Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2019 22:50
tom.50

XXX.XXX.139.247

Dáváte mezistěny? A máte je kam dávat? Mají matky ve vašich včelstvech kam klást?

3.4.2019 07:21
miloš123

XXX.XXX.126.101

Přidal jsem jednu mezistěnu o víkendu po mezeře co si nechávám na podzimní léčení tak uvidím jestli něco postaví. Ale na rozšíření o celý nástavek to ještě není. Odhaduji to za týden až čtrnáct dní. Jinak se ve včelstvu začínají objevovat i menší plochy trubčiny. Zatím to vypadá slibně, ale předpovídají zase sucho jako vloni tak se necháme překvapit.

3.4.2019 10:51
tom.50

XXX.XXX.139.248

Nevím v jaké výšce (a na jaké míře) včelaříte, popisujete vlastně stav u mě.

No a to sucho je děsivé, i když podle včerejšího článku v mojí lokalitě je to dobré - nad 90% nasycení půdy vláhou.

S přestávkami si dlouhé roky píšu stav přírody a počasí a v té době názory na vývoj včelaření. Napadla nás tehdy spousta věcí, často dnes už některé působí úsměvně, ale že bude takovéhle sucho, jako je v posledních letech, asi nenapadlo nikoho.

Ve slovenském časopise Včelár 3/19 je zajímavý článek od včelaře, který si píše rozkvět akátu a řepky od r 1992. Zatímco řepka může být ovlivněna odrůdami, akát je stále týž. Zatímco dříve rozkvétal u něj mezi 20 a 25 květnem, vloni rozkvetl před pátým květnem. U řepky je to podobné.

3.4.2019 19:10
miloš123

XXX.XXX.126.101

Včelařim v n.m.v.240 m.n.m., meruňky v plném květu,začínají po příkopech rozkvétat "špendlíky" nebo jak se tomu u Vás říká? S tou vláhou jste na tom docela dobře nevím kolik je u nás ale 90procent určitě není.je to opravdu bída. S tou řepkou se me zdá že rok od roku kvete dřív řekl bych že včelstva ještě nejsou v takové kondici aby plně využili řepkovou snůšku. Jo a moje rámková mira je 39x24. Vámi "oblíbená "

3.4.2019 21:04
chovbuckfast

XXX.XXX.120.25

Já rozšiřovat musím,jako vždy už zálévají plodiště..Taky medník bude brzo někde nutný.....

3.4.2019 21:08
tom.50

XXX.XXX.139.248

Nic proti 24 nemám, jen byste měl vidět ve stejné řadě třicítky. Kdo to u mě viděl v minulém týdnu, když jsme rozebrali i 24, tak mu lezly oči z důlků. A na míře 39x34,7 mám zatím jen jedno vč a je očividně pěkné i když je to pozdní smetenec. Ale co jsem viděl u kámoše, který jich má asi 30, tak jsou zase mnohem lepší než ty moje 30.
Míra 24 je zoufale nízká, včelařství se vyvíjí, dnes nám nestačí od včelstva 15 kilo medu. A víc medu = musí být víc včas včel a to lze jen když má matka kam klást na souvislé ploše.

Špendlíky jsou žluté, červené nebo modré kulaté peckoviny (něco jako je ušlechtilá mirabelka) a ty kvetou před švestkou. Dřív tu ale kvetou trnky, divoké malé kulaté modré peckoviny, příšerně kyslelé, nepoživatelné. Na ty včely ani nejdou, mají mizernou cukernatost - tedy jejich nektar. V jejich době kvete vždy něco atraktivnějšího.

No a k té zralosti včelstva na využití řepky. Každá knížka říká, že včela se stává létavkou až ta, na kterou vajíčko matka zakladla 40 dní předem. Známé pravidlo čtyřiceti dnů. To jsou jednoduché počty.

3.4.2019 21:56
tom.50

XXX.XXX.139.248

chovbuckfast napsal(a):
Já rozšiřovat musím,jako vždy už zálévají plodiště..Taky medník bude brzo někde nutný.....

to je omyl, myslel jsem, že píše Jitka

3.4.2019 21:59
tom.50

XXX.XXX.139.248

Tak se mi to podařilo smazat. Mě bylo divné, že by Jitka měla tak vysokou míru.

4.4.2019 11:36
danek77

XXX.XXX.6.8

tom.50 napsal(a):
Nic proti 24 nemám, jen byste měl vidět ve stejné řadě třicítky. Kdo to u mě viděl v minulém týdnu, když jsme rozebrali i 24, tak mu lezly oči z důlků. A na míře 39x34,7 mám zatím jen jedno vč a je očividně pěkné i když je to pozdní smetenec. Ale co jsem viděl u kámoše, který jich má asi 30, tak jsou zase mnohem lepší než ty moje 30.
Míra 24 je zoufale nízká, včelařství se vyvíjí, dnes nám nestačí od včelstva 15 kilo medu. A víc medu = musí být víc včas včel a to lze jen když má matka kam klást na souvislé ploše.

Špendlíky jsou žluté, červené nebo modré kulaté peckoviny (něco jako je ušlechtilá mirabelka) a ty kvetou před švestkou. Dřív tu ale kvetou trnky, divoké malé kulaté modré peckoviny, příšerně kyslelé, nepoživatelné. Na ty včely ani nejdou, mají mizernou cukernatost - tedy jejich nektar. V jejich době kvete vždy něco atraktivnějšího.

No a k té zralosti včelstva na využití řepky. Každá knížka říká, že včela se stává létavkou až ta, na kterou vajíčko matka zakladla 40 dní předem. Známé pravidlo čtyřiceti dnů. To jsou jednoduché počty.

Jen tak mimochodem špendlíky jsou stejné jak trnky jen žluté to co jste popisoval jsou mirabelky

4.4.2019 19:45
Tini

XXX.XXX.161.55

Taky nemáš pravdu, je to krajově různé. Na valašsku je špendlík žlutý plod ve tvaru švestky, tedy žlutá švestka.Jinde se špendlík říká plodu "mirobalánu". Mirabelka je samostatný druh, kulatá a jde dobře od pecky, mirobalán jde většinou od pecky špatně a používá se spíše jako podnož pro slivoně.
Takže Tom má pravdu.

4.4.2019 21:23
tom.50

XXX.XXX.139.248

Existuje ještě jedna peckovina, ne všude známá. Na Podblanicku se tomu říká slíva, má to kulaté, švestkově modře ojíněné plody velikosti i tvaru třešně. Dužina nejde od pecky, ale má to skutečně výbornou sladkou a ničemu co znám, nepodobnou chuť. Za mého dětství, kdy jsme se masem nepřejídali anšto nebylo, se ze slív dělaly knedlíky a skutečně výborné.

Žlutému, přesněji žlutozelenému plodu ve tvaru i velikosti švestky se u nás říkalo ryngle (patrně z odborného renkloda). Nešlo to o dpecky, ale bylo to chuťově výborné ovoce. Neviděl jsem to snad 30 a možná víc let. Nebylo to divoké, roubovalo se to.
Jo a na pohled stejná i na chuť byla bezpecková ryngle. Pěstoval to můj táta na zahradě, jinde jsem to nikdy neviděl. Skutečně to nemá pecku, jen něco, takový dvojitý měkký "lupínek" jakoby dvě oddělené půlky čočky, asi "atrofované" jádro a dužina se od toho oddělovala dobře.

Jak říkáte Tini, je to krajové a tak má třeba i pan kolega pravdu zase tam někde u nich.

Jo a když se jako podnož pod jakoukoli ryngli dala ta slíva, strom rostl pomalu a byl malý, měl menší, ale neskutečně chutnější plody než to samé na myrobalánu. Ten zase roste jako blázen, dělá velký strom, ovoce má velké, ale kyselejší a jakoby bez chuti. Zase je zdravý, vitální a dlouhověký, strom na slívě byl krátkověký a dost často se vyvrátil nebo zlomil.
Prostě sadařina je věda stejně, jako včelařina

5.4.2019 13:40
Dragoš

XXX.XXX.71.38

Zdravím Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-polozapomenute-ovoce

ŠVESTKA DURANCIE

Stará odrůda, hojně využívaná na výrobu destilátů. Plody švestky Durancie jsou střední velikosti, modrofialové, dozrávají v první polovině října. Dužina je žlutavě zelená, sladká a velmi šťavnatá, ale nelze oddělit od pecky. Odrůda je tolerantní k šárce. Vhodná pro pěstování v teplejších polohách.

https://www.jukka.cz/svestka-durancie.htm

5.4.2019 17:48
miloš123

XXX.XXX.126.101

Dnes jsem kontroloval mezistěny co jsem vkládal v neděli a u většiny včelstev je celej rámek postavenej, takže stavební pud je v plném proudu, třešně pomalu ale jistě začínají ukazovat bílé květy.a jak jste na tom vy?

5.4.2019 21:12
tom.50

XXX.XXX.139.248

Jestli vám můžu poradit, udělejte následující.

Jakmile vč M postaví (a stačí že jen povytažená), v prvním vč jí vemte a dejte novou. Tu teplou, "voňavou", vložte doprosřed hnízda dalšího vč a do rána bude zakladená! Samosebou na okraj vedle plodu, pokud je kam dávat rámky, vložte M novou.

A ještě jedna finta. I u studené stavby, jak jsem jinde několikrát vysvětloval, by mělo být nějaké vepředu a vzadu - je to dáno česnem, nikdy by nemělo být uprostřed a to ani u studené stavby. Vím, že to o SS odborná iteratura tvrdí, že má být uprostřed, já tvrdím, že má být vpravo když se dívám na úl na česno. Když dáte včestvům vybrat, 9 z deseti si vybere tu stranu jak říkám.

Stavební rámek. Už měl ve vč být. Dávám ho za poslední plod (tedy na konec hnízda, myšleno jak vysvětluju výš od česna). M dávám před něj a to i když je v něm plod. Naopak, v tom je ta finta, že jestli chtějí trubce a chtějí mít propojený nepřerušený plod, nutí je to M nejen že rychle vystavět, ale hlavně zaklást. Nezakladená M nemá pro mě žádnou cenu, na med mám sice panenské, ale jiné rámky nízké míry.

Z předchozího odstavce vyplývá, že když se dává SR teprve s první M, dát mezistěnu vždy mezi plod a SR jasné?

Kdo má plnou bednu vysoké míry a nemá kam dát M má problém - přidat celou bednu v tuto dobu nejde a když, vč se ve vývoji nejen že zastaví, ale podtrhne se a vrátí se zpět. Možná v teplých nížinách to funguje, nad 350 m ne!

A určitě se najdou profesoři, co to tak dělají a budou tvrdit, že jim to funguje. Jo, třeba ano, ale pak jim vč padají na virozy a jiné chcípavky - včelař je nešetří a vystavuje stresům a přidání 100% prostoru naráz je jedním z těch kolosálních stresů, které se ale projeví až později...
A když se teď nerozšíří prostor včas, za měsíc budou sedět na stromě. Ano, tak prosté to je. A proto kolega chovbuckfast jasně říká, že bude dávat medníky (má NN vysoké 17 cm) a to se BF nerojí. Můžete hádat (někteří) proč to tedy dělá

6.4.2019 07:43
miloš123

XXX.XXX.126.101

Ano máte pravdu že na rozšíření o celý nástavek 39x24 je ještě brzo,plod mají teď většinou na hoře řeším to tak že převyšují plod do spodního nástavku jen pár rámků aby měla matka kam klást.a když narazím na nějaké ošklivé souše měním za mezistěny. Tímto způsobem měním dílo už takhle brzo za sezonu si postaví většina včelstev dva nástavky nového díla.

16.4.2019 08:41
Marco07

XXX.XXX.28.107

Zdravím všechny nadšence do včel. Omlouvám se, že ruším diskuzi o rozšiřování ale rád bych znal názor zejména Tom50, který mě inspiroval na míru 39x15. Rád bych si koupil nový medomet a jsem na vážkách, který vybrat. Jestli vsadit na německou kvalitu bez středové hřídele od Swiss Biene nebo si drobátko připlatit na zvratný čtyřrámkový od Ukrainců. Rád bych si medomet ponechal až do důchodu, tak jsem přišel pro radu od zkušenějších:o) Včelařím teprve krátko a mám 10 včelstev na 39 x 24, kterou chci kombinovat s 39 x 15 dle Tom50, takže budu mít dvě míry 39x24 a 39x15. Mým cílem je zhruba 50 včelstev, letos svých 10 plánuji zvýšit na 20. Jinak co se týče rozšíření, stále čekám až začnou na stavebním rámku. Rána jsou u nás mrazivá, tak mají zpoždění. Minulý týden jsem rozšířil pouze 1 nejsilnější včelstvo o medník ale byla docela zima, tak spíš zahřívali plod než aby stavěli. Teprve včera bylo docela teplo a dnes to vypadá u nás také na sluníčko. Včelařím na severu u Liberce 275m n.m.
https://www.vceliobchod.cz/medomet-4r-230v-sb-bez-hridele-mensi
https://www.vcelkasro.cz/medomet-4ramkovy/4-ramkovy-nerezovy-zvratny-automaticky-medomet/

16.4.2019 22:43
tom.50

XXX.XXX.139.248

Ptáte se mě, tedy popořadě.

Koupil jsem si německý medomet

https://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_open.php?f=img_commodity/4648.jpg

v domnění, že němci= důkladná preciznost. No tak to jsem si dal!!! Taky nemá středovou hřídel, která ale nikdy ničemu nevadí, protože rychlejší a pohodlnější je prostě rámek z koše vytáhnout nahoru, otočit a vložit zpět. To je asi tak 5-10x rychlejší a méně namáhavé, než s rámkem šachovat uvnitř koše. Ano, naletěl jsem na stejnou hloupost, nevěřte reklamě, je to nesmysl.

Horší ale je, mám větší medomet, kde můžu vytáčet 4x2 rámky 39x15. Ale to nejde!! A proč? Prostě proto, že dno není ve spádu, med nestíhá vytékat a buben medometu je tak mělký, že se koš koupe, ráchá nebo jak to popsat v medu a spálilo by to motor. Nikdy nevytáčím velké rámky, ale plné rámky 39x30 by čtyři vytočit nešly! Myslím, že by byl problém vytočit i 4 rámky 24. (dostal bych tam rámek 46x36, ale to by nešlo určitě po čtyřech)

Další vada je, že rámky v koši nejsou dost "podražené". Prostě stojí moc kolmo a a mají snahu se kácet doprostředka. To je taky důvod, proč je nemožné medomet naklonit aby rychleji vytékal, pak není možné naplnit koš - kácejí se rámky i když nakloněný není. Je na mrtvici měnit směr chodu a když se koš zastaví tak než se rozeběhne na opačnou stranu, některý rámek se skácí doprostřed a poničí rámek stojící naproti. Strašně to zdržuje a hlavně je to o nervy!!!!!!!
No prostě nacistu, co tohle vyneleznul, by bylo potřeba nakopat do rypáku, nic strašnějšího si neumím představit!

Na VF psal někdo, že si dojel pro medomet, zvratný automat, na Ukrajinu a myslím, že za něj dal na naše 13.000. Nevím jak se clem, asi měl kliku.Někdo mu tam psal co až se rozbije, odpověděl, že si to rád z ušetřených 30.000 zaplatí a že mu na Ukrajině řekli, že mu náhradní díly rádi prodají.

Vážně uvažuju, že si koupím zvratný medomet s elektronikou. Jen nevím komu prodat tu "německou kvalitu". Už by to šlo, mám ho už asi 5 let a na dotaci vyšel tenkrát na asi 15.000.
Snad jsem vás odradil, říkám poctivě jak to je.

Vítejte v klubu dadantistů. Nedávno si u mě koupil na doplnění stavu pár vč jeden mladý (asi 35 let) včelař z nedaleka a obdivoval patnáctky, které viděl u mě. A už mi včera psal, že si to ke své čtyřiadvacítce pořídil. Těší mě, že stále přibývá včelařů, kteří chápou, že dvě míry v jednom provoze přinášejí jen výhody a žádnou komplikaci.

Netušil jsem, že okolí Liberce ja tak nízko. Sever nehraje u nás (malinká zemička) žádnou roli, rozhoduje výška.

Já ve výšce 450 jsem dneska dával medníky na dvou stanovištích, zítra mě čeká vzdálenější stanoviště s výškou 460. Z 21 vč ho nešlo dát 4, 4 ho mají už před těmi zimami a už je tam tak 3 - 4 kila nového. Většině jsem nedal plný NN 39x15, ale jen půl nebo tři čtvrtě. V případě zájmu prozradím know how jak se to dělá.

Jo a letos jsou i na 24 velmi pěkná vč, některá se vyrovnají třicítkám. Většinou jsou ale 30 lepší.

Vše má postaveno nejméně jednu M, asi polovina zakladenou a a si třetina má už dvě. A to tady ještě nerozkvětly všechny třešně. Co víc si přát? Jo a stavěly i přes ty zimy jak jsem dneska zjistil (je to tak každý rok - ochlazení na cca 4-5 dní je nezastaví).

Spokojen?

17.4.2019 08:29
syby

XXX.XXX.37.6

Taky bych si rád přečetl doporučení do jakého medometu jít

17.4.2019 09:18
Marco07

XXX.XXX.28.107

Přeji pěkný den a moc děkuji za odpověď která je naprosto vyčerpávající. To jsou přesně ty zkušenosti, které v dnešní době chybí prodejcům, jelikož pokud něco prodávám, musím si to i náležitě osahat. Sleduji to úplně všude, cokoliv sháním. Odborníci v obchodech vymřeli. Sice je to od tématu ale nedávno jsem sháněl kartuš do baterie a náhodou jsem zavítal do jednoho obchodu pro instalatéry v Lbc. Když jsem vešel, přivydělával si tam k důchodu nějaký postarší děda a jakmile viděl kartuš v mé ruce, ihned věděl ve kterém regále je mají i co je to za typ a jaké těsnění budu potřebovat. Nepotřeboval k tomu žádný počítač, jelikož jeho mladá kolegyně to nejprve hledala ve skladových zásobách, aniž by věděla co to je. Před rokem 89 bylo v obchodech sice prd ale v každém z těch obchodů byl nějaký takový postarší člověk, který naprosto rozuměl svému sortimentu, byli to skuteční odborníci a né jako dnes, kdy je sortiment daleko širší ale odborníci vymřeli nebo je spíš každý líný vlastní sortiment studovat a zkoušet. To mě napadlo, když jste zakoupil medomet, který nemá vyspádované dno, což je podle mě docela základ u tak husté hmoty, jako je med. Jsem moc rád za vaše zkušenosti, jelikož jsem si představoval, že budu rovněž vytáčet 8 rámků 39x15 a tím si zrychlím práci. Rovněž jsem sázel na německou preciznost ale ouha, někde v tom lumpenproletariátu nastala chyba. Co si budeme povídat, ani ta německá auta už nestojí za nic ale u tak jednoduché konstrukce, jakou je medomet, bych očekával víc a letité zkušenosti našich západních sousedů uvedené v praxi. Ve finále koukám, že umí lépe vyrobit na východní Ukrajině. Mimochodem, Němci dojeli na tu svou preciznost i za druhé světové války, makal jsem s jedním, co bojoval u Stalingradu(bohužel za SS), takže jsem slyšel spousty historek o "preciznosti" jejich tanků a jak jim Rus na primitivních strojích naklepal. Mám kupříkladu šrotovník z Ukrajiny a je to tak něco humpoláckého a těžkého, že mě to možná i přežije. Dodal jste mi tedy důvěry v jejich výrobu. Na Ukrajinu bych si klidně zajel ale budu medomet bohužel potřebovat dřív, než bych se tam dostal i když by nebylo na škodu znát alespoň sídlo dotyčné firmy na Ukrajině. Třeba by to nebyla taková dálka a vyplatilo by se to. Chtěl jsem říct, že bych i levně natankoval ale doby, kdy jim rusák cpal ropu za hubičku jsou pučem v roce 2014 pryč, takže jim v rámci EU už pěkně zdražují a vyrovnávají ceny komodit se Západem i když příjmy jim zůstanou východní ale to by bylo na jinou debatu. Člověk je může už jen litovat.
Ohledně vaší nabídky na know how, přijímám a rád bych věděl víc. Vaše metoda mě zaujala ale co víc, dává mě smysl. můj email: balu07@seznam.cz

17.4.2019 11:34
tom.50

XXX.XXX.139.248

Já na VF už dva roky nechodím, dostal jsem ban za obranu proti věčnému vyrývání lepšolidí, halvně jakéhosi Matla (nepsal tam pod nickem, ale pod vlastním jménem), který nepokrytě fandil Němcům a styděl se, že je Čech. Ban byl na rok a druhý rok už trucuju já. Takže byste to tam našel někde před dvěma roky. Taky tam píšu to samé co vám. Jo a ještě mi vypadlo, že koš je super z výsekového plechu. Bytelný a vážně dokonalý. Má jen malinkou vadu, není z venku odgrotovonaý a tak se dá při mytí velmi snadno ošklivě pořezat. Někdo, asi podejce mi sdělil, že koše se vyrábí v Řecku a tak...
No a ten spád, ono by stačilo aby dno bylo o cca 50-80 mm níž. Nic víc (protože vyspádování je celkem složité = dno by pak nemohlo být kulaté, ale jakýsi ovál atd) (i když primitivní prvorepublikové a i komunistické medomety všechny měly dna ve spádu). Jenže to by se jim pod medomet zase nevešel vysoký kýbl, že jo.

A jak s medometem pracuju? Je trvale nahnutý, pod zadní nohou mám asi 60 mm podložku. Naštěstí mám mezerníkové rámky a za mezerníky "věším", samosebou zevnitřm jak jinak, rámky na koš - aby se nevylamovaly - jsou panenské - tak musí být dílo opřené celou plochou o mřížku koše. A funguje to. My jsme Češi, ne anglosasi či tupí ami, ti potřebují mít i v návodu pro mikrovlnku, že se v ní fakt nesmí sušit pes ani kotě! A ano, systematicky se tu naše děti vychovávají aby byly jako na slavném Západě, jako ta slečna, co hledala těsnění v počítači a netušila, co vlastně hledá. A nemůže se to nepodařit, myslím, že dobře už bylo.
Jo ale slečna v krámě vypadá asi tisíckrát líp než plesnivej dědek i kdyby byl třeba geniální, tak asi tak...

Politika sem nepatří. Ale. Už to tu bylo. Obrovská starořímská říše, její západní polovina, se oddělila od východní části. Centrum Východořímské říše bylo v dnešním Rumunsku a proto je Rumunsko Romania (Řím) a proto je rumunština podobná latině či italštině (velká zjednodušení mi znalci snad prominou). V západořímské říši taky nebyly žádné mravy, sex měli všichni se všemi, nikdo nedodržoval daný slib a výchova ve školách upadala, na trůně se střídaly měkké nuly či krasavci (jako nyní u frantíků a čobolů). Řím padl roku 476 po vpádu barbarů. Těm otevřeli brány soukmenovci, které si Římané pustili na svoje území a nechali je dokonce volit a místně i vládnout.

Východořímská říše přežila o téměř 1.000 let déle a nás o ní učili jako o říši Byzantské. I tu ale nakonec vyvrátili muslimové, tehdy se jim říkalo Osmané. Dokázala ale vysílit muslmy natolik, že odolala Vídeň - vše je snadné najít na internetu. Fakt chybělo málo a i my jsme se tu dnes 5x denně modlili směrem k Mekce.

Těm chytřejším z nás je jasné, kam se přiklonit a kde je sice malá, ale naděje na přežití světa takového, jak ho známe. Těm chytřejším stačí napovědět podle prastarého přísloví: "chytrému napověz, tupého..."

A připomenu ještě jiné, tentokrát přísloví právě těch starých Římanů: "Nic nového pod sluncem, vše již tady bylo". Ano, historie se opakuje a někdo chytrý přede mnou řekl, že kdo nestuduje historii a nechce se z ní poučit, odsuzuje tím sám sebe k jejímu opětovnému prožití.

Jenže historie je to poslední, co by dnes někoho zajímalo a umět pochopit paralely a fakt, že si to právě nyní opakujeme do posledního detailu stejně, to je nad schopnosti Sorosovy mládeže. Za to ale nemůže ta mládež, za to může...
Ale Sorosovy slečny tak dobře vypadají (a jsou ochotné makat v krámech za hubičku, odborníkovi by musel majitel zaplatit že?)

Ano, napíšu vám soukromně, vybral jste si ale dobu kdy se maká u včel a je fakt času pomálu. Ať se vám daří.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2019 17:09

Lepší je si o medometech něco načíst, na netu je toho kvanta. Možná to bude lepší než dát na "zaručený" názor praktika, který má tendenci vybrat si blbě.
http://www.vcelarisobe.cz/2019/02/medomet-jedna-z-casto-resenych-a-ani-po-stu-letech-nevyresenych-otazek/

18.4.2019 10:07
tom.50

XXX.XXX.139.248

V první řadě bohemiagall, taky vás mám moc rád, jen nereju nikdy první, to děláte vždy jenom vy.

Nelze s vámi než souhlasit, kor když starý praktik vyrostl a byl vychován v komunitě, kde nebylo nutné být neustále ve střehu a nikdo se nikoho nesnažil napálit a když, tak společnost měla mocné páky takového neřáda ihned a nemilosrdně zkrotit aby si to víckrát nedovolil. Obecně se taková společnost nazývá civilizace.

Jiní, kdo to štěstí neměli, nevěří ničemu a nikomu a jsou ve střehu pořád a i medomet musí vybírat s metrem v ruce a měřit, zda je pod košem dost místa a zda je koš dostatečně podražený, aby se nekácely rámky. Ti s deformovaným charakterem neustále čekají stejnou záludnost ve všem a ode všech (podle sebe soudím tebe) a říkají tomu že si umí vybrat. Holt každý jsme jiný, já bych kupříkladu neměnil a jsem rád, že to mám právě takto. Někomu se to dnes líbí, ale protože já zažil mezi lidmi civilizovanější vzájemné chování a důvěru, tak každou svou větou usiluju udržet mezi lidmi poslední zbytky toho hezkého světa, který díky těm, co jsou schopní si správně vybrat, mizí v nenávratnu.

Je tragikomické a politováníhodné jak si někteří umí vybrat a přitom je ani nenapadne, že by mohl existovat svět, kde se není nutné neustále hlídat a být ve střehu jako v nějaké džungli. Inu, řečeno slovy klasika: "kdo má džungli v duši, nevadí mu mít jí i kolem sebe."

Vybral jsem si blbě medomet protože jsem nechtěl výrobek primitivních východoevropanů a šel jsem po německé kvalitě. Dobře mi tak. Tvrdím, že nyní je to se vším ze západu podobně i ve věcech, kde jde o něco. U medometu jde vo h..o.

18.4.2019 11:13

Nereju, jen je dobrý podívat se i na druhou stranu mince, i když to nějakýho ješitu urazí. Je mi to fuk. Asi jsem vyrostl za "jiného" bolševika, ale zaplať bůh byla to škola jak dělaná do současného světa tvořeného těmi bývalými co rozkradli a rozprodali tuto zem a pošuci jim za to tleskaj, volí je a pomáhají tak vytvářet tuhle džungli. Vím dobře kdo tenkrát a za co byl krocen.Taky vím co dělaly masy, jste typickým příkladem příslušníka oné masy. Napřed prvomájové průvody s vidinou zářných zítřků, pak masové cinkání klíčů, tolerance zlodějů a teď uctívání lhářů a podvodníků.Ale to ne vy, to západ! Bodejť když se západem jednali ti které jste si zvolil.
Dokud budou lidi co se nechaj ohlupovat, svět který tak odsuzujete se nikdy nezmění.

20.4.2019 11:54
Miloš Havel

XXX.XXX.32.186

Pro pořádek.
Tom.50 nekoupil medomet na který odkazuje. Koupil padělek na parkovišti u dálnice.

20.4.2019 22:04
tom.50

XXX.XXX.139.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nereju, jen je dobrý podívat se i na druhou stranu mince, i když to nějakýho ješitu urazí. Je mi to fuk. Asi jsem vyrostl za "jiného" bolševika, ale zaplať bůh byla to škola jak dělaná do současného světa tvořeného těmi bývalými co rozkradli a rozprodali tuto zem a pošuci jim za to tleskaj, volí je a pomáhají tak vytvářet tuhle džungli. Vím dobře kdo tenkrát a za co byl krocen.Taky vím co dělaly masy, jste typickým příkladem příslušníka oné masy. Napřed prvomájové průvody s vidinou zářných zítřků, pak masové cinkání klíčů, tolerance zlodějů a teď uctívání lhářů a podvodníků.Ale to ne vy, to západ! Bodejť když se západem jednali ti které jste si zvolil.
Dokud budou lidi co se nechaj ohlupovat, svět který tak odsuzujete se nikdy nezmění.

Nemám sílu se s vámi dohadovat a vlastně je to nějak jedno, máte svůj názor a já jiný a respektuju to. Popravdě, vy jste včelař, s vámi se diskutovat dá, vy něco umíte. Neshodnem se, ok, co nadělám?
A volby? Moc na nezmanipulovanost nevěřím, ale chodím a už jste někdy slyšel o menším zlu? Když jste tak bohorovný dám vám naprosto originální námět k přemýšlení, o vás si totiž myslím, že jste myšlení schopen, na rozdíl od jednoho tady. Tak tedy námět, který jste se nikdy nikde nemohl dočíst. A sice.

Lidi vybírají menší zlo, dobro se totiž, ani menší či malé a dokonce ani malilinkaté, prostě nenabízí. Nikoho to dodneška ani nenapadlo poptávat dobro a tak holt nabízeno je jen zlo, malé, nebo menší, přece se nikdo nepřizná, že by vědomně volil zlo velké či největší. Potíž se zlem je v tom, že je to prostě zlo a jen se touží stát zlem velkým a k tomu potřebuje voliče. Pro jistotu se ale voličům nikdo slušný nikdy nenabídne že?

Se zájmem jsem si přečetl váš odkaz, jak nejsem zdaleka sám, kdo si naběhnul s medometem. Jen mi to někoho připomínalo a najednou jsem se vrátil na začátek mrknout se, kdo to napsal a on známý KAJI.
No a kdo že to provozuje? No nikdo jíný než náš alternative (číslovku jsem zapomněl) = Jiří Matl. Inu, rovný rovného a ty vrány, prostě víte sám že? Víte sám ke komu máte názorově blíž. Oba prý z VF zmizeli jako já, dostali stejného zaracha a pak se udělali pro sebe.

8.4.2020 08:21
tom.50

XXX.XXX.139.247

Máte ve včelstvech všude za posledním plodovým plástem mezistěnu a za ní (vše směrem od česna) stavební rámek - SR?

Máte česno od výrobce uprostřed? Teď je ta chvíle to změnit, udělejte si česno u levé strany z pohledu za úlem (logicky napravo když se na úl dívám zepředu). Česno je třeba mít vysoké 18-20 x160-180 mm. Žádná očka a síta zakrytá tak, aby ani milimetrem někde "nefoukalo".

U teplé stavby - TS nesmí být česno uprostřed v žádném případě, u míry vysoké 24 (nebo nižší) tuplem ne!

Dnes jdu u první asi třetiny vč dávat medník. Bez mřížky, tu nepoužívám nikdy. První medníky (u mě všechny) jsou NN, vysoký medník by asi ještě přidat nešlo, určitě ne celý - to by hrozilo "podtržení" včelstva, Nelze rozšířit o 100%.

Bohužel u nejpěknějších vč není kam přidávat M, přitom v takovémhle počasí a snůšce ze špendlíků jí postaví za den. Bude nutné v nejbližších dnech udělat z nejsilnějších první oddělky.

Silnější jsou vč na míře 39x30, 24 zaostává, systém s pouze NN je v tuto dobu holé neštěstí.

Teď je chvíle, kdy se dá slabému vč za poslední jeho plodový plást zavěsit plodový plást s převážně líhnoucím plodem, se včelami ALE BEZ MATKY!!! ze silného vč, kam není možné dát M, protože je plodiště plné. Přidává se to takto "na ostro" a neserve se to (toto lze tak do půlky května). Nedělám to ale moc rád, posilovanému vč se nějak naruší rovnováha, tato posila ho natolik nakopne (podnítí), že posílené vč nejen, že dožene silná vč, ale snadno je "předeběhne" a mohlo by se chtít vyrojit. Obecně se to ve staré odb. lit. nazývá vyrovnávání síly včelstev. Dělám to jen proto, abych měl kam u silných přidávat M a využít až neuvěřitelný stavební pud. Kdo čeká s M na třešně, mohl mít v době, kdy rozkvetou, u pěkných vč vystavěné a zakladené i dvě M, jednu stoprocentně.

Teď je také ta chvíle, kdy se u Dadantsystému ze starého POL (polštář), který je na dně, na něm je KK (krmná komora), ta tam přišla vloni 15 září a teprve na tom je VN, udělá nově vystrojený POL, všechny ostatní rámky jdou na "recyklaci" a až do 15 září se VN nezvedá.

Tak ať se vám všem daří a ať vám to bzučí.

15.4.2020 19:04
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Česno - Tom píše – česno je třeba mít vysoké 18-20 x160-180 mm.
mám podél celého úlu vyndavací lištu 2 cm výšky s vyřezaným česnem délky 100mm výšky 10 mm, a to na levé straně (pohled ze zadní části úlu) u studené stavby. Jenže, jak začne teplo, tak ráno lištu vyndávám, protože se mi zdá, že u česnové mezery je tlačenice a na večer ji tam zase dám, když jsou ty studené noci, aby jim do úlu netáhlo moc zimy a měly komfort 😊. Očka mám zavřená
Jenže si říkám, zda tyto moje zásahy nejsou spíše kontraproduktivní, že VČ musí reagovat na mé změny ve velikosti česna. Samozřejmě, když jim ho odkryji a zvětším, tak jdou nejkratší cestou a nalétávají vpravo, když pak lištu nasadím, tak chuděrky opozdilky hledají, kudy domů. Když se pak oteplilo, tak jsem jim lištu až do podzimu vyndala, jenže, pak se mi zase zdálo, že mohou být citlivější na loupeže, to česno je tak moc veliké přes celý úl, v srpnu jsem viděla, že jim tam chodí na návštěvu vosy. Jak to vidíte?
Včera nám napadl sníh, tak byly doma, dnes se oteplilo, začaly vyletovat, normálně jim stačí ráno hodinka, aby se napily, ale dnes byly bezedné, před úlem mají moje 2 úly dvě napajedla – jedno jsou v mističce nalámané vánoční větvičky, aby se netopily a v druhé mám mořskou houbu, pořád jsem dnes dolívala vodu, bylo toho skoro 2 litry, to mě překvapilo, samozřejmě něco se i odpařilo, ale napajedla byla plná včel, jedna lezla přes druhou.
Jitka

15.4.2020 22:39
tom.50

XXX.XXX.139.247

Děláte to dobře. Jen prostě tu lištu s nízkým výřezem ukliďte až do července, než začnete krmit a kdy začne hrozit loupežení. To teď nehrozí! Ale teď, kor když se takto ochladí, je otvor vysoký 2 cm - 20 mm přes celý úl moc velký. Dělám to tak, že mám nějaké hranolky asi 30x30 mm i větší a různě dlouhé (prostě odpad z truhlaření) a těmi zmenšuju od jedné strany česno, od pravé z pozice za úlem. Třeba by se vám tam vešly odřezky střešní latě, nebo coulového prkýnka, něco, co neodstrčí sýkorky. Do plného květu řepky je potřeba česno tak 18-20 x 180-200 a pak už 18-20 přes celký úl a nechat to tak i když se v jarním a letním monzunu ochladí, neměnit jim to. Nejvíc loupeží zaviní očka, ta vč špatně brání (spíš vůbec), tam si cizí "čuchnou" a pak napadnou i česno. Vy jste očka zrušila a tak vám nic nehrozí, tedy vašim vč. Hlavně až budou vedra nic neotevírejte v domění, že jako abyste jim pomohla větrat. Jen byste jim do dokonale klimatizovaného vnitřku pouštěla letní hic!

Vosy kradou včely, žerou je, kradou i zásoby. Je třeba ničit vosí matky právě teď a pak holt dávat pasti na vosy. Nedá se s tím nic dělat a včelstvo má tyto ztráty jaksi "plánované". Vosy včelstvo nezdecimují, tak už je příroda zařízená, že parazit si hostitele nezničí úplně.

Napaječky jsou asi dobré, já je nedělám, mám včely u vody a napaječky mi vždy ignorovaly. Až před pár dny mi jeden pán vysvětlil, že napaječka třeba metr nad zemí navštěvovaná je, když je na zemi tak o ní nemají zájem. A já jí vždy dával na zem, nevěděl jsem to. To je na včelařině to půvabné, že se stále učíme a že je pořád co nového zjišťovat.

Vy máte včely ráda, škoda, že se tak o své včely nestará každý a nesoucítí s nimi tak, jako vy Jitko. Velice si vás proto vážím.

16.4.2020 01:46
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji za vysvětlení a pochvalu.

K napáječkám, protože to několikrát denně sleduji, tak je to v průběhu dne jiné. Možná i normální chování je deformované terasou, ale já mám napáječky na zemi. A to neznamená, že by ji ignorovaly, dost záleží na čase, jako by ráno, když se vzbudí a začnou vyletovat, tak letního času okolo 9, tak první, co je zajímá, jsou ty napáječky, pak tak za hodinu až dvě o to ztrácí zájem, ne že by to úplně ignorovaly, ale rozdíl tam je, odpoledne je tam už v podstatě nenajdu. Jen dnes to bylo výrazně jiné, stačil jeden den zavřené v úle. Když tam bude v napáječce jen voda, tak to také ignorují, možná se tam akorát některá utopí, ale když tam mám ty větvičky či spíše něco, aby nebyla volná hladina a ony mohly lézt a jen sosat, tak jich tam je. Ideální je ta mořská houba (umělou bych jim nedala), je nasáklá a ony si na ni sedí a sají a není tam otevřená voda, nebo jsem si všimla, že nalétaly do truhlíku, když byl převlhčený, a sosaly vlhkost z hlíny, tak to asi řeší běžně v přírodě. Zkoušela jsem jim udělat i napáječku se zbytkem hnoje, aby měly vitamíny a jiné dusíkaté látky (někdo tady psal, že na výtoku z hnoje jich je), ale to ignorovaly. Dnes jsem vymyslela, že jim ztrouchnivělé dřevo naložím do vody a ony si z něj mohu nacucat, to se jim taky líbilo, protože na houbě už jich bylo tolik, že nebylo pro další místa. Pak mám taky na vysazení macešky v osmiboxu, tak to taky mají rády, zalézají si mezi ně až k hlíně, ale když je zaleji a voda vyteče na terasu, tak to ignorují, či jen jedna dvě mají zájem.

Myslím si, že to ztrouchnivělé dřevo naložené do škopku s vodou, aby se nedostaly k hladině, ale jen aby bylo pořád ze spodu nasáklé, je asi to ideální si někde v terénu postavit k úlu. Myslím si, že ta voda je pro ně dost podstatná, když je pozoruji. Ta sucha se odráží na jejich stavu, ráno, když je rosa, tak jsou ještě zalezlé a pak už není kde brát, na otevřené hladině se topí, tak to není ideální, spíš si vodu berou z převlhčeních míst, a těch je pomálu. A taky nosit si vodu někde z dálavy není pro ně žádný komfort, navíc dříve byly dutiny stromů vlhké, a tak potřebnou vodu měly hned pod sosákem.

Jitka

16.4.2020 10:29
tom.50

XXX.XXX.139.247

K tomu, co píšete, asi nění co dodat. Od známých, kdo napaječky má, slyším, že opuštění napaječek je známka snůšky. Jedno stan mám tak, že jsou úly asi 5 m daleko a o 3 m výš nad močálem. Je tam velká hromada popela ze spálených větví po prořezávce a těžbě. Někdy jsou na kyselé vodě močálu, samosebou na odumřelé trávě a poloshnilém listí, které je tmavé a tudíž teplejší. Většinou ale sají po stovkách jen z toho popela, ten je nasáklý vyvzlínanou vodou z močálu, jenže popel změnil reakci vody z kyselé na zásaditou.

Jiné stanoviště mám za hřbitovní zdí a zatím co je moje napaječka nezajímala, na zemi, vázičky se shnilou páchnoucí vodou na hřbitově, taky na zemi, jinde horoby nebývají, je zajímají enormně. Ale jsou to ony, kdo si vybírá jakou vodu a z čeho ten který den chtějí a potřebují. Nejvíc vody berou z trávy, z ranní rosy.

Toto vlákno je o rozšiřování. Právě je čas na rozšiřování, jakmile jsou na plástech nahusto na straně plástů i u stěn, je pravý čas. Ne ale dřív.

16.4.2020 21:26
Tomáš R

XXX.XXX.38.97

Dobrý den, také rozšiřuji. Minulý čtvrtek dostaly včely polonástavky 39x17 jako medníky a je to tedy fofr, jak staví mezistěny a nosí. Mezistěny z poloviny vystavěné a zanešené . Letos je zatím pěkná snůška, kvetou javory a třešně. Příští týden se sice trochu ochladí, ale 14 C není tak hrozný. Jen je pořád chladný vítr.
Co sem dával VN, 39x24 na Lysoň úly, i tam to jde rychle a medníky už tam mohly být i dříve než minulý čtvrtek, ale nechtěl jsem to uspěchat.V podišti byly rámky plné medu tak jsem dva převěsil do medníku a místo toho dostaly mezistěny.
V ležanu 39x30 byly pořád tak na 7-8 rámcích, dneska je jich 12 rámků včel a bude se dál rozšiřovat.I tam už je dost medu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík