Přeji pěkný den,
mám dva úly, loňské oddělky a žádné velké praktické zkušenosti ☹. Dnes už vím, že nemám matku, zima se blíží. A tak nevím, zda zachránit včelstvo přidání nové matky anebo brát z vedlejšího úlu rámky a čekat, až si včely narazí matečník.
V půlce května jsem přidala jeden spodní nástavek s prázdnými rámky do obou úlů.
Dne 30.5.2019 jsem kontrolovala včely se včelařem, co mi prodal oddělky, byla akorát rojová nálada, a předmětný úl B. byl výrazně silnější než úl A, bylo v úlu asi 5 matečníků, tak jsme je vylámali, v A úlu nebyl matečník žádný. Matku jsme neviděli nikde.
Asi po 14 dnech začalo být na česnu vidět méně včel, naopak úl A začal narůstat na síle. Nůžky se rozevíraly, včel neustále v úlu B ubývalo, zatímco A sílil.
Když jsem včely 11.7.2019 kontrolovala, tak jsem udělala chybu. Začala jsem úlem B, a protože tam byly 2 matečníky, tak jsem je vylámala. Matku jsem neviděla, ale tu jsme nenašli ani 30.5. Jenže, když jsem se pak dívala do úlu A, tak mi seplo, že v úlu B nebyl žádný plod,
Delší dobu jsem nad tím přemýšlela něco i načetla, že tam asi nebude matka, volala jsem pak důvěrnici, ta mi poradila přidat otevřený plod z vedlejšího úlu, raději než novou matku.
Tak jsem je po týdnu 18.7 kontrolovala znovu a situace stejná, jen tam byl jeden matečník, tak jsem matečník nechala, (vědoma si minulé chyby) a z vedlejšího úlu A přidala rámek se zavíčkovaným plodem asi na 1/3. Trochu mi vrtalo hlavou, kde se tam ten matečník vzal, když tam asi není matka, ale je možné, že jsem ho 11.7. přehlédla.
Dnes 28.7 jsem úly opět zkontrolovala, v úle B žádný plod jen samý med anebo prázdné rámky, matku jsem neviděla. Ani už ten matečník z minula. Přidala jsem z A další rámek se zavíčkovaným plodem V A matka je, ale ač je v A výrazně více včel, tak se mi nezdá, že by měly nějak moc plodu. V úlu B v třetí m nástavku nestaví, v úlu A asi tak z ½ je 3 nástavek postavený.
Nějak se mi zdá, že v tomto období je to již na nákup nové matky než čekat, že se někde objeví, jaký je prosím Váš názor?
děkuji
Jitka
Uživatel s deaktivovaným účtem

má cenu přidávat zavíčkovaný plod?
vždyť aby si včely mohly nouzově vychovat matku, potřebují larvu max 3 dny starou.

a co se plodování týče, ono už je hodně pokročilá sezona, přece.

já bych teda včelstvo B spojila se včelstvem A, když jsou takhle dlouho bez matky. Je skoro srpen, než se matka proletí a začne klást, včelstvo půjde do zimy slabé. To radši použít ty zásoby pro včelstvo A a příští rok udělat oddělek.
Přeji pěkný den,
děkuji Vám za rady, přesně to, co píšete, nějak podvědomě také cítím, že už je pozdě na výchovu nové vlastní matky. Myslela jsem si to již minulý týden, ale zkusila jsem ještě na rady z úlu A přidat plod. Koukla jsem se na inzeráty a ve vedlejší vesnici pán prodával matky, a tak jsem pro ni dnes navečer zajela a už je úlu. Takže nyní ještě, aby ji přijaly. Na spojování mi zase přijde úl A docela hodně silný, jsou vidět z podmetu. Zavíčkovaný jsem přidala, aby tam byla aspoň trochu kontinuita, zdá se, že moc ubývají.
Jitka