Prosím o názor zkušenějších, jak převést včelstva na jinou rámkovou míru-nechci nejjednodušší, ale pro včely nejvhodnější řešení, konkrétně bych chtěl změnu z 39x24 na 39x30. Loni jsem to zkoušel přidávat včelám vyšší rámky, ale výsledkem bylo, že prodlužovaly 39x24 dolů, ale větší rámky zastavět moc nechtěly.Rámky byly s mezistěnami stejnými jako n 39x24
Moc vám nerozumím.
Můžu popsat co bych udělal já. Vedl bych vč na 24 jako normálně a ve chvíli, kdy se dává medník, bych dal vše ze dna stranou. Na dno bych dal VN 39x30, v něm by byla nejméně jedna pokud možno mladá souše udělaná tak, že do louček 30 se vloží plást vyříznutý z 24 tak, že sedí na spodní loučce a nad tím je vložený další pruh souše vyříznutý z dalšícho rámku. Je to třeba řezat nafest a pak to v rámku drží. Musí se to ale omotat tenkou bavlnkou, ne jiným materiálem, ale bavlnkou. Tu včely rozkoušou a vynosí ven z úlu. Před tím ale pevně přistaví souše vložené do rámku.
Vedle takovéhle prázdné souše se na prostředek zavěsí rámek s matkou, obyčejně je to ten, kde je nejmladší plod. Zbytek rámků můžou být mezistěny. Můžou to být ale i rámky s takto "přeřezaným" plodem. Jde to, samosebou po ometení včel a jde tak udělal celé plodiště. To by byl způsob velmi šetrný pro včelstvo, velmi pracný pro včelaře a doslova pračka nervů a je to skutečně zbytečné.
Raděj bych takto udělal jen jednu, max dvě souše, zbytek M a mezi ty souše jeden rámek původní výšky 24 s matkou jak píšu výš. Na takto vystrojený VN 30 se dá mřížka a celý vysoký plodiskový nástavek 24 s plodem, včelami, prostě tak jak je, jen se kvůli chybějícímu rámku srazí plodové k sobě a na kraj se dá stavebňák, protože další souše na 24 nechci.
Pro vč je to sice méně šetrné, ale spolehlivě to funguje za jednoho předpokladu. Vč se může cítit nad mřížkou osiřele a často tam narazí nouzáky a ty je třeba po cca 5 -9 dnech zrušit, tedy když je vč narazí. Až nad mřížkou plod vyběhne, zanesou to medem a po vytočení jsou prázdné souše. Ty poslouží buď na přeřezání do jiných louček a nebo se to vyvaří. Pokud se současně dělá NN 39x15 (14,17) prostě se to opatrně na cirkulárce pod horní loučkou odřízne, na výšku mínus tlouštka spodní loučky, natluče se spodní loučka a mám nízké rámky.
Ten jeden rámek 24, co se vložil doprostřed s matkou, asi nastaví dole divočinou a možná jí i přilepí ke stěnám nástavku. To se dá zvládnout když se jedná o jediný rámek.
Vyčetl jsem, že stejně jako "zastaralá" bavlnka fungují gumičky, že je snad včely překoušou a vynesou také. Ale nevím jaké přesně gumičky to musí být a bavlnka je na jistotu.
Děkuji za radu, ta druhá alternativa je jednoduchá . Já sem to loni zkoušel jako 5-ti rámkový oddělek 39x24 , přendal v červenci do nástavku 39x30 a přidával rámky vysoké míry. Výsledkem bylo , že zastavěly divočinou všechny rámky 39x24 až dolů, na vyšších rámcích sice stavěly, ale vