Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2020 16:25
Tomáš R

XXX.XXX.41.15

Rád bych se letos pokusil o chov matek. Včely mám teprve 3 rok, ale rád bych si to vyzkoušel. Je popsáno více metod, ale raději bych ověřenou z roků praxe. Prosím tedy zkušenější o radu, co mají vyzkoušeno a co funguje.

10.12.2021 22:35
tom.50

XXX.XXX.139.247

Člověče, aniž bych se chtěl podívat na video (už jsem na všechna alergický), umíte vy něco jiného než videa jiných? Máte nějaký svůj názor? Objevil jste vy sám něco zajímavého? Máte nám ostatním co dát? Nebo se jen umíte zhlížet ve videích jiných?

Na druhou stranu se aspoň nějak zajímáte o včelaření a za to dík.

16.12.2021 09:47
smidla

XXX.XXX.35.154

Dobry den,

a co takhle? Dělám to stejně a spokojenost:

https://www.youtube.com/watch?v=DZZ_jibBGiI

S pozdravem smidla.eu

3.1.2022 16:57
Včelargoro

XXX.XXX.8.171

Tomáš R napsal(a):
Rád bych se letos pokusil o chov matek. Včely mám teprve 3 rok, ale rád bych si to vyzkoušel. Je popsáno více metod, ale raději bych ověřenou z roků praxe. Prosím tedy zkušenější o radu, co mají vyzkoušeno a co funguje.

Tomáš máš vo vlákne niekoľko videí ako získať matku...
...môj názor ale je že kvalita matky ktorá vznikne preložením larvičky robotnice do materskej bunky je na úrovni "noudzáku", teda matky ktorú sú včely nútené vychovať z plodu ak im včelár existujúcu matku svojou "šikovnosťou" pripučí...
...najkvalitnejšie matky sú tie ktoré sa rozhodnú chovať včely samé - teda rojové matky, či z tichej výmeny... kvalitou sa im približujú matky dochované z vajíčka, ak včelár použije na chov matiek plástový štep s vajíčkami...

3.1.2022 18:00
smidla

XXX.XXX.35.16

Dobry den,

ale protoze jsou matky v chovech meneny co rok ci dva, je to prakticky jedno ze?
Podstatne pro nas je, aby matka dokazala na jare dobre rozvinout vcelstvo a to dokazalo udelat kvalitni snusku. Proto se mi libi metoda pana Spavora, kterou vyselektuje "horsi" matku a do chovu ji nepusti.
Hledejte na youtube.com Biouly

S pozdravem smidla.eu

3.1.2022 19:56
Včelargoro

XXX.XXX.8.171

no matky sa menia každý rok či dva roky, pretože prelarvované matky nie sú schopné dlhšie plnohodnotne klásť.. prirodzene včelami dochovaná matka od prvého okamihu chovaná ako matka nemá problém plnohodnotne klásť 3-4 roky bez toho aby mali včely potrebu ju vymeniť.
ale oba postupy s možné mladá matka vymenená každý rok alebo kvalitná matka 3 roky, je to na včelárovi...
je pekná vec inšpirovať sa niekým na internete či v knihe ale najcennejšie je si to prakticky omáknuť... už som tak svoje predstavy musel na základe chovania včiel výrazne zmeniť voči tomu čomu som veril z kníh...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2022 20:14

S matkou ve včelstvu je to stejné jako s manželkou. Jediným důvodem k výměně je kvalita, nikoliv věk.

31.1.2022 10:31

Včelargoro napsal(a):
Tomáš máš vo vlákne niekoľko videí ako získať matku...
...môj názor ale je že kvalita matky ktorá vznikne preložením larvičky robotnice do materskej bunky je na úrovni "noudzáku", teda matky ktorú sú včely nútené vychovať z plodu ak im včelár existujúcu matku svojou "šikovnosťou" pripučí...
...najkvalitnejšie matky sú tie ktoré sa rozhodnú chovať včely samé - teda rojové matky, či z tichej výmeny... kvalitou sa im približujú matky dochované z vajíčka, ak včelár použije na chov matiek plástový štep s vajíčkami...

Matky z tiché výměny kvalitní jsou, ale rojové ne... Z nouzáku taky nemusí být nutně špatné matky, pokud včelař včas zasáhne...U matky,která vznikne přeložením dělničí larvičky, nemusí být důvod aby byla špatná... pouze v případě, že se použije příliš stará larvička. Běžně se používají do stáří 12 hodin, popř. do 6hodin .Švejkovsky řečeno - nejlepší larvičky jsou ty, které nejsou vidět. Matky které jsou příliš velké samo včelstvo odmítá(podle ing. Titěry).
Souhlasím s názorem, že včelstvo by mělo podat slušný výkon i s 3-letou matkou...Pokud včelstvo s roční matkou podá vynikající výkon a s každým dalším rokem věku matky je silně citelný pokles výkonu, tak to není díky způsobu odchovu matky, ale o genetice...

31.1.2022 10:46
tom.50

XXX.XXX.139.247

Proč se domníváte, že rojové matky kvalitní nejsou?

V divokém včelstvu, která vegetují několk milionů let, byly zvětšiny matky rojové, nebo jiné? Jak to, že tedy včela medonosná ještě existuje, když má drtivou většinu matek po mnoho generací špatných?

31.1.2022 11:00

tom.50 napsal(a):
Proč se domníváte, že rojové matky kvalitní nejsou?

V divokém včelstvu, která vegetují několk milionů let, byly zvětšiny matky rojové, nebo jiné? Jak to, že tedy včela medonosná ještě existuje, když má drtivou většinu matek po mnoho generací špatných?

Protože si nesou v genetické výbavě rojivost, která můze být velká a to je v dnešní době nežádoucí... Nutno ale dodat, že nic se nemá přehánět - za jistých okolností si včelstvo musí být schopno narazit matečník...

31.1.2022 11:41
tom.50

XXX.XXX.139.247

Mám za to, že tato pověra byla už vyvrácena. Ale stále se, jak patrno, někde drží.

V genetické výbavě si nesou včely rojivost vždycky, je to pro ně jediný způsob rozmnožení.

Umím si představit, že nějaké vadné včelstvo tento pud ztratí, přesněji nějakou anomálií ho nemá ve výbavě. Pak se ale nerozmnoží a jeho vadné geny, které nesou trubci, přirozeně vymizí až matka zestárne a uhyne sešlostí věkem.

Ještě si dovolím vlastní nevyčtenou úvahu. Mám za to, že nejlepší výkony podává včelstvo držené doslova na ostří nože těsně před zrojením. Je nutné využít jeho přirozeného pudu, ale nedovolit mu vyrojení. O tom pak často rozhodují dny!

Třeba v jiném vláknu přepisuje pan Goro body zásad včelřské školy hodnotící úlové systémy. On i já jsme k tomu podotkli, že ne se vším souhlasíme. Nevím, co neakceptuje on. Mě zarazil blud, dokonce vyučovaný na odborné škole o tom, že výhodou VN systému je, dát přebytek plástů vč a tím předejít rojení.

A s tím tedy rozhodně nesouhlasím. To vlastně znamená, že NASA tvrdí, že je dobré podtrhávat a brzdit tak vč ve vývoji.

To má pak mnoho následků a lidi postupně ztrácejí schopnost vidět věci komplexně v souvislostech. A já si dovolím tvrdit, že ano, PODRTŽENÍM vč se dá zabránit rojení. Taky to ale znamená pokles výnosu a taky o 50 a více %! A co horšího, podtržené vč, kterému bylo přidáno příliš předčasně příliš prostoru, vč tento nadbytečný prostor nemůže tepelně zvládnout a včely vylíhlé z plodu, který neměl optimální podmínky, jsou pak náchylnější k nemocem. Tuto domněnku neumím dokázat, je ale logická a jasná. Když se totiž podíváme na včelaře, kterým vč nehynou a na ty méně šťastné (méně prakticky zdatné), pak vždy objevíme takovéto závady v jejich včelaření.

A že někdo včelaří víkendově a že raděj přidá preventivně víc prostoru, aby se mu část včelstev nevyrojilo? OK, podtržené se nevyrojí a ke ztrátě vyrojením nedojde. Ke ztrátě ale dojde o několk měsíců později úhynem. Třeba. Jak jinak si vysvětlit, že někomu hynou včely pravidelně, jiným málokdy a někomu vůbec?

31.1.2022 15:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Protože si nesou v genetické výbavě rojivost, která můze být velká a to je v dnešní době nežádoucí... Nutno ale dodat, že nic se nemá přehánět - za jistých okolností si včelstvo musí být schopno narazit matečník...

Pro tom.50 : V některých vašich příspěvcích uvádíte, že někdo si příspěvky pouze přečtě a někdo nasduduje...Ve vašem případě jste si můj příspěvek pouze přečetl.
Možná máme o rojivosti každý jinou představu... Uvedu příklad: Vytvořil jsem oddělek za pomoci rojového matečníku. Ten se zdárně rozvíjel. Měl k dispozici 2 nástavky(22r. 39x24). Horní nástavek obsednutý, začaly se rozšiřovat do dolního nástavku a tím začaly razit matečníky... To je pro mě problém - považuji to za silnou rojivost.
Ve svém příspěvku uvádíte, že velký prostor = podtržené včelstvo. Osobně si to nemyslím. Jestli dojde, nebo nedojde k podtržení včelstva, záleží jak bylo rozšířené(ne o kolik, ale jak).

31.1.2022 18:06
Včelargoro

XXX.XXX.79.139

petro, ja si myslím, že genetické vlastnosti matky pochádzajú síce od rodičov ale rojenie je proces, ktorý spúšťajú a realizujú robotnice a matka je k rojeniu ako takému vlastne donútená, ona ho neriadi.
Aj u „geneticky nerojivých“ matiek môže rojovú náladu a vznik rojových materských buniek zapríčiniť včelár. No a keď je vinný včelár a nie včely nemôže nik tvrdiť, že tie matky určite prenášajú rojivosť. Teda keď včelár z nedostatku času nič v úli nerobí, úľ je síce veľký ale napriek tomu nabúchaný medom a peľom, môže nájsť včelár vo včelstve rojovú náladu a teda zakladené materské misky a materské bunky. Materské bunky v takomto prípade je podľa môjho názoru zločin likvidovať a nevyužiť, hlavne ak ide o včelstvo, kde včelár má odskúšané matky s požadovanými vlastnosťami (vysoký čistiaci pud, nízka rozbiehavosť, miernosť, rýchly jarný rozvoj, dobrá znáška...).
Samozrejme aj tu platí, ako sám píšeš že nie je jedno z akého včelstva a za akých podmienok sa „rojová matka“ vychová.

31.1.2022 18:20
Tomáš R

XXX.XXX.36.224

Tak tady bych řekl, že jde o něco jiného- rozvíjjící odělek bych rozšířil směrem nahoru, pak by neměl snahu se vyrojit. Směrem dolů je sice rozšiřování pro včely přirozenější- říká se- ale některé včely zareagují přesně tak, jako u Vás a než se rozšířit dolů, raději na strom

31.1.2022 19:09
tom.50

XXX.XXX.139.247

Tomáši, přesný postřeh. Proto uvádím, že TLumič = podstavený v mém případě NN a petro píše že podstavil VN 24, je možné započítávat do prostoru plodiště jen z části a raděj se na to nespoléhat. Jak vypozoroval petro, podstavený VN často vůbec jako zvětšený prostor neberou a cítí se v hodním VN stísněně. Mimochodem, pokud se ale přidá nahoru VN bez mřížky, velmi často ho matka zaklade. Pokud se dá mřížka a nepřevěsí plod, pak mřížka pro velkou část vč simuluje strop a nijak jsme si nepomohli - přinejmenším není jistota. A jestli se převěsí plod, pak ale i se zbytky zimních zásob s reziduy léčiv a škrobových nebo cukrových šmakulád. No a taky se pak nedá docílit panenský med a přijde den, že lepší zákazníci, ochotní hodně platit za med, ten ze zakladeného voští nebudou kupovat! Nebo koupí jednou a víckrát se neozvou.

Petro, omlouvám se, co píšete nemá pro mě žádné řešení a je nutné to už konečně začít dělat jinak. A klid, taky jsem omezoval matky jako Sedláček, akorát jsem tomu vzletně neříkal Optimalizace Plodiště a taky jsem převěšoval plod. Před 50 lety bylo převěšování plodu hypermoderní. Ale to byla druhá plovina 20 stol, nyní je už první polovina století dvacátého prvního.

1.2.2022 09:24

Jak je možné, že některá včelstva se rojí a jiná za stejných podmínek o rojení nemají záje...? Pro mě jediný důvod - jsou rojivá...
Jak to dělá p. Sedláček nevín, já matky v kladení neomezuji...
Pokud vím tak cílem převěšování bylo umožnit matce kladení. Alespoň u mne v době kdy jsem to dělal.

1.2.2022 12:01
tom.50

XXX.XXX.139.247

Velmi dobrá úvaha (a věčná otázka), podle mě. Je to jako se ženami, některá je "živější" a uhlídat jí nejde a jiná je klidná a věrná a nemusíme se nijak vysilovat a lze jí věřit. Někdy to zděděná vlastnost po mámě je, jindy nemusí.

Akorát u ženy je blbé, že jí nelze stisknout, když je vadná a rychle nahradit nadějnější. Ale skok do tmy to bude vždycky.

Na druhou stranu úplně vymýtit smyslné ženy a nechat si jen úřednice-kontrolorky, frigidní feministky a nebo jeptišky by taky nebylo nejlepší. A u včel mám za to, že právě ty rojivější, když se nám podaří podchytit včas jejich sexuální touhy, pak se jim "šedé" myšky, které neurazí, ale ani nenadchnou, nedokážou vyrovnat a žádné pěkné výnosy nikdy nemají a ani radost neposkytnou. Jako by vůbec nebyly. Pro velkovčelaře asi dobrý, já chci něco víc než fabriku na prachy.

Ale třeba je to všechno úplně jinak, nevím a neřeším. Já už mám na včely čas, ale chápu zaměstnané, že se 365 dní dennodenně crcat se včelami nemůžou a ani nechtějí.

1.2.2022 15:01

Jak jsem psal výše - nic se nemá přehánět... Aneb zlatá střední cesta...Nechat tomu taky trochu přirozenosti, příroda je chytřejší než člověk...

Přidejte reakci

Přidat smajlík