Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2018 17:31
mirlen

XXX.XXX.176.134

Chtěl jsem založit toto téma, květen se blíží a jelikož to začne být aktuální, co vy a oddělky, jak provádíte a kdy je nejlepší doba, Podělte se o své zkušenosti.

26.4.2018 21:41
tom.50

XXX.XXX.117.5

Proč čekat na květen? Jestli je to k tomu, dělejte oddělky už teď.

Je nutné, ve včelařině obzvlášť, neřídit se kalendářem, ale stavem přírody. Jsem z kraje okolo 400 m nad mořem a pamatuju se jak mi v deseti letech, tedy zhruba v polovině 60 let 20 stol, nešlo do hlavy, že nás ve škole krmili propagandou s obrázky, jak pražské ženy vítají 9 května 1945 osvoboditele šeříkem, když u nás začínal kvést až tak olem 15 a spíš ještě později.
Šeřík tady letos rozkvetl 22-23. dubna a v Praze je myslím už odkvetlý.

27.4.2018 06:55
mirlen

XXX.XXX.176.134

Máte pravdu, třešně už taky odkvétají, jsem v 550 m.n.m. včelstva jsou pěkná silná, z šesti krom jednoho, kde uvidím jak se sebere.

27.4.2018 08:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já bych ještě počkal. Dneska u nás ráno -2°C.

27.4.2018 08:41
tom.50

XXX.XXX.117.5

OK a důvod? Ten chlad? I malé včelstvíčko, jakým odd je, si umí termoregulovat prostor, pokud k tomu má dostatek včel. Já vždy kromě rámků obsedlých ještě sklepnu včely z jednoho rámku na obsazení souše s vodou, pokud dávám cizí zásobní tak to samé na tento rámek bez včel a pak ještě ke dvěma plodovým setřesu včely z jednoho plodového rámku, případně ze dvou, a to podle obsazenosti "podle oka".

To proto, že se staré létavky vrátí. Pokud vezu oddělek na jiné stanoviště, kde nehrozí ulétnutí létavek, pak odd tolik včřel mít nemusí. Je k tomu třeba určitý cit a zkušenost. Je třeba například vědět, že po vyběhnutí plodu vylíhnuté včely obsednou asi 3x víc plochy plodu na plástu. Když by byl tedy rámek úplně zaplodovaný, po vylíhnutí obsedají 3 rámky.

No a vodu proto, že odd přijde o létavky a tři dny nemá vodu.

27.4.2018 11:25
JIRANJ

XXX.XXX.199.129

Tak já dělám oddělky až mám matky a matky až jsou pořádně trubci. A pak hlavně na co ty oddělky chci a co od nich chci.
Pokud je budu chtít prodat jako letošní, nebo z něho měl příští rok kmenové včelstvo, tak budu určitě spěchat aby jsem je mohl do půlky června předat a už bych v tuto chvíli měl nejvyšší čas.
Pokud je dělám jako protirojové opatření a pak je spojuji zpět na medovicovou snůšku se včelstvy tak bych se už na ně pomalu chystal abych uvolnil místo v úle pro kladení M.
A můj případ, když já je dělám jako záložní včelstva (záložní matky) na příští rok tak to dělám oddělky až po půli června ( do zimy jsou v pohodě na 7 rámcích a tak je zimuji ve 3cm styroduru )
Jen ještě dodám, že dělám oddělky z 2 plodových rámků z čehož alespoň jeden už je úplně zavíčkovaný ne-li se líhnoucí a druhý alespoň z 1/2 zavíčkovaný, pak dám 1 souš a do ní nastříkám tak 3 dcl vody, jeden rámek se zásobama a 2 mězistěny (celkem 6r ) a nakonec buďto matečník těsně před vylíhnutím, nebo zaklíckovanou neoplozenou matku ( podle toho jak mi to vychází zrovna ten víkend, a matku druhý den uvolňuji ). Oddělků dělám cca 6-10 kusů. Když mi vystaví mezistěnu jdou do 7r plemenáče a dám jim stavět ještě jednu. A to hlavní na konec, pořád krmím, krmím a krmím po cca 1l roztoku 1:1. týdně až do začátku září.

28.4.2018 09:30
tom.50

XXX.XXX.139.251

Perfektně a stručně popsáno (což mě moc nejde). Není vlastně co dodat, snad jen dík.

Jen si v té souvislosti dovolím jednu, celkem podstatnou, maličkost k hustotě krmného roztoku. Protože některá vč špatně brala krmení (na zimu), přišel můj bratr na to, že roztok 1:1 berou i ta neochotná vždy. Mám dojem, že řídký roztok včelám víc připomíná přírodu a docela mám dojem, že včely snad musejí velmi husté roztoky, které jim dávají včelaři, možná i ředit aby je mohly snáz zpracovat. Jinak si neumím vysvětlit fakt, že řídký roztok berou ochotněji všechna vč vždy.
To jen člověk myslí za ně a cpe jim hustý roztok cukru v domnění, že je pro ně moc pracné odpařit přebytečnou vodu. No a taky je tu lidská lenost, ano, potřebné množství cukru dodané v podobě řidšího roztoku je pracnější a vyžaduje to víc dávek krmení - víc práce.

28.4.2018 14:25
Miloš Havel

XXX.XXX.32.241

Letos zkusím pár oddělků krmit těstem. Prý je to nejekonomičtější krmení. Uvidíme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2018 15:14

Hlavně není tak velká slídivost jako u roztoku. Teda pokud těsto neobsahuje med..

28.4.2018 19:57
Miloš Havel

XXX.XXX.32.241

Oddelky dělám podle Titěry. Říká že nejlepší je hodit do kopřiv aby je ani včelař nenašel.

28.4.2018 22:20

něco na tom bude..stačí aby nebyl hlad a matka měla kam..

Přidejte reakci

Přidat smajlík