Dovolil jsem si založit toto vlákno, jelikož mě zajímá, za kolik prodáváte svůj med a jak hodnotíte sezonu 2017. Co jsem zjistil od včelařů v okolí, letošní sezona nebyla moc příznivá a někteří včelaři u nás v okolí nemají med ani sami pro sebe. Já letos prodávám květový za 130 Kč a tmavý 150 Kč. S prodejem jsem už skončil protože med už v tuto dobu nemám na prodej jsem měl jen 100 kg.
Letošní sezona byla pro mé okolí rekordní, pro mě zase jen průměrná .
Ve skutečnosti je to tak, že včelaři málokdy přiznají, když se "zahojí", protože dobře vědí, že závist...
mirlen
Myslím, že jste to sám vyhodnotil správně. Předpokládám, že uvádíte cenu i s novou lahví a novým víčkem a tak za samotný med tržíte asi o 8 Kč vlastně méně.
Sice se říká, že správný včelař má med furt, i v zimě. Tomu nevěřte, je to hloupost. Přece není možné v létě zákazníky odmítat jen proto, že abyste jiné uspokojil v zimě. V zimě už přijít nemusejí, nakoupí si v létě u těch, kdo jim prodá.
Z vašeho dotazu soudím, že jste začátečník a tak vězte, že nakoupit med od kolegy včelaře a pak ho prodávat je jednak protizákonné a jednak riskujete, že med kolegy nemusí být úplně košer a jak chcete riskovat svou pověst a dobré jméno (to se buduje leta, ale ztrácí bleskurychle jedinou chybičkou) když nevíte jistě, jak s medem kolega nakládal.
Samosebou si dělejte co chcete, jistě se najdou někteří, co budou tvrdit, že lžu. Poctivě vám dávám co vím a myslím si o tom já a dál je to už na vás. Ať se vám daří.
Ano víčka mám nová s potiskem tak cena od 2,50 - 3,00 Kč + nová sklenice, ikdyž teď některé jsem měl od třešňového kompotu vymyté v mičce. Nejhorší je dát med do sklenic od kyselé zeleniny čalamáda atd. a víčka vždy nová, z těch se pach nikdy nevymyje.Máte pravdu, že včelaři moc o ceně a kolik vytočili medu se bavit nechtějí. Tak jsem si právě řekl, když je to tady anonymní, tak snad napíšou. No uvidíme.
Možná ispiruju další, dal jsem si poradit. Nejdřív jsem to sem nechtěl psát.
Já dávám med v nové svazové sklenici s novýn víčkem (jak jinak, samozřejmě) za 150 Kč a medu je v ní deklarováno 970 g, protože do sklenice 720 ml se prostě kilo nevejde.
Jenže každou šestou sklenici dávám zdarma a tak je med vlastně za 125 - tedy pro toho, kdo si koupí najednou pět sklenic medu. Mnozí najednou pět sklenic nechtějí a tak platí těch 150 a pak utržím výrazně víc. Sklenice s víčkem mě vyjde na 7,50 (zlaté víčko) a to mi zajistí spolková výkupna medu, která zjara pro členy spolku (MO) koupí několik palet sklenic a k nim víčka a tak to je lacinější.
Významnou část medu dávám do výkupu (hlavně s vyšším obsahem vody- ať se s tím trápí zpracovateleé a zaslouží si svůj vejvar) v letech, kdy platí slušně. Když je cena mizerná neprodávám a čekám. Med v konvích mám kde skladovat a při správné vlhkosti vydrží leta beze změny.
Tmavý med nemívám a když, tak je jen pro rodinu a nejlepší kamarády.
Mě by svazová sklenice s víčkem vyšla na 7,37 (podle aktuálního ceníku, před sezónou bývají akční ceny). Nakoupil bych bez prostředníka a s dovozem domů tak je to lacinější. Ale do svazových med nestáčím.
Čtvrtý rok mám cenu 160.- a tak jako tom slevy nedávám, ale med navíc jo. Od dvaceti sklenic každou šestou zdarma.
Zapomněl jsem dodat, že já nemusím koupit sklenic paletu a nebo prostě nějak hodně. Třeba jen deset a tak je to pro mě takto velmi výhodné. Potíž je jen v tom, že nesmím zaváhat. Každý rok nakoupí výkupna víc lahví a vždy jsou poměrně ryche pryč. A dá se říct, že ti chlapi, co vedou výkup, jsou vlastně proti sobě když pomáhají lidem dostat se k lacinějším lahvím. Osobně se domnívám, že právě hlavně kvůli tomu je Svaz a spolky, neboli MO. Bohužel se mi stále častěji zdá, že Svaz je tu hlavně aby se pár hlavounů v Praze mělo dobře.
Ale o tom není vlákno, jen jsem to v té souvislosti zmínil.