BaS

XXX.XXX.227.188
Dobrý den, kdy je nejvhodnější doba pro spojení včelstev. Děkuji za rady.
Nikdo se k tomu nemá tak odpovím já.
Zaskočila mě tahle otázka. Spojování neděláme přece jako nějakou kratochvíli, ale jako nutnost. Spojení je mnoho způsobů, nic jste neupřesnil.
Nejhloupější je spojení tak, že si jako vč vyberou "lepší" matku. To je omyl z velkochovů, kde se s tím nemažou, včely si totiž velmi často vyberou matku s lepším feromonem a to je nepříjemně často stará.
Proto je nutné nežádoucí matku najít a usmrtit. Pokud stará není nad 4 roky a pokud klade bez mezerovitosti, ještě bych počkal jestli neudělají samy TV. Pokud ano, to jsou nejkvalitnější matky, novou bych vyzimoval jako záložní na jaro. To bych udělal já.
Na jasnou hyperstručnou otázku stejně nemoudrá odpověďf ode mě zní: "kdykoli".
Bas

XXX.XXX.150.254
Děkuji za rady, jsem začínajicí včelař. Včelařím pět roků,ale mám pocit , že stále nic neumím. Včlarím v nad.v. 290 m. Hlavní snůška řepka. Už druhým rokem pozoruji u mých včel pozdější jarní rozvoj. Důsledkem je slabší výnos medu. Kamarád mi radil udělat oddělky, které spojit po zakrmení s kmen. včelstvi.oddělky mám s n.matkama , ale nevím nejlepší dobu spojení. Proto ta moje trochu najivnī otázka. Ještě jednou moc děkuji za odpověď. S pozdravem Svoboda.
No, lepší by bylo spojení až na jaře, aby v předjaří vlastně kladly dvě matky. Kdybyste si nastudoval třeba O. Brennera, ten před zavedením Kraněk experimentoval s dvoumatečným včelařením různými způsoby a to spojování zjara je jedním z nich. Spojení s odd teď podle mě neřeší nic.
Ale Kraňka je schopná doslova raketového jarního rozvoje a tak je u vás špatně něco jiného. Nepíšete nic o míře ani úle a jak vlastně zimujete, kolk krmíte, zda znáte zužování a zda umíte vč na rychlý rozvoj připravit a stimulovat je.
Jak likvidujete VD? Jestli vč teď přiotrávíte kyselinou, pak se nedivte, že jsou pak na jaře lazaři.A tak dále, souvislostí je mnoho.
Máte včelstva na vhodném místě?
Ve výšce, kde včelaříte, by měl medovat akát a pak tam jistě pěstují slunečnici.
BaS

XXX.XXX.231.34
Ještě jednou moc děkuji za rady, co se týče plodin jsou tu obiloviny,řepa a řepka. Stanoviště není ideál, màlo chráněné před průvanem. Ramková míra 3×42-17, 2×37-30. Včelarīm pro zábavu , nečekám extra zisk, spíše mám obavu ,abych včelstva zbytečně nestresoval.