Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2017 00:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den máte někdo prosím zkušenost s medometem od srbského výrobce NISALA. Docela mě zaujal a přemýšlím o koupi.
/149513.myshoptet.com.

1.12.2017 12:52
tom.50

XXX.XXX.117.5

K dotazovanému medometu nic nemám, neznám ho.

Koupil jsem si medomet německé výroby, kam se vejde 8 polorámků a nebo jinak, "uveze" 4 r max rozměru 45x35. Nebyl levný, s měničem 28 a něco, ok, asi půlka byla dotace, vem to čert.
Jenže má dvě zásadní vady a myslím tím ZÁSADNÍ a proto vám píšu sice o jiném typu, ale abyste si vy i další dali pozor.

Co je platné, když se dá vytáčet tolik nízkýcvh rámků či velikých celorámků, když dno je tak idiotsky (pak že německé výrobky jsou dokonalé = na to jsem se spolehnul a dal tolik peněz) mělké a nemá VŮBEC ŽÁDNÝ SPÁD! že se nedá vytáčet víc jak 4 polorámky 39x15, protože se koš dole koupe v medu, který nestíhá vytékat. Šlo by vytáčet 6 NR, víc fakt ne!

Druhou vadou je to, že rámky stojí v koši tak málo "zakloněné", že se samovolně kácejí a já si budu muset dát vyrobit nějaký forychtung (už se s tím trápím 4 roky a nemám nikoho, kdo by mi to vyrobil), který by rámky držel.

Takže koš je konstruovaný blbě i když by medomet stál rovně. Kvůli rychlejšímu výtoku medu se ale musí celý medomet naklonit asi o 5-6 cm a pak by rámky nedržely ani kdyby koš byl "zakloněný" dost. Zkrátka, německý šmejd (koš vyrobený v Řecku, z výsekového plechu a není odgrotovaný a tak je jeho mytí malé dobrodružství a adrenalin) bych nejraději prodal. Jenže když vím, že je to šmejd to se zase neslučuje s mým pojetím morálky a tak jsem si naběh na vidle a bude těžké to vyřešit bez ztráty pomyslné květinky.

Takže teď už víte na co si dát pozor. Pouhým pohledem zjistíte, kolik placu je pod košem a hlavně zda je dno ve spádu. Malé zaklonění rámků se dá vyřešit nějkým dodatečným přípravkem (jak za komunistů - dodělej doma). Ovšem s tím dnem se nedá uděat vůbec nic. Jo, kupoval jsem to přes internet, což je pro dnešní mladé progres a eňo něno a musí se jít s dobou, to dá rozum, já ale vyhodil cca 14 za krám, že komunistické ČESKÉ medomety sice nebyly antiokorové, byly ale mnohem lepší. Určitě neměly žádné konstrukční vady a ani ostré hrany. To se o německém medometu CMF 10471 rozhodně říct nedá.

1.12.2017 19:01
mirlen

XXX.XXX.176.134

Bohužel na nový medomet si budu muset ještě počkat. Pracuji s klasickým pocínovaným starým medometem ovládaným vrtačkou. Je to jediná věc, co při začátku včelaření jsem neměl nové. Jediný za co jsem rád, že vytáčím elektricky a nemusím točit klikou.
Při koupi medometu bych si asi taky nechal poradit a jak píše tom.50, raději bych ho chtěl vidět na vlastní oči. Můj tchán má medomet, který si zakoupil před dvěma roky, nevím výrobce, ale hodně oceňuje a to mohu i potvrdit, když mu pomáhám, že jeho medomet nemá středovou hřídel po celé ose a díky tomu může rámky otáčet uvnitř medometu a nemusí je tedy kvůli překážející hřídeli vytahovat ven z medometu a po otočení je vracet zpět. Koš je i tak dost pevný a nijak nevybruje. Jiné zkušenosti nemám, ale je pravda, že výrobců je spousta a žádný včelař nechce naletět. Je to důležitá pomůcka, která se pořizuje téměř na věky a tak přeji šťastný výběr. Jsem rád, že se tady otevřelo téma medomety a snad se zde objeví více rad.

1.12.2017 19:49
tom.50

XXX.XXX.117.5

Moc medometů kde je tato "výhoda", tedy že nemá středovou tyč, vyzdvihována, pokud vím, není a tak nejspíš máte ten typ, co o něm píšu. Ve skutečnosti je to pro mě blbost, snazší a rychlejší je rámek zvednout nahoru a obrátit pohodlně nad medometem než se s tím crcat ve stísněném prostoru a tak to výhoda žádná není! Možná kdybych byl vyšší, ale takto je to pro mě fakt skoro nemožné.
Ale nachytal jsem se na to tvrzení a přitom včelařím celý život a skočil jsem na to.

Zkrátka mě vůbec nenapadlo, že by mohl nějaký výrobce udělat dno beze spádu a že tam nenechá dost placu pro med. Myslím, že by se spálil motor když se začně v medu koupat koš a tak se musí počkat, až med vyteče. Vždy byl pro mě limit ruční odvíčkování, ale díky německému medometu to stíhám s rezervou. Doufám, že je ironie z této věty jasná.
Prostě děsný výrobek a varuju každého. Přitom pod medometem nic není a nechápu, proč neudělali dno třeba o 10 cm níž, snad aby se tam vešla nějaká v německu normalizovaná konev )naše se tam nevejde). Proč neudělali spád je jasné, chtěli ušetřit pracnost, protože jak se obecně ví, první na co kouká zákazník je cena. Ovšem u nás cenu zkazil prodejce, protože věděl, že je na to dotace. Neumím najít cenu toho medometu v Německu, zajímalo by mě, kolik tam stojí. Myslím, že je to tam podřadné levné zboží.

Jestli budu kupovat medomet, dojedu si do Polska (to nerad), na Ukrajinu či do té Jugoslávie. Když na VF několik lidí popsalo jaké medomety tam koupili a za kolik, tak by si mohli tady strčit dotaci za klobouk!

4.12.2017 21:55
forestman

XXX.XXX.59.21

Ke 4r.zvratnému 39/24cm s elektronikou (Hungaria=23TKč) jsem přidal origoš-Japan podstavec na kolečkách s tlumením a packou pro vyklopení medíku (Made in domaniko za sto káčé). Na desce s kolečky dotlačím pod ventil něm.nádobu 35LT s dvěmi síty. Původně se tam vešel 15LT bez kolečkové desky.
Zatím spokojenost. Čímž prosím včeličky o další spolupráci v roce 2018, díky!
P.S. Dotace? Pouhé vrácení DPH za účastné vyplnění formuláříků, no neber to..

Přidejte reakci

Přidat smajlík