BaS

XXX.XXX.230.218
Zajímal by mě ideální termín přemetení včel na mezistěny. Díky za reakce.
Klidně teď a kdykoli do cca 20 srpence.
Pokud je snůška, možná budou špatně brát krmení, ale dejte jim ho, ať si vyberou. A raději dejte doprostřed rámek s otevřeným plodem, na ketrém je matka. A pokud tam není (kde jinde by byla když ne na otevřeném plodu) dejte jí tam. Jinak hrozí šok, úprk včel z úlu. Ale nemusí k tomu dojít, jen to je prostě pro vč menší šok, se kterým se srovnají vždycky.
Pak nám sem dejte zprávu jak to dopadlo.
BaS

XXX.XXX.155.19
Dík za radu. Určitě se ozvu.
Jo a zapomněl jsem na velmi důležitou věc. Včelaři často myslí za včely a dělají jim nesmyslně hustý roztok, prý aby nemusely odpařovat tolik vody. Grandiozní k.avina!
Krmte vždy a to i na zimu roztokem 1:1. Zatímco hustý roztok, doporučovaný 3:2, vč někdy nechtějí brát, ten řidší berou spolehlivě vždy. Má to logiku - žádný nektar se nevyskytuje v husté podobě a když zhoustene, včely ho nesbírají, o medovici to platí dvojnásob, ta klidně kape z lip a zašpiní auta, ale včely se jí nedotknou.Sbírají jí jen po ránu a navečer, když jí trochu zvlhčí rosa a kdaž rosa není, včely se válí doma a "nehrábnou".
Takže i vy jim dejte roztok 1:1. Hustý roztok nejen že někdy špatně berou. Ony si s ním většinou poradí, jenže je to možná jeden ze stresů, které se pak v součtu projeví taky o půl roku později nějakou chcípavkou. Zkrátka vyhněte se, pokud možno, každému jejich stresu když o riziku víte.
Nevím co vás motivuje k přemetení teď. Pokud ho uděláte a jakmile matka zaklade první mezistěny, původní rámek s plodem, který už bude zavíčkovaný odeberte a pokud bude v úle jen otevřený plod a ani buňka zavíčkovaného, můžete udělat fumigaci. Ovšem podmínkou je, že ve vč newsmí být žádný zavíčkovaný plod. Pak nemůžou být žádní roztoči pod víčky, kde je léčivo nezabije a jsou jen na včelách a tam je chemikálie spolehlivě zničí. Vyhněte se kyselinám, vždy a všem, jestli chcete mít včely zdravé.
BaS

XXX.XXX.249.148
Děkuji za rady. Důvod přemetení je změna ram. miry.
To se ale dělá jnak, ale jak myslíte. Myslím, že na stránkách Dadantklubu je o tom podrobný článek, jehož jsem spoluautorem. Vy takto přijdete o dílo a o plod, i zásoby.
Některé zásady platí obecně a ne jen pro ED.
http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky/prevod-vcelstva-do-eurodadantu.html