Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.5.2019 17:47
Venca013

XXX.XXX.158.117

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s vodou u úlů se vcelama? Jestli maji mít u sebe nějaký napajecky nebo nádoby s vodou? Máme totiž souseda, který včelaří a včely od něj létají k nám k bazénu a je jich u něj vždycky plno, takže nemáme ani možnost vlest do něj. Dále se chci zeptat jak daleko by úly měly být vzdálené od rodinných domů? Děkuji za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.5.2019 20:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mějte včelky rád. Zhynou-ly včely, zhyne i člověk ( říká se, že do několika dní ).

8.5.2019 21:02
tom.50

XXX.XXX.139.248

Venca013 napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s vodou u úlů se vcelama? Jestli maji mít u sebe nějaký napajecky nebo nádoby s vodou? Máme totiž souseda, který včelaří a včely od něj létají k nám k bazénu a je jich u něj vždycky plno, takže nemáme ani možnost vlest do něj. Dále se chci zeptat jak daleko by úly měly být vzdálené od rodinných domů? Děkuji za odpovědi

Pokud vím, u nás není zákonem dáno jak daleko smí být včely od lidských obydlí. Je to na dohodě.

Napaječky mnozí včelaři dělají, ale v drtivé většině je včely ignorují a vybírají si takovou vodu, která jim vyhovuje. Dost často právě bazény, ale i okolí kompostů a hnojnišť či silážních jam a podobně. Jedno stanoviště mám u hřbitova a napaječky jsem už vzdal, ignortovaly je i když jsem jim do nich dával vodu dešťovou z okapu a i z potoka jsem zkoušel. Ta je nezajímá, ale shnilá smradlavá voda ve vázičkách na náhrobcích jim šmakuje neskutečně. Naštěstí jsou návštěvníci hřbitova (na vsi) rozumní a vědí, že včely jsou pro přírodu a tudíž i pro lidi nutné.

Neumím vám poradit a mám dojem, že vám nezbyde než se se včelařem domluvit. Zhurta to nezkoušejte, jestli můžu radit.

8.5.2019 21:10
miloš123

XXX.XXX.126.101

Včely můžete chovat v blízkosti rodinného domu jen česna by neměla být nasměrována bezprostředně na sousední pozemek včely by měly vyletovat na včelařův pozemek. Včelstva vodu pro svůj život potřebují stejně jako všechno živé. Zdroj vody si vždycky najdou jen se divím že zrovna váš bazén kde se používá chemie na udržení čisté vody. Já mám u včelstev napaječky celoročně, ale stejně nejraději lítaj sousedovi do jezírka s leknínama. Je to všechno o domluvě a dobrém sousedském vztahu.

10.5.2019 19:07
Miloš Havel

XXX.XXX.32.76

Sousedovi lítaly včely do bazénu. Kdysi někde pořídil "ozdobnou" plastovou žábu plovoucí na hladině. Vodu sající včely sedají na ní a jinde už nevadí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík