Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2020 12:55
jari

XXX.XXX.87.233

Je to opravdu květový med? V listopadu jsem koupil 10 kg květového medu-lipový. Dle zde získaných informací, květový med nejdříve krystalizuje. Med mám uložen v tmavé spíži, kde je teplota cca 10-15 C. Med je stále řídký,tekutý bez náznaků krystalizace. Dříve jsem bral med pro vnuky od známého hajného a to jak květový, tak medovicový, oba zkrystalizovaly. Tento med vnukům ani moc nechutná.
Musí lipový květový med zkrastalizovat? Není nastaven cukrem a nemám ho raději dát včelaři jako krmení pro včely? Nechci do malých vnuků cpát řepný cukr s medem.

7.2.2020 14:24
tom.50

XXX.XXX.139.248

Ne všechny květové medy brzy zkrystalizují. Třeba slunečnicový nebo jetelový ztuhne až po několika měsících, akátový nekrystalizuje snad vůbec. Nemám s takovými medy zkušenost, akát ani lípa tady u nás nemeduje a slunečnice se tu na polích nevysévá. Jetel na semeno taky ne, jarní jetel (červený) má dlouhé květní rourky a tak z něm včely nic nemají. Navíc ho sekají v květu i se včelami.

Jestli je "med" řídký, řidší než jste zvyklý a než znáte, může to být nějaká náhražka ve smyslu nějakého cukerného invertu, který někteří včelaři používají na krmení včelstev. Kdyby to byl jen včelami invertovaný cukr, bylo by to nejmenší zlo.
Rozumný včelař si to na krmení nevezme, mohlo by to obsahovat nějaké patogeny, havně jde o MVP.

Co popisujete mi nejvíc připadá jako převařený med. Zákazníci bohužel chtějí med tekutý a tak jim takový výrobci a obchodníci dají. Když se med ve vodní lázni převaří, zpravidla už nekrystalizuje. Změní se jeho chuť a varem se zničí všechny enzymy a vitaminy. Navíc se varem tak moc zvýší obsah HMF, že to sice lidem nevadí, včelám ale ano, HMF je pro ně toxický. Asi by je to nezabilo, neprospělo by jim to ale.

Pokuste se to včelařovi vrátit. Jinak to raděj vyhoďte (nebo to dejete někomu na kořalku, ale to se nesmí). A příště si dobře uvažte, od koho si koupíte med.

9.2.2020 11:55
jari

XXX.XXX.87.233

Děkuji za odpověď.
Dřívější dodavatel medu náhle zemřel. Proto jsem koupil med z jiného zdroje.
Řešení je, že začnu chovat včely. Prostory na to mám, již cca 2 roky o to uvažuji. Studoval jsem dostupnou literaturu, informace z různých včelařských "FOR" a pod.
Jsem typ člověka, který nové informace automaticky vyhodnocuje a zůstávají mi v paměti. Ze zde popsaných způsobů chovu včel, se mi nejvíce zamlouvá Váš způsob. Přijímáte nové věci až po své analýze a vyhodnocení. V chovu včel postupujete logicky dle potřeb včely a včelaře. Důležá je rovnováha požadavků.
Chci chovat včely přibližně vaším způsobem - sestava úlu, léčení a prevence.
Úly DADANT,nízké a vysoké nástavky, 25 mm stěna -dřevo.
Nástavky a rámky jsem schopen vyrobit sám, dřevo mám vyschlé, dřevoobráběcí stroje a prostory mám.
Odstavky jsem již objednal. Škoda je, že v dnešní době je otázka kvality pro zákazníka jako loterie.Není to otázka ceny. To je ve všem. Potraviny, služby a pod.
Jari

9.2.2020 18:17
tom.50

XXX.XXX.139.248

Těší mě váš zájem a vím jistě, že jste se rozhodl dobře pro systém dadant. Jen varuji před nejrozšířenější národní mírou 39x24, volte raději 39x30. Máte výhodu že začínáte. To, co si pořídíte nyní pak už nepůjde "bezbolestně" změnit.

Ať tak nebo tak, dělejte vždy vše čtvercové, při délce míry 39 je to pak jedenáctirámek. Už budete jen stárnout a pracovat na jednu ruku dlouhou je pro záda doslova vražedné. V jůseji se zájmově nevčelaří a nádeníci, kteří tam dělají ve včelařských velkoprovozech, to nikdy nedělají do staroby, to nejde vydržet.

Taky zvažte sílu dřeva, včelám bohatě stačí 20 mm. Než začnete dělat spárovky, pozor na to, že to u úlů nesmíte dělat jak se to teď učí v učňákách, ale musí to být vždy pravou stranou ven. Tedy, nelepí se to cik-cak jako je to pro interiér, ale musí to být orientované stejně a pravá musí ven z úlu, jasné? (kdokoli si prohlédněte staré dveře, skříně, cokoli, vždy je to pravou ven - u dvěří ven z baráku, u skříně "ven z té skříně". Pokud mě neposlechnete, nástavky nevydrží. Mám ještě několik NN vyrobených když ještě nebylo nic než kostní klih, někdy kolem 1950 a drží! Přijeďte se na ně podívat. Pravda, jsou ze smrku a prkna tlustá 30 mm. Ty, co jsem dělal já v r 1985 - nebyla ještě lepidla D4 - právě začínal obyčejný Dispercol, drží bez hnutí a jsou 20 mm, včelám se v tom daří znamenitě. A neměl jsem kvalitní, nýbrž jen boční dřevo, suché jen atmosféricky.

Dobré je i to, že studujete odbornou literaturu a co nejdříve si osvojte odbornou terminologii.

Odkud jste smím-li se ptát? A váš věk? Klidně pište SZ.

Napsal jsem toho tady i na VF dost a dost. Přesto pokud by vám bylo něco nejasné, ptejte se.

Jo a ještě dopisuju. Čtou to tu i netruhláři. Potřebujete prkno široké třeba 20 cm? A máte takové? Rozřízněte ho po délce a zase slepte!!!!! Nikdy nedělejte NN z jednoho širokého prkna.

9.2.2020 20:32
jari

XXX.XXX.87.233

Jsem v hlavě stále kluk a to jsem ročník 1955. Olomouc. Pracuji jak s kovem, tak se dřevem.Vybavení stol. strojů mám dostačující, protah, hobl, horní rézu, ruční dolní frézu,pily pásové a vibr. brusky, strojů nadbytek.
Masiv pokud je potřeba širší než 120 mm vždy dělím a spojím na pero + drážka.
Chci použít masív - smrk,cink. spoj s lepidlem+šroub, na rámky mám lípu a břízu, zádlab, lepidlo a sponkovačkou pojištění.
Rámky do plodiště 39X30, Do medníku 39x15 a skusím dle vás pod plodište nižší rámek 39x11. Tak nízký je zřejmě z důvodu prostoru pod rámky.
Včely chci pro opylování sadu , medu pro vnuky, a vedení vnuků k práci a úctě k přírodě.

10.2.2020 00:16
tom.50

XXX.XXX.139.248

Super motivace, držím palce.

Nízký 39x11 je hlavně kvůli jednodruhovým medům, kvůli nižší váze.

Podstavený je "polštář" a končí v něm rámky, které matka zakladla - některé matky nepochopí, že nemají v medníku klást a tak udělají v prvním NN nad plodištěm na několika rámcích půlměsíčky plodu nad dolní loučkou nízkých rámků. A tyhle rámky končí pak v polštáři spolu s těmi, které se poničily v medometu + trubčáky. Jinde to podrobně vysvětluju. Jde o to, že nikdy nevytáčím rámky, ve kterých byl někdy plod.

A 11 cm je takto (moje idea, asi to nikde neexistuje). Kamarád mě uvrtal do míry 39x34,7. Zkouším na tom pár vč. No a 11 je třetina bez včelí mezery. Polopatě. Aby nebylo mýlky uvedu to v mm - 110 + 8 + 110 + 8 + 110 = 346. Takže když by se to neosvědčilo, tři NN vysoké 11 cm se dají dát na sebe a poslouží jako plodiště vysoké. Tato míra vznikla (Sedláček Bučovice) ze dvou 39x17x11 na sobě a mezi nimi je včelí mezera 7 mm a proto 347 mm, tedy 34,7 cm.

Proč jsem šel do vyšší míry než 30. Zkouším zda by nešlo mít místo VN 30 + polštáře 15 jen jeden prostor na 11 rámků vysoký 34,7. Pokud se ukáže, že to včelstvu stačí, pak není důvod mít oddělitelné dno a úplně odpadne i to pouze dvojí zvedání vysokého nástavku za rok, což nyní ještě zvládnu, ale rychtuju se na chvíli, kdy to neunesu (bez následků). A nikdo z rodiny nikdy nemá čas aby pomohl.

Opustit nástavkový úl? Nepochopitelné? Možná. Mě dosluhuje několik starých univerzálů 39x30x11, kde tím, že není oddělitelné dno, se včelaří s polštářem nahoře místo dole. A v ošetřování a výnosu medu není rozdíl s nástavkáčem, snad jen, že za plodiště považuju vysoký + nízký prostor a beru ho jako celek a medníky přijdou až na to. Tak proč lpět na oddělitelném dnu a proč zvedat nástavky, když to není vůbec nikdy za rok potřeba?

Takže, jádro sdělení = pod VN je ve funkci poštáře takový nástavek, kde končí rámky zakladené (včelaří se bez mřížky, ta snižuje výnos na polovinu) a poničené v medometu nebo jinak. Takže nejde to tak, že VN 30, NN 15 a polštář 11. U hodně vč jako mám já do některého vč soustředím ultranízké rámky 11 i od jiných vč. Základem je ale 30 + 15, 11 je zatím ve stadiu zrodu, nápadu. U některých bude polštář 15, u jiných 11 a stejně tak může mít vč kromě VN nízké medníky jak 15, tak ale i 11. Jen to zvýší flexibilitu a zdánlivě zkomplikuje práci. Ve skutečnosti to komplikace pro flexibilního včelaře není a naopak je to výhoda.

Možná stojí za povšimnutí, že horem dolem některými vynášený Langstroth, má k základní míře ještě NN 13,7, 15,9 a 18,5 a pak ještě "jumbo" 28,5 a dokonce ultravysoký 32,8. Základní míra L je 23,2. To jen pro úplnost. Úsměvné je to, že propagátor Langa u nás J.Boháč ignoroval tuhle variabilitu, která dělá z L světový úl a vnucoval jen NN systém...

Tragédie pak je, že mu mnozí uvěřili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2020 06:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tragedie je, když někdo kecá o něčem, co nikdy neměl v ruce a vydává se za borce, který má světový patent na rozum.

10.2.2020 12:39
tom.50

XXX.XXX.139.248

Taky vás mám rád a vážím si vás za vaši nezaujatost bez nekritického fanatizmu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík