Dobrý den,
prosím potřebovala bych radu, co mám dělat. Je toto normální, aby byl takový chomac u cesna? Mám i pocit ze vcely málo pracuji na mednikovem nastavku.
Budu rada za Vaše rady. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dělat nemusíte nic, jedná se o mladé včely kojičky, kterých v této době bývá v silných včelstvech více než je potřeba, protože matky toto dobou začínají omezovat kladení. Teplo uvnitř úlu u nich podněcuje aktivitu krmné žlázy a venku prostě hledají úlevu od vysoké teploty uvnitř, kterou potřebuje plod ke zdárnému vývinu. Tyto včely jsou pro včelstvo důležité, protože se jedná o první zimní generaci. V případě, že je včelstvo silné, lze s nimi posílit oddělky nebo slabší včelstva bez nebezpečí soubojů, do cizích úlů jsou ochotně přijímány.
napsal(a):
Dělat nemusíte nic, jedná se o mladé včely kojičky, kterých v této době bývá v silných včelstvech více než je potřeba, protože matky toto dobou začínají omezovat kladení. Teplo uvnitř úlu u nich podněcuje aktivitu krmné žlázy a venku prostě hledají úlevu od vysoké teploty uvnitř, kterou potřebuje plod ke zdárnému vývinu. Tyto včely jsou pro včelstvo důležité, protože se jedná o první zimní generaci. V případě, že je včelstvo silné, lze s nimi posílit oddělky nebo slabší včelstva bez nebezpečí soubojů, do cizích úlů jsou ochotně přijímány.
Děkuji moc.
Matess87
napsal(a):
Dobrý den,
prosím potřebovala bych radu, co mám dělat. Je toto normální, aby byl takový chomac u cesna? Mám i pocit ze vcely málo pracuji na mednikovem nastavku.
Budu rada za Vaše rady. Děkuji.
Pán s nickem bohemiagall vám dal dokonalou odpověď.
Dovolím si ho doplnit.
Neměla byste být nespokojená s tím, že včely nyní zahálí, že nepracují. Ony nemají co dělat - není snůška.
Medník v žádném případě neodebírejte, ten zrušíte až poté, co v něm bude jen minimum včel = nebude téměř obsednutý. I kdyby bylo nutné začít krmit buďte v klidu, nebudou cukerné zásoby ukládat do medníku, ale k plodu.
Spíš bych se na vašem místě ujistil, zda mají dostatek zásob. Jestli jsou vytočené je možné, že mají málo a pak je nutné krmit. Pokud mají v medníku nevytočený med, pomalu ho likvidují - spotřebovávají.
Nevím kde včelaříte. Možná u vás ještě pokvete slunečnice. Pokud ne, berte vážně varování o stavu zásob.
Jestli ještě bude snůška medovice, pak to bude nejspíš melecitóza a na to bych se netěšil.
V zimě přečtěte několik knih o včelaření a raději starých od českých autorů, v každé knihovně mají např Včelařský rok a nebo od Brennera Zákonitosti života včelstva. Nečetla jste ani jedinou, jinak byste nemohla vyplodit nic o vnitřním rojenív úlu. A věděla byste, že "vylehávání" včel na česně a často jich poměrně hodně visí pod česnem = tak zvaná "brada", je po odkvětu lip normální. V drtivé většině případů v naší zemi platí, že po odkvětu lip je konec snůšky. Předkové docela měli přísloví: "sedlák na pole (začátek žní) - včela z pole".
Ať se vám daří, půjde to, ale věřte, že bez studia aspoň minima teorie to půjde jen ztuha!
napsal(a):
...zajímavé je posílení např. oddělku těmito včelami, to mne zaujalo, lze to provést tak zvaně naostro? Mohl by jste tuto myšlenku trochu rozvést? Děkuji.
JIRANJ
napsal(a):
...zajímavé je posílení např. oddělku těmito včelami, to mne zaujalo, lze to provést tak zvaně naostro? Mohl by jste tuto myšlenku trochu rozvést? Děkuji.
Já vám to nedoporučuju. Jestli to jsou skutečně mladé včely a skutečně "trpí" aktivizovanými hltanovými žlázami (to je nejspíš jen naivní představa podle dobytka, kdy když není včas podojená kráva, tak jí vemeno bolí a může dojít k zánětu), pak je ochuzení včelstva právě o tyto včely nerozumné. Stejně tak to není chytré ani kdyby to nebyly mladé včely - kojičky.
A ještě jinak. Já měl maminku, která to nedělala a byla zásadně proti. Jeden můj kámoš z těchto včel dělal smetence a nějak mu to nedopadlo, už nevím proč - prostě měl jinou mámu a ta mu nevštípila, že se to nemá dělat.
Pak je tu ještě ta věc, že proč posilovat oddělky? Ještě i v půlce května udělaný oddělek si vychová matku z nouzáku a do podzimu vystaví několik M a do zimy může jít v plném nástavku 39x24x11 bez jakýchkoli zvláštních kejklů, musí mít jen pořád příliv zásob v podobě podněcovacvího krmení.
I pozdnější oddělky, udělané teď, kvůli například oplozování matek, můžou jít do zimy v síle dostatečné pro zdárné přezimování - obecně se tomu říká "záložní matka". Takový oddělek slouží primárně právě k přezimování záložní matky. Velmi často záložní matka není potřeba a takto přezimované včelstvíčko na třeba jen pěti rámcích má tak raketový jarní rozvoj, že pak dožene "kmenová" včelstva.
Dokonce tvrdím, že se výkonem tomuto mikrovčestvíčku nic nevyrovná. Když se totiž vezme v úvahu poměr vkladu ku výnosu, včetně započítání pracnosti (málokdy se to rojí, snad jen po chybě včelaře), je to bezkonkurenční. To je ale už jiné téma, ke kterému by bylo dobré se někdy vrátit.

JIRANJ
napsal(a):
Zásadní je umět rozeznat, zda se jedná o vylehnutí včel třeba kvůli přehřátí úlu, kdy utečou všechny kategorie včel, tam může dojít problémům v přijetí a případně následným rabovkám.Nebo jde o výše popisovaný problém, kdy je plod i úl plně obsazen a veku jsou převážně mladé včely, pak s posilováním není problém..stačí nasypat naostro a na tři dny zavřít.
Jenom je na zvážení, zda posilování oddělků či včelstev má smysl. Včelstva už ted stejne moc nepřinesou a oddělek který z nějakého důvodu to teď nezvládá, pravděpodobně špatně vyzimuje. Osobně slabochy a neprosperující spíš ruším. Lepší je založit nové s novou matkou, než udržovat slabé.
I toto podepíšu, zejména druhý odst., i když jsem si s kolegou s nickem bohemiagall do oka (klávesnice) zrovna nepadl.
I tady je potřeba rozlišit mezi oddělkem, který stagnuje a zaostává za ostatními a nebo zda jde o slabé včelstvíčko vytvořené relativně pozdě (vědomně pozdě) pro zazimování záložní matky.
Polopatě. Jestli např udělám ve stejný den či v rozmezí dvou-tří dnů např 10 odd, na jednom stanovišti, vše na stejné míře a vše se stejným počtem rámků a přibližně stejně starým plodem, všechny krmím stejně a po dvou měsících některé zaostávají, pak je to důvod k "brakování" i když by to mělo mladou matku. Myslím, že jste chtěl sdělit toto.
s oběma souhlas, mě spíš šlo o to, že jsem cca 1.6. udělal dva oddělky z jednoho plodového rámku na prodej s tím, že 15.7. (po vylíhnutí dvou generací včel) budou bez problému k odběru. No a jeden není úplně podle mých představ a nechtěl jsem ho už posilovat plodem, toho má nezavíčkovaného na 3 rámcích. ale včely jsou kloudně taky na 3 rámcích. Takže si nemyslím, že by matka byla špatná, spíš jde o můj neodhad a druhá generace včel se ještě nevylíhla. Za 14 dní bude vše jinak, ale vysvětlujte to někomu
A v druhém případě mě napadla idea udělat z těchto včel smetenec pro ins. matku, která mi má dnes dojít.