Mobil – reagují včely?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2019 23:01
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Zdravím všechny včelaře,
tak jen pro pobavení píši, co se mi dnes přihodilo. Denně, zatímco čekám, až se mi uvaří voda na čaj, vysedávám přímo u úlů na terase a pozoruji včelky, jak jsou pilné. Dnes volala důvěrnice ohledně včel, a tak jsem si šla s ní povídat k úlu, na stejné místo, jako vždy. Neuplynula ani půl minuta, bez varování, jak torpédo zaútočila bojovnice a rovnou vedle telefonu mi dala žihadlo přímo do čela. Pochopila jsem, že vibrace telefonu, které já nevnímám, ji evidentně popudily. Anebo to byla jen náhoda? Jak reagují vaše včely na telefon?.
Jitka

8.5.2019 10:09
tom.50

XXX.XXX.139.248

Nijak. Nikdy ke včelám nejdu bez kukly a rukavic (očumovat chodím v kukle ale bez rukavic) a v rukavicích přijmout hovor u tlačítkáče nejde. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, ale když začne zvonit fon poodejdu od včel, ani nevím proč, asi že jsem chlap a neuměl bych se soustředit na to, co vidím a na to, o čem jde řeč.
Je to zajímavé, ale domnívám se, že spíš šlo o náhodu.
Taky jsem nikdy nenarazil na nějakou studii o vlivu mikrovln na včely. Že by vliv na včely neměly je stěží uvěřitelné, zda je to pudí k útokům je otazné.

Vás a ostatní nevyžádaně poučím proč včely útočí hlavně na hlavu člověka. Vlastně nemají v přírodě škůdce kromě medvěda. Tedy zvířete tmavého (proto má být oblečení do včel bílé nebo světlé), schopného se stavět a chodit po zadních. A včely mají geneticky zafixováno, že medvěda nemůžou ohrozit nikde jinde kromě čenichu a nozder, tlamy, očí a uší. Proto při útoku včely má člověk znehybnět a ne dělat to, co by dělal medvěd, tedy ohánět se rukama kolem hlavy. To je signál pro další včely, kromě pachového signálu, že je na toho tvora, co mává kolem hlavy pazourama, potřeba zaútočit a pomoci ho tak odradit a odehnat.

Proto si myslím, že to byla jen náhoda, do čela vás potěšila včelička spíš ze mnou uvedného důvodu. Ale kdo ví? Internet oběhla před časem spousta zkazek o zhoubném vlivu mobilů a mikrovlny do hlavy nebude nic dobrého. Výsledek se teprve projeví asi tak, jak kouření se projeví u každého po 30 a více letech, jen u někoho méně a u jiného výrazně. A jako to u těch cigaret nejde vzít zpátky, nepůjde nic dělal ani se zničeným mozkem. A jako u kouření trpí i nekuřáci že to dýchají, ale můžou někam utéct, kde kuřáci nejsou a nebo jsou vyhnáni kuřáci, tak před mikrovlnami neuteče nikdo, ani ten, kdo by mobil vůbec neměl, stejně celé jeho tělo prošpikovávají každou milisekundu neviditepné paprsky zhoubného elmag záření. To je holt pokrok a teprve se ukáže. Na zpitomělých dětech, neschopných komunikovat, neschopných chápat a tvořit rozvité věty, chápat čtený text už vliv vidíme teď a děláme, že to nic neznamená, že to je vývoj a pkrok. Ale to je jiný příběh.

Všem, které jsem opět naštval přidáním souvislostí se omlouvám. Vím, že posly špatných zpráv nemá nikdo rád a kecy o oprátce v domě oběšencově se nehodí, chápu...

Jo a Jitko, na terasu kde bydlím bych si já včely nedal. Přijdou dny, kdy na tu terasu nebudete smět, ihned vás vyženou, uvidíte. S mobilem nebo bez něj.

12.5.2019 10:26
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Děkuji za komentář. Popravdě ta terasa nebyl jen můj nápad, ale odsouhlasil mi to kamarád, co to vše spustil, když jsem o tom jen tak v hlavě dva roky uvažovala a četla ty chytré obrázkové zahraniční knihy o včelaření. A pak hodinový rozhovor s ním o snadnosti chovu včel, byl tím rozhodujícím okamžikem pro jejich pořízení. Chovají se i na střechách domů ve městech, kde je celodenní výheň. Ale dnes už také vidím, že to místo není ideální, do dvou hodin tam pěkně sluníčko peče, a pak je terasa v létě rozpálená, i když tam mám hodně kytek, tak vlahý stín v dutině stromu to není. Loni jsem jim dala slunečník a za veder několikrát denně kropila. Stejně se na noc stěhovaly před česno. Takže pokud včela obývá jen vlhké dutiny stromů, tak místo je nevhodné. Jenže bydlím v I. patře bytového domu a bez zahrady, původně jsem je chtěla umístit na střechu garáže, ale nakonec bylo zvoleno toto místo., je víc zastíněné. Oceňuji naopak to, že je mám zase pořád na očích a cokoliv mohu hned provést, nikam se nemusím trmácet, a jako začátečník mohu pečlivě sledovat jejich denní reakce. Navíc žijí nejen v dutinách stromů, i ve skalách se včelám daří, i když i skály jsou v parném létě uvnitř vlhké. Takže nyní jsou již kostky vrženy, léto i zimu přežily, a tak je budu dál pečlivě sledovat a prokřehlé večer sbírat a oživovat a navracet do úlu 😊.
Tak to jsem zvědavá, zda mě budou vyhánět, možná až posílí, tak mě opravdu na terasu nepustí, ale zase tam toliko času netrávím, tak uvidím. Zatím je to v pohodě, bydlíme spolu od loňského července a jsou dny, kdy je tam živěji, tak tam nechodím či spíše až navečer, když se uklidní anebo ráno. Nemohu říci, že bych tam vysloveně nemohla, ale z opatrnosti bych si musela vzít tu kuklu, a když nemusím, tak je lepší zachovávat poklid a nerušit je.
Nemyslím si, že to bodnutí byla náhoda, vysedávám vedle úlu dost často, abych věděla, jak na mě reagují, a to neočekáváné píchnutí šlo hned vedle telefonu. Asi ty vibrace neladily s jejich. Seděla jsem na bobku, nehýbala se, jen mluvila, tak jsem moc za medvěda nebyla. Naše kočka ta se producíruje přímo před česnem, někdy o ni mám strach, jak je neomalená, ale ona včely ignoruje, i když doma rybenky loví, a včely zase ignorují jí. Někdy si říkám, jak by to s ní dopadlo, kdyby toto příměří bylo narušeno, ale věřím ji, že je opatrná, zkušená a ví co dělá.

Děkuji, a i za další rady Jitka

12.5.2019 11:45
tom.50

XXX.XXX.139.248

U včel, ale ani u iných zvířat a ani u lidí nikdy nic není stoprocentní.

Mnohokrát zmiňujete vlhko v souvislosti se včelím příbytkem, to je omyl. Stín ano, za sebe se domnívám že chov včel na rozpálených střechách je týrání "zvířat", která se nemůžou bránit. A to, že tam žijí a dokonce prosperují, no, voják, zavšivený, hladový, nemocný taky funguje, nikdo se ale nezajímá jak mu je, je válka a jde o život a jinak to nejde. Ale včelám zařídit lepší podmínky lze.

Vždy je nutné mít na paměti, že příroda má nadbytek času a vše dělá systémem pokus-omyl. Včely se usadí do skály a když neprosperují, uhynou a jiné se usadily v dutém stropě mezi záklopy a to samé, uhynou a to i bez Varroa. Jinde ale vč najde příbytek dobrý, prosperuje a dokonce se rozmnoží. A tak pořád dokola s tím, že třeba 51 pokusů ze sta je úspěšných, ale celých 49 ne. A nebo tak nějak podobně.
Příroda není žádná milující a smiovná matka. Je to zlá bestie, macecha, snažící se nás neustále zabít a ihned nahradit nějakými mloky, bakteriemi a nebo ničím, třeba předlouhou dobou ledovou. To je nutné přes všechny ty kecy mít neustále na paměti a uvědomovat si, že s přírodou musíme každou milisekundu bojovat a dokud je náš boj s nepřátelským prostředím (přírodou) úspěšný, žijeme. A naopak, jednou jedinkrát nabyde macecha vrchu a je po nás!

A příroda není jen rozkvetlá jarní louka v prvokvětnovém vlahém podvečeru, nad kterou se třepotají křehcí motýlkové, vzduch prosytil pach silice skupiny stromů druhu pinus sylvestris a v dálce vyzývá pták z řádu holubovitých k sexu, jak si toho všimnul už Karel Hynek. Ne. Příroda je taky sucho, horko, mráz, povodeň, orkán, zemětřesení, tsunami, doba ledová, epidemie, blbci...
Jasně, ale říct tu pravdu takhle nahlas je holt stejně nekorektní jako se uprdnout uprostřed svatebního obřadu či mše svaté, chápu. Takový už je svět, že jedny věci se smějí říkat a jiné ne, jen ti chytřejší by to měli mít pořád na paměti a žít podle toho. Ale to jsem se dostal se svými souvislostmi od mobilu a včel daleko. No jo no, tak to já už mám a "Lepší už to nebude".

A u vás a terasy je taky otázka co sousedi? Neobtěžují je nadmíru vaše včely? Oni by třeba na svoje terasy chodili rádi bez ohledu na momentální náladu vašich včel. A co když máte s mobilem pravdu a každý soused by mohl volat jen zavřený v bytě?

Teď se nedá nic dělat, vhodné období pro přemístění včel je zima a do zimy naberete další zkušenosti a možná usoudíte, že jim na té terase není nejlíp a i ty ostatní dopady.

12.5.2019 13:00
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Ano, vlhko zmiňuji, navedl jste mě na to Vy ohledně vyjádření ke „klimatizaci“ - oček v úlu, v každém dutém stromu a v každé dutině skály (a to i když na ni při 30 oC peče sluníčko) je nestandardně vlhko, a to i za absolutního sucha. A jestli to je prostředí, odkud včely pochází, než je člověk domestikoval, pak bude včelám vlhkost přirozená. Navíc přemýšlím, jak to má jiný hmyz, a docházím k názoru, že většina má ráda vlhko, kdo ne, mě na první zamyšlení napadá jen vosa a domácí pavouci.
Ale to neznamená, že jim budu do úlu pouštět sprchu 😊. Zajímalo by mě, jak to má s vlhkostí varroa, jsou k tomu vědecké výzkumy?
Má tady v diskusi někdo osobní zkušenosti s úly na střechách? Docela by mě zajímaly jeho názory, protože, ač absolutní laik, docházím ke stejnému názoru, jako Tom. Nebo mají ty úly nějakou jinou isolaci a větrání?
Naopak, příroda, to je život a všemu živému je dána obrovská schopnost přežít, ale přežít chtějí všichni, a tak pak je tam ten mezidruhový boj, ale to je také změna .. panta rhei.
Sousedi, zatím nic o obtěžování nemluvili, a to už tady mám včely skoro rok, a terasy vedle, resp. na úrovni mého bytu nemají. V patřičné vzdálenosti není nikoho, komu by to mohlo vadit a obtěžovat. Ani mě do oken nelétají, a tak nevím, proč by se o to měly pokoušet, někde v mimo úrovni u sousedů, a to mám ve zdi hned vedle úlu celoročně otevřené oko, zatím jsem tam našla jen jednu včelu Naopak terasa jim dává pěkné rozletové možnosti, už jsou cca 6-7 m nad zemí. Horší by to bylo, kdyby se vyrojily a usadily u někoho doma v okolí, ale to by mohly udělat, i když by byly na zahradě pod stromem.
Děkuji Jitka

19.5.2019 08:06
Benq0071

XXX.XXX.44.10

Ahoj já jsem několikrát u včel telefonoval když je mám rozdělané dokonce je telefonem fotim a nikdy nic a to chodím do včel bez kukly a rukavic není nad to se do nich divat na přímo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík