukci varroázy jeví schopnost včely východní (rozšířené od Amuru přes Severní koreu, Čínu až k tropické indonesii) rozpoznat roztoče v plodu a ten odstranit, tyto včely tak například zlikvidují až 90% uměle infikovaného plodu. K přesunům dochází jen v extrémních případech kdy se roztoč vymkne kontrole a přesáhne určitou mez, když je včelstvo oslabené.
U včely medonosné ale varoatolerance spočívá ve specifickém adaptivním chování které se u jednotlivých populací vyvinulo s mírnými odchylkami a které souvisí hlavně s mechanismy rezistence, jako je hygienické chování specificky zaměřené na plodové buňky zamořené Varroa, samočištění a péče o ostatní jedince.
Rezistence nebo tolerance vůči varoáze je typickou charakteristikou afrikanizovaných včel z Jižní a Střední Ameriky, známé jsou také případy varroa rezistentních a tolerantních populací v Evropě, Severní Americe dalších částech světa.
Tyto informace už není problém dohledat, v češtině ale nejsou.
Souhlasím, není bohužel v našich silách něčeho takového dosáhnout, pozitivní je jen to, že ten potenciál tam je (a z toho nám nic nekápne, nemáme na to ani ty prostředky a finanční obnosy, takže ano, zbytečná debata)
Ev.2

XXX.XXX.42.34
Že včely odstraňují plod, neznamená, že to budeme dělat taky, včely rozlišují mezi napadeným a nenapadeným plodem a dělají to přirozeně. Je lepší včely ošetřovat klasicky než dělat takové hrubé zásahy, jako odstranit všechen plod.
Dobry vecer,
pan Werich jenou rekl: "My cesi jsme takovy mali". A nemyslel tim velikost....
V prvni rade, nevede jadina cesta k cili. Vetsinou jich byva nekolik. Svobodnou vuli kazdeho je zvolit si po jake ceste pujde, jestli se ji bude drzet, nebo bude preskakovat z jedne na druhou a treba i dalsi. Proto ikdyby tu bylo milionkrat napsano "ja vim jak na to ale musite to delat dopuntiku" nemuze a nesmi nutit ostatni jit stejnou cestou. Ostatne to ze je tato cesta schudna neznamena, ze za nekolika zatackami neskonci neprekonatelnou rokli.
Kdyby lide, kteri objevili velke veci uvazovali tak jako ted nekteri z vas, jak by to asi dopadlo? Proc mychat radioaktivni latky jen tak v hrnci, kdyz se da svitit louci nebo trir tebonitova tyc liscim ocasem? K cemu je lisdtvu agregat, kdyz se da jit pesky? V prvni rade by mel zacit kazdy sam u sebe a zeptat se, ale hlavne si pravdive odpovedet, delam to ja sam dobre? A pro koho to delam dobre? Pro sebe, nebo pro vcely?
Co, proc a jak dela DOL? Kdo z vas presne vi co aktualne dela nebo skouma?
Mam pomerne stesti na lokalitu, mame tu pomerne nizke zavceleni, pod sest vcelstev na kilometr. Nizke mysleno v kontextu ceske republiky. Hned za domem mam obrovsky les, kde neprevazuji smrky. Da se tu najit i par mist kde by byl polomer 2 km k dalsim vcelstvum. Ano, neni to moc, ale lepsi nez nic. Jak uz jsem naspal na jinem miste, necitim se dostatecne vzdelany a zkuseny, abych se sam na vlastni pest do neceho poustel. Ale je mi velmi blika myslenka mendelovy spolecnosti a tak se snazim nastudovat vse co se da a treba se mi podari i nejaky ten nesmely prvni krucek na neproslapanou pesinu.
Opravte mne pokud se pletu. Zaznel tu dotaz, jak primet nasi vcelu opustit vce co ma a zacit jinde znovu? Neni prave toto zootechnika premeteni na mezisteny? Neboli alpske zimovani?
Pokud je realne to co prednasi pan Sedlacek, dalsim zpusobem boje proti roztoci muze byt zimni klickovani matek. Take technika prevzata od tusim madaru, kdy se matka v ule izoluje a roztoc se stahne na par plastu je myslim slusne pouzitelna a pri pouzititi izolatoru neni potreba predelavat konstrukci ulu, jak ji prezentoval pan Kolomy.
Je, rekl bych, pokrytectvi nadavat na zemedelce pouzivajici chemii, obout se do bezdratove mysi, jejiz dosah sireni signalu konci vetsinou jeste nez dosahne obvodoveho zdiva, ale sam do vcel cpat amitraz a gabon. Na druhou stranu souvislost v 2,4GHz siti je mnohem realnejsi.
Jakozto chovatel papousku nemohu opomenout poznamku o sezeni na vejcich. Zatnu zuby a vyjadrim se ve vsi slusnosti. Prosim, Nastudujte si materialy nez neco zacnete sirit verejne. Ptaci telo ma 42 stupnu, samice pri sezeni "rozhrne" peri na brise a hrudi a svym telem vejce zahriva. Tuhnuti bilku zacina pri 65 stupnich, nikoliv 42. Ptaci vejce chrani aby nevysychalo. Pokud by vlhkost v okoli vajec byla prilis nizka, blanka pod skorapkou stvrdne,vyschne a mlade se nevylihne.
S pozdravem smidla.eu
P.S.: Jsem velmi zvedavy, jestli se i dalsi pisatele dokazi oprostit od polickych vylevu, osobnich utoku a radoby vsevedoucich poznamek coz pani Jitko?
Tanguero

