Přeji pěkný den,
nyní je spousta zpráv o úhynu včel, a to z důvodů postřiku, a i pěstování řepky. Včely létavky žijí krátce. Je zaslané video rekcí na postřik anebo jen běžným úhynem. Poslední 2 - 3 týdny jich takto začalo na terase umírat více - třeba 20 za den- dřív v podsadě žádná, vždy se tam víc jak hodinu v bolestech svíjejí - i včela má rozvinutý nervový systém. Dokonce i sýkorky si na to zvykly a chodí si pro ně, asi přikrmují mladé. A tak nevím, je to normální úhyn, nebo je to důsledků postřiků zahrádkářů (ale protože je mám v centru města u parku, tak v nejbližším 1 km žádné moc zahrádky nebudou - resp. daly by se spočítat na prstech ruky a protože je potravy okolo dost, tak si myslím, že včely nemají důvod zalétat někam dál. Anebo je to příznak nějaké nemoci? Včera přišla zpráva, že v důsledku kontroly moru včelího plodu se hranice k mému stanovišti posunula, ale moje vyšetření cca před měsícem je v pořádku.
děkuji za rady Jitka
Protože v květnu a asi i ještě teď klade matka kolem 2.000 vajíček denně, každý den tudíž musí uhynout podobné množství včel, budou to velké stovky, možná tisíce a tak 20 včel denně je nic. Letos jsem třeba pozoroval pěnici, která zavedla vylétlé mládě na větev hlohu a chytala mu včely a krmila jej a zlikvidovala jich nejméně 5 za minutu. Jako v krmítku, sbírala včely navštěvující hloh. Nevím proč jsem chvilku zůstal sedět v autě pod kvetoucím hlohem a ptáci mě asi neviděli a tak jsem to pozoroval snad ze dvou metrů. Po pár minutách odletěli. To je příroda, nechytají jen nemocné či uhynulé, berou zdravé při snůšce!
Když včely umírají stářím a upracováním, mají oblýskaný zadeček (vypelichaný) a jakoby poskakují po zemi. Snaží se vzlétnout, vznesou se ale jen pár cm nad zem, ale třeba po půl metru zase "přistane" v normální poloze, popojde-popoletí...
Jak to končí jsem si nikdy nevšímal a tak nevím, zda tak jak ukazuje video. Myslel jsem si vždycky, že nakonec ta včela zůstane sdět v normální poloze a přestane se hýbat. Je to smutný pohled a ta pomalá smrt je dlouhá...
Ty pohyby a nějaké jakoby křeče na tom videu, to je divné. Snad někdo další by věděl?
Teď je mnoho různých viroz, že by jedna z těch "nových" nemocí a nebo skutečně otrava?
Díky Tome,
podívám se na zadeček, a budu pozorovat chování, je pravda, že některé se chovají tak jak popisujete, zůstanou sedět v normální poloze až trvale ztuhnou. Ale většina z nich se opravdu dlouhodobě svíjí v křečích. Začalo to být markantní, když jsem přidala dala další nástavek dolů nad dno a ony přes ten prázdný doslova padaly dolů na kovové pletivo dna (najednou se z úlu začaly ozývat rány). Ale zvýšené úmrtí mohlo být také něčím jiným, protože nástavek jsem přidávala po chladných dnech, když se konečně udělalo teplo.
Úly mám umístěné hned vedle sebe – 5-10 cm, a tak mě taky napadlo, zda to nemůže být důsledek nějakých interních strkanic a jejich bojůvek Poslední dny si také všímám, jak se na dlažbě jednou za čas (třeba 1* 3dny) mezi sebou včely doslova perou, jak se navzájem přetlačují, a není to tak, že by jedna byla slabší, buď se za čas nechají, když se jedné podaří někam dál třeba 1 m tu druhou odtlačit, někdy se přidá do potyčky taky třetí včela, ale zajímavé taky je, že čas od času se podaří té jedné druhou vzít do nožiček a někam s ní odletí, a to i daleko.
Jak tam chodí ti ptáci, tak můj přehled o množství mrtvých je nepřesný, ale ptáci začali nalétávat až v době, kdy měli mladé a hledali více potravy.
Jitka