Pořád čekám, že někdo prozradí jak na to s tím demižonem. Nikdy jsem to nedělal. Co ale vím jistě je následující, jak to ale aplikovat u velikého demižonu nevím.
Za mého mládí se dělalo toto.
V hospodě, když "zajdou" půllitry a ostatní sklo, je mastné a v rýchách skla se usadí špína, tak se čas od času "sklo" naskládá do velikého hrnce, do půllitrů malé skleničky a tak podobně a pak se to zaleje vodou s rozpuštěnou sodou na prádlo. Té sody se dá hodně. A pak se to uvaří. Vroucí kolotající voda s tou sodou vyplaví bez jakéhokoli šůrování všechny nečistoty sama. Pak se to jen odstaví a nechá vystydnout. Druhý den se vše opláchne ve dvou vodách a sklo je skutečně zářivě čisté. Zkuste si tu sodu koupit a vymýt s ní nějakou čirou sklenici a uvidíte ten účinek.
Stejně účinná je tzv Žabka, což není nic jiného než namletá soda, ale asi 10x dražší.
Ovšem jak "uvařit" celý demižon nevím, to je asi hlpoupost, "sežralo" by to moc energie a kde vzít tak velký hrnec. Možná by to šlo v Brutaru, bezparcně to vyčistí jaskoukoli špínu. Jinak bych zkusil horkou vodou se sodou demižon vyšůrovat nějakou ohnutou štětkou.
Napište nám sem prosím, jak jste to nakonec udělal. Díky.
Po dlouhém pátrání na internetu jsem zvolil louh.demižon byl starý a byl v něm usazený vinný kámen po dvou hodinách působení louhu jsem vypláchl vodou a použil kys.citronovou na neutralizaci.demižon je jak nový.medovinu mám už naloženou a ted už zbývá jen čekat.díky za nápad se sodou, ale demižon by se mě ani do brutaru nevešel.
Ve sklepě vyplacham pouze vodou, pokud to nejde, přidám do vody trochu písku a stercham.Pokud ani to nepomůže, vyleji vše, dám savo proti plisnim a vyplachuji znovu.To zabere vždycky.Vyplachnu několikrát čistou vodou, než není savo cítit a kontroluji čistotu zapalenym sirnym platkem.Pokud uvnitř zhase, umyvam znovu, jen čistou vodou.Dokud uvnitř nehoří.
profesor1
napsal(a):
První jarní med používat na medovinu je zločin Jedině snad že by jste ji dělal za studena. Medovina se má dělat z posledního vytáčení. Ta stálá vyšší teplota je opravdu problém.
K tomu čištění - písek může nadělat rýhy ve skle. Já používám na hrubé nečistoty zrní.
Vysvětlil byste jak to myslíte? U nás druhý med bývá medovice, zákazníky mnohem žádanější a snáz prodejnější a taky za víc. Já se k medovině zatím nedopracoval a med z víček dávám včelám.
Benq0071
napsal(a):
Proč zločin? Navic píšu že používám med z vypláchnutých víček.
Tak to ju, to je omluvitelné
A jak to myslím? Dělám svojim zákazníkům osvětu. Vysvětluji jim že kvalitnější-zdravější med je med z květů. Navíc točím med co nejpozději, tak že je to dokonalý mix. Včelařím v 500m n. mořem, tak že žádné širé rodné lány, ale kvalitní, chutný, voňavý med Škoda ho měnit na medovinu, jejíž kvalitu by mě nikdo nezaplatil. Ano, tmavý med je žádaný, ale když lidem vysvětlím co vše může květový med narozdíl od medovicového obsahovat, tak jsou nuceni uvěřit že nekecám a příště chtějí ten světlejší.
Ok, díky, rozumím. Ale nedávno se mi dostal do ruky osvětový článek pro nevčelaře, kupodivu napsaný erudovaně, tedy asi včelařem. Kromě jiného tam říká, že zatímco květový med obsahuje především vitaminy a enzymy vázané na květy a pyl a je složený téměř výhradně ze dvou známých monosacharidů, tak medovicový med obsahuje složitější cukry, jiné enzymy a hlavně mnohonásobně víc minerálů. A říká, že med květový je vhodnější pro děti a mladé lidi, pro lidi starší a starce je vhodnější medovice, právě pro ty minerály. Napsal to nějaký Zdeněk Kulhánek pro Potravinářský obzor.
Ale úplně s vámi souhlasím, i já propaguju medy květové a mnoho mých zákazníků, určitě víc než polovina, je preferuje. To před asi 40-50 lety, kdy se s "těžbou" květových medů začínalo, bylo téměř nemožné! Světlý med šel do výkupu a lidem jen tmavý, světlý jedla jen poučená rodina.
No a k mixu. Mám vyzkoušeno, že většina lidí preferuje druhové medy. Medníky mám jen nízké 39x15 a tak to snadno dokážu. Navíc v tom med rychleji vyzraje na správnou vlhkost a hlavně med nepřijde do styku se zakladenými plásty.
I já včelařím celý život ve výšce mezi 370-500 metry.