XXX.XXX.241.98
Čtu si zdejší diskusi a překvapuje mě ochota zavléct si do Čech včely z Afriky. Zkušenost z Ameriky a jihu USA, kde za dobu svého divokého šíření dokázali ubodat tisíce lidí. Jsou schopné pronásledovat několik kilometrů a bodají v roji. Naštěstí se díky mutacím zklidnili natolik, že už nepředstavují smrtelné nebezpečí, ale nedokážu si představit je chovat. Nic na světě není zadarmo, vždycky je to něco za něco a tohle se mi zdá jako moc velká cena.
kosov

XXX.XXX.36.1
Tanguero
napsal(a):
Čtu si zdejší diskusi a překvapuje mě ochota zavléct si do Čech včely z Afriky. Zkušenost z Ameriky a jihu USA, kde za dobu svého divokého šíření dokázali ubodat tisíce lidí. Jsou schopné pronásledovat několik kilometrů a bodají v roji. Naštěstí se díky mutacím zklidnili natolik, že už nepředstavují smrtelné nebezpečí, ale nedokážu si představit je chovat. Nic na světě není zadarmo, vždycky je to něco za něco a tohle se mi zdá jako moc velká cena.
Já čtu zdejší diskuzi také a nějaké ochoty zavléci si Africké včely jsem si nevšiml. Vidím tu jen zmínku o tom, že jsou některé linie v USA a Africe odolné varroáze. Takové případy jsou ale i v Erasii, tak proč si zavlékat nějaké cizokrajné exoty.
no tak som si toho švéda vypočul...
zaujímavé názory ale my žijeme v ČR a SR... prakticky nemáme stanovište kde by do 2-3 km neboli iné včely... a nakoniec ani on nemôže žiť so včelami bez liečenia...
problematika malých buniek pri českej a slovenskej kranke je proces beh na dlhé trate...
skúsili ste uvažovať o tom koľko ks klieštika pri 2 % v tých včelách keď je vo včelstve 30 000 včiel?
úplne najzaujímavejšie sú jeho názory v tej hodine otázok a odpovedí....
bol miestami úplne mimo s tým čo my všetko so včelami robíme, väčšinu toho nikdy neskúšal, kyseliny nikdy nepoužil lebo škodia včelárovi a o amitraze povedal, že tiež neskúšal ale keď zabíja klieštika tak určite poškodzuje bióm včely no na otázku na použitie tymolu a biomu včely, zakoktal že zrejme poškodzuje tiež, ale nikdy to neskúmal lebo včely tymol prežijú...
ináč povedal že vírusy, mikróby a plesne sú súčasťou biómu včiel a nemali by sa považovať za niečo čo včelám vadí...
(čo to je bióm? - je to spoločenstvo mikróbov, mikroskopických húb (kvasinky) a vírusov, obývajúcich žalúdočno-črevný trakt. )
najviac mi bola sympatická jeho odpoveď na to čo by mal včelár robiť aby nepoškodzoval imunitu včiel... okrem rozostupov úľov na včelnici a pod. hlavne neloziť zbytočne do včiel...