Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BaS

28.12.2019 15:01
BaS

XXX.XXX.231.34

Dobrý den, jaká je dnešní situace úmrtností včelstev. Děkuji za odpovědi.

28.12.2019 20:07
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Na co že se ptáš?

30.12.2019 07:51
kosta

XXX.XXX.104.228

Já si myslím, že by chtěl vědět jestli to je tak jak to zveřejňuje televize, že v některých
krajích hynou včely ve velkém.U nás nevíme poznáme až bude prolet. V zimě do
včel nelezeme a nerušíme je.Odebereme jenom vzorky ale to je také brzy. Nevím
proč někdo dělá prohlídku v prosinci a zavolá si k tomu TV NOVU.Potom dělají humbuk.

BaS

30.12.2019 16:32
BaS

XXX.XXX.231.34

Ano, měl jsem na mysli uhyn včelstev v důsledku varoazy. V našem okolī vím o velkých uhynech hned po zakrmení. Proto mě zajímala situace v jiných oblastech naší republiky.

30.12.2019 23:37
miloš123

XXX.XXX.126.101

No nikdo s konkrétním číslem asi nevyleze, já jsem mínus 5 včelstev z 16.

31.12.2019 07:29
kosta

XXX.XXX.104.228

Máte pravdu málokdo to přizná aby neměl problém. My jsme zatím minus 5 z 50.

31.12.2019 09:23
miloš123

XXX.XXX.126.101

kosta napsal(a):
Máte pravdu málokdo to přizná aby neměl problém. My jsme zatím minus 5 z 50.

Já v tom žádný problém nevidím, jedině tak u sebe je to prostě varoáza budu muset udělat jiná opatření. U všech včelstev co jsem zlikvidoval byl ještě nevyběhlí plod.to poslední jsem rušil 22.12.A plod tam byl taky. Takže asi klickování matek aby ošetření v podletí bylo dost účinné.

31.12.2019 15:39
tom.50

XXX.XXX.139.248

Asi nevyžádaná rada a nebudete si jí tudíž asi vážit. Ale zkusím to zopakovat a shrnout.

Když jste ihned po posledním mnedobraní, ještě ten den dali vč velkou dávku krmení, když jste je hned přeléčili a nečekali na medovici, když jste nepoužili žádnou kyselinu či cokoli dlouhodobého kromě Gabonu, když jste vše udělali jak se má a máte začátkem září nakrmeno roztokem ne hustčím než 1:1 nejméně 20 kg suchého cukru (tedy 32 litrů roztoku 1:1) a lépe 25 kg a víte jistě, že vč "nesedí" na melecitoze, a jestli jste vč nekrmili pozdě cmrdáním po malých dávkách (to je pak podnítí k plodování až do vánoc, kor když je teplo a to už bude furt), tak když jste VŠECHNO udělali jak tu opakovaně píšu, ještě udělejte toto:

Na horní nástavek dejte místo fólie či jakéhokoli jného stropu prázdný nástavek, úplně stačí NN jestli je máte a když ne, dejte vysoký normání míry. Možná tak krmíte, tak to nechcte jako při krmení, jen vyndejte krmítka a nechte je tak do začátku ledna! Opkuju, beze stropu na horních loučkách! Tak, aby nad nimi byla velká, prázdná dutina, kam jim uteče všechno teplo.

Jo, to nejdůležitější bych zapomněl, nikdy neotevírejte očka, klidně je napevno zadělejte.

Není třeba klíckovat matky, to je proti přírodě, tedy myslím přes celou zimu, jak to kdysi radil jeden dobrý Ostravský muž jen proto, aby se napakoval na prodeji polských klícek velikosti rámku. Jo a taky je potřeba, tvrdím, že je přímo nutné úplně zadělat síto ve dnech a nikdy ho nepoužívat. Ano, žádný monitoring, není na nic potřeba, roztoči jsou v úle vždy a vždy tam budou a tak se léčit musí preventivně a ne až je jich tolik, že je každé léčení už jedno!

5 věcí - včas a dostatečně nakrmit
včas přeléčit - hlavně žádné kyseliny nebo cokoli dlouhodobě
"studený odchov" - místo stropu prázdný truhlík a strop až na něj
žádné nesmysly co oslabují vč = žádná očka a sítě ve dnech tuplem ne!
léčení - srpen Gabon na měsíc, po 10.10 fumigace Amitrazem,
za dva týdny druhá a před vánocemi jeden aerosol Amitrazem v acetonu.

Já vím, v plástech budou asi rezidua léčiv, sice je tam (pokud já vím) nikdy nikdo nenašel, ale alternativci tvrdí, že tam prý jsou. Tak na med používejte jen plásty panenské, které nikdy nebyly v úle v době léčení a nemáte žádný ROZUMNÝ důvod tu chemii nepoužívat. Často měňte dílo pro plod, dva roky starý plást je skoro moc! Prostě suchý plást, skrz který neprosvítá slunce, nesmí ve vč už dávno být! Že by pak nešla rotace nástavků, západní vynález = zebrování, že by nešlo převěšovat plod a další klasické metody? No nešlo by to, já vím.

Ano tak jednoduché je nemít úhyny nikdy žádné. Píšu to tu (i jinde) furt dokola.Jen je nutné splnit všech pět podmínek, úplně a bezebytku, ne jen některé, ale všechny! Že to je v rozporu s tvrzením včelařského mejnstrýmu? No je, já vím.

Jo a taky záleží jak moc je napančovaný vosk v mezistěně. Svůj zdroj, kde jsou M ještě OK, neprozradím. Pak, až nebude, si buď budu muset dělat M sám a nebo se naučit v max míře volnou stavbu. Tam se nabízí obecně neznámý jednoduchý způsob volné stavby, kdy je plást dostatečně vyztužený, že i paneský vydrží i plné točky medometu, nedrátkuje se a po vyvaření celého rámku v kotli se nechá jen uschnout a jde bez šahnutí zase do včel a zase ho postaví. Žádné proužky mezistěny či štětečkem voskové linky na horní lučce, nic takového (moc práce). Možná někdy zveřejním jak na to.

Že to je sen, nemuset drátkovat a nemuset nic, a furt bez šahnutí používat rámek dokud se nerozpadne? No je, já vím. (současně se rámek při každé "recyklaci" vyvaří a tak je do jisté míry dezinfikovaný, to je bonus navíc) Ano, žádné vyřezávání starých souší, žádné oškrabávání louček. Pak je snadné často měnit dílo když odpadá celej ten vo-er s tím spojený.

12.1.2020 08:45
kosta

XXX.XXX.105.132

Už jste odebírali vzorky? Chystáme se na to.26 je schůze do té doby to musí být
připravené.Tam se to odevzdává.

14.1.2020 11:05
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

http://www.vcelarisobe.cz/2019/11/bude-sezona-2019-2020-ve-znameni-uhynu-a-kolapsu/

zajímavý článek s dalšími možnými pohledy

Jitka

15.1.2020 08:18
tom.50

XXX.XXX.139.248

Článek nemám sílu absorbovat, jen napřeskáčku jsem se místy začetl. Diskuzi pod ním jsem ale "přelouskal" celou. Tvrdím, že článek má (dle odpovědí autora na diskuzní příspěvky a části, kterou jsem přečetl) nesprávné vývody. Také je příznačné, že to je stále stejný okruh lidí, ti, co přispívají i ti, kdo platformu provozují i ti, co diskutují.

Shrnul bych to bonmotem, který, myslím, dokonale vystihuje podstatu: "Je-li cílem snažení panenství, rozhodně se ho nedá dosáhnout zintenzivněním souložení".

Úsměvné je pro mě to, že tihle šlechtitelé odolných včel často o svá vč přijdou a rádi si pak nakoupí zdravá a ŽIVÁ včelstva u přestárlých konzervativních dědků, členů Svazu, kteří léčí "tvrdou" chemií PREVENTIVNĚ a ne až na základě monitoringu. Základní premisa jejich uvažování je nesprávná. Obecně tyto lidi nazývám "alternativci". Oni tvrdí, že účinné látky jsou fuj a že se má léčit až je vč napadené podle logiky, že taky do sebe nikdo necpe penicilin, když nemá angínu. A v tom právě tkví to nepochopení. Ve všech včelstvech roztoči jsou vždy, různá je jen míra napadení. A ti, kdo čekají na masivní napadení, které zjišťují monitoringem (a samotný monitoring - síťová dna - nejspíš silně poškozuje vč) tak ti pak začnou léčit když už je pozdě. Pořád dělají tu stejnou chybu, píší sáhodlouhé články (to já jsem v tomto kontextu naprstý žabař), citují spousty zahraničních zdrojů a výsledkem je, že jim vč hynou. Volají po "selském rozumu", ale díky akademičnosti svého přístupu ho nejsou schopní.

A tak tady žijem. Jedni řádně léčí schválenými a ověřenými prostředky a nemají nikdy žádné úhyny a nebo jen zřídkaa (skoro vždy jen když se jeho včely "nakazí" vyloupením chřadnoucích vč alternativců nebo bordelářů), jiní šlechtí varroaodolnou včelu. A nikdy jim nedojde, že kde si nakoupí včelstva, když se jim podaří rozložit Svaz a svým tlakem otrávit a znechutit (nechat vymřít) staré konzervativní včelaře? Kde budou nakupovat včelstva pak tito alternativci neřeší.

Jasně, no není svět báječnej? Ta diverzita, ta různost názorů a přístupů. A ta svoboda nechat si každý rok část včelstev (nebo všechna) padnout?

A zcela vážně připomenu, že dle zákonů se má včelař řádně starat o svá včelstva. A neléčit je účinně a účinnými prostředky a vědomně jich nechávat část padnout, není to náhodou docela, když už někomu nevadí etická stránka věci, protizákonné?
Nic netvrdím, jen se prostřednictvím řečnické otázky ptám.

Je zvláštní, že je to jen bezvýznamná menšina včelařů s bídnými výsledky, ale jsou silně "slyšet" až se docela zdá, že jejich přístup je nějak normální nebo lepší, než přístup drtivé většiny včelařů tradičních. Jako by to jen oni dělali dobře a my ostatní, drtivá mlčící většina jsme bl.ci?

16.1.2020 12:39
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

členů Svazu, kteří léčí "tvrdou" chemií PREVENTIVNĚ a ne na základě monitoringu.

Nemonitoruje se právě proto aby se léčilo na základě monitoringu, a ne až někdy později, preventivně?

A v tom právě tkví to nepochopení. Ve všech včelstvech roztoči jsou vždy, různá je jen míra napadení. A ti, kdo čekají na masivní napadení, které zjišťují monitoringem tak ti pak začnou léčit když už je pozdě.

Tak to jsou hlupáci jestli čekají až na masivní napadení když právě monitoring je jediná metoda kterou se dá stav populace roztočů sledovat a předvídat, tudíž účinně léčit.

16.1.2020 21:42
tom.50

XXX.XXX.139.248

Tak že jste to vy pane Havel, tak já vám to zopakuju ano?

Není potřeba monitorovat, když v každém včelstvu roztoči jsou vždy, různá je jen míra napadení, polopatě, různé je jen jejich množství.

Jak sledovat a co předvídat? Opakuju, roztoči tam jsou vždycky přece. Hele, pane Havel, vy se furt potřebujete ujšťovat, že když strčíte ruku do kýble s vodou, že fakt bude mokrá? No já ne, já předvídám (asi tak od dvou let věku), že si ruku ve vodě nemůžu nenamočit! (nebo že kamna fakt pálej a tak, vždyť mi rozumíte, že jo)

Takže. Kdo chce mít živá a zdravá včelstva nic nemonitoruje a výzkum nechá na odbornících ve výzkumných ústavech a sám preventivně léčí a na nic nečeká. A nebo je ta druhá možnost, kterou jste tak přesně popsal, že jsou hloupí. Ale já to neřek, to vy.

Jo, pak je tu ještě jedna možnost, že se někdo vyžívá samotným monitoringem. Pak tedy monitorujte do němoty, já místo toho budu včelařit nebo relaxovat.

A když se nad tím opravdu zamyslíte, dojde vám, že nekonečný monitoring propagují a všem vnucují jen ti nemnozí dojiči dotací, poskytovaných na věčný monitoring a dělají vše proto, aby se věc nevyřešila a jim nevyschnul struk.

Fakt vám nevadí, že za více než 20 let monitorování není žádné oficiální řešení? Já vám to jednoduché řešení, zadarmo, právě sdělil. Dál je to váš boj.

Čtete všechny moje příspěvky a čtete je celé? Jak jako později začít léčit? Kdy později?

Polopatě. Poslední týden července je třeba dát Gabon na měsíc a pak ho vyndat. Po 10.10. se musí udělat jedna fumigace (vč musí být bez zavíčkovaného plodu) a o 2 týdny později druhá (tu už léta nedělám, skoro nic nepadá z té první a to vidím na podložce, kterou mám v úle celý rok na pevném dně druhý den ráno) a pak to jistí před vánocemi acetonový aerosol.

V měli nikdy nic nemám nebo desetiny brouka na vč a tak nenatírám, nemusím. Roztoče z měli nevybírám, samotného mě zajímá, jak na tom moje vč jsou. Nikdy nepoužívám žádnou kyselinu, tu mravenčí tuplem ne. Když by se náhodou snížila účinnost některé z látek, mám v záloze KŠ pokapem, nebo ruský Ekopol, nebo jiný prostředek na jiné bázi než je Gabon či Varidol. A tyhle "náhradní" prostředky budu studovat a zvažovat až když budu muset. Ekopol koupený (sehnaný) mám.

17.1.2020 13:05
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Vaše nevyžádané rady čtu jen tak, abych se znovu a znovu přesvědčil že jsou postavené na vašich představách o té vaší jediné pravdě a ne na faktech. Píšete oblbovacím jazykem dezinformačních webů.
Já vím že vy nemonitorujete protože to neumíte, nedokážete pochopit a vlastně ani nechcete chápat. Všimněte si že vůbec nikoho ani vás k tomu nenutím, zatímco vy nabádáte ostatní aby nemonitorovali a monitorování označujete za jedno z největších zel včelařství. Kde v sobě berete tu drzost stavět se nad odborníky ve výzkumných ústavech?

Výzkumný ústav doporučuje toto:
Pro úspěšné včelaření je důležitý monitoring varroázy. Včasným zjištěním nákazové situace lze naplánovat vhodná opatření proti roztočům Varroa, především v létě, kdy je třeba ochránit plod, ze kterého se líhnou dlouhověké včely.

17.1.2020 18:15
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Vy nabádáte ostatní včelaře aby nedodržovali nařízení Státní veterinární správy.

Metodický pokyn Státní veterinární správy
pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroázy
č. j.: SVS/2019/114754-G

Tlumení varroázy je třeba provádět cíleně na konkrétním stanovišti na základě
pravidelného monitoringu výskytu roztoče prováděného chovatelem
. Chovatelé se
nemohou spoléhat pouze na výsledek vyšetření zimní měli, ale měli by pravidelně
sledovat svá včelstva v průběhu celého roku a provádět léčebná opatření na základě
aktuální zdravotní situace na daném stanovišti. Vzhledem k tomu, že jednou
z povinností chovatele je sledování zdravotního stavu včel a včelstev

a poskytování odpovídajícího ošetření v případě potřeby a bránění vzniku a
šíření nákaz, může být plnění tohoto legislativního požadavku ze strany veterinárníhodozoru prověřeno a v případě jeho nedodržení budou přijata odpovídající opatřenía uloženy sankce.

17.1.2020 18:47
tom.50

XXX.XXX.139.248

Jo táááák, vy myslíte ten výzkumný ústav, co za posledních 30 let nevyzkoumal vůbec nic kromě Formidolu a protože z něj má kšefty, tak zamlčuje fakt, že KM nejspíš nejvíc ničí včelstva? A tím velmi pravděpodobně přispívá k hromadným úhynům na CCD a kdo ví, na co ještě? Ani to, co přesně a jak ničí naše včelstva VÚ neví!

Výzkumný ústav doporučuje? Já bych spíš za těch 30 let a miliony, co jeho provoz za ty roky stál, chtěl nějaký výsledek a ne knížecí radu, že mám monitorovat a tím všechnu zodpovědnost za neschopnost něco vyzkoumat hodil slavný VÚ na mě.

Jen napadáte, ale nemáte jediný argument kromě floskule o dezinformačním jazyce. Zkuste vyvrátit moje tvrzení, že monitoring je zbytečná a postradatelná hloupost, když ve vč roztoči jsou vždy.

Ale, pane Havel, přece jen jste vzbudil můj zájem, prozradíte mi, co se dá neumět na knížecí radou doporučeném monitoringu? Bylo mi dosud něco utajeno snad?

17.1.2020 19:09
tom.50

XXX.XXX.139.248

Miloš Havel napsal(a):
Vy nabádáte ostatní včelaře aby nedodržovali nařízení Státní veterinární správy.

Metodický pokyn Státní veterinární správy
pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroázy
č. j.: SVS/2019/114754-G

Tlumení varroázy je třeba provádět cíleně na konkrétním stanovišti na základě
pravidelného monitoringu výskytu roztoče prováděného chovatelem
. Chovatelé se
nemohou spoléhat pouze na výsledek vyšetření zimní měli, ale měli by pravidelně
sledovat svá včelstva v průběhu celého roku a provádět léčebná opatření na základě
aktuální zdravotní situace na daném stanovišti. Vzhledem k tomu, že jednou
z povinností chovatele je sledování zdravotního stavu včel a včelstev

a poskytování odpovídajícího ošetření v případě potřeby a bránění vzniku a
šíření nákaz, může být plnění tohoto legislativního požadavku ze strany veterinárníhodozoru prověřeno a v případě jeho nedodržení budou přijata odpovídající opatřenía uloženy sankce.

Ano, trefa! Jen nenabádám k porušování předpisů ale k tomu, jak mít zdravá včelstva. Ani podle veteriny není monitoring cíl, ale prostředek (pro ty, kdo to neumí poznat jinak, chtělo by se říct)

Jedná se o pokyn, nikoli nařízení. Nejsem právník, ale na rozdíl od vás umím chápat větu: "Chovatelé se nemohou spoléhat pouze na výsledek vyšetření zimní měli, ale měli by pravidelně
aktuální zdravotní situace na daném stanovišti."

Zvýraznil jsem vám ta klíčová slova, ano?

Jak si dovolujete tvrdit, že já bedlivě nesleduju zdr stav svých vč v průběhu celého roku? Naopak já bych mohl tvrdit, že kdo nepoužije Gabon a Amitraz, ten doslova: "a poskytování odpovídajícího ošetření v případě potřeby a bránění vzniku a
šíření nákaz"
neposkytuje svým včelstvům právě to "odpovídající ošetření"

Já jen tvrdím, že sledování zdr stavu včelstev pomcí toho, co se rozumí monitoringem pomocí zasíťovaného dna, včelstvům nejspíš nesmírně škodí a že je nutné taková dna nepoužívat, pokud chce mít včelař včelstva živá a zdravá. Dále jsem tvrdil, že pokud včelař poskytuje svým vč péči dle vámi citovaného Metodického pokynu maximální péči, má léčit preventivně a to i v případě, že by nezaznamenal spad žádný, protože žádná monitorovací metoda není stoprocentní a tedy je víc než pravděpodobné, že v každém včelstvu v dané době roztoči jsou. Protože jsou stejnou veterinou schválené prostředky naprosto neškodné, není žádný ROZUMNÝ důvod je nepoužít preventivně i kdyby ve včelstvu snad nebyl ani jediný roztoč. To já nemůžu přece vědět, monitoring není stoprocentní. A tak furt dokola.

Jste zarytý demagog, velmi podobný kovaným svazákům a komunistům za socializmu. Tímto končím debatu s vámi pane Havel.
Příspěvky sem píšu pro ty, kdo chtějí mít zdravá včelstva a ne abych se hádal s nějakým soudruhem.

Zopakuju to ještě potřetí: "Kdo chceš ber, kdo ohrnuješ ry.ák, nech být".

17.1.2020 20:05
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

A víte že vy jste podobnej blbcům za kapitalismu s kterými ani diskutovat nejde? Nikomu.

Ano je to pokyn. A z veterinárního zákona vyplývá povinnost zabezpečit jeho provádění. Veterinární zákon je dobré znát. Už jen kvůli těm sankcím.
Policista řídí křižovatku pokyny, nikoliv nařízením. Na pokyn stůj řidič zastaví protože tato povinnost vyplývá ze silničního zákona.

Nejsem právník, ale na rozdíl od vás umím chápat větu: "Chovatelé se nemohou spoléhat pouze na výsledek vyšetření zimní měli, ale měli by pravidelně
aktuální zdravotní situace na daném stanovišti."

Zvýraznil jsem vám ta klíčová slova, ano?

Vidíte jak jste na rozdíl ode mě chápavej. A jak chápete větu která následuje po ní?

Vzhledem k tomu, že jednou z povinností chovatele je sledování zdravotního stavu včel a včelstev.

Vy se odvoláváte na výzkumák tak jsem se na jeho stránky podíval a skutečně se monitorováním zabývá. Vy jste myslel jiném než ten váš svazáckej?

17.1.2020 23:14
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Je mi líto, až do jaké agresivity vedl můj odkaz na článek.
Je to nutné? Značně to degraduje tuto odbornou diskusi, prosím Vás, zda byste ty osobní útoky vynechali.

Děkuji Vám za pochopení

Jitka

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2020 07:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Váš odkaz za to nemůže. To je jen klasická ukázka srážky s blbcem, kterých je dnes všude kopec. Vseznalku jejichž pravda je jediná správná na světě a jen oni mají právo na patent na rozum a běda jak ne! Ostatní jsou pro ne banda neschopných idiotu, které je možné bezostyšně urážet. Je to hnus dnešní doby. Bohužel..

18.1.2020 08:40
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Není to nutné ale u toma.50 je to normální takže to je v pořádku.

18.1.2020 09:06
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Je mi líto, až do jaké agresivity vedl můj odkaz na článek.
Je to nutné? Značně to degraduje tuto odbornou diskusi, prosím Vás, zda byste ty osobní útoky vynechali.

Děkuji Vám za pochopení

Jitka

18.1.2020 13:17
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Chudák paní Kršková.

18.1.2020 18:51
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Tom.50 útoky nikdy nevynechá.
Na Včelařském Fóru proto než byl z něho vyhozen bylo pro něho zřízeno samostatné vlákno kde by mohl mlít ty své sračky dál. On do něho snad ani nepsal ale pár vzkazů v něm přesto je..

Pane Krška, proč opět napadáte okolí? A pak si jak malé děcko stěžujete u moderátora, že vám nekdo stůpl na paleček. Včelařské znalosti, zkušenosti a dovednosti zcela jistě máte, to vám nikdo neupírá.

Krmítka a krmení,... krmíš ty včelaře náramně za to ti mohou být vděční.
Založ si své kecálvlákno, nebo raději tři a tam to těm svým vysvětluj. Jinde zanecháváš tuny sr.ček a už se v tom nikdo nevyzná a ani nená odvahu, se v tom přehrabovat.

Opět napadání panem Krškou....opět stížnost směřovaná k moderátorům. Opět jájinkovství, opět samochvála, která jak víme smrdí.

A ja sa pan tom.50 divim, ze vam tu este nikto nerozbil cifernik. Toto je len jeden z X prispevkov, v ktorom ludi nazyvate blbcami, tupcami a podobne. Ja konkretne som sem prestal chodit kvoli vam, citat v kazdom vlakne tieto vase arogantne prispevky mi uz liezlo krkom.

Tome pochopil som....ide vám o diskusiu...(..ale v nej sa nesmie vám oponovať...)
Vy ste teda moderátorov žiadali, aby vyhodili z fóra tých včelárov, ktorí s vami nesúhlasia a "bude klid"....
Ako moderátor také právo nemám a dúfam, že sa všetci vaši odporcovia ovládnu v diskusii a administrátor vám znovu nesadne na lep,

Nie je potrebné vám oponovať, stačí vás citovať..prečítajte si čo píšete vo vami napísanej vete...vy máte právo ozvať sa keď sa vám niečo nepáči, ale ak sa niekomu nepáči čo napíšete vy, treba ho vyhodiť z fóra..
Nemám na to slov, len zacitujem administrátora, ktorý vám napísal to podstatné
už po 30 dňoch vášho pôsobenia na tomto fóre :
Upozornění pro tom.50 - mám z vás pocit, že rád vyvoláváte rozbroje. Pokud to tak skutečně je, určitě nebudete na tomto fóru většině chybět.
My tu jsme zvyklí na klid, pohodu a přátelské prostředí.
Prosím, abyste s nad svými příspěvky zamyslel. Předem děkuji.

Proč se to téma jmenuje Důležité: tom50? Podle mě je spíš důležité aby tu Tom50 už neprudil...

Odstranil jsem prefix Důležité. Opravdu to důležité není.

Tomove príspevky čítam rád, pokiaľ sa týkajú včelárenia, a konflikty "preskakujem".

Problém je,že se téměř nikdy netýkají výhradně včelařiny. Vždycky je tam alespoň jedna věta (časrěji celý odstavec),kterou to totálně pohnojí.

Tome, Tome.
Stačila ta první věta. I když i ta mohla být podána v jiné podobě. Ty ostatní jste si mohl odpustit. Ta Vaše arogance vůči ostatním přispěvatelům to je to, co přispívá k takové "oblibě" vaší osoby u účastníků tohoto fóra.

Může to být pravda? Tomík povídal,že to tak je,tak se o tom nediskutuje.
Dokonce ani ti,kterých si Tomík váží,nemají právo se ptát na podrobnosti.

Dyž Krška týden obrazně řečené držel ústa, byl tu klid. Jak napsal víc jak jeden příspěvek ( jednu stránku ) denně, začíná byt dusno. Šecí sme špatní, enom on je dobrý.

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-tom-50

18.1.2020 22:41
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

„Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra,
ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?“ (Mt 7,3).

Opravdu nerozumím, dvakrát jsem Vás prosila, aby bylo v diskusi o včelách zanecháno osobních útoků, hrubostí a vulgarit. Prosím tedy potřetí a naposledy.

A opět děkuji, že mé prosby vyslyšíte a budete v dalších příspěvcích hledat to, co Vás spojuje.

Jitka

PS: Z duše lituji, že jsem nějaký odborný odkaz o včelách přidávala, když vidím, co vyvolal. Cítím se za to velmi nepříjemně.

27.1.2020 16:15
arak

XXX.XXX.233.250

Přítelkyně včelařko Jitko nezoufejte,
všichni nemůžeme být stejní. Stejně jako hledání třísky v oku lze použít rčení „není rozumné hnát lidi do ráje klackem“. Pro uklidnění omluvte rozvášněné kohouty. Každý chce být i na smetišti králem. Jsem starší válečný materiál (dosud cca 30 včelstev) proto se již „kohoutích“ zápasů nezúčastňuji. Nechci posuzovat (v tomto příspěvku) včelaření jiných.
• V poslední dekádě svého včelaření zimuji ve dvou nástavcích (převážně 39x24+4x 37x30). Letošní zimu – „na zkoušku“ - asi 6 včelstev v 1 nástavku. V čtvercovém nástavku mám 10 rámků ne 11, Krmení (cca 20 kg – „dokud berou“) sklenicí s prosakovacím víčkem v přidaném nástavku (přes otvor ve fólii získané zdarma při koupi cukru). Po ukončení krmení se proříznutý „jazyk“ přiloží zpět. Mezeru v igelitu do prázdného nástavku překrývám listem novin. Po odběru měli koncem ledna se fólie uteplí. V mém případě vrstvou novin.
• Léčení běžné – formidolové desky + gabon (měsíc srpen) + fumigace (2x listopad) + aerosol (cca 5. prosinec), výjimečně vyřezávání trubčiny. Kontrola spadu namátkově průběžně – podložky mají celoročně.
• Produkční včelstva 4 (vyjim. 5) nástavky – nevytáčím 1. + 2. nástavek Do 20 kg vytáčí „obyčejní včelaři“, lepší a ještě lepší včelaři vytáčejí více.
• Matky vyměňuji z vybraných úlů vlastního chovu.
• 27.1.2020 14:00 hod. (píšu a koukám z okna) na zahradě je prolet včel ze 4 úlů (3 v jednom nástavku a jeden ve 2 N). Z celkem 8 úlů je v 7 nová matka. Nevím, jestli je prolet při teplotě cca 10 stupňů, vhodný. Na omluvu snad může být jen ozáření úlů sluncem.
• Při odběru měli 2 až 3 úly slabší, ostatní OK. Na „padání“ včel má (dle mého subjektivního názoru) vliv kromě „změny klimatu – životního prostředí“, zejména chemické ošetřování plodin, dále někteří „obyčejní včelaři“, malá obměna včelího díla a ponechání nevhodných a starých matek. Úvaha: pokud dá nová matka o 5 kg medu více, tak v penězích můžeme koupit dvě. Po selsku „dej krávě do dršky, ona ti dá do dížky“.
• Názorná ukázka z loňské sezóny, co se může stát. Lesní stanoviště 22 včelstev, uprostřed lesa – vše OK. Zahrada u domu 8 včelstev (pole ve vzdálenosti od 50-60 metrů). Způsob včelaření na obou stanovištích (po desetiletích chovu) stejný. Výsledek: na zahradě přežilo jedno včelstvo. A výsledek „včil mudruj“ !!???
• Letošní sezóna snad bude lepší, nakrmeno, přeléčeno a většina matek vyměněna.

S optimismem, moudrostí a klidem včelám zdar

1.2.2020 14:08
kosta

XXX.XXX.98.158

Tak dnes měly naše včelky konečně prolet .Na zahradě přežílo všech 35 včelstev.
Zatím .Dál poznáme na jaře.

1.2.2020 21:52
tom.50

XXX.XXX.139.248

Gratuluju. I u mě na jednom ze tří stan., 20 vč, vše ok. Bohužel se kazí počasí. Ale je čas. Nanosily si vodu (spíš jí posbíraly v periferiích úlu), i dost pylu a ne jen z lísek. To mi vždy vrtá hlavou z čeho ten pyl je, ne vždycky ho dokážu identifikovat. Nejen takto v předjaří, ale vždycky.
Snad to už vč vydrží.

Zima je zatím mírná (a tvrdí, že už zima nebude) a zásob ubylo tudíž jen málo. Je to skvělé.

5.2.2020 11:35
Marco07

XXX.XXX.28.107

Zdravím mou věčnou inspiraci, pana Toma50. Nemohu si pomoci ale váš přístup ke včelaření mě prostě stále oslovuje. Možná je to i mou výchovou, kdy celý život vyhledávám radu u daleko starších a díky tomu i zkušenějších. Zajímalo by mě, proč zavrhujete zasíťovaná varoa dna. Víte, mě třeba pomohlo v nepřirozených vedrech s chlazením. Do odstranění šuplíku jsem měl celá včelstva na celém úle a vetrali. Po odstranění šuplíku mi zalezli dovnitř. Tím zmíněné dno nijak neobhajuji, jen přemýšlím, proč je dle vašich letitých zkušeností špatné pro včelky. Docela mě otravuje neustále ty šuplíky drhnout kartáčem, protože tam stále plesniví zbytky pylu atd. Včelky ani nemají možnost si to sami udržovat v čistotě a tak přemýšlím, jestli to také nemůže být zdrojem nemocí, podobně jako tomu je třeba i u lidí. Dále by mě zajímalo čím preventivně léčite na jaře. Máte zkušenosti s Oxuvarem a Thymolinem? Předem děkuji za váš čas. Na vaší radu jsem přešel na NN 39x15 a jsem velmi spokojený. 39x24 již používám jen na plodiště maximálně 2 a pak už jen 39x15. Mé záda také děkují 😁

5.2.2020 14:38
tom.50

XXX.XXX.139.248

Děkuju vám, vlastně pro lidi jako vy to tu píšu.

Varoadna asi nezavrhuju, spíš zavrhuju nesmyslné větrání v možná 90% dní v roce. Co popisujete s udržováním čistoty síta si odpovídáte sám.

Na vaší primární otázku - síta - odpovím zešíř. Dnes už nikdo nepochybuje o pásech v autě. Já byl malý kluk ale pamatuju, když se několik let řešilo, zda je nařídit či ne. Není pravda, že se za soudruhů nerokovalo, to dnes úření polomafiánská zvůle něco nařídí (někdy ani ne ta naše jako ta bruselská) a prostě se nějaká buzerace zavede a basta a nikdo se s ikým nebaví. Tehdy to byla několikaletá diskuze. Odpůrci pasů argumentovali, a měli pravdu, že se staly příady, že lidé připoutaní při havárii uhořeli jen proto, že se nedokázali odpoutat a neměli po ruce nůž. A dávali jiné, velmi jasné, pravdivé a logické důvody. Bylo vyzkoumáno, že v 35% případů pásy posádku při havárii zabijí a nebo jim způsobí větší zranění, než nepřipoutaným. Ale v celých 65% případů pásy evidentně životy zachránily a nebo zabránily daleko horším zraněním a tak bylo rozhodnuto, že auta mít pásy prostě budou povinně. A možná to zní neuvěřitelně, ale tehdejší Američané brali jako těžký zásah do jejich osobní svobody, že jim nějaká vyšší moc poroučí nějaké pásy a chtěli mocí mermo aby to bylo ponecháno na rozhodnutí každého jednoho občana. To o Amících píšu jen proto, že mi u některých dnešních liberálů úplně stejně hloupé lpění na svobodě za cenu vlastního nepohodlí či sebezničení připomíná právě tuhle ... (místo toho slova dávám tečky, chytřejší si domyslí a hloupému by nepomohla ani polopatičnost.)

A proč příklad s auty a bezpečnostními pásy. Vy popisujete situaci přehřátí úlu kdy část včel prchne na úl z venku (stačí nemít úly na slunci, co tu pořád opakuju a není problém). To je jeden případ, kdy byla síť ve dně dobrá. Pak ale je většina jiných situací, kdy ta síta působí negativně a nebo by MOHLA přispívat k celkovémo oslabení vč. Já to nemůžu nijak dokázat, jen se snažím nedělat svým včelám nic, o čem si nejsem jistý, že jim to neublíží. Od toho, aby to bylo zkoumáno, je Výzkumný Ústav s vědci placenými za takováto zkoumání a ne za kšefty s Formidolem. Když absentuje výzkum, který za 30 let nic kloudného nevyzkoumal, nezbývá včelařům než se, pokud možno, vyhnout všemu, co je podezřelé a co by MOHLO včelstva poškodit. Nikdy za miliony let neměly včely pod sebou síta a volný prostor s větrem a průvanem. Ano, někdy byla dutina stromu hluboká i několik metrů a vše co spadlo dolů tak tam shnilo a postaraly se o to organismy specializované na "úklid" bilogickcýh a jiných organických zbytků, včely s tím nepřišly do styku. Ale hlavně tato dutina nebyla propojena s okolním ovzduším. Kdyby se to mělo dnes napodobit, pod sítem dna by musela být vzduchotěsná bedna bez dna a víka. V ní by se, stejně ako v dutině stromu, hromadil CO2 a vytvořil tak zvláštní prostředí, kde přežijí jen některé organismy, není tam ale rozhodně průvan, světlo a podobně.

Takže. Vychází se z nejspíš nesmyslného předpokladu, přesně takovýmto předpokladům říkáme obecně axiomy či postuláty. Má se za to, že je potřeba léčit až když je vč napadené a možná tomu tak v počátcích invaze VD skutečně bylo. Jenže dnes je už roztoč úplně všude, ve 100% včelstev a jediné, co může včelař dělat, naprosto neodborně a neschopný objektivně posoudit jak těžké napadení už u svých vč má, zjišťovat míru napadení. A ještě pomocí zařízení, které je podezřelé, že včelstvům víc škodí než pomáhá a jen pomáhá včelařovi s diagnostikou. S diagnostikou, která je nesmyslná, když je tu 100% včelstev roztočem napadených. Proto je nutné léčit preventivně a ne čekat, až je napadení velké = CO JE VELKÉ NAPADENÍ? KDO TO UMÍ ÚPLNĚ PŘESNĚ STANOVIT A HLAVNĚ POSOUDIT? COPAK JE KAŽDÝ VČELAŘ VETERINÁŘ, ODBORNÍK NA VČELY? A copak je každé místo stejné?

Ve všem, co jsem kdy napsal, a v něčem jsem se mohl samosebou mýlit, popisuju jen to, jak uvažuju. Prostě vč hynou a nějak nevíme kloudně proč. No tak jsem se pomyslně vrátil do doby, kdy nebyla varoadna, očka se neznala a nebo se používala jen málo (když se převěšoval plod, převěsily se i trubci a ty bylo nutné z prostoru nad mřížkou vypouštět To se udělalo a očka se za deset minut zavřela, aby se trubci nevrátili do medníků. Jinak nikdo normální očka nepoužíval a úly se vyráběly bez nich. A dělaly se tak u nás asi 90 let. Pak se v posledních asi 25 letech blbne s očky a každý myslí, že to musí být. No nemusí no! A propo, výlezy pro trubce bylo nutné mít co nejblíž spodního okraje medníku, než by trubci našly očko ve středu stěny, vybral by si tam včelař dovolenou! Běžně se v jednom rohu přizvedl celý medník, na jednom rohu se podložil kouskem třeba boční loučky rámku, trubci se ihnerd vyhrnuli za světlem a po chvilce se dřívka vyndala. Tudíž ani tady nebyla očka nikdy na nic potřeba.

Mě zatím vč nehynou, nikdy žádné, jednou stačilo v r 2007 a tady i na VF jsem už několikrát poctivě napsal příčinu proč se mi to stalo - byl jsem liberál a myslel jsem si, že mi lejno nepáchne a bral jsem léčení jako buzeraci. Výsledek se dostavil. Už jsem poučený a zatím mi to vychází. Které z mých opatřeních nedělají moje včelstva zdravými, to já nevím. Jen prostě nedělám svým včelám nic, co by jim mohlo i jen teoreticky škodit.

Ptáte se mě na jarní léčení. To já nedělám nikdy, není to potřeba, v zimní měli nikdy nemám VD a NEVYBÍRÁM JE - samotného mě zajímá, zda to dělám dobře. A když nějaké brouky v měli mám, jsou to desetiny na vč. Tvrdím, že když bude kdokoli dělat to, co dělám já a naopak nedělat co včelám možná šodí, bude mít vč OK. Ale to je jedna podmínka, kterou může každý splnit, když bude chtít. Pak je tu ale ještě jedna podmínka, kterou splnit někdy nelze. A to je, že kdo má v doletu svých včel alternativce, který neléčí a nebo blbě (jako že puze organicky), tak můžeme dělat co chceme a naše vč si od takového umělce patogeny nanosí a nic s tím neuděláme. To je rub svobody.

Pravda. Je spousta chlapů, kteří jsou nepoučitelní, třeba jen proto, že včelaří dlouho a nadutě si myslí, že vše znají a nemusí se nic učit. Znám jednoho, bylo mu přes 70 když se mi chlubil, že natřel plod u všech svých 45 vč sám za jediný den a nepotřeboval pomoc. Nechtěl jsem mu věřit. Jenže vyšlo najevo, že už fyzicky nedokázal udělat ten den fumigaci. Byl tak rozlámaný, že tu udělal až po dalších 3 dnech. Je to 6 nebo 7 let a vím jistě, že přítel Pavel dodneška nepochopil, proč to celé dělal špatně, zbytečně, a proč tím ohrozil i nás ostatní. Víte to příteli vy a někdo ostatní, v čem udělal Pavel takovou chybu, že kdyby nátěr plodu nedělal vůbec, bylo to lepší? A ne jen pro něj, hlavně pro všechny ty nevinné a poctivé kolem něj. Víte to? Pavel je dodneška nafouknutej a neskousnul urážku, že bych mu já, o 14 let mladší cucák, mohl nějak radit nebo ho kritizovat.

Ano, někomu není rady a tudíž ani pomoci...

Omlouvám se za opět dlouhý příspěvek - třemi či pěti holovětnými štěky se nic rozumného vyjádřit nedá a nebo to neumím já.

5.2.2020 17:36
Tomáš R

XXX.XXX.41.15

Dobrý den, myslím si, že sice ošetřil zavíčkovaný plod, ale léčení unikli roztoči na včelách

5.2.2020 18:53
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Je dobré zasíťované dno umět používat. Až pak radit. Součástí dna je podložka. Ta bává většinu roku nad sítem. Tři až čtyři týdne před fumigací se odstraní. Včely omezí kladení. Při fumigaci se vrátí na síto. Po fummigaci se dá do polohy pod síto - větrání. Nad síto se vrátí po proletech - jarní kladení. Při rojové náladě se může otevřít, ale když jsou vedra měla by se vrátit pro lepší klimatizaci. Až do září. Výhoda sít je i v tom že včely nevynosí roztoče se zimní měli a včelař ví jak na tom je opravdu.
Že bez monitoringu se už včelařit nedá pan hloupý nepochopí, i když monitoring nařídí veterina. Ono se nemonitoruje proto aby se léčilo jak si myslí, ale zasáhlo , jak mu však nejde vysvětlit.
Ano, jsem svazák a komunista, protože je monitoring v MVO. To už jsem četl.
Výjev druhý.
Síň na hradě.
Vystoupí Hamlet a několik herců.
Hamlet. Prosím vás, mluvte tu řeč tak, jak jsem vám ji přednesl
– lehkým jazykem. Nemelte při tom hubou, jako mnozí z
našich herců, sic bych si raději přál, aby moje verše
přednášel jarmareční dryáčník. – Netepejte také rukama
tuze do větru, nýbrž všecko s mírností provádějte. Právě v
nejjekotnějším proudu, v bouři, i abych tak děl, u vichřici
vášně, musíte na se vzít a zachovat jakési zmírnění, ježto by
jí udělovalo jemnosti. Ó, mne to až do duše uráží, když
slyším takového zavalitého, parukatého kolohnáta 21),
kterak trhá vášeň na samé cucky a caparty, aby jen rozrážel
sluch nedoučených floutků, kteří z většího dílu chápati
mohou jen nesrozumitelné, němé posuňky a hlučení.
Takovému chlapu přál bych notný výprask za jeho
přepínání Termaganta 22) a za jeho přeherodesování
Heroda. – Prosím, vyhněte se tomu.
První herec. To slibujeme, Osvícenosti.
Hamlet. Nebuďte také příliš bázliví, anobrž vlastní váš rozum
budiž vaším opatrovníkem. Srovnejte posuněk se slovem,
slovo s posuňkem, majíce vždy na zřeteli, abyste
nepřekročili meze přirozené skromnosti. Neb všecko, co
takto přehnané, mine se s účelem divadelní hry, jejížto cíl, z
počátku a také nyní, byl a jest, přírodě takměř držeti
zrcadlo, cnosti ukázati vlastní její tvář, zlotě vlastní její
obraz, a věku i tělesnosti času jich vlastní formu a otisk.
Když to pak přehnané, neb příliš nudné, ačkoliv nedouk tím
k smíchu ponoukán bývá, moudrého to pohorší, jehožto
úsudek více váhy u vás míti musí, nežli všech ostatních v
celém divadle. Jsouť herci – a viděl jsem je hráti, a od
jiných lidí slyšel vychvalovati až do nebe, kteří, ať nedím
nic horšího, neměli ni přízvuku křesťana, ni chůze křesťana
ani pohana, a vůbec nic na sobě lidského, a tak si
vyšlapovali a tolik toho nabečeli, až jsem myslil, že nějaký
nádenník přírody stvořil lidi, kteří se mu nepovedli; tak
strašlivě nápodobili člověčenstvo.
První herec. Doufám, že jsme takové nespůsoby poněkud
odložili.
Hamlet. Odložte je docela, a těm, co u vás představují šašky,
nedovolujte mluviti více, než co stojí v jejich úlohách; –
neboť někteří z nich dají se sami do smíchu, aby jen ňákou
část přihlouplých diváků též ke smíchu přiměli, nedbajíce
na to, že by mezi tím nějaká důležitá stránka hry
zasluhovala vážnějšího povšimnutí. – Jeť to lehkovážnost,
dokazující jen bídnou samolibost blázna, který toho užívá. –
Jděte a připravte se.
Herci odejdou.

5.2.2020 19:31
tom.50

XXX.XXX.139.248

Tomáš R napsal(a):
Dobrý den, myslím si, že sice ošetřil zavíčkovaný plod, ale léčení unikli roztoči na včelách

Ano, přesně.

5.2.2020 21:30
tom.50

XXX.XXX.139.248

Tak gratuluju.

6.2.2020 10:06
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Na jednoho takového jsou pak tisíce stejně hloupých kteří na podzim fumigují ale léčení uniknou roztoči pod víčky.

6.2.2020 11:57
tom.50

XXX.XXX.139.248

Na vás je chytřejší nereagovat. Ale, tady je potřeba jasně vypíchnout co tady já tvrdím.

Znám včelaře, který nechá celou zimu česno vysoké 20 mm přes celý úl a dá jen zábranu proti hlodavcům. Chyba, moc kyslíku a předpoklad ke kladení celou zimu. Naznám jedinou starou ČESKOU knihu, řekněme do roku 1970, kde by neříkali jasně, že se musí na zimu česno zúžit.

To samé dělá síto ve dně, i když na něm leží podložka. Vzduch se dostává skulinami kolem podložky a hlavně pohodlně odtéká CO2. Nastává tam různorodé i když sotva znatelné proudění z mnoha směrů a ne jen z jednoho definovaného směru - viz základní zásady o funkci česna!! (Brenner - Zákonitosti života včelstva) Vč tím trpí permanentním stresem, jak se domnívám. Vyzkoumat by to ale měli jiní, co za to berou peníze.

To samé očka, to je kapitola sama pro sebe.

Na plodišti musí být prázdný nástavek a na něm dekl (víko, někde je to se střechou v jednom). Žádný průvan, včely si to utěsní. Jen do té dutiny nad plodištěm a případně plodištěm, na kterém je nízká krmná komora, která by ale měla jít 15 září mezi polštář a plodiště. Někdo jí nechává až do jara nahoře, nevadí, jen to malinko zbrzdí jarní rozvoj a krajní rámky asi zplesniví víc než když by byly dole. Hlavně jí ale nahoře vč většinou úplně nevyprázdní.

Takže, tři zásady aby vč v době fumigace neplodovala. Musí se to ale začít už v v červenci a srpnu a ne že týden před fumigací!!! Vč nesmí mít teplo, nesmí mít neomezeně vzduchu a krmení musí být ukončeno do konce srpna a pouze řídkým krmením 1:1.

Kdo dodrží tyhle zásady, ve vč plod na 99% po 10.10. nemá.

Kdo je pak chytřejší na jedné straně a kdo jen tupě vyrývá a neumí dát nikdy jedinou použitelnou radu na straně druhé nechám na posouzení každého zvlášť.

Tady je potřeba jedno upozornění. Mladé matky, oplozené až v červenci či srpnu (TV i v září) mají tendenci plodovat celou zimu. "Staré" matky skoro vždy ukončí plodování v září (často už v srpnu když se vše dodrží jak radím a když je včas nakrmeno) i když mají síto místo dna, očka otevřená a česno jak vjezd do pískovny. Ano, včela je blbovzdorná a vydrží fakt hodně. Hlídat se musí hlavně matky mladé.

Proč tomu tak je se úplně neví (nebo to nevím já). Má se za to, že matka se snaží obklopit svými včelami. Logiku by to mělo, ale jak je to doopravdy mi je nějak jedno. Asi tak, jako mi stačí, že umím rozsvítit a nepotřebuju vědět kolik mají v Temelíně bloků a jak se tam elektřina vyrábí.

A pořád zapomínám další, pro některé asi opět šokující tvrzení.

KRMIT SE MUSÍ JEN RAFINOVANÝM BÍLÝM CUKREM ( nekdy je na obalu nápis polobílý a i ten lze použít) A NIKDY ŽÁDNÝM CUKERNÝM INVERTEM A NEDEJ BOŽE ŠKROBOVÝM HYDROLYZÁTEM. A TO ANI V PODOBĚ TĚSTA NĚKDY V LÉTĚ (CHOV MATEK TŘEBA)

6.2.2020 14:21
Miloš Havel

XXX.XXX.32.221

Mně přijde že v těch starých knihách ze 70 let o tom jak včelařit s varroázou toho moc nepsali.

6.2.2020 22:29
začátek

XXX.XXX.4.22

JO sedumdesátka to ještě bylo fajn a kleštík řádil jen ve své domovině, u nás se ukázal v roce 1982.

7.2.2020 17:01
Marco07

XXX.XXX.28.107

Pro Tom50. Děkuji, velmi vyčerpávající a s tou diskuzí za komunistů máte svatou pravdou. Dnes se tomu ani nedá říkat demokracie. Vše je faleš a různé PR informace ve prospěch toho či onoho, nikoliv konečného zákazníka a nedej bože zvířat. Ve všem je kšeft a ta pomyslná svoboda je k smíchu. Krásný příklad s bezpečnostními pásy 😁
I ty varoa dna se mi s dotací na ně zdají pochybná.
V kapitalismu se neděje nic, na čem by nikdo nemohl vydělat.
Také předpokládám, že varoa destruktori jsou v každém úlu. Je nesmysl při vzájemném kontaktu včel, aby tomu tak nebylo. Blechy má naše kočka nebo pes také stále a my je musíme preventivně koupat nebo nasazovat antiparazitni obojky.
Také jsem si v antikvariátu nakoupil staré publikace o včelaření už v ranných začátcích. Ale každý z nás si musí stejně najít vlastní cestu.
Každopádně mám zase nad čím přemýšlet. I to slavné varoa dno by přece šlo vylepšit a udělat ho úplně jinak. Proč třeba nad tou sitovinou není vysunujici se vzduchotěsná přepážka. Nebo jeden šuplík se sítí a druhý neprodyšny. A zaměnit je dle potřeb každého včelaře.
Každopádně máte pravdu pane Tome s tím sluníčkem, přidávám fotku, jak se mi na slunci minulý rok hroutili plástve. Stalo se to v těch extrémních vedrech, jindy jsem to nezažil. Přestalo to až po odkrytí varoa dna. Myslím si, že byli mezistěny pancované parafínem i když na Stražisko bylo vždy spoleh.
Ale rád bych znal váš názor na přestěhování úlů pod stromy. Kdy je vhodná doba na stěhování?
Víte, z těch stromů padají suché větve, proto jsem se bál umístit úly přímo pod ně. A za stromy je potok, který se vylévá každé jaro. Proto jsou chudinky na slunci. Sice jsem vysadil kolem nich třešně ale bude chvilku trvat než dorostou.
Riskoval by jste přemístění pod stromy do povodňové zóny nebo by jste spíš postavil pořádné zastínění?
Jinak přikládám i foto letošního prvního proletu. Přežili mi všechny.

7.2.2020 22:05
tom.50

XXX.XXX.139.248

Úly do zátopy nedávejte, vybudujte přístřešek. Padají ty větve denně několkrát? Tak vidíte!
Právě teď je ta doba na stěhování vhodná. /Úly nemají moc nástavků a jsou relativně lehké a včely se snadno přeorientují, zatím jich moc venku nebylo.

Monitoring - to bylo jádro sdělení, vše jsem tu už podrobně vysvětlil

Pak se dá použít laciné pevné dno s podmetem 18 mm, kterým do úlu netáhne nikdy a nijak, na něm podložka a na ní toto -

https://www.jahan.cz/plastova-sit-jemna-pletivo-polynet

Potíž je v tom, že takové dno si uděláte sám asi za hodinu z toho, co najdete doma a nebo by stálo tak 2 stovky a nešlo by s ním dojit dotace a nešlo by chudáky začátečníky balamutit a nutit jim blbost za víc než litr. Taky jsem viděl varoadno za 1.300 Kč!!!!! Přitom by jednoduché pevné dno, mnou osvědčené kontrukce (známo už předky před 100 lety) mohlo být místo ze dřeva z plastu jedním krokem vstřikolisu za pár korun, třeba z dotovaného recyklátu. Navíc by se do něj nic nevsakovalo, bylo by snadno omyvatelné a dezinfikovatelné, neměnilo by tvar bobtnáním a vydrželo by spousty let, vlastně neomezeně dlouho. A to je právě to, co nesmí být! Musí se to kroutit, křížit a hnít, aby se muselo furt kupovat nové drahé -- a tak furt dokola.
Levné plastové, omyvatelné, recyklovatelné dno, co by nehnilo a nekroutilo se? To by šlo tak za komančů, dneska se nutí lidem drahé voloviny a někteří to baští. Tak jo, co nadělám?

Takže nevylepšujte bllbost, naučte se to dělat bez ní, stejně účinně a líp. Mimochodem, víte, že vysoký podmet je nesmysl známý jen u nás a asi na Slovensku? A proč nechávat stavět v podmetu divočinu a proč nedát na nízké pevné dno normální NN s pěti starými dělničáky, prostřídanými trubčáky? Do středu dva hotové trubčí rámky od loňska + 4 stavebňáky. Pak budou mít v nárazových snůškách kam cpát řidinu a pyl a neomezí matku v kladení a nebudou se chtít rojit. Stačí k tomu zavést si prostě NN ne vyšší než 15. Já si letos udělám radost a nadělám si NN vysoké jen 11 cm. A že by se vám pletly rámky vysoké 24 a 15 cm se nebojte a nebo nechlastejte kořalku když půjdete do včel. Jinak, navzdory tvrzení akademiků, si nedokážu představit borce, který by si to uměl plést!! Ale odborná literatura tvrdošíjně tvrdí, že se v jednom hospodářství dvě míry zavádět nemají, protože by se to pletlo a komplikovalo by to práci. (na co některý študujou je fakt někdy síla)

Tak spokojen? Pište a ptejte se, rád vám vysvětlím,
ne jak je to správně, to já nevím. Spíš můžu prozradit jak se to mě osvědčilo.

Tak ať se vám daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík