Dobrý den, chtěl bych se infirmovat máte někdo zkušenost kočováním k této plodině?
Na netu jsem četl že je to velice nektaro dárné a na druhou stranu jsem zaslech že se včely k nektaru nedostanou. Díky za informace a poznatky.
Jeden můj kamarád chová včely na území statku, který nemá dobytek a tím pádem nemá hnůj a tak dává inkarnát před řepku, jako prý výbornou předplodinu. Netuším proč inkarnát a ne jiný jetel či jinou rostlinu s hlízkatými bakteriemi na kořenech.
Zpočátku jsem mu docela záviděl, že má v doletu svých včel osvíceného pokrokového "jezedáka".
Kamarád ale mírní moje nadšení, protože prý nijak nepociťuje nějak nadstandartní efekt z tohoto jetele. A když o tom tak uvažuju, nikdy jsem mezastavil, když jsem projížděl kolem pole s inkarnátem, abych se podíval, zda a jak moc na něj včely jdou.
Resume: podle toho co vím o tomto jeteli, nedělejte si moc velké naděje.
U obyčejného jetele červeného je to tak, že je jeho nektar pro včely dosažitelný jen tehdy, když byl v době nasazování palic přísušek a jetel je jakoby "zakrnělý" a v důsledku toho má kratší rourky. Možná je to u inkarnátu stejné a tak někdy zameduje a jindy sice taky zameduje, ale včely se k nektaru nedostanou.
Připojím se tedy k prosbě o informace jak to vlastně s tím inkarnátem je. I já děkuju.
Jeden zemědělec mi říkal že jeho kolega ho měl zasetý a nějaký včela u toho měl vůz a ze snůšky byl velice spokojený. A mě kamarád agronom říkal že si můžu k nim dát na pole včelstva a prý se včely k nektaru nedostanou prý jen čmelák. A všude po internetu se píše jak je to skvělá pastva pro včely jak na pyl tak nektar. Tak sám nevím.