Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2019 17:54
danek77

XXX.XXX.254.48

Co tady čtu ty příspěvky tak je to o jednom - dotacích - nový neznalý koupi včely požádají o dotace a chce s toho vytřískat co nejvíc dotace by měli být podmíněné znalostmi jinak to bude problém

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.4.2019 19:44

Já třeba o dotacích na včely nic nevím. Povídejte mi o tom chvíli, každá kačka dobrá.
Jenže když nebudou noví včelaři, bude dost včel?

29.4.2019 19:58
miloš123

XXX.XXX.126.101

Jestli se nepletu tak Pardubický kraj letos podmínil žádost o dotace pro začínající včelaře pěti denním školením v Nasavrkách na vlastní náklady.

29.4.2019 20:19
danek77

XXX.XXX.254.48

Jenže jsou včelaři a včelaři jako i v jiných odvětvích a dotace na včely to je nepřesné je to spíš na vybavení ale i tak když použijete své vlastní peníze víc si toho hledite

29.4.2019 20:20
danek77

XXX.XXX.254.48

miloš123 napsal(a):
Jestli se nepletu tak Pardubický kraj letos podmínil žádost o dotace pro začínající včelaře pěti denním školením v Nasavrkách na vlastní náklady.

Tak jestli je to tak tak super tak by to mělo být

30.4.2019 06:50
Miloš Havel

XXX.XXX.32.186

Dohazujou kšefty Svazu?

30.4.2019 07:39
danek77

XXX.XXX.34.181

Tak bych to neviděl přece začínat a vědět o včelach že dělají med je málo aspoň by to chtělo nějaký vcelarsky kroužek

30.4.2019 08:02

A co se učí na těch kurzech? Pohádky o jednom správném typu úlu, mezistěnách a varidolu? Znám spoustu dědků co včelaří desítky let a ví o včelách ho... a ani víc vědět nechtěj. Budeme je každý rok na státní útraty přezkušovat? Na druhou stranu je spousta těch co začínají a ptají se..O kurzech to není ale o lidech. Dotace na cokoliv bych zrušil a byl by klid. Včelařství žádný dotace nepotřebuje, na co furt chtějí víc včel do pouště? Úživnost krajiny klesá, tam je pole neorané kterému se prakticky nikdo nevěnuje. Stačilo by přesunout dotace z řepky na něco co má větší smysl. K diverzifikaci krajiny..to by pomohlo nejen včelám.

30.4.2019 09:46
danek77

XXX.XXX.34.181

Ano souhlasím dotace zrušit stejně jsou jen pro velkovčelaře co se týká starších včelařů pokud nezačal včelařit včera tak ty zkušenosti má

30.4.2019 10:02

To určitě. Doba včelaření neznamená patent na rozum. Ostatně o tom svědčí i takový nesmysl jako je prosazování povinnosti státem placených kurzů pro začínající včelaře. Zase by se rádo prosadilo "zdravé" jádro svazových činovníků budující si neustále kult vlastní důležitosti. Bolševické uvažování má u nás silné kořeny, diktát co jak kdo může, povolení, lejstra s razítkem. Někde se to daří...

30.4.2019 13:01
danek77

XXX.XXX.34.181

Já jsem neřekl, že ví všechno jen prostě by měl umět reagovat na různé věci co se stanou, každý rok je jiný a čím déle vcelarem tím větší zkušenost proto říkám že by měl začínající vcelar projít kurzem na tom přece nic špatného není

30.4.2019 13:22

Ale je. Každý včelaří na svým, sám za sebe a za svoje...Holubářům, drůbežářům, kozařům...taky NIKDO nediktuje co a jak mají dělat, přesto, že se mohou stát zdrojem nákaz pro své okolí a mohou z neznalosti způsobit svým svěřencům újmu hraničící s týráním. Totéž se může stát i dlouholetým včelařům, byť "vědí" co mají dělat..Častý je argument, že rybáři musí mít nějaké zkoušky....musí ale jen pokud chtějí rybařit na cizím. Pokud rybaří na vlastním rybníku, nemusí mít nic. Chápete ten rozdíl v myšlení? Pokud svaz (jakýkoliv) bude nabízet včelstva která má ve svém majetku k nějakému pronájmu, ať od pronajímatele vyžaduje co chce. To co teď po včelařích požadujete je totální neúcta k soukromému majetku, hraničící s padesátými léty minulého století a popření ústavního práva k svobodnému vlastnictví.

30.4.2019 16:25
danek77

XXX.XXX.254.48

Na tomhle se nezhodnem ale to nevadí sto lidí sto názoru a to je ta demokracie

30.4.2019 16:49

Shodu jsem nečekal, pouze vyjadřuji svůj názor. Založení vlákna na podporu lobování o omezení lidských práv a svobod za demokracii nepovažuji. U svazáků je to bohužel běžné

30.4.2019 21:47

Každý máte svou pravdu. Dokud nebudu chtít dotaci, pak hospodařím na svém a za své. Ale když budu chtít dotaci ( ať už po státu, nebo po svazu ), pak už to zas až tak "za své" není a pak má poskytovatel dotace právo, chtít vědět, jestli peníze nehází do kanálu.

1.5.2019 08:07

Souhlas. Škoda ale, že se stejnou vervou svazáci nebojují proti vyplácení národní dotace 1.D, která je vyplácena na prázdné úly, podle množství úhynů v daném roce. Kdyby se dotace pobírala na včelstva chovaná například k 1.4, stát by výrazně ušetřil. Ono jim totiž nejde o smysluplnost vyplácených peněz, to je zajímá až v poslední řadě, ale o budování jakéhosi kultu vlastní důležitosti a nepostradatelnosti.

1.5.2019 13:04
syby

XXX.XXX.37.6

když to tady tak čtu, musím se smát. Dotace na včelstva 1D je pouze k tomu, aby se udržela členská základna včelařů. Vždyť z dotací na včelstva se platí členské příspěvky a příspěvky na včelstva a podobně. Ten kdo má málo včelstev musí většinou doplácet a to velmi nerad. Proto se nahlásí více včelstev aby bylo na tyto poplatky. Až se zruší dotace a já bych byl pro, tak by jsme viděli ten úbytek členů ve svazu. Nikdo by ty vysoké příspěvky nebyl ochoten dobrovolně platit. Kdyby alespoň zůstaly v organizaci, ale velká většina peněz odejde do Prahy a z těchto nic není. Na schůzi jsem viděl starší včelaře, důchodce, jak žmoulají v ruce pár korun a pokladní od nich žádá 500,-Kč na poplatky. Bylo mi jich opravdu líto.Zjistil jsem, že je lepší být neorganizovaný včelař a vše si dělat podle sebe. Léčiva Vám napíše každý veterinář a výjde Vám to levněji než platit příspěvky.

1.5.2019 14:44
tom.50

XXX.XXX.139.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale je. Každý včelaří na svým, sám za sebe a za svoje...Holubářům, drůbežářům, kozařům...taky NIKDO nediktuje co a jak mají dělat, přesto, že se mohou stát zdrojem nákaz pro své okolí a mohou z neznalosti způsobit svým svěřencům újmu hraničící s týráním. Totéž se může stát i dlouholetým včelařům, byť "vědí" co mají dělat..Častý je argument, že rybáři musí mít nějaké zkoušky....musí ale jen pokud chtějí rybařit na cizím. Pokud rybaří na vlastním rybníku, nemusí mít nic. Chápete ten rozdíl v myšlení? Pokud svaz (jakýkoliv) bude nabízet včelstva která má ve svém majetku k nějakému pronájmu, ať od pronajímatele vyžaduje co chce. To co teď po včelařích požadujete je totální neúcta k soukromému majetku, hraničící s padesátými léty minulého století a popření ústavního práva k svobodnému vlastnictví.

Vám z toho liberalizmu jednou hrábne!

Vy nevčelaříte na svém, to byste si musel svoje včely zavřít tak, jako ten majitel rybníka svoje ryby. Vy naopak využíváte veřejný prostor a tudíž byste si neměl dělat co se vám zamane a naopak se podřídil většině pane! Teprve to je demokracie, ohled na druhé nejdřív a až potom si dělat co se vám chce! Vaše svoboda není bezbřehá, ona začíná až tam, kde končí svoboda moje a třeba danka77!

danek77

Samosebou máte pravdu vy. A je nutné si to srovnat v hlavě. Jestli EU, pak dotace a naopak, dotace by šlo MOŽNÁ zrušit až po Czechxitu, dřív ne, dávno nejsme svými pány a o tom, zda dotace ano či ne rozhodují v Moskvě. Tedy co to povídám, v Bruseli, nějak mi to přijde totéž. A není možné říkat jednou hubou jak by se měly dotace zrušit a současně být stejně zarytý liberál jako byli zarytí komunstičtí fanatici v padesátkách. On si bohemiagall vůbec neuvědomuje, že je stejný fanatik liberalizmu (a tím pádem sluníčkového multikulti a vítačství) jako ti někdejší komunisti zase zuřivě propagovali třídní boj. To už tak u lepších lidí bývá, že svobodu jen podle spešl výkladu a jen svojí naprosto bez ohledu na ty druhé.

Až tu budete déle zjistíte, že ano, že je hodně lidí, se kterými se shodnout nelze.

Víte, začít včelařit bez vědomostí je to samé, jako že by někdo třeba zdědil po dědovi silné auto, otevřel vrata venkovského dvora a vyřítil se s ním na dálnici v rychlosti 150 a myslel si, že pravidla provozu nějak absorbuje za jízdy. Takový dobrák toho brzy nechá, ale může jiným zavinit hodně neštěstí.

Ano, rybáři musejí mít zkoušky. A bylo to tak i za komančů. Zažil jsem na rybách cikána, člena KSČ, u kterého na nějkém školení a zkouškách nikdo netrval, byl přece soudruh a k tomu od vzácného etnika. A na odlehčení příhodu, kterou jsem zažil na rybách právě s tímto rómem. Chytil opravdu pěkného velikého cejna 58 cm a doslova řval: "Choďtě sa ku mě všetci kuknůť. Takého som kapra chytil, ktorý najmenej tri týždně nežral aký je chudý a plochý."

1.5.2019 15:10
tom.50

XXX.XXX.139.248

syby napsal(a):
když to tady tak čtu, musím se smát. Dotace na včelstva 1D je pouze k tomu, aby se udržela členská základna včelařů. Vždyť z dotací na včelstva se platí členské příspěvky a příspěvky na včelstva a podobně. Ten kdo má málo včelstev musí většinou doplácet a to velmi nerad. Proto se nahlásí více včelstev aby bylo na tyto poplatky. Až se zruší dotace a já bych byl pro, tak by jsme viděli ten úbytek členů ve svazu. Nikdo by ty vysoké příspěvky nebyl ochoten dobrovolně platit. Kdyby alespoň zůstaly v organizaci, ale velká většina peněz odejde do Prahy a z těchto nic není. Na schůzi jsem viděl starší včelaře, důchodce, jak žmoulají v ruce pár korun a pokladní od nich žádá 500,-Kč na poplatky. Bylo mi jich opravdu líto.Zjistil jsem, že je lepší být neorganizovaný včelař a vše si dělat podle sebe. Léčiva Vám napíše každý veterinář a výjde Vám to levněji než platit příspěvky.

Vy jste taky dobrák. Poučím vás zadarmo ano?

Nějakou formu "dotace" , neboli ochranu a podporu včelařství uplatňovali panovníci od raného novověku a možná už ve středověku. Včelařství bylo podporováno za První republiky, světe div se i za Protektorátu a podporovalo ho "svobodné" (dodneška okupované) Německo po válce až do 70 lket a možná ho podporuje dodneška. Včelařství nějakou formou podporují všechny civilizované země světa a tam fakt prsty ČSV nesahají a tak jste vyplodil jen zavile zlý blábol.

Nechcete být ve Svazu? Nikdo vás nenutí. No třeba u rybářů kdo chce chytat ryby ve VEŘEJNÉM PROSTORU, musí být členem jediného svazu a to ČRS. Tečka, čemu na tom nerozumíte? Je zvláštní, že asi 5x víc členů ČRS než je u nás včelařů to vůbec za nějakou újmu nepovažuje, prostě to tak je odedávna. A je to proto, že rybářské právo bylo výsadou panovníků od starověku a dodnes patří výhradně státu a ten ho bezplatně přenechává právě sportovním rybářům. Protože se ale stát nebude bavit s každým jendím rybářem zvlášť, ani to není možné, proto musí mít partnera a tím je ČRS. Tvrdím, že ve včelařství bude muset nastat to samé a nebo to dopadne zle. Už to dopadá. Zatímco se celý svět integruje, tžak jsou tu snahy drobit stávající struktury.

Že ČSV se současným vdením funguje divně je fakt. To ale neznamená ho opustit. Inu, všichni víme kdo opouští potápějící se loď že? Místo k pumpám mimo, jasně, jak jinak!

A jestli vezmete tento můj názor jako útok, není to útok ale obrana - vy jste zesměšnil a zaútočil na ČSV. To je nutné si uvědomit. Nemusím mít pravdu, pokuste se mi to vyrátit. Vsadím se, že to nebudete umět ani chtít.
Nebo myslíte, jako někteří, že svoboda je jednosměrka, že si o Svaz a tudíž i o mě a asi 50 tisíc dalších smíte kdykoli otřít ústa a já mám držet hubu a krok a nechat si to líbit? A mimochodem, mám za to, če členů ČSV přibývá.

Jděme raději ke včelám.

1.5.2019 15:50
syby

XXX.XXX.37.6

Nepotřebuji poučovat, poučen jsem již byl, když jsem byl členem svazu. Opakuji jedinou větu, kterou jste asi nepochopil. Až nebudou dotace, tak jak jsem popsal, UVIDÍME, KOLIK BUDE MÍT SVAZ ČLENŮ. Za leta co jsem byl ve svazu, jsem zaplatil tisíce, ze kterým jsem nic nedostal zpět. Členská schůze v začouzené vesnické hospodě, na jiné místo nebylo, výroční schůze párek a rohlík. Bohužel toto je holá skutečnost.
O včelaření jsem se nic nedozvěděl, jsem potřeboval informace o chovu matek a pod. nikdo mi neporadil, neuměli to. Vše jsem se musel naučit sám a to od zesnulého pana Havlína. O distribuci léčiv ani mluvit nebudu. Dostal jsem je když už jsem je nepotřeboval. Tak nevím o koho se otírám. Dnes členové svazu chodí ke mě pro rady a léčení a kupují matky a oddělky. Mají velké úhyny včelstev a nechápou, že já je nemám. Vyšetření měli mám bez nálezu. Tak nevím co je na tom k nepochopení.

1.5.2019 18:47

tom.50 napsal(a):
Vám z toho liberalizmu jednou hrábne!

Vy nevčelaříte na svém, to byste si musel svoje včely zavřít tak, jako ten majitel rybníka svoje ryby. Vy naopak využíváte veřejný prostor a tudíž byste si neměl dělat co se vám zamane a naopak se podřídil většině pane! Teprve to je demokracie, ohled na druhé nejdřív a až potom si dělat co se vám chce! Vaše svoboda není bezbřehá, ona začíná až tam, kde končí svoboda moje a třeba danka77!

danek77

Samosebou máte pravdu vy. A je nutné si to srovnat v hlavě. Jestli EU, pak dotace a naopak, dotace by šlo MOŽNÁ zrušit až po Czechxitu, dřív ne, dávno nejsme svými pány a o tom, zda dotace ano či ne rozhodují v Moskvě. Tedy co to povídám, v Bruseli, nějak mi to přijde totéž. A není možné říkat jednou hubou jak by se měly dotace zrušit a současně být stejně zarytý liberál jako byli zarytí komunstičtí fanatici v padesátkách. On si bohemiagall vůbec neuvědomuje, že je stejný fanatik liberalizmu (a tím pádem sluníčkového multikulti a vítačství) jako ti někdejší komunisti zase zuřivě propagovali třídní boj. To už tak u lepších lidí bývá, že svobodu jen podle spešl výkladu a jen svojí naprosto bez ohledu na ty druhé.

Až tu budete déle zjistíte, že ano, že je hodně lidí, se kterými se shodnout nelze.

Víte, začít včelařit bez vědomostí je to samé, jako že by někdo třeba zdědil po dědovi silné auto, otevřel vrata venkovského dvora a vyřítil se s ním na dálnici v rychlosti 150 a myslel si, že pravidla provozu nějak absorbuje za jízdy. Takový dobrák toho brzy nechá, ale může jiným zavinit hodně neštěstí.

Ano, rybáři musejí mít zkoušky. A bylo to tak i za komančů. Zažil jsem na rybách cikána, člena KSČ, u kterého na nějkém školení a zkouškách nikdo netrval, byl přece soudruh a k tomu od vzácného etnika. A na odlehčení příhodu, kterou jsem zažil na rybách právě s tímto rómem. Chytil opravdu pěkného velikého cejna 58 cm a doslova řval: "Choďtě sa ku mě všetci kuknůť. Takého som kapra chytil, ktorý najmenej tri týždně nežral aký je chudý a plochý."

Hrábne mi tak leda z bolševickou propagandou vymytých levičáků. O demokracii víte kulový, nikdy jste ji nezažil.
Veřejný prostor je veřejný proto, že VŠICHNI na něj mají STEJNÉ právo. Představte si i ti, co se narodili po vás. ŽÁDNÁ skupina v demokratické společnosti, NEMÁ na veřejný prostor větší právo a nemůže si na úkor té druhé skupiny dělat co se jí zamane. Zdůrazňuji žádná. To, že vy v takové společnosti žít nechcete, váš problém. Sám jste si zvolil menší zlo. V Evropě VŠUDE vládne pro vás to menší zlo, levice ve formě různých socanských vítačů.
Moje svoboda je přesně tam, kde je ta vaše. Nezačíná až tam kde končí ta vaše nebo kohokoliv jiného. Lidé by si měli být rovni, svoboda všech je stejná. Pokud mi ji někdo hodlá brát, byť skrytě "pro dobro celku" , ohradím se vždy. Takovým zvráceným totalitním názorům a metodám se podřizovat nehodlám. Za žádnou cenu.

1.5.2019 19:33
Miloš Havel

XXX.XXX.32.186

Je v zájmu většiny občanů ČR aby stát platil nějakému subjektu za to že bude vyhodnocovat jak včelaři zakřížkovali nějaké pochybné texty?
V zájmu většiny je aby naše včely veřejný prostor užívaly a ne většinu včelařů donutit ukončit činnost.

