Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2018 13:00
Buši

XXX.XXX.12.234

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jsem začátečník a jedno včelstvo mi nepřezimovalo. Co mám dělat když jsou zbylé souše a medné zásoby mírně plesnivé. Jak je mám případně skladovat aby nebyli napadeny zavíječem ? Jak ošetřit úl?

Jedno včelstvo mám v současné době na jednom nástavku, vypadá že už je téměř vše obsazeno. Kdy mám dát druhý nástavek aby se mi nezastavil vývoj včelstva?

Děkuji za odpověď.

22.3.2018 21:21
tom.50

XXX.XXX.117.5

Buši napsal(a):
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jsem začátečník a jedno včelstvo mi nepřezimovalo. Co mám dělat když jsou zbylé souše a medné zásoby mírně plesnivé. Jak je mám případně skladovat aby nebyli napadeny zavíječem ? Jak ošetřit úl?

Jedno včelstvo mám v současné době na jednom nástavku, vypadá že už je téměř vše obsazeno. Kdy mám dát druhý nástavek aby se mi nezastavil vývoj včelstva?

Děkuji za odpověď.

Vč uhynulo proč? Hady? Musíte napsat jakou máte míru a kolik rámků v nástavku, jak je dílo orientované, zda na teplou či studenou stavbu.
Poznáte hlady uhynulé vč? Je to pokálené?
Proč uhynuly když mají zásoby? - Píšete o zásobních rámcích z toho uhynulého vč. Co fotku, nemáte?
Mělo to vč plod? A jaký? Normální dělničí a nebo hrboplod? Víte co je hrboplod?

Mírně (a i docela značně) oplesnivělé plásty nějak moc nevadí. Pokud jsou ale pokálené a smrdí, pak to vadí! Pak vyvařit, ještě lépe spálit. Hned. Hlavně aby to nenašly včely a neodnesly si domů nějakou nákazu. Ani vyvařené rámky znovu nepoužívat, po vyvaření rámky vyhodit, raději spálit.

Pokud vč uhynulo hlady, pak je úl čistý a není třeba dělat žádné zvláštní kejkle. Prostě ho dokonale vyškrábete a vyžehnete horkovzduškou, jestli jí ještě emáte tak toto je důvod si jí pořídit (už jste jí měl mít). Opálí se to až dřevo silně zhnědne a trochu se z něj kouří (ne to zapálit!). Schválně vám nepíšu varianty, nechci vám napovídat, napište podrobně jak to vypadá.

Pokud je úl pokálený, oškrábat a vylouhovat, to zamená vykoupat v louhu (ne vyluhovat), ovšem to jde jen s úlem tenkostěnným. Jak se to dělá nevím, nikdy jsem to nepotřeboval, včely se dají chovat tak, že se nikdy nepokálí.

Teď se spíš než o rozšiřování zajímejte zda má dosud živé vč zásoby, kolik jich má, zda má plod.

Pokusím se vám pomoci, potřebuju ale výše uvedené informace a pak věřím, že i ostatní přispěvatelé poradí co dál.

23.3.2018 09:02
Buši

XXX.XXX.12.234

...

23.3.2018 09:10
Buši

XXX.XXX.12.234

Včelstvo uhynulo protože přišlo o matku na podzim, dal jsem novou ale už nestihla naklást.11 rámků, studená stavba 39x24. Zásoby tam zůstali. Rámky pokáleny nejsou ale mírný zápach tam je. Horkovzdušku jsem objednal. Zajímá mě jejich skladování a další použití.

Já bych potřeboval spíše rady do začátku mám načteno ale dávám přednost zkušenému včelaři.

23.3.2018 09:59
tom.50

XXX.XXX.117.5

Nová ne že nestihla naklást, prostě jste jí přidal špatně a vč jí nepřijalo, čím déle na podzim se přidává matka, tím větší riziko je s přidáním nové matky.Těžko se to podaří zkušenému, jestli tam už kladly trubčice, tak je přidání matky v tuto dobu nemožné. (s trubčiemi je to oříšek i v létě)

Navíc na podzim, kdy se léčí fumigacemi, dokonce plod být ve vč nesmí!

