Dobrý den,
mela bych takový dotaz, vyrábím si doma prirodni kremy apod. a dostala jsem ted od znameho jednoho kamarada vceli vosk - surove plastve, tak jak je vyrezal z ramku. Chtela bych se zeptat, jestli je možné je nějak dezinfikovat? Myslela jsem treba je roztavit a prevarit ve sklenene nadobe ve vodni lazni, je to možné? Jak dlouho by bylo potreba? Vyrábím jen pro sebe a rodinu, tak mi nejde o predpisy, ale jen o to, aby nebyly zdravotně závadné. Pán má včely zdravé, ale clovek nikdy nevi.. Dekuji za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do přírodních krémů bych měl obavu z reziduí léčiv, ale ty se nijak "vyčistit" nedají. Cestou je používat do krémů vosk od včelařů, kteří nepoužívají k ošetřování včelstev pesticidy.
tyna2
napsal(a):
Dobrý den,
mela bych takový dotaz, vyrábím si doma prirodni kremy apod. a dostala jsem ted od znameho jednoho kamarada vceli vosk - surove plastve, tak jak je vyrezal z ramku. Chtela bych se zeptat, jestli je možné je nějak dezinfikovat? Myslela jsem treba je roztavit a prevarit ve sklenene nadobe ve vodni lazni, je to možné? Jak dlouho by bylo potreba? Vyrábím jen pro sebe a rodinu, tak mi nejde o predpisy, ale jen o to, aby nebyly zdravotně závadné. Pán má včely zdravé, ale clovek nikdy nevi.. Dekuji za odpovedi.
Dobrý den.
Kolega výš vám píše jak to je. Já si ale dovolím přidat něco, co asi nevíte. Podle způsobu jak se ptáte soudím, že nejste včelař a nic o tom nevíte.
Když vám dal včelař plásty, záleží na tom, zda jsou tmané či světlé, žluté či bílé = panenské z divokého díla, tak zvané divočiny. Jedině z těch můžete bez obav dělat kosmetiku. Ty tmavé byly asi postavené na tak zvané mezistěně a tak je potíž. Vosk je drahý a tak je pančovaný parafínem a dokonce i lojem a plást je postavený z asi 60-70% z vosku mezistěny, včely přidají jen asi těch 30, max 40% vosku čistého. Navíc se vosk neustále "recykluje" v tom smyslu, že když včelař vytaví voští - plásty, tak jsou ze dvou třetin z původního vosku mezistěny se všemi "jedy" co kdy použili zemedělci a co napadalo vlivem smogu na pole a podobně. A taky jde o rezidua včelařských léčiv.
Vy pokud chcete získat produkt lepší, než to, co si můžete koupit, se musíte tedy vyhnout vosku, kde byla použita mezistěna z důvodů, které jsem vám vysvětlil. Mimochodem na průmyslovou kosmetiku se používá vosk, který určitě nepochází z voští postaveného na mezistěnách, četl jsem, že kosmetické firmy jsou přísně hlídány.
I když jste dostala plásty penenské, tedy čistý vosk, jeho vytavení nebude ve vašich podmínkách nijak snadné. Musíte to rozvařit, raději v dešťové vodě - voda tvrdá by mohla vosk zmýdlovatět a tedy nevratně zničit. Směs vosku, vody a nečistot musíte přecedit přes antikoro, ne přes železný cedník. Vosk ale nebude úplně čistý ve smyslu mechanických "nečistot" jako je pyl, propolis, případně "košilky" to jsou kokony vylíhlých včel pokud jsou plásty tmavé atd.
Přecezenou směs vody a vosku necháte vychladnout, vosk bude plavat nahoře. Nechte to stydnout v plastové kónické nádobce menšího průměru aby byl koláček vosku vyšší a pak se nečistoty, které projdou sítkem (raději textilií), usadí na spodku voskového kláče, odkud je seškrábete.
Jestli můžu radu, najděte si včelaře, který vám na kosmetiku dá vosk získaný jen z víček a z paneského, nikdy nezakladeného díla, které se nikdy nezúčastnilo léčení včel proti například varroáze. Opakuju, panenské a tedy čité žluté dílo, ale postavené na mezistěně, není z vosku nezávadného ve smyslu použití na kosmetiku, a výslovně vás varuju před jeho použitím na takový účel.
p.s. Tmavé může být i dílo postavené divoce, tedy bez mezistěny. Voští tmavne kokonem = kukla, která je pevně ulpělá uvnitř buňky. Kolik včel či trubců se v buňce vylíhlo, tolik je v ní "košilek" a tím tmavší je pak plást.
K tvrzení bohemiagall - není to tak úplně pravda, včelař nemůže používat žádné léky na ošetřování včel dokud je v úle med a tak je úplně nejbezpečnější vosk získaný z víček, která se vytěží při vytáčení medu. Ale je pravda, že kdo nepoužívá takovou léčbu má vosk lepší, ale jen z divočiny = volné stavby, tedy pokud nepoužívá mezistěny. Jinak je jeho počínání iracionální, neřku-li pošetilé.
Děkuji za reakce, ještě jsem se ptala a prý používal na léčení jen kyselinu mravenčí, prý by to nemělo vadit... Jinak plásty jsou poměrně čisté, jen u středu tmavší, mezistěny používá, pár kousků je úplně krásných čistých, trochu nepravidelných (divočina, jak píšete), snaží se plásty hodně obměňovat. Zkusím z toho něco vybrat a ořezat případně jen buňky, abych dala pryč mezistěnu. Jen mě tak napadá jestli není mezistěna vhodná na výrobu krému, jak je to pak s konzumací medu?
Jinak vlastní včely by se mi jednou líbily, máme větší zahradu, ale zatím na to není vůbec čas, snad až budu v důchodu, tak si o tom něco víc zjistím a třeba i pár úlů pořídím.
Mezistěna se vyrábí z včelího vosku do kterého se různými cestami mohou dostat příměsi které by sis do krému dobrovolně nepřimíchala. Proto chtěj čistý vosk. Nejlépe taková "srdíčka", případně trubčinu. Poznáš ji tak že má větší buňky. Ta s téměř stoprocentní pravděpodobností není vystavěná na mezistěně.
tyna2
napsal(a):
Děkuji za reakce, ještě jsem se ptala a prý používal na léčení jen kyselinu mravenčí, prý by to nemělo vadit... Jinak plásty jsou poměrně čisté, jen u středu tmavší, mezistěny používá, pár kousků je úplně krásných čistých, trochu nepravidelných (divočina, jak píšete), snaží se plásty hodně obměňovat. Zkusím z toho něco vybrat a ořezat případně jen buňky, abych dala pryč mezistěnu. Jen mě tak napadá jestli není mezistěna vhodná na výrobu krému, jak je to pak s konzumací medu?
Jinak vlastní včely by se mi jednou líbily, máme větší zahradu, ale zatím na to není vůbec čas, snad až budu v důchodu, tak si o tom něco víc zjistím a třeba i pár úlů pořídím.
Ani obšírné vysvětlení vám nestačilo, tak polopatě. Víčka z odvíčkování jsou na 99% bezpečná.
A k tomu, co píše pan Havel.
Jen se musím smát sluníčkářské relativizační demagogii, , kdy říká cituju: "...trubčinu. Poznáš ji tak že má větší buňky. Ta s téměř stoprocentní pravděpodobností není vystavěná na mezistěně."
A posmívám se tomu, že ani o trubčině není schopný mladý liberál jednoznačně říct, že je to na 100%, protože trubčí mezistěna, tedy s "předlohou" trubčích buněk, neexistuje. A když, tak rozhodně není běžná a rád bych viděl myslitele a důvod, který by ho vedl k vytvoření matrice na trubčí mezistěnu. Ale za grant EU je asi možná i t trubčí mezistěna, když se za peníze EU můžou stavět rozhledny v dolíku, odkud není nikam vidět nebo cyklostezky, kde nikdo na kole nejezdí, tak proč ne nesmyslná mezistěna.
Jednou se z té liberální relativizace, kdy neumíte rozpoznat dobé a špatné, zblázníte.
Velmi cením váš obdiv ke včelařině a úmyslu někdy v budoucnu včelařit. Jen jste patrně vůbec nepochopila, kde v plástu mezistěna je, jinak byste nemohla napsat toto: " Zkusím z toho něco vybrat a ořezat případně jen buňky, abych dala pryč mezistěnu."
Mezistěna je tak silná (slabší nejde vyrobit), že jí včely zeslabí a z vosku, ze kterého je vyrobená, postaví asi polovinu buňky a jen druhou polovinu dodělají z vosku, který "vypotí", tedy vyprodukují ze svých voskových žláz. Takže seříznout buňky asi můžete, ale je to docela pošetilé. Určitě ale seřezávejte raději menší polovinu, tu blíž okraji buněk!
Nechcete si přijet pro vosk z víček? Právě jsem ho vyvařil a mám ho asi 9 kilo a je mi ho líto vyměnit za mezistěny, které velkovýroba vyrábí kdo ví z čeho.
Na vaší otázku, zda jsou rezidua léčiv v medu, když plást je z vosku pančovaného kdo ví čím a hlavně je z vosku, který "zažil" léčení schválenými prostředky, pak je to tak, že navzdory tvrzením alarmistických alternativců (musejí svou pošetilost nějak zdůvodnit) tato rezidua do medu nepřecházejí. Ve vosku však jsou a dokonce liberálové v některých cizích zemích nechtějí z toho důvodu svíčky z takového vosku. Současně jim ale daleko nebezpečnější Éčka ve všem ostatním jídle nevadí, ale to je jiný příběh.
Jo ale, vosk jsem vyvařil ve vodě z mraků, kde nepochybně byly exhalace z aut a průmyslu, prachové mikročástice a taky určitě oxidy dusíku a další, jen střecha není z sbestocementu ale z betonových tašek. Jen netuším, z jakého kameniva vyrobili ten beton. V cementárě (cement je pojivo v betonu) ale určitě topili drtí ze separovaného plastu, tedy igelitu, PETlahví atd.
Voda tedy nebyla ze studně, která by mohla mít vodu kontaminovanou ropnými látkami či pesticidy a dalšími jedy a hnojivy. Je to na vás.
A posmívám se tomu, že ani o trubčině není schopný mladý liberál jednoznačně říct, že je to na 100%, protože trubčí mezistěna, tedy s "předlohou" trubčích buněk, neexistuje. A když, tak rozhodně není běžná a rád bych viděl myslitele a důvod, který by ho vedl k vytvoření matrice na trubčí mezistěnu.
Sám říkáte že trubčí mezistěna rozhodně není běžná Co je vám pak k posměchu na té pravděpodobnosti?
Trubčí mezistěny: - jsou obecně známé mezistěny, široce využívané kdysi výlučně chovateli včelích matek, za účelem získání většího množství genetického materiálu jakým jsou trubci. Rozměr jednotlivé buňky je 6,8 mm. Současně trubčí mezistěny jsou stále častěji využívány včelařmi, kteří bojují s kleštikom včelím přírodním, tzv. Biotechnickým způsobem.
Ano, bláznovství, říkám něco jiného trolle?
Díky za potvrzení mého názoru, že nikdo normální by to nepoužíval a rozhodně to není obecně známou věcí.
A nějakou radu, něco z vlastní praxe, tedy kromě hledání odkazů na internetu, něco opravdu obecně platného, byste neměl? Jen napadat a chytat za slovo? Vím, že neměl, to je řečnická otázka trolle.
Tyna2 je mě trapně když vidím čeho jste tady svědkem Když jsem jako kluk včelařit začínal a viděl podobné hádky, osočování a nenávist hlavně mezi staršími včelaři, tak jsem se uklidňoval tím, že vymřou a bude klid. Ale zřejmě se to dědí, nebo je to nakažlivé.
Najděte si na netu včelaře, který mezistěny nepoužívá, chová včely pouze na tzv. divočině. Kyselina mravenčí nevadí. Jestli jsou rezidua léčiv v medu nebo ne, ukáže čas. Zatím se tvrdí že ne, ale víte jak to chodí - DDT taky bylo neškodné. - Tady mám na mysli přechod rezidui z plástu do medu. Vosk obsahuje narozdíl od medu "tuky" v kterých se rezidua údajně usazují. No a za další jsou tam ty příměsy kterými se vosk pančuje.
Jen tak pro zajimavost - víte jak se mezi sebou oslovují včelaři? - Přítel včelař! Nevěříte? Věřte!

Právě že rezidua povolených "léčiv" detekovatelná v medu jsou, pokud si dobře pamatuji, tak odkaz je i někde tady. Detekovat je umí i náš výrobce oněch "léků", jenom už tvrdí, že se jedná o zanedbatelné množství...
Pro toma- to, že včely "recyklují" starý vosk je obecně známá pravda. Tedy ani víčka nemohou být bez reziduí u včelařů, kteří konvenčně ošetřují svá včelstva a zvlášť ti, kteří čachrují s rámky z plodiště do medníku. Takových je u nás většina, bo prý (jim) to jinak nejde.
napsal(a):
Právě že rezidua povolených "léčiv" detekovatelná v medu jsou, pokud si dobře pamatuji, tak odkaz je i někde tady. Detekovat je umí i náš výrobce oněch "léků", jenom už tvrdí, že se jedná o zanedbatelné množství...
Pro toma- to, že včely "recyklují" starý vosk je obecně známá pravda. Tedy ani víčka nemohou být bez reziduí u včelařů, kteří konvenčně ošetřují svá včelstva a zvlášť ti, kteří čachrují s rámky z plodiště do medníku. Takových je u nás většina, bo prý (jim) to jinak nejde.
OK. Hnidopich.
Tak pro vaši informaci. Před více než 50 lety se dělaly pokusy, šlo o nahrazení vosku (ten byl tehdy nenahraditelný v nějaké zbrojní výrobě) a když byly včely úplně zvbaveny vosku v úle, přinášely a ke stavbě plástů a do vosku, který "vypotily" přidávaly i asfalt a dehet. Dokonce v některém ze starých Včelařství z té doby jsou fotky, kde jsou černé a černošedé proužky v díle vidět. To jen pro úplnost. Na zdroj se mě neptejte, moje vzdělání je z velké většiny z doby, kdy ještě neexistovaly PC. Najděte si to sám.
S víčky máte pravdu, nakonec úplně každý si mohl všimnout, že víčka na panenském jsou světlá či bílá, ale víčka na starém, tmavém díle jsou tmavá a tedy je jasné, že k zavíčkování použijí materiál, který je nejblíž "po ruce". Ve víčkách je i dost propolisu, vosk z víček není úplně čistý.
I v tom, že drtivě drtivá většina včelařů používá pro med staré, tmavé plásty, plné výjkalů včelích larev a nečistot, s vámi souhlasím a jak nechtějí přemýšlet (přitom to nebolí) o způsobu, jak to nedělat se bavit nechtějí, viz moje vlákno o medu z mnohokrát zakladených plástů. Popřejme jim a jejich rodinám dobrou chuť.
Vy asi nejste členem ČSV a tak asi nedostáváte Včelařství. Tam je v jednom článku v posledním čísle lakonická zmínka, že výzkumák ověřoval systém Dadant a že se mu mnohaletými pokusy a ověřováním podařilo prokázat, že v systému Dadant je zhruba o 50% víc medu při třetinové pracnosti. Stejně to s tou drtivou většinou nehne, ani v tom se nemýlíte!
Ano, staří čeští včelaři jsou už víc než 100 let neskutečně konzervativní a jen idiot může čekat, že staří vymřou a neskutečně sprostý člověk to může veřejně říct...
A tak přidám fakt, který se málo ví.
Adamec "stvořil" míru 39x24 v r 1904, publikoval to po prosazení o rok později. Varoval však před používáním zadováků a tvrdil, že je třeba používat úly horem přístupné, tehdy se jim říkalo Amerikány, samosebou s oddělitelným dnem.
No a proč to píšu hlavně vám bohemiagall. Vyjadřujete se negativně o levičácích. S tím s vámi spuhlasím, ale jestli považujete za pravici Kalouska a Fialu, tak to se neshodnem.
Ok, o pravičáctví V. Klause staršího není pochyb a jeho všemocná "neviditelná ruka trhu" je známá. Pak je tu pořád opakovaná písnička rádoby pravičáků o regulacích a jak je třeba svoboda (liberta) a jak jsou zhoubné regulace.
No a kdyby tehdy bří Švarcové v Kolči (po roce 1920 - to byla svoboda) nepodlehli neviditelné všemocné ruce svobodného trhu, nevyráběli by Budečáky a už tu mohl být sto let pokoj! Ale trh přinutil vyrábět kra.inu a Švarcové museli výrobu stropováků s oddělitelným dnem, kterým se později začalo říkat nástavkové, úplně ukončit a aby nechcípli hlady, vyráběli, přesněji prodávali zadováky. Polopatě - trh si vynutil výrobu úplně blbého úlu a z toho jasně plyne, že svobodný trh nevyřeší zhola nic a nebo málo a stylem, že víc škody, než užitku! A tak Klausem omílaný v nucený axiomatický blud je nutné nebrat vážně. Celkem mrzutá šmouha na pravičáctví že? Stačí jen tato?
Až komunista někdy v osmdesátých naráz nařídil pouze nástavkové úly a zatrhnul Bednářskému Výrobnímu Družstvu v Brně vyrábět Moravský Univerzál a Budečák (ten nevím zda se vyráběl také v Brně, nikdy jsem ho neměl a nikdy jsem se ani nepokusil v něm vččelařit a tak vlastně nevím jistě výrobce).
Ale to je už jiný příběh.
Zkuste si sám odpovědět na otázku, v čem a jak by se tu včelařilo, kdyby před cca 40 lety komunista nezakázal zadováky.

Hlavně vím, v čem by se včelařilo, kdyby žádný komunista nebyl. Stačí mi kouknout se pár kiláků za hranice...
To, že považujete nějakého Klause za pravičáka o vašem zdravém úsudku zrovna nesvědčí. Stačí trochu sledovat jejich žvásty a jednání a vyjde vám bolševik jak vyšitý. Stačí trošku zašátrat v chatrné paměti a vzpomenout třeba na opoziční smlouvu...Ostatně Klaus a Zeman mají lví podíl na vybudování současného bolševického kapitalismu jako v Rusku nebo Číně a totálního morálního rozkladu národa. Vaše názory a přesvědčení jsou toho zářným důkazem. Je mi líto, že jsem opravdového pravicového politika v téhle zemi ještě nezažil..Patrně už byly veškeré morální elity vlastním národem povražděny nebo vyhnány.
Ještě něco a naposled, tohle je ten můj "fanatismus", třeba budete schopen vnímat obsah: https://www.youtube.com/watch?v=ap9_q0rHEIM.
....." Ano, staří čeští včelaři jsou už víc než 100 let neskutečně konzervativní a jen idiot může čekat, že staří vymřou a neskutečně sprostý člověk to může veřejně říct...".....
Myslíte že idiot a neskutečně sprostý člověk? Já myslím že spíše realista!
Oni se určitě už nezměnili, stejně tak se už nezměníte ani vy.
S nickem profesor1 jsem si nesedl proto, že tvrdí, že studniční voda je na zpracování vosku bezpečná, protože to jemu náhodou funguje a já jen tvrdil, že to, že studniční voda náhodou někomu funguje, není obecný fakt a varoval jsem před jejím použitím. Současně jsem za vždy bezpečnou označil vodu povrchovou z okapu či rybníka. Na to jsem byl napadán, posmíván a urážen, dál to byla moje obrana.
Nyní se v posledním Včelařství jasně píše to, co jsem tu já tvrdil. A je na inteligenci každého, v jaké vodě bude svůj vosk zpracovávat. Takže. Kdo neví jakou vodu má ve studni, mohl by si vosk zničit (ale mohlo by to i dopadnout dobře), ale pokud použije povrchovou vodu, svůj vosk si zničit nemůže a neriskuje nic.
Omluvu od někoho, jako je profesor1, samosebou nečekám.
Že se něco jasně píše ve Včelařství neznamená že je to pravda. Do včelařství může psát klidně i tom.50. Stejně tak profesor1.
Není pravda jak tu podsouvá tom že profesor1 tvrdí že studniční voda je na zpracování vosku bezpečná.
Není pravda že v diskuzi o vodě napadán, posmíván a urážen byl tom.
Za své nadávky tomovi v tomto příspěvku se samozřejmě omlouvám.
JanStepan

XXX.XXX.86.234
Poproste na jaře včelaře, aby vám dal do úlu prázdný rámek. Jak ho postaví (2-7 dní) vyjměte ho z úlu. Pokud je v něm už sladina, vycákat propláchnout, vycákat propláchnout. Vyřezat dílo, odnést domů. Vyvařit v horké vodě, přecedit přes nerezové sítko do vody, nechat vystydnout. Seškrábat ze spodu bordel. Znovu převařit, přelít přes plátýnko do vody.
Myslím, chlapy (ano někteří jsou zdá se s tvrdým...) že takto by to také stačilo. Dostat se přes "měření pindiků" až k politice je prostě jen smutné.
Každý ať včelaří jak umí. Kdo to dělá dobře, bude včelařit dlouho a spokojeně. Včelkám hodně zdraví a dobrou snůšku.