2.5.2019 12:03
tom.50

XXX.XXX.139.248

Hrábne mi tak leda z bolševickou propagandou vymytých levičáků. O demokracii víte kulový, nikdy jste ji nezažil.
Veřejný prostor je veřejný proto, že VŠICHNI na něj mají STEJNÉ právo. Představte si i ti, co se narodili po vás. ŽÁDNÁ skupina v demokratické společnosti, NEMÁ na veřejný prostor větší právo a nemůže si na úkor té druhé skupiny dělat co se jí zamane. Zdůrazňuji žádná. To, že vy v takové společnosti žít nechcete, váš problém. Sám jste si zvolil menší zlo. V Evropě VŠUDE vládne pro vás to menší zlo, levice ve formě různých socanských vítačů.
Moje svoboda je přesně tam, kde je ta vaše. Nezačíná až tam kde končí ta vaše nebo kohokoliv jiného. Lidé by si měli být rovni, svoboda všech je stejná. Pokud mi ji někdo hodlá brát, byť skrytě "pro dobro celku" , ohradím se vždy. Takovým zvráceným totalitním názorům a metodám se podřizovat nehodlám. Za žádnou cenu.

No právě, všichni mají na veřejný prostor stejné právo, ale vy si vynucujete pro sebe právo větší bez ohledu na většinu. A demokracie je hlavně a zejména vůle VĚTŠINY a tou vy, zaplaťpánbu nejste a nikdy nebudete, já v normalitu a civilizovanost lidí v této zemi věřím.

Znovu si to po sobě přečtěte, já vám vaše slova ocituju, dlouho jsem se tak nepobavil:ŽÁDNÁ skupina v demokratické společnosti, NEMÁ na veřejný prostor větší právo a nemůže si na úkor té druhé skupiny dělat co se jí zamane.

Tak tato vaše slova by se měla do kamene tesat. Jen jste zapomněl na jednotivce a tím jste vy a sice tvrdíte, že žádná skupina si nesmí pořivlastňovat veřejný prostor, ale vy jako jednotlivec si to právo rvete pro sebe naprosto bez ohledu na většinu. Takže opakuju, vy si nemůžete ve veřejném prostoru dělat to samé, co ve svém soukromí. Vy si to tam můžete dělat až poté, co vám to dovolí ta většina, co na tom pořád neumíte pochopit? Nikdo vám nebrání udělat si jiný Svaz, přetáhnout na svojí stranu většinu a pak se stavte třeba na hlavu.

Marná debata s kavárnou, s vámi diskutovat nejde, jste zarytý fanatik, vaše pojetí totality svobody je obludnější, než totlita bolševická.Já nezažil padesátky, to je pravda. Ale když přijeli Rusové bylo mi 12 let a už jsem velmi dobře chápal, díky tomu, že mě dospělí od svých debat neodháněli, co se ve sploečnosti děje. A tvrdím, že ani Husákova normalizace nebyla tak fanatická, jako jste vy bohemiagall a s vámi vaše kavárna.

A ještě mě nadzvedla vaše zmínka o dědkách. netuším kolik vám je let, myslel jsem, že jste mladý. Pokud už sám dědkem nejste, možná se dožijete a budete jím. Ale vy nebudete stejně blbej dědek jako jsou tihle dnešní dědci, vy budete dědek chytrej, kavárensky liberální, jasně, jak jinak.

Chytáte se do vlastních sítí, do vlastních paradoxů. Já vám tvrdím, že nyní v té vaší svobodě se já cítím mnohem nesvobodnější než za toho Husáka. V životě by mě nenapadlo, že mi bude trapně za cinkání klíčema. Chápu že mladí troubelíci, kteří nezažili civilizaci, myslí, že tahle džungle, kde se člověk musí furt bát, že naběhne nějakému zmetkovi na podvod a musí se ustavičně hlídat, je normální. No není!

Ukončeme, prosím, tuhle debatu, na rozdíl od zdejšího trolla vy o včelách něco víte a tedy bavme se, prosím, jen o včelách a necpěte do nás ten svůj liberalizmus. Nakonec, věřte si třeba na Sněhurku s trpaslíkama, ale nenuťe k tomu i mě a neříkejte, že je normální být trpaslík a horník a milovat jedině EUrku.
Poslyšte, jak byste vlastně popsal Sněhurku když měla černé vlasy a slovo černá je politicky nekorektní a zakázané?

2.5.2019 18:04
Miloš Havel

XXX.XXX.32.186

Svaz si nárokuje dovolovat či zakazovat občanům této země?

2.5.2019 21:02

Samozřejmě, mají přece právo většiny!!! A pokud někdo odmítá řídit svůj život podle dementů zájmového spolku, nárokuje si tím pádem ono právo větší. To je normální demoška podle bolševiků.
Jo tome50, máte na autě STK? Určitě ne co? Jsem členem motoklubu a chci vidět vaše potvrzení o STK. Že nemám právo? Ale nás je organizovaná většina motoristů! Takže pokud mi to neprokážete,je to anarchie a ohrožujete tím většinu.

4.5.2019 12:16
tom.50

XXX.XXX.139.248

Moc vám nerozumím. Stanici technické kontroly nevlastním, ale moje auto samozřejmě prošlo technickou prohlídkou a mám o tom protokol i nálepku na SPZ. Tady stát neselhává a má velmi mocné páky na zmetky, kteří by jezdili s vrakem a ohrožovali tím osatatní účastníky silničního provozu. Kdyby to totiž stát netrestal a celkem drakonicky (všechny důsledky při havárii auta bez technické), tak by se jistě našly spousty šmejdů, kteří by tvrdili, že si můžou dělat co se jim zamane a na technickou s autem by nejezdili a nepodřizovali by se většině poctivých a disciplinovaných. A ohrožovali by nevinné v silničním provozu na veřejných komunikacích.
Jo, když si někdo jezdí vrakem na svém pozemku, tam ať se staví na hlavu. Ale kdyby si například udělal úraz, a ten by byl důsledkem technicky nezpůsobilého stavu toho vraku, pak by mu nemělo být ošetření a léčení hrazeno ze sdravotního pojištění, ale měl by si ho platit jen on sám. Protože ostatní pojištěnci mu nedrželi u hlavy pistoli aby jezdil ve vraku a hazardoval se svým zdravím. A když je frajer, OK, ale za svý!!!!!

Máte nějak pokřivené představy co je demokracie příteli. A všimněte si, že vás stále oslovuju jako přítele. Vás ano. Mám totiž dojem, že vám ještě nikdo nezargumentoval věci, o kterých se obecně soudí, že je každý zná a dodržuje. Říkáme tomu morálka a lidem je to vštěpováno už maminkou od kolíbky, pak školou a okolím. Někdo ale třeba neměl to štěstí... No a pak tu s námi (a je tomu tak všude ve světě) žijí patologičtí sr.čové, na které nic než tvrdá represe neplatí.

4.5.2019 13:05
Miloš Havel

XXX.XXX.32.186

Já bych neplatil léčení ani těm co si nemoc způsobili svou leností.
I takoví sr.či mezi námi žijí.

6.5.2019 12:34

Já vrátím tu "filozofickou" diskuzi zpět ke včelám. Dalším ( možná naivním- pardon ) dotazem :
Asi 6m od úlů mají vysoké mraveniště lesní mravenci ( byli jsme rádi, že je na pozemku máme ), ale už si našli cestu k úlům a po úlech běhají. Určitě se jim podaří i zalézt dovnitř. Poradí si s nimi včely? Nebo budou včelám škodit ?

6.5.2019 22:32
tom.50

XXX.XXX.139.248

Budou včelám škodit. Budou do úlů chodit jako do špajzu a budou i lovit včely. Na začátku jara dokážou zlikvidovat včelstvo!

Mám blbou zprávu. Musíte udlat spešl podstavec a nohy opatřit formistopy, snad se to tak jmenuje.
Jo, pamatuju si to dobře, tady to máte https://www.google.com/search?q=formistop&rlz=1C1CHHM_csCZ748CZ748&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=HdBJo93WRpbOMM%253A%252CHt8lxTvfESQQ4M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRIpvYBcca2dWwdmKygp31sjpV9ag&sa=X&ved=2ahUKEwju38-53IfiAhUCa1AKHQcWDSIQ9QEwAnoECAkQBA#imgrc=HdBJo93WRpbOMM:

A pokud si to uděláte nějak improvizovaně, musí to mít tu jakousi stříšku aby do toho nenapadalo jehličí, listí a jiné nečistoty, po kterých mravenci olej přelezou. Taky to musí být zajištěno stříškou proti dešťové vodě a sněhu. Voda je těžší než olej, padne ke dnu, olej vytlačí a pak vyschne a mravenci budou mít cestu volnou.

A naplnit to musíte rozumně a ne s nějakou environmentální fantasmagorickou představou - tedy ne jedlým olejem, ale prostě motorovým!!!! Prostě nějakým minerálním olejem.

Mravenci jsou požehnání pro les a i pro včely, ne ale v takové blízkosti. Jsou to lovci a živí se dravě a využijí každou nabídku potravy, je to jejich přirozenost.

Kdysi, před cca 30-40 lety byl nápad ve Včelařství. Šikovný včelař si udělal perfektní podstavec takto. Do země zabetonoval železnou silnostěnnou trubku o průměru cca 150-200 mm, vysokou podle použitých vodorovných úček aby to bylo celkově požadovaně vysoké. Na ní byly navařené dva vodorovné U profily asi tak 50-100, spřažené jako jakýsi "žebřík". Bylo to,pro asi 5-6 úlů a ty stály tedy na jakési "muří noze" (jako chaloupka v Mrazíkovi) A ta muří noha měla prstenec pro olej a nad ním měla větší prstenec (vzhůru nohama) jako stříšku. Jestli nechápete popis, dejte to přečít manželovi a on bude vědět.

Taky by to šlo udělat otočné, ale není důvod a byla by to zbyrtečná komplikace.

Nejjednodušší je koupit formistopy. Spokojená?

Jo a dotaz je případný a správný a určitě ne naivní!

6.5.2019 23:28

tom.50 napsal(a):
Budou včelám škodit. Budou do úlů chodit jako do špajzu a budou i lovit včely. Na začátku jara dokážou zlikvidovat včelstvo!

Mám blbou zprávu. Musíte udlat spešl podstavec a nohy opatřit formistopy, snad se to tak jmenuje.
Jo, pamatuju si to dobře, tady to máte https://www.google.com/search?q=formistop&rlz=1C1CHHM_csCZ748CZ748&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=HdBJo93WRpbOMM%253A%252CHt8lxTvfESQQ4M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRIpvYBcca2dWwdmKygp31sjpV9ag&sa=X&ved=2ahUKEwju38-53IfiAhUCa1AKHQcWDSIQ9QEwAnoECAkQBA#imgrc=HdBJo93WRpbOMM:

A pokud si to uděláte nějak improvizovaně, musí to mít tu jakousi stříšku aby do toho nenapadalo jehličí, listí a jiné nečistoty, po kterých mravenci olej přelezou. Taky to musí být zajištěno stříškou proti dešťové vodě a sněhu. Voda je těžší než olej, padne ke dnu, olej vytlačí a pak vyschne a mravenci budou mít cestu volnou.

A naplnit to musíte rozumně a ne s nějakou environmentální fantasmagorickou představou - tedy ne jedlým olejem, ale prostě motorovým!!!! Prostě nějakým minerálním olejem.

Mravenci jsou požehnání pro les a i pro včely, ne ale v takové blízkosti. Jsou to lovci a živí se dravě a využijí každou nabídku potravy, je to jejich přirozenost.

Kdysi, před cca 30-40 lety byl nápad ve Včelařství. Šikovný včelař si udělal perfektní podstavec takto. Do země zabetonoval železnou silnostěnnou trubku o průměru cca 150-200 mm, vysokou podle použitých vodorovných úček aby to bylo celkově požadovaně vysoké. Na ní byly navařené dva vodorovné U profily asi tak 50-100, spřažené jako jakýsi "žebřík". Bylo to,pro asi 5-6 úlů a ty stály tedy na jakési "muří noze" (jako chaloupka v Mrazíkovi) A ta muří noha měla prstenec pro olej a nad ním měla větší prstenec (vzhůru nohama) jako stříšku. Jestli nechápete popis, dejte to přečít manželovi a on bude vědět.

Taky by to šlo udělat otočné, ale není důvod a byla by to zbyrtečná komplikace.

Nejjednodušší je koupit formistopy. Spokojená?

Jo a dotaz je případný a správný a určitě ne naivní!

Děkuju moc za obsáhlou odpověď. Jak je zima a včely moc nelétají, dá se chodit až k úlům a sledovat. Právě se mi nezdálo to, že mravenci mají k úlům skoro dálnici, docela se po úlech hemžili. Přišlo mi, že když nic jiného, budou včely rušit, zdržovat......Budeme muset vyřešit.

7.5.2019 00:01
tom.50

XXX.XXX.139.248

Ale máte štěstí, u vás se těšte na medovici, ta je přímo závislá na mravencích. A jestli medovice nebude, hledejte včelu, která jí umí využít. Bohužel u nás chované Kraňky medovici ignorují.

7.5.2019 05:59

Děkuju moc za obsáhlou odpověď. Jak je zima a včely moc nelétají, dá se chodit až k úlům a sledovat. Právě se mi nezdálo to, že mravenci mají k úlům skoro dálnici, docela se po úlech hemžili. Přišlo mi, že když nic jiného, budou včely rušit, zdržovat......Budeme muset vyřešit.

Není potřeba něco kupovat, Stačí přišroubované "packy" pod úl strčené do plechovky, nebo uříznuté petky s olejem, tak aby do nich nepršelo. Důležité je mít kolem úlu stále obsekáno, tak aby se úlu nedotýkalo ani stéblo, které tak pro mravence vytvoří most po kterém přejdou

7.5.2019 09:22
tom.50

XXX.XXX.139.248

Jasně, pani ví co jsou packy (popravdě ani já nevím co ten vysoce odborný termín asi tak může představovat), jistě si to umí představit, a aby do toho nepršelo to je taky velmi dobrá rada a tak dále, ale neříct jak to udělat aby do toho nepršelo. Nakonec se to prostě musí koupit aby byl pokoj navěky a nebo si to sám vyrobit a nebo koupit jeden a podle něj udělat od známého s dílnou, materiálem a šikovností. A protože nikdo na nikoho nemá čas, kor za děkuju pěkně, tak nakonec nejrychlejší je to jít koupit.

Ale to je už na paní, ona už bude vědět. Jsou na světě lidi, co vše dělají pořádně nebo raději nic,. jiní mají moře po kolena a nic není problém.

Měl jsem problém s drobnými mravenci, pro včely bezvýznamnými. Postavil jsem nohy podstavce do plechovek s olejem, zamezit ale pršení se ukázalo jako problém a po jednom létě to přestalo fungovat. Nohy - dřevěné hranoly- byly v plechovkách knop a tak obsah nešel vylejt a dát nový čistý olej nešlo. Sám zvednout úly a sundat z podstavce, celé to "rozebrat" bylo nemožné, bohorovné "nic není problém" se ukázalo jako kra.ina největšího kalibru a nakonec to dopadlo...

Nevím kolik je přispěvateli bohemiagall let, mě už život naučil pokoře a realistickému nazírání na věci kolem nás a že je vše lepší udělat pořádně hned než se pak trápit.

7.5.2019 12:41
mirlen

XXX.XXX.176.134

Tady si někdo myslí, že demokracie je to, že si můžu dělat co chci, ale to je omyl, musíš dodržovat zákony a dobré mravy to je demokracie.Ppodívejte se na západní státy včetně USA, dodržuješ pravidla dělej si co chceš, jakmila ale jen trochu něco porušíš tak jseš řádně potrestán, to kdyby fungovalo tady, tak se zaplní náměstí a vyřvává se že jdou bolševici k moci, ještě že jsme je tady čtyřicet let měli, jinak by se dnešní čeští rádoby demokrati neměli na co vymlouvat. Jo v západním světě tam je demokracie, uděláš přestupek a jseš potrrstán, protože jen tak muže společnost fungovat. Nevím proč někomu vadí svaz, který je tady už od první republiky, lidi měli vždycky snahu se združovat, aby mohli prosadit nějaké myšlenky. Vždyť nikdo nikomu nenařizuje ať do svazu jde, není to povinné, ale proč neustále někomu vadí, že se lidi združují a hned se to vydává za komoušství. Povězte to sokolům, skautům a jiným, jestli si připadají jak za totáče, když se scházejí.

7.5.2019 18:54

S pitomci co mají íá vypnutý pračky je jakákoliv debata jenom ztráta času. Čest bolšani, k životu vaše žvásty nepotřebuju

7.5.2019 20:26
mirlen

XXX.XXX.176.134

Říkej si co chceš bolševiky nesnáším😂. Raději se tady bavím o včelach, ale ty jsi začal urážet první. Ty totalito po kavarensku.

9.5.2019 00:25
tom.50

XXX.XXX.139.248

mirlen napsal(a):
Říkej si co chceš bolševiky nesnáším😂. Raději se tady bavím o včelach, ale ty jsi začal urážet první. Ty totalito po kavarensku.

S tupou arogantní dutohlavostí se nedá soupeřit, nakonec jsou vulgární, lepšolidi, když už nevědí kudy kam. Tihle lidi jsou prostě jen zlí jak "zavilí šakali" .

Vědí, mirlen, klid, s tupostí nemůžou vyhrát. A bacha! Na VF by věšel.

10.5.2019 18:43
Miloš Havel

XXX.XXX.32.76

Jak je medovice přímo závislá na mravencích?

15.7.2019 17:24
profesor1

XXX.XXX.199.243

Je to zapeklitá věc, neboť včelaření je podporováno právě proto, že se tím obohacuje využívaný veřejný prostor.

Jak funguje svaz to ať si hodnotí každý sám. Každopádně spokojenost členů je jak si téměř nulová. Ano dědci jsou spokojeni, protože dostanou tu klobásu a pivo a pokud nahlásí víc než dvoje-troje včelstva, tak jim spadne do klína i nějaká tá desetikačka. Že je svaz nutí léčit včelstva nefektivně, do budoucna přímo kontraproduktivně, to neřeší, protože "soudruzi" u koryta tak rozhodli a tak je to správné. Že nějaký VÚV Dol vyhodnocuje nákazovou situaci, distribuje léčiva (spíše už neúčinné) zároveň na to bere dotace jim taky nějak nevrtá hlavou.
Že se někdo snaží současný zdravotní stav včel řešit jinak, tak to je podle nich škodící alternativec,kavárník, liberál, anarchista . . . . . . . .
Jo a já už budu taky pomalu dědek, ale snad jen věkem

hraji

9.6.2020 21:34
hraji

XXX.XXX.139.120

Dobrý den, pane, včelař jste zřejmě excelentní, ale vědomosti o situaci v rybářství máte zkreslené a silně zastaralé. Již třicet let není ČRS (Český rybářský svaz) jediným rybářským svazem v České republice. Rybářských svazů je v ČR několik. Opravdu velké jsou dva. ČRS a MRS. MRS sdružuje asi 70000 členů, tedy cca čtvrtinu rybářů v ČR.

Tatarka

24.7.2020 16:41
Tatarka

XXX.XXX.1.128

Clovek nemusi byt clenem rybarskeho svazu, aby vlastnil rybarsky listek. Ten vlastni i neclenove rybarskeho svazu.. Kam chodite na podobne hovadiny???

Přidejte reakci

Přidat smajlík