Mírný zápach je způsoben rozkladem mrtvolek, je to přirozené u uhynulého vč a zápach zmizí ihned jak z úlu a plástů mrtvolky odstraníte. Pokud jsou tedy plásty čisté, krajní asi trochu oplesnivělé, tam, kde seděl zimní hrozen jsou asi mrtvé včely zalezlé v buňkách. Vyklepejte je a když to nepůjde tak ty plásty zlikvidujte (20-30 mrtvolek uvízlých v buňkách snadno zdravé vč odstraní samo). Jinak je vše použitelné po ošetření jak píšu výš. Plásty se zásobami využijete buď tak, že živému vč vyměníte za jejich suché a nebo s málem zásob. Studený rámek se v tuto dobu bez jediné výjimky dává vedle plodu, nikdy ne mezi plod - pak reálně hrozí, že vč teplotně nezvládne roztržené plodové hnízdo a jednu část plodu opustí a nechá zastydnout!
Další rámky použijete při tvorbě oddělků a podobně.
Jak je uchráníte před zavíječem je dostatečně popsáno v každé knížce o chovu včel. Ano, je to obtížné, je dobré si na to obstarat hmyzotěsnou skříň, bednu (bez toho se při chovu včel nelze obejít), skladovat pokud možno na chladném suchém místě a v určitém intervalu sířit.

Provizorně lze skladovat souše v nástavku, který stojí na dokonale rovné desce a stejně rovnou deskou je přikrytý, vše tak, aby do toho nemohly včely a jiný hmyz, nástavek-sklad nesmí být na slunci.

A k přidávání matek. Buďte v klidu. Mám známého, schválně neříkám kámoše, který je starší než já a včelaří přes 60 let a neumí přidat matku. Nikdy pro něj matku nemám. On totiž ať koupí matku nebo dostane odkudkoliv, tak mu jí většinou, ve více než polovině případů, zabijou a on pak pomlouvá chovatele, že mu dodali vadné matky.

Horkovzduškou nelze opalovat plásty, to je vám snad jasné. Budete překvapený do jak dokonalého stavu je dají včely - pokud si je nepoznačíte, nepoznáte které to byly.

Ať se vám daří, půjde to.

23.3.2018 12:58
Buši

XXX.XXX.12.234

děkuji za přínosné info.

23.3.2018 13:16
Buši

XXX.XXX.12.234

Můžu se ještě zeptat co je to Hrboplod, jak poznat mrtvou včelu z nedostatku potravy a jak mám správně vysířit mezistěny ? a mám vysířit i stěny ze zásobami, když je zatím nemám kam dát?

A na co si dát teď z jara pozor abych neudělal nějakou hloupou chybu ?

Ještě jednou děkuji.

23.3.2018 16:14
tom.50

XXX.XXX.117.5

Naučte se úplně ze všeho nejdřív odbornou terminologii, píšete že máte načteno, ale z vašeho ptaní je jasné, že nemáte načteno nic a věřte, že to bez toho prostě nepůjde!

Vůbec nevím, nač se mě ptáte, netuším, co by byla stěna. Mezistěna se nesíří, tu vyjímečně může napadat menší zavíječ. To byste se dočetl taky.

Taky byste nemohl nevědět, že teď, dokud je chladno, tak nebezpečí zničení plástů ještě nehrozí, že to není tak, že to motýlice sežere za tři dny. A motýlice je jen lidový název zavíječe...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zav%C3%ADje%C4%8D_voskov%C3%BD

Hloupých chyb naděláte spousty, dokud se to prostě všechno nenaučíte. Doporučuju předpotopní knihy, nějakou mají v každé knihovně (úplně by pro začátek stačil Včelařův rok). Moderní knížky se spoustou obrázků a minimem textu, který je ještě ke všemu holovětně heslovitý, s velkými písmeny jak pro sedmileté dítě, tak z toho se nenaučíte vůbec nic!

Knihu lze přečíst za několik málo dní, doporučuju knihu Otakara Brennera Zákonitosti života včelstva, což je včelařský slabikář a to musíte znát od a do z a i napřeskáčku! https://www.databazeknih.cz/knihy/zakonitosti-zivota-vcelstva-205919

a pak třeba také Josef Joska Chov včel https://www.databazeknih.cz/knihy/chov-vcel-315509

Až toto ne přečtete, ale nastudujete, pak se teprve ptejte zkušených praktiků. Všichni zkušení praktikové museli začít studiem.

23.3.2018 17:35
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

Buši můžu se zeptat jestli už víš co je to hrboplod?

23.3.2018 19:07
Buši

XXX.XXX.12.234

Zatím ne Miloši.

23.3.2018 19:27
Buši

XXX.XXX.12.234

Knihy bych si rád přečetl, naučil ale asi budou hůře k sehnání.

24.3.2018 06:58
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

Na otázku co je to hrboplod se dá odpovědět během pěti vteřin.
Nebo se to pokusíš zjistit sám a uvidíš co se při tom hledání dozvíš dalších užitečných věcí.

24.3.2018 17:38
Buši

XXX.XXX.12.234

Nesourodé buňce, kterou obývá mladý trubec, říkáme hrboplod.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2018 17:53

Buši napsal(a):
Nesourodé buňce, kterou obývá mladý trubec, říkáme hrboplod.

A dokážete si pod tím něco představit?

Jaký je třeba rozdíl mezi trubčinou a hrboplodem, hmm?

24.3.2018 19:46
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

Mladý trubec buňku neobývá.

24.3.2018 20:02
Buši

XXX.XXX.12.234

V případě, že včelař zjistí, že v jednotlivých buňkách se nachází více jak jedno vajíčko (larva), je vhodné provést kontrolu buněk, neboť se může jednat o hrboplod. Hrboplod je něco, co se tvoří, pokud včelstvo žije bez matky a některá dělnice převzala její role ve snaze včelstvo zachránit. Tato dělnice (trubčice) klade vajíčka, která nejsou oplozena, a ze kterých se tedy vylíhnou trubci. Nesourodé buňce, kterou obývá mladý trubec, říkáme hrboplod. Pokud se ve včelstvu nachází hrboplod, nejlepším řešením je vysypat včelstvo asi 10 metrů od úlu. Letuschopné včely se vysloveně „vžebrají“ do jiných úlů. Trubčice, které nelétají, zůstanou na místě a zahynou. Pokud jsme hrboplod nenašli, včely si zřejmě se zmíněnou situací poradí samy, úl po nějaké době zkontrolujeme.

24.3.2018 20:13
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

A jak poznáš když včelstvo nemá plod jestli má matku schopnou klást?

24.3.2018 20:17
Buši

XXX.XXX.12.234

Pokud včelař zjistí, že matka neklade, ve včelstvu se nenachází žádný mladý plod ani vajíčka, měl by nejprve provést plodovou zkoušku. V případě, že včely začnou na plodovém plástu s vajíčky tvořit matečníky, matka se v úlu nenachází a je tedy nutné opatřit jim novou, či alespoň zařídit kvalitní matečník, ze kterého by vyrostla silná včelí královna. Jiným způsobem řešení je spojit toho včelstvo s jiným (viz výše).

24.3.2018 20:35
Buši

XXX.XXX.12.234

Pokud si nejsme jisti přítomností matky ve včelstvu a dokonce zde není žádný otevřený plod, lze celkem snadno zjistit, zda je včelstvo skutečně osiřelé či nikoliv. Z jakéhokoliv jiného včelstva do něj přidáme plást s vajíčky a nejmladším plodem. Po pár dnech jej zkontrolujeme. Pokud na něm včely narazí nouzové matečníky, jsou osiřelé. Pokud nikoliv, nějaká matka ve včelstvu je.

25.3.2018 07:45
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

A do třetice. Jak poznáš že včelstvo uhynulo hlady?

25.3.2018 14:16
Buši

XXX.XXX.12.234

Včelky jsou zalezlé uhynulé v buňkách.

25.3.2018 15:24
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

A poslední.
Poznáš hrboplod od trubčiny?

25.3.2018 19:30
Buši

XXX.XXX.12.234

Ve včelstvu jsou trubci vychováváni obvykle od března až dubna do června až července, kdy matka klade neoplozená vajíčka do trubčích buněk. Trubčí buňky, neboli trubčina, je tvořena podobně jako buňky dělničí šestibokými hranoly, ale trubčí buňky jsou výrazně větší: mají průměr 5,7-6,9 mm a jsou hluboké 12-15 mm.

V případě, že včelař zjistí, že v jednotlivých buňkách se nachází více jak jedno vajíčko (larva), je vhodné provést kontrolu buněk, neboť se může jednat o hrboplod. Hrboplod je něco, co se tvoří, pokud včelstvo žije bez matky a některá dělnice převzala její role ve snaze včelstvo zachránit.

A nějaké moudro zase od Vás ať se ponaučím či něco víc naučím, děkuji.

25.3.2018 19:32

Buši napsal(a):
Ve včelstvu jsou trubci vychováváni obvykle od března až dubna do června až července, kdy matka klade neoplozená vajíčka do trubčích buněk. Trubčí buňky, neboli trubčina, je tvořena podobně jako buňky dělničí šestibokými hranoly, ale trubčí buňky jsou výrazně větší: mají průměr 5,7-6,9 mm a jsou hluboké 12-15 mm.

V případě, že včelař zjistí, že v jednotlivých buňkách se nachází více jak jedno vajíčko (larva), je vhodné provést kontrolu buněk, neboť se může jednat o hrboplod. Hrboplod je něco, co se tvoří, pokud včelstvo žije bez matky a některá dělnice převzala její role ve snaze včelstvo zachránit.

A nějaké moudro zase od Vás ať se ponaučím či něco víc naučím, děkuji.

chce to ještě jinou knihu

podstata hrboplodu nespočívá ve více vajíčcích nebo larvách v buňce. je to mnohem jednodušší. co se stane, když se trubec začne vyvíjet v dělničí buňce?

25.3.2018 19:35
Buši

XXX.XXX.12.234

Slečno lehce mě trápíte, dáme kávu, neurážejte se, to byla sranda:-)

25.3.2018 19:40
Buši

XXX.XXX.12.234

Za normálních okolností vznikají z neoplozených vajíček nakladených do trubčích buněk oplozenou včelí matkou. Ovšem mohou se líhnout i z neoplozených... trubec, včela samčího pohlaví. Tito trubci se začnou vyvíjet v dělničích buňkách, ale ve včelstvu se jejich vývoj nedokončí, protože dělnice tyto trubčí larvy požírají.

25.3.2018 20:05
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

Ale dokončí.

25.3.2018 20:12
Buši

XXX.XXX.12.234

?

26.3.2018 20:59
Miloš Havel

XXX.XXX.32.39

Z čeho ty slátaniny jsou?

5.4.2018 19:01
začátek

XXX.XXX.4.22

Včelstvo osiřelo a klade včela trubičce, včelstvo nemá cenu zachraňovat a je lepší ho zrušit.Nejlépe odnést alespoň 20 m bokem a tam všechny rámečky omést, včely odletí a v žebrají se do jiných úlů, trubčice a trubci zůstanou na místě, kde zhynou.Hrboplod vypadá takto a nelze ho zaměnit s ničím jiným.Smutný obrázek na zbylé a zmoklé trubce, kteří zítra vylepší stravu slepicím.

6.4.2018 04:44

To, že trubice nelétají je ptákovina stále dokola opisována a sirena mezi včelaři. Trubcice normálně létají a dokáží se vzebrat do cizích úlu a jsou schopné zlikvidovat kladoucí matku. Takže mýtus o vymetání může být kontraproduktivní.

6.4.2018 09:05
tom.50

XXX.XXX.117.5

Kupodivu musím s BG souhlasit, přesné, stručné, jasné a pravdivé!

Slečna to ví přesně, hrboplod je trubčí plod v dělničím díle. Tečka.

Správně pan Havel podotýká, že se trubci z hrboplodu vylíhnou.

Pane Buši. Náš civilizační okruh se vyznačuje tím, že jediné "zvíře", které nechcípne či nepojde je včela, jen ta, stajně jako člověk, umírá, nanejvýš hyne. Analogicky s tím včela nikdy nemůže žrát, to jen zvěř, včela, stejně jako pak už jen pouze člověk jí. Jestli jsem vás vyzval ke studiu odborné literatury kvůli odborné terminologii, tak to, že včela nežere, je základ té odborné terminologie. Alespoň v našem civilizačním okruhu.

Někde jsem vás odkázal na odbornou a i starou literaturu, dal jsem vám tipy a vy citujete ze slátaniny, jak to správně nazval pan Havel. Bude to nejspíš nějaký překlad od západního autora. Udělal byste líp, kdybyste víc věřil autorům našim či ruským (poským, slovenským atd), jen sledováním včelařiny na YT rychle zjistíte, ža na západ od nás žijí včelařští blbci (nejen včelařští, snad s výjimkou Rakouska i když...). A to nejsem a nebyl jsem komouš a docela jsem až zuřivě cinkal klíčema (až se teď za to namnoze snad i stydím).

Základní odbornou literaturu seženete snadno, jen chtít, každá knihovna jí nemůže nemít!

Buši. Citujete slátaninu o vysypání včel daleko od úlu. To ale neplatí v předjaří a doba, kdy vy jste našel bezmatčilé vč bylo předjaří = to se odvíjí ne od kalendáře, ale od stavu přírody! A BG jasně vysvětluje, že to je nesmysl, Ano, i stará literatura obsahuje nesmysly - vždy to bylo psáno na úprovni poznání své doby a civilizovaný a vzdělaný člověk to dokáže odfiltrovat. Taky proto se nelze spolehnout na zdroj jeden, jinak tomu obecně říkáme sečtělost. Podle vašeho pravopisu jste vzdělaný člověk a tak jistě chápete to, co se vám snažím sdělit. I včelařina je stejně náročná "věda" jako jiné obory a učíme se jeden od druhého celý život. Ovšem každý jeden a sám musí nastudovat prazáklad.

Takže abych to shrnul. Vy jste se v té době, co jste se tu zeptal, měl soustředit na to, zda ve vč matka je nebo není. Spojení by mohlo dopadnout špatně a mohly by zabít novou matku právě proto, že mají svou, ovšem vylíhlou v zimě a tedy neoplozenou. Ta by nekladla několik vajíček po stěnách buněk, jako se to děje ve vč s trubčicemi, ale kladla by vajíčka po jednom a do dělničiny. Protože není oplozená, proto se z těchto vajíček líhnou trubci. Ano, vč sice neodvratně (v přírodě) uhyne, ale ještě zanechá geny v podobě trubců, kteří jsou k dispozici tak brzy zjara, že jinde trubci v normálních vč ještě nejsou. A tak se může oplodnit i matka, vylíhnutá teď (i o pár dní dřív).
Ano, u včel se nic neděje beze smyslu.

Takže hrboplod je terminus technikus, sám název vyjadřuje podstatu, ten polod vypadá "hrbatý", víčka v podobě půlkoulí vystupují nad dělničí buňky. A druhý fakt, hrbopolod v zimě či předjaří bývá známkou faktu, že vč má neoplozenou matkou (která ale může mít velmi atraktivní feromon a ve vč se děje úplně vše na bázi chemie) a proto před přidáním matky či spojováním vč musí být absolutní jistota, že ve vč matka (i třeba neoplozená) není. Pakliže na základě výše zmíněného vč matku má, ale trubcokladnou, pak je lepší jí najít a zlikvidovat dřív, než se pokusíte přidávat matku novou a to jakýmkoli způsobem. Pán s nickem profesor (a jemu podobná sorta lidí) může tvrdit, že si včely vyberou vždy matku dobrou a že nic nehrozí, že oni a už i jejich tátové to dělali tak a nic se nestalo. Ano, je na tom dost pravdy, já bych to ale neriskoval. Já tvrdím, že je nutné špatnou matku i zjara najít a zmačknout před přidáním nové.

Jen já jsem popsal Buši několik stránek (+ ostatní) proto, že vy si pořídíte včely a vůbec nevíte co je hrbopolod a i když si to z blbé literatury nabiflujete, tak nechápete podstatu mojí otázky. Tedy zda je tam hrboplod a co z toho tudíž vyplývá. Ano, to je nemoc mladých, kteří díky technologiím vůbec nechápou systém přičinných souvislostí a doporučuju všem si následující audio vyposlechnout, celé a nejépe několikrát. https://www.youtube.com/watch?v=1z2glZ8ApOQ

Dnes je doba stručnosti (stejně absurdní zkracování jako to pověstné Hrabalovo z Postřižin, teď jde ale o texty a myšlenky). Ovšem jestli chce kdokoli dělat včely pořádně, pomocí heslovitých zkratek to prostě nepůjde!

8.4.2018 11:22
profesor1

XXX.XXX.202.14

Je obdivuhodné že pán s nickem tom.50 ví dokonce i to, co by k určité problematice tvrdili někteří, např. pán s nickem Profesor.
Bez zajimavosti není ani to, že pán s nickem tom.50 chce, aby všichni věděli že nebyl komouš. To mě připomíná pořekadlo - Kdo tvrdí že nikdy neona.noval, onanu.je dodnes.
A že někde cinkal klíčema..., možná od archívu, kde běžel pálit složky s krycím jménem Tom.50.
Pravda, za to bych se styděl taky.

8.4.2018 19:39
Miloš Havel

XXX.XXX.32.15

Honí si ho každej. Mě víc pobavilo že na západ od nás jsou včelaři blbci.

9.4.2018 22:16
tom.50

XXX.XXX.117.5

profesor1 napsal(a):
Je obdivuhodné že pán s nickem tom.50 ví dokonce i to, co by k určité problematice tvrdili někteří, např. pán s nickem Profesor.
Bez zajimavosti není ani to, že pán s nickem tom.50 chce, aby všichni věděli že nebyl komouš. To mě připomíná pořekadlo - Kdo tvrdí že nikdy neona.noval, onanu.je dodnes.
A že někde cinkal klíčema..., možná od archívu, kde běžel pálit složky s krycím jménem Tom.50.
Pravda, za to bych se styděl taky.

Ano, přesně vás jsem myslel, inu i jsem vás jmenoval a tak by bylo divné, abyste se jako trefená husa neozval.

Prostě to tak je, vosk se (těm chytrým- rozuměj poučitelným) doporučuje nevyvářet ve studniční vodě, protože by mohl zmýdlovatět. Zrovana tak se nedoporučuje přidávat matka dokud může být ve vč matka vlastní, trubcokladná. Tečka, čemu na tom nerozumíte? Jen jsem varoval před vaším uvažováním, dal jsem vás za příklad (s tím voskem), že fakt, že to někdy může vyjít, neznamená, že je to pravidlo!

Polopatě, jen určitý typ lidí si dá nick profesor. Skutečně inteligentní člověk by si takový nick nedal i kdyby byl sám Einstein.

No a vy pane Havel jste taky machr ve vytrhávání z kontextu. Pusťte si jakékoli video na YT západní provenience a pakliže nejste taky profesor, rychle pochopíte, že mám pravdu. Tím spíš, když to porovnáte s videi z posmívaného východu.
Přesněji, já se neumím ničím západním inspirovat. No a přeložené západní knihy o chovu včel jste sám nazval slátaninou. Nedávno jsem chtěl vnukovi koupit knihu o chovu včel a to, co mi nabídli v knihkupectví, mi svou ubohostí za hodně peněz doslova vyrazilo dech. Jedna z nich byla psaná jako komix, málo holovětného, heslovitého textu obrovským písmem jako pro prvňáka a spousty infantilních kreslených obrázků a přitom to bylo určeno dospělým. Když jsem konsternovaně užasnul, knihkupec mi blahosklonně vysvětlil jak jsem hloupý, protože to je prý na západě velmi oblíbená příručka pro dospělé.

10.4.2018 07:06
Miloš Havel

XXX.XXX.32.15

Aha. Vy jste nikdy za hranicema nebyl.

10.4.2018 09:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vážený pane, je zajimavé, že nad mým nickem se pozastavuje jen a pouze určitá skupina lidí o jejichž charakteru a asi i IQ si myslím své. Nebudu vám tu vysvětlovat proč tu přezdívku mám, ale můžu vás ubezpečit, že určitě nesouvisí s nějakým postem.
Podsouváte mě věci, které jsem nikdy nepsal, ba naopak, vy si tady hrajete na někoho kdo určuje pravidla.
S tím voskem a studniční vodou jsem zcela jasně psal že studniční voda v mém okolí obsahuje vápník a vysvětlil jsem dostatečně proč jsem si jistý že Ca obsahuje. Vy jste se tomu samozřejmě "vysmál" jak je vašim zvykem.
O matkách jsem v blízké minulosti co si pamatuji nepsal nic. Jestli jo, tak mě to připomeňte.
Jestliže někdo nesouhlasí s vaším názorem, tak to neznamená, že se o něj budete otírat v kdejakém, nesouvisejícím příspěvku. Plně chápu že zvyklosti z doby kdy tady vládla jedna strana s absolutním právem na pravu se těžko zapomínají, ale to už je naštěstí dávno.
Tak že jestli chcete být dál volorovný, nebo volurovný, tak klidně pokračujte.
Čest vaší práci!

10.4.2018 12:51
Miloš Havel

XXX.XXX.32.15

Pokud se někdo chová jako sebestředné hovado tak za to nemůže. Bývá to výchovou nebo nemocí. Nezbývá než politovat blízké okolí.

17.4.2018 09:13
tom.50

XXX.XXX.117.5

Chápu, že vás se.e, že mám velmi často pravdu a protože neumíte vyvrátit jediné moje tvrzení, snažíte se mě urazit. Chápu lidi jako jste vy, naštěstí se s nimi nemusím kamarádit.

Tak polopatě. Jestli něco tvrdím, MUSÍ to platit obecně a ne že mi někdy něco náhodně vyšlo! Co pane profesor, umíte vůbec pochopit jádro sdělení? Vosk a studniční voda k sobě nepatří a to, že už i vašemu otci to fungovalo, neznamená, že je to pravidlo. Přitom voda dešťová bude fungovat VŽDYCKY! PROFESORE.

Fyzikální zákonitost není můj názor, ale je to obecná zákonitost. A ano, s fyzikou lze nesouhlasit, umí to především ti rovní volu.
Sice se vymezujete vůči komušům a baví mě vaše "myšlenkové" konstrukce, že když vás usvědčím ze stupidity, přesněji, když mám jiný názor, v tomto konkrétním případě správný názor (chápu k jaké zuřivosti liberály přivádí, když někdo tvrdí, že něco je jedině správné a vše ostatní nesprávné) tak mě nazvete komunistou. Pokud vím, tak ani komunisti neřídili fyziku podle názoru či pocitu, ale prostě podle fyzikálních zákonů.

Z vás by byl skvělý inkvizitor- kdo si nechce zničit vosk studniční vodou, musí být stoprocentně komunista (a ještě k tomu vůl)!

Končím tuto debatu tvrzením (ne doporučením, ale tvrdím to):

Vy chytří, nevyvářejte vosk nikdy v tvrdé vodě, ale jen ve vodě dešťové bez jakékoli příměsi, v nádobě smaltované nebo antikorové a nikoli pozinkované a pak získáte vždy vosk dobrý a kvalitní. Při použití jiné vody než tvrdím a nádob z jiných materiálů než uvádím, je riziko částečného či úplného zničení vosku a nebo jeho zabarvení a v důsledku toho odmítnutí takového vosku výkupcem či obchodníkem při výměně za mezistěny.

22.4.2018 11:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nevážený a nemilý tome. Že vy jste si zase nevzal prášek? Vaše domýšlivost už zavání schízou.
Ano, máte trošku pravdu, že jestli něco tvrdím, tak to musí platit. Tak že já tvrdím, že když voda v mé studni obsahuje vápenatou složku, lze ji použít na vyvařování vosku. Nedělám z toho žádné obecné pravidlo jak vy si stále domýšlíte. Proto jsem napsal že voda v mé studni je váááápenatáááá. Říká vám něco pořekadlo - Vyjímka potvrzuje pravidlo? Holt se s tím budete muset smířit. Taky se budete muset smířit s tím, že tavení vosku za použití studniční vody nám funguje NÁÁÁHODNĚ už několik desetiletí, tak že asi NENÁÁÁÁHODNĚ. A navíc nejsem sám, kdo vodu ze studny používá. Nikoho nenutím vodu ze studny používát, pouze tvrdím že u mne to jde.
Nevím sice co má studniční, nebo dešťová voda a její vliv na změnu struktury, nebo zbarvení vytaveného vosku společného s fyzikou a fyzikálními zákony, ale ani to vědět nechci, protože výklad od vás by určitě zahrnul královský dvůr Rudolfa II, kdy se za použití fyziky - (rozbití atomu olova) snažili vyrobit zlato.

Vy méně chytří než tom.50, než začnete přemýšlet nad fyzikálními zákonitostmi při tavení včelího vosku za pomocí vody, zamyslete se nejdříve nad chemickými procesy ve vztahu včelí vosk a složky obsažené ve vodě a druh použitých nádob.

Komunisti se hlavně drželi hesla - "Teď tady budeme o všem rozhodovat my STRANA! " Tak že věřím tomu, že fyzika je štvala často.
A tohle heslo vám jde opravdu skvěle.

Ještě dodám že vy jste mě nenas*ral ani náhodou, to si opět nezdravě fandíte. Jediné co mě nasr*alo, byl pan Havel, který vás vystih o hodně přesněji než já. Já totiž nerad někoho nebo něco urážím. Proto jsem dlouho přemýšlel jak vás nazvat, nebo k čemu přirovnat a přitom jsem nechtěl urazit žádné zvíře, ani ženské, nebo mužské přirození.

23.4.2018 10:05
tom.50

XXX.XXX.117.5

Jak píšu výš, vzdal jsem debatu s vámi. Vše co tvrdím já platí obecně a nikdy bych obecné zákonitosti nekomentoval vašimi slovy, že je vám to jedno jak to být má, vám že funguje voda ze studně. Co k tomu dodat? Moje rady budou platiti komukoli kdykoli, vaše jen vám u vás a možná ještě někde - ovšem s rizikem. Moje tvrzení ale je vždy bez rizika.
A vy nazvete nesnášenlivostí to, že tvrdím obecně platnou zákonitost? Dokonce ze mě děláte komunistu? Jste mi lhostejný a tak vám ani neradím vyhledat odbornou psychiatrickou pomoc.

Tak aby bylo jasno. Náhodně a z nevědomosti jsem kdysi dávno použil hliníkovou nádobu (vložku z vojenské várnice). Jenže pod názvem hliník se může skrývat cokoli - dural atd. No a nic se nestalo a vosk jsem si nizničil. No a kdybych měl intelekt profesora vašeho typu, ihned bych bohorovně napsal, když by někdo tvrdil, že hliník by mohl vosk zničit, že ne, že to je hloupost, protože já hliníkovou nádobu používám a vosk je z ní znamenitý.

Ne, my dva se nikdy neshodnem a s vámi a Havlerm bych se ani shodnout nechtěl nikdy v ničem.

23.4.2018 13:46
Miloš Havel

XXX.XXX.32.241

Na vosk používám vodu ze studny. Ptak rosomak používá vodu ze studny. Profesor1 používá vodu ze studny. Začátek používá vodu ze studny. Je tu víc lidí se kterými byste se tom.50 nechtěl shodnout.

23.4.2018 16:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Píšete toho hodně a hlavně hodně ubohostí. Debatu se mnou jste vzdal už minimálně jednou a přesto reagujete, debatujete a opět mě vkládáte do úst něco, co je jen ve vaší chorobné domýšlivosti a nabubřelosti. Ale buďte v klidu, takhle reagují všichni, komu vadí hlavně moje přezdívka Začínám mít z ní čím dal větší radost, protože alespoň vím, s kým mám tu čest.
Nedávno se tu řešily mlékárenské konve a jejich vliv na med. Určitě bych podle vás napsal že neškodí, že se to tam dávalo odjakživa... Už nevím jak jsem se tam vyjádřil, ale určitě ne podle vašich představ. Hledat se mě to nechce. Tak že už toho domýšlení o tom co bych řekl já nechte, protože se jen víc ztrapňujete.
S tou vaší obecně platnou zákonitostí jděte někam, nejlepe co nejhlouběji.
Proč bych sháněl dešťovku, když to může jít i s vodou ze studny. Pokud voda ze studny vosk zničí, tak mám pocit že jde jen o vyjímečné případy, kdy voda obsahuje NĚCO, nevím co. A pokud někdo začíná, tak určitě netaví metrák soušů a použije -li vodu ze studny se špatným efektem, tak si zas takovou škodu neudělá. Příště bude chytřejší. Podle mne jde spíš o vodu z obecvodovodu s vyšším obsahem chlóru. Ale tohle je jen má teorie, pro vás. určitě ne pro začátečníka.
Takové ty keci -...že se neshodnem, že se nechcete potkat, končíte debatu... ty si taky strčte někam, nebo nechoďte diskutovat na veřejjné diskusní fóra.
Případně si je nechte do skupinové terapie, kde by jste podle mne měl zajít.

13.8.2018 00:25
tom.50

XXX.XXX.139.251

Jste věční a nejste, bohužel, nijak vzácní.

Konečně je to tady. Když to někomu nebude fungovat, poučí se a škoda nebude velká. Aha, jak moudré, hodné profesora. Hlavně že jste na sebe pyšný. Třeba já bych tohle o sobě netvdil nikdy, hanba by mě fackovala.

Někde na VF píše nějaký doveda, že co udělal špatně, že mu vosk zmýdlovatěl. On vůbec nevěděl, že něco riskuje, když použije vodu ze studně. A díky bohorovným tnamachrovancům, kteří vaří vosk ve vodě ze studny, ten člověk vůbec netušil, že něco riskuje. Po přečtení mých rad to vědět bude a když bude i přes mou informaci studniční vodu používat, tak s vědomím rizika a bude to jen jeho blbost. Bude-li to člověk slušný, zničí si vosk blbou vodou, tak to sem popravdě napíše aby varoval ostatní. Idiot bude tvrdit, že nehrozí nic a když náhodou, tak škoda nebude velká. Aha, jasně.

Pro bohorovného haura je pár kilo vosku prkotina, pro skromného a pokorného začátečníka je to pohroma! Ani ne snad finanční, ale ve ztrátě radosti z práce a slušného člověka zklamání z neúspěchu mrzí. Ano, znám typy jako jste vy, když by někdo spadnul do jámy, vy byste se posmíval a tvrdil byste, že je blbej a měl dávat pozor, protože vy a už i vás otec jste do jámy nespadli. Já se snažím varovat a lidem vašeho typu připadám jak o mě píšete. Je na čtenáři aby posoudil čí názory jsou správnější a vybral si sám koho poslechne raději.

13.8.2018 17:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, na čtenáři je oby posoudil! Aby zjistil že jsem nikde netvrdil že ze studniční vody nic nehrozí! Aby zjistil že oponentům vkládáte slova které nikdy nežekli do úst.
Já jen tvrdím to, co o vás tu už někdo napsal. A to je že jste hovado, už nevím jaké, ale určitě velké.

13.9.2018 23:44
tom.50

XXX.XXX.139.251

Konec diskuze s vámi, to fakt nejde, nedokážu se dostat na vaši mentální a morální úroveň.

14.9.2018 09:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Chápu a přemýšlím jak moc mě to mrzí. S vaší mentalitou opravdu nejde se dostat na jakoukoli morální úroveň.

15.9.2018 12:40
Miloš Havel

XXX.XXX.32.174

Protože tom.50 je jediný svého druhu. Jiného takového už v životě nepotkáš.
Takovou osobnost nevymyslíš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík