Bozin

XXX.XXX.12.234
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli je vhodné vložit do úlu na přelomu Února a Března medocukerné těsto na podpoření včelstev ?
Jde o to, zda je nutné. Pokud to není nezbytné, nedělejte to. Taky varuju před bílkovinným těstem. Nemá to žádný vliv, vyzkoušel jsem na stejném stanovišti u stejně silných vč části ano a části ne a nic, žádný rozdíl ani po měsíci. Pravda, v malém měřítku a jen jeden rok nemá vypovídací hodnotu. Mě to ale bohatě stačilo odhalit chyták na pěníze.
Jestli o to stojíte, napište sem jakou máte míru, kolk rámků obsedají a kolik je v rámcích, kde sedí zásob a kolik je jich na neobsednutých rámcích. Odhadněte to na dm2. (asi dlaň s palcem bez prstů)
Je lepší, pokud vč nestrádá a nehrozí mu uhynutí a vydrží li ještě tak 1 -2 týdny, podpořit ho těstem pak (když bude mít málo zásob). Nyní jak se dá těsto, vč musí mít vodu a to ze dvou důvodů. Těsto ihned vyvolá zvýšení plodování a víc plodu potřebuje víc vody. Navíc v medu, či invertovaných cukerných zásobách, je asi 18% vody. Ale v těstu mnohem méně a tak aby mohlo vč těsto zpracovat, musí mít další vodu. V každém úle, tedy pokud mu včelař nedělá průvan v hloupém domnění, že v úle musí být v tuto dobu sucho, mají vč dostatek vody metabolické, která kondenzuje na stropě (obyčejně tam má každý igelit či stropní folii) v periferiích vedle "hnízda" a včely s touto vodou většinou v pohodě vystačí. Tedy když je podáním těsta doslova nevyženeme ven pro vodu za každého počasí i za cenu velkých ztrát létavek.
Nemám s tím žádné zkušenosti, pokud se ptáte mě. Podle mě je cokoli nahoře problematické kvůli únikům tepla.
Nejúčinnější podněcování je zužování pomocí blinovy přepážky. To má ale smysl jen u vysoké míry, ne u NN systému. Je nutné si taky hlavně uvědomit, že cukr musí včely invertovat a tím se opotřebí a tak pofiderní zisk pár set včel je vykoupený zkrácením života zimní přezimující generace. Kdyby to bylo jako že nula od nuly, snad ještě budiž. Zkušenosti moje (samosebou jsem jako mladý ověřoval knižní moudra) a hlavně zkušenosti lepších včelařů přede mnou ale jasně říkají, že je to skoro vždy horší než nula od nuly.