Jaké máte zkušenosti s krmením včel, a které krmivo se Vám zdá nejlepší? https://www.nejvcelarstvi.cz/krmeni-vcel/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejlepší a nejpřirozenější krmivo pro včely je jejich vlastní med. Všechno ostatní jsou jenom náhražky a v podstatě je jedno, jakou použijete. Je to spíš o peněžence
Nejlepší krmivo pro včely je rafinovaný, tedy bílý cukr. Ten má stejné složení, jako většina nektarů. Cukr jak ho známe z obchodu je disacharid sacharoza a ten lze rozštěpit na dva monosacharidy glukozu a fruktozu. Řepný cukr neobsahuje v "nebezpečném" množství nic jiného a proto je krmení, myšleno krmení NA ZIMU, bezpečné pouze cukrem. Cukerné zásoby nemohou přetížit včelám výkalové vaky a tudíž na něm zdárně přezimují i když by vč neměla během zimy možnost pročišťovacího proletu.
Med jako krmivo pro včely není vhodný každý, snad jen květové medy, ale bylo by to pošetilé, neboť obyčejně nechováme vč proto, aby se jim dobře žilo, nýbrž proto, aby z nich byl užitek a pokud bychom vč zkrmili pracně získaný med, byli bychom mírně řečeno nerozumní. Navíc pozor na medy medovicové, ty zpravidla kromě glukozy a fruktozy (často tyto dva monosacharidy neobsdahují vůbec a nebo minimálně) obsahují i jiné, složitější cukry a i jiné, pro včely špatně stravitelné látky a proto se na medovicovém medu zimovat nesmí, protože hrozí přeplnění výkalových vaků a kolaps vč v důsledku kálení uvnitř úlu.
V tomto smyslu jsou pak ještě horší "inverty", což je nepřesné, ale vžité označení. Jsem jejich odpůrcem z mnoha důvodů. Tyto šmakulády by se daly rozdělit do dvou základních skupin. Jendy jsou vyrobeny z cukru řepného (ve smyslu sacharoza a ne že je ten cukr z cukrové řepy). Ty bývají dražší a jejich používání je celkem iracionální. Navíc proč chemicky včelám štěpit cukr, který si dokáží invertovat samy.
Mnohem horší jsou škrobové hydrolyzáty. Pokud je mi známo, vyrábí se z kukuřice, ale je to jistě možné i ze škrobů z jiných rostlin. Je to krmení nedobré hned z několika důvodů. Předně včela nikdy nemohla během svého vývoje narazit na cukr pocházející z chemického rozštěpení škrobu. To není bezezbytkové a tudíž u nakrmení vč na zimu těmito s.ačkami hrozí přeplnění výkalového vaku mnohem víc.
Takže. Já nedoporučuju na krmení vč nic jiného, než bílý rafinovaný cukr. Kromě toho, že je to nejlacinější, je to pro vč taky "nejzdravější" a naprosto bezpečné.
A předem pro určitou skupinu lidí, kteří perou do včel "inverty" hlava nehlava a vč jim zdárně přezimují. Podotýkám, že asi ano, většinou se vč během zimy můžou proletět a vyprázdnit. Pak ale přijde rok, kdy se teplý den na prolet neudělá a pak je to katastrofa a neskutečně smutná záležitost.
Pak je tu ale ještě jeden faktor. Vč hynou, často nepochopitelně a včelař tvrdí, že neudělal nic špatně. Včelaříme v těžké době, kdy nemůžeme ovlivnit spoustu věcí, jako je třeba chemizace v zemědělství, exhalace ani klimatickou změnu. Ovšem pak je tu velká spousta věcí, které ovlivnit lze. Třeba nekrmit vč nesmyslama, protože to může být jeden z faktorů, který může ovlivnit kondici včel a být tak poslední kapkou...
Ale tohle jste asi kolego tazateli číst nechtěl, tedy jestli jste to vůbec přečet celé, já vím, je to moc dlouhé.
A pokud jste hloubavý začátečník a napadne vás ragument, že miliony let vč také přežívala zimy na medu, pak ano, pak já nemám čím bych vás uměl obohatit.
U popisu obsahu cukrů medovicových medů se omlouvám za velké zjednodušení a i za další zjednodušení v tomto příspěvku, který je i tak dlouhý...

citace:" Pak je tu ale ještě jeden faktor. Vč hynou, často nepochopitelně a včelař tvrdí, že neudělal nic špatně. Včelaříme v těžké době, kdy nemůžeme ovlivnit spoustu věcí, jako je třeba chemizace v zemědělství, exhalace ani klimatickou změnu. Ovšem pak je tu velká spousta věcí, které ovlivnit lze. Třeba nekrmit vč nesmyslama, protože to může být jeden z faktorů, který může ovlivnit kondici včel a být tak poslední kapkou..."
Přesně tohle je ten důvod, proč včelařím s mednou komorou a cukr používám pouze k případnému přikrmení a ke krmení oddělků.
napsal(a):
citace:" Pak je tu ale ještě jeden faktor. Vč hynou, často nepochopitelně a včelař tvrdí, že neudělal nic špatně. Včelaříme v těžké době, kdy nemůžeme ovlivnit spoustu věcí, jako je třeba chemizace v zemědělství, exhalace ani klimatickou změnu. Ovšem pak je tu velká spousta věcí, které ovlivnit lze. Třeba nekrmit vč nesmyslama, protože to může být jeden z faktorů, který může ovlivnit kondici včel a být tak poslední kapkou..."
Přesně tohle je ten důvod, proč včelařím s mednou komorou a cukr používám pouze k případnému přikrmení a ke krmení oddělků.
Vím to pane kolego, já vás pochopil, k tomu dojde dříve nebo později každý dobrý včelař. Ale ve své hyperstručnosti jste to napsal, mírně řečeno, velmi nešťastně, jako kdyby se mělo krmit již vytočeným medem. Hlavně ale jste se nevyjádřil tak jasně jako já, že prostě žádný "invert" není pro včelstva vhodný.
Z tohoto důvodu se mi jeví jako výhodnější vysoká íra 39x30 a dokonce zkouším i 39x34,7
Nevím jakou máte míru vy. Velmi nešťastná míra je náš Adamec, bohužel na té míře stále chová vč nejvíce včelařů. Ke své smůle, řekl bych. Na míře 39x24 mám i já víc než třetinu vč kvůli tomu, že to prostě lidi chtějí. S vyšší mírou se to nedá srovnat.
Ano, u měr nižších než 30 je KK nezbytná.
Docela bych stál o to, abyste sdělil, na jaké míře a jak to děláte vy. Díky.
Mám rovněž jeden poznatek z krmení, loni mi to nedalo a v srpnu po nakrmeni jsem si udelal pokus. Dal jsem asi 10m před uly 6 misek (váhove cca 0,5 kg), jedna s medem, jedna s cukrem zalitým pouze vodou, pak roztok 1:1 pak těsto apivital a invert doma dělaný podle návodu na včelky.cz a v neposlední řadě jsem udělal čaj z bylin co mám na zahradě a které suším na zimu na čaj (divizna, mateřídouška, dobromysl, tymián, levandule. lípa). Zajímalo mě co budou preferovat. Asi nikoho nepřekvapí, že jasně vyhrál med, poté nejvíce holdovali na cukru zalitým pouze čistou vodou, roztok 1/1 a čaje s cukrem 1/1 byl stejny a o inverty dokud bylo co brát jevili zajem minimalne, řekl bych že to byla vždy jen ochutnávka. Z toho nevyvozuji žádné závěry ale o ledasčem to vypovídá....
Citace
V tomto smyslu jsou pak ještě horší "inverty", což je nepřesné, ale vžité označení. Jsem jejich odpůrcem z mnoha důvodů. Tyto šmakulády by se daly rozdělit do dvou základních skupin. Jendy jsou vyrobeny z cukru řepného (ve smyslu sacharoza a ne že je ten cukr z cukrové řepy).
A z čeho tedy je když ne z řepy? Z ropy?
tom.50
napsal(a):
Vím to pane kolego, já vás pochopil, k tomu dojde dříve nebo později každý dobrý včelař. Ale ve své hyperstručnosti jste to napsal, mírně řečeno, velmi nešťastně, jako kdyby se mělo krmit již vytočeným medem. Hlavně ale jste se nevyjádřil tak jasně jako já, že prostě žádný "invert" není pro včelstva vhodný.
Z tohoto důvodu se mi jeví jako výhodnější vysoká íra 39x30 a dokonce zkouším i 39x34,7
Nevím jakou máte míru vy. Velmi nešťastná míra je náš Adamec, bohužel na té míře stále chová vč nejvíce včelařů. Ke své smůle, řekl bych. Na míře 39x24 mám i já víc než třetinu vč kvůli tomu, že to prostě lidi chtějí. S vyšší mírou se to nedá srovnat.
Ano, u měr nižších než 30 je KK nezbytná.
Docela bych stál o to, abyste sdělil, na jaké míře a jak to děláte vy. Díky.
Zdravím, jsem začínající včelař a chci poprosit o radu. Postavit úly jen z nástavku 39x24 11rám
nebo plodiště 39x30 11rám a ostatní nástavky 39x24 11rám jako medné?
Potřebuji se dozvědět, jestli bude pro plodové těleso jen jeden nástavek 39x30 11rám
a nebo bude stále na dvou nástavcích 39x30 a 39x24 zimovat a budou stále dva nástavky plodové a na ně půjde mateři mřížka a medník .Moc děkuji za radu. Dragoš
Než shánět rady zadarmo, které ti mohou ale nemusí fungovat je lepší investovat do vzdělání.
http://zacinamvcelarit.cz/
Prosím vás jaky mate názor na video
https://www.youtube.com/watch?v=vCy-F8dMnpE
moc děkují.