V páře celé to mám z nerez když sem dělal v říjnu tavení tak krásný žlutý bylo toho 3 kila a když sem ještě udělal jedno před týdnem tam mi to zhnedlo až po druhém vaření a to dělám také v nerez doufám aspoň to tvdily ale včera jsem dělal známému a tomu šlo z parního že začátku žluté a pak hnědé.
ptak rosomak
napsal(a):
V páře celé to mám z nerez když sem dělal v říjnu tavení tak krásný žlutý bylo toho 3 kila a když sem ještě udělal jedno před týdnem tam mi to zhnedlo až po druhém vaření a to dělám také v nerez doufám aspoň to tvdily ale včera jsem dělal známému a tomu šlo z parního že začátku žluté a pak hnědé.
Zkuste prosím popsat v jakém zařízení a jak to děláte. A taky vodu, jakou používáte - chápu to správně, že vyrábíte páru nějakým vyvíječem? Tam může být voda jakákoliv, doporučuju ale i tam vodu měkkou = povrchovou (kvůli vodnímu kamenu).
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Cisteni-vosku
zde doporučuju příspěvek pana Skaly ze 6.4.2011 - nečetl jsem to celé (jen po toho Skalu).
Základní zásady: Nikdy v žádné "etapě" zpracoivání vosku nepoužít jinou než dšťovou vodu (nebo z potoka).
Napadá mě. Máte vše z nerezu a děláte to párou a tak myslím, že tam máte nějaké síto, z čeho je?
Mimochodem, vyvářet vosk jakkoli jinak než ve vařáku s lisem je nehospodárné! A pokud se při tom nepoužije studniční voda a nádoby ze "špatného" kovu, nemůže nastat problém! A to i při zpracování zplesnivělých souší. Ale to by bylo na jiné vlákno.
ptak rosomak
napsal(a):
Po vytaveni díla a prevareni není vosk žlutý ale zeleny-hnedy proč.
A ještě mě napadá jedna věc. Nejsem chemik, možná někdo v chemii sběhlý by věděl následující.
Veškeré moje zkušenosti jsou s voskem. Včelím voskem. Ovšem v poslední době se do vosku přidává kdo ví co, nejčastěji parafín, ale taky zemní vosky a nyní asi i něco syntetického (falšovatelé běžně nezveřejňují čím pančují původní suroviny).
Je nutné si uvědomit, že plást vystavěný na mezistěně, je obsahem vosku na tom tak, že jeho běžným způsobem (vařáken s lisem) vytěžený vosk je ze dvou třetin voskem z mezistěny. Polopatě. Včely mezistěnu zeslabí a vosk z ní použijí ke stavbě nového plástu a přidají jen asi 50% váhy vosku vloženého v podobě mezistěny. To znamená, že když by mezistěna konkrétního plástu vážila 10 deka, dá se z plástu na ní vystavěném získat asi 15 deka vosku zpět. Jestli byl ale obsah skutečného vosku v mezistěně jen polovina, pak celá třetina vosku získaného vyvařením je náhražka. Proto je nutné se ptát, jestli s antikorem náhodou nereaguje nějaká náhražka vosku.
A výše uvedená hypotéza vychází z optimistického předpokladu, že pančovatel dal do včelího vosku jen 50% náhražky!
ptak rosomak
napsal(a):
Vodu jsem měl studniční, síto je mateční mřížka, ale tu jsem měl i v létě a tam byl vosk krásný žlutý změnil jsem jen nádobu. Budete se divit, ale jestli jsem změnil i vodu si vážně nemužu vzpomenout.
Jestli jste použil studniční a tedy tvrdou vodu tak buďte rád, že vám vosk nezmýdlovatěl, pak je na vyhození a popravdě se divím, že se vám to nestalo. Nejspíš máte ve studni povrchovou, tedy tak zvaně měkkou vodu, bál bych se jí napít, mimochodem.
Mřížku mateční neznám, patrně jste myslel mateří mřížku. Tam může být problém, vyrábějí se z ledasčeho.
Pokuste se vyměnit svůj nepovedený vosk za mezistěny, výrobce mezistěn ho umí napravit. A příště to udělejte tak, jak se má a nemůžete mít problém.
Dal bych si udělat rozdor vody, ve vaší studni je nejspíš voda povrchová = měkká a s tou ve studních bývají také spousty bakterií a jiných svinstev. A údaj, že voda ve vaší studni je: "vápenatá až dost" asi ani nezaslouží žádný komentář.
Ale ano, dělejte si co a jak chcete, jste už jistě velkej kluk, ostatním radím studniční vodu na vosk nepoužívat.
Nakonec se to dá vyčíst v úplně každé odborné publikaci.
No a jestli si někdo kvůli vám zničí vosk, může vám vřele poděkovat.
Používám vodu ze studny, táta ji používal také, je tvrdší a dusičnany má na hraně je pitná, ale ne vhodná pro kojence a vosk je z ní vyvařený jedna báseň.Pokud vám nepůjdou fotky přečíst, tak si je stáhněte a upravte v pc či mobilu.
V 8 metrech ve skále na Valašsku povrchová. Hmmmmm
A to bílé co se usazuje v hrnci jsou albínE-koli Jen tak mezi námi děvčaty, v okolí se dříve těžila vápená hlína, která se používala do malty a do omítek. Ale to všeználka vašeho typu asi nepřesvědčí. Vaše rozumy taky často nestojí za komentář.
Vosk je vždy nádherně voskově žlutý. Vyvařoval stejným způsobem už můj otec.
Viděl jsem to jako kluk u sousedů, kde byl pán tak chytrý jako jeden tady, věděl své a knížky jsou (byly, už je dávno v pánu) jen pro blbce. Poslali pro mojí mámu aby jim šla říct, co s tím mají dělat. Proto si to fotograficky přesně pamatuju. No a na VF někdo vloni píše to samé, nějaký mladý chlap, že mu zmýdlovatěl vosk a co s tím má dělat. Radí mu tam (ne já) aby to vyhodil a příště si na to vzal vodu z rybníka.
Ale každý ať si dělá co chce, chytrý neopakuje chyby druhých, říkáme tomu obecně učení. No a vždy je tu pár chytrolínů, co budou mít svojí hlavu a to, že se jim něco náhodou povedlo, budou vydávat za obecný fakt.
A k vosku ještě přidám. Nesmí se vařit v pozinku, v železe a ani v hliníku, raděj bych se vyhnul i mědi. Přitom v hliníku jsem ho nechával vystydnout a nic se nedělo (nevěděl jsem o závadnosti hliníku na vosk), nevařil jsem ho v tom ale. Prostě hliník odborníci nedoporučují a já nevím, ve kterém hliníku je jaká legůra a tedy nehodlám riskovat, že si vosk zničím. A přitom se leckde píše, že se dá vosk napravit nějakou kyselinou, někdo tvrdí, že fosforečnou, někdo že jakoukoliv a já jsem líný se to učit. Vyvářím vosk tak a v tom a v takové vodě, abych nikdy nemusel "čistit" vosk nějkýma kyselinama, prostě poslechnu rad chytřejších a nemůžu udělat chybu.
Pro mě je práce s voskem namáhavá a drahá a tak si vosku vážím a neudělám nic čím bych si ho mohl zničit. Ale je mnoho takových, že dílo nemění a čekají, až včely začnou okusovat plásty a stavět na tom nové a jiní házejí staré plásty do hnoje a mezistěny kupují a tvrdí, že se jim to vyplatí, že v práci vyděljí víc než co by strávili crcáním s voskem.
Ano, každý k tomu máme jiný přístup. Já kupříkladu vědomosti druhých promýšlím a zkoumám, jak bych je mohl využít a rozhodně si jich vážím. Jiní mají moře pokolena a klíče od Zeměkoule a ti si dávají nick profesor třeba. Každý jsme jiný.
Aha, tak já mám podle pana Toma, který viditelně sežral všechnu moudrost světa, začít vosk vyvařovat v jiné vodě. Otec vyvařoval v naší studniční vodě vosk minimálně 50 let. Já v tom pokračuji už taky nějaký pátek. Všichni včelaři okolo to tak dělají. Nikdy jsem se tu s nějakým zmýdlovatělým voskem nesetkal. Zasahují k nám Bílé Karpaty. Bílé Karpaty jsou "bílé" proto, protože je tu vápence všude, včetně vody tři prd*ele.
Je zajimavé, že můj nick vadí hlavně těm, kteří díky profesorovi zjistí, že se taky v něčem můžou zmýlit.
Patrně nejste úplně normální. Povrchové vody je všude nadbytek a tak proč riskovat problém se znehodnocením vosku? Uvědomujete si, že to tu čtou hlavně začátečníci?
Opakuju, vy třeba umíte jezdit nalitej bez nehody, obecně se ale jezdit nalitej nedoporučuje, protože se nemusí nic stát, ale pod vlivem je mnohonásobně vyšší riziko, že dojde k nehodě. Chápete vy s nickem profesor, že to, co funguje vám, není obecný fakt? A chápete i to, že to s tím alkoholem za volantem je příklad a že tedy netvrdím, že jste opilec? U vás jeden neví, co jak pochopíte, zjevně nerozumíte psanému sdělení.
Mám dojem, že od vás se tu nic rozumného já dovědět nemůžu, bohorovnějšího ředitele Zeměkoule jsem dlouho nezažil.
Řídit zeměkouli se tady snažíte pouze vy. Zřejmě vás doma už nikdo neposlouchá(čemuž se nedivím - viz. přednáška o řízení pod vlivem), tak se chodíte vykecat tady. Já jen píši, že bez sebemenšího problému používám vodu ze studny, která je (vy to máte rád, tak speciálně pro vás to zvýrazním, ač to dle vás nezaslouží žádný komentář) vápenatá
Chápete vy s nickem Tom.50 že netvrdím že je to obecný fakt!? Šlo mě jen o to, že výše uvedený problém, nemusí být zapříčiněn vodou.
Ač vy okamžitě odlišný názor shazujete a autora urážíte, tak bohorovnosti nikdy nedosáhnete. Vždy budete maximálně volorovný!