Zkuste nepoužít žádnou kyselinu, nikdy a v žádné formě, nýbrž jen Gabon a Varidol přesně doporučeným způsobem. Budete mít zdravější včelstva bez újhynů, dvojnásobek medu a nevyčíslitelně lepší pocit ze včelaření.
A pokud k tomu budete mít med jen z nikdy nezakladených, tedy panenských plástů (bez výluhu z výkalů včelích larev), které nebyly v úle když se léčilo, budete mít nejčistší možný med na světě (jasně, že to nikdo nezaplatí a neocení, jde o vás a vaší rodinu a hlavně váš pocit). A pak můžete klidně léčit (ničit VD) účinnými prostředky.
Nejhorší, co lze udělat, je zničit nyní plod. Ten plod, ze kterého se vylíhnou dlouhověké přezimující včely, které se musí ještě zúčastnit jarní snůšky. Ano, ve zdravém vč odcházejí zimní včely až po odkvětu ovocných stromů a řepky. Je to na vás, jen na vás.
Ale to jste asi enchtěl číst, chápu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V letošním roce už je podle mne na vyřezání plodu pozdě. Někdy před třemi týdny u mne už vyházela některá včelstva trubce, to je známka, že najíždí na zimni modus a začínají zároveň produkovat zimní generaci včel. Zima či chladné počasí zda se letos bude brzo.
Ostatní nekomentuji, já používám už léta převážně KM, šťavelové nevěřím, je u ní prokázáno, že skracuje život včelám. Jaký vliv má na dlouhověkost matky? Preferuji matky které jsou výkonné alespoň tři a více let. Genetika po matkách které je nutné měnit po dvou letech mě nezajímá.
Tome reaguj prosím až ke komentáři přidáš svoje fotky včelstev,nebo video.Děkuji https://www.youtube.com/watch?v=kEw-5Dyq3ss https://www.youtube.com/watch?v=bobRN_jRqtA
...osobne nie som priateľom kyseliny šťaveľovej z toho dôvodu, že včela by mala byť v kontakte s ňou max raz za života ako píše bohemia... to že sa polieva aj viackrát je možné len v lete, keď sa menia včely po pár týždňoch... v zime je generácia dlhovekých včiel, ktorá by nemala byť polievaná viackrát lebo sa generácie nemenia a musia dožiť...potom je bezpečnejšie pre včely v zime použiť sublimáciu, tú vraj včely prežijú aj opakovane ... ...ale aby ju prežil aj včelár musí sa chrániť, no to čo vo videu má Laco (chirurgické rúško) je na smiech, pary kyseliny šťaveľovej kalcinujú pľúca včelára, dokonca prenikne aj cez kožu na rukách ... rozhodne by som použil masku s filtrami a gumené rukavice...
Nijak jsem to nestudoval. V podzimu roku 2020 jsem ze zdr důvodů neudělal acetonový aerosol a místo něj jsem si dal udělat KŠ sublimaci.
Strašné svinstvo! I víc než 20 metrů daleko při špatném závanu větru ten "kouř" dusí strašně. Včely byly potažené nějakým bílým povlakem, jakoby poprášené. Vyčítal jsem si, co jsem dovolil svým včelám udělat za hrůzu. Rozhodl jsem se, že toto už nikdy více!
No a informace, že včela nesmí být za život zasažená víc jak jednou, dokonale zapadá do mojí teorie o zhoubnosti kyselin a díky za toto sdělení pane Goro. Tvrdím, že si včelaři poškozují včely kyselinami a pak se diví úhynům, které by nenastaly, kdyby si včely nepřiotrávili hloupým "léčením".
Proč se nepřizná zhoubnost hlavně KM oficiálně? No proto, že s ní Dol kšeftuje a místo zkoumání si "výzkumníci" vydělávají takto. Protože je Dol distributorem léčiv a má z toho zisky, není v jeho zájmu zdraví včelstev českých včelařů. Stejně, jako hospodský taky nepošle své štamgasty na protialkoholku i když ví, že chlast ty ožraly zabíjí.