Včelstva na ploché střeše

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2020 09:23
Awer

XXX.XXX.137.5

Zdravím včelaře. Už několik let se chci pustit do včelaření, ale zatím mi do toho vždycky něco vlezlo (stěhování, finance, děti...) Letos bych se do toho ale už skutečně rád pustil. Rád bych umístil včelstva na střechu (s dobrým přístupem), včelky bych měl takříkajíc nad hlavou, výlet na jih směrem od zahrady do lesíka, k rybníku, do třešňovky... Jediné co řeším je horko na plechové ploché střeše v létě a naopak severák v zimě. Myslíte, že je možnost nějak odspoda úly odizolovat a zhora zastínit? Nějaká konstrukce z jeklu, podlaha osb deska/polystyren/osb deska a shora jen deska s lepenkou + na zimu záda proti větru... U nás na Nymbursku když se to rozfouká... :) Chtěl bych tak 3 úly, takže nic velikého, statika by to udržela. Ale bude izolace stačit? Abych včely neuvařil... Je to reálné nebo úplná blbost a mám vymýšlet jiné umístění? Mám relativně malý pozemek a roční dcerku, takže zahrada nepřichází v úvahu...
Děkuji moc za rady

23.1.2020 13:56
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Přeji pěkný den,
mám 2 vč na terase v 1.p, v létě tak od 8:30-14 plus mínus svítí sluníčko, ale velmi blízko jsou vzrostlé stromy. Zimu neřeším, to zase tak nefouká, spíš je teplo a včely asi proto vylézají, je to však relativní, když na stěně úlu ukazuje čidlo 0 stupňů, spíš jen díky terase vidím to, co jiní s úly v přírodě nevidí.
To léto asi není ideální, nejhorší je, že se rozpálí dlažba a ta pak sálá. Řeším to tak, že při vedrech dlažbu kropím a dávám slunečník, ale stejně se vystěhují navečer „všechny“ ven a obalí celou stěnu nad česnem. Střecha musí být rozpálení celý den, a tak určitě bez technického řešení zastínění, jen tak tam postavit úly, pro ně nebude nic moc.
Co vidím snímky úlů těch, co propagují střešní včelaření ve městech, tak ti to neřeší, buď něco přehlížím anebo nechápu, jak takový úl, respektive vč v něm může fungovat, když jsou letní vedra.
Co se týče pozemku, tak já mám taky malou terasu a vejdou se tam úly bez problémů, a co se týče dcery, tak stačí jedno žihadlo a ona si dá příště pozor, aby do úlu nesahala a vyhnula se jim, jde o hlavně výlet včel, aby tam neměly překážku, popř. motající se dcerku.

Jitka

Přidejte reakci

Přidat smajlík