Dobrý den pořadí někdo co to může být. Dnes jsem tyto asi vajíčka objevil při kontrole měly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vcely vyhazuji plod.

Jo, neco se stalo. Leceni bylo?

Ostatni mohou mit plod v jinem stadiu vyvoje, nebo spis zadny. Byl to oddelek?
BG má dle mě pravdu. Píše o oddělku. To proto, že relativně slabší oddělek se zpravidla mladou matkou často ploduje přes zimu.
Jestli je to u kmenového vč., pak si možná na podzim vyměnilo matku a staří praktikové říkávali, že se taková matka nějak snaží obklopit "svými" včelami a proto ploduje dlouho, často celou zimu.
Ochlazení obyčejně přiměje vč aby ukončilo plodování a nebo taky Amitraz ta vajíčka poškodil. To by bylo vlastně dobře, protože nic neopotřebuje vč tolik, jako zimní plodování, o přežívání (a množení) VD ani nemluvě.
Jen prosím rejpaly aby výše napsané nebrali jako že vychvaluju Amitraz. Úplně stejně dokáže včelí plod poškodit i kyselina. Když ho pak poškodí v červenci či srpnu a nebo plod poškodí jen natolik, že se včely sice vylíhnou, ale krátkověké nebo jinak oslabené (což nemáme šanci zjistit), pak to může mít za následek, že vč v zimě či na jaře podlehne nosemě, virům a tak podobně. Vlastně jsem nic jiného nikdy netvrdil.
Omlouvám se za uvedení širších souvislostí, domnívám se, že včelaře se skutečným zájmem by právě širší souvislosti měly enormně zajímat.
Ano pane Havle, ať to čtu jak chci nevidím jiný smysl než jak to čte beng, tak jsem to myslel jak on to pochopil.
A dovolím si to tedy dovysvětlit. Kromě komfortu pro VD zimní plodování oslabí a doslova vyčerpá vč. Takové vč má vyšší spotřebu (to by asi nevadilo), ale kvůli větší spotřebě se jednotlivým včelám taky přeplní výkalové vaky a hrozí všeobecně známé následky. Kromě toho vč spotřebuje pylové zásoby (nebo jejich část) a včely vychované v zimě nemají žádnou cenu a ta "síla", kterou vč vyplýtvalo v zimě, pak chybí v předjaří a zjara.
Nejhorší je ale celkové oslabení (ne zeslábnutí!) včelstva, které hrozí. Takové vč pak spíš "chytne" nějakou "chcípavku".
Aha, vy jste přehlédl "o". Ve chvíli, kdy by to slovo znělo "potřebuje" by byl úplně opačný smysl.
Čeština je tak nádherná, že totéž umí vyjádřit mnoha jinými způsoby a tak slovo neopotřebuje lze napsat jako neponičí a tak podobně. Ono ale opotřebení přece jen není totéž jako poničení.
Pak vám fakt nepomůžu. Jestli fakt nerozumíte větě: "nic neOpotřebí tolik jako to a to" pak je mi líto.
Snad pro vás tedy se můžu pokusit například přeložit svojí větu takto: "nejvíce opotřebuje včelstvo zimní plodování". Jenže v téhle impotentní větě schází...
Někdo che raději místo brilantní češtiny polopatickou hatmatilku. Chápu, naštěstí jsem z jiné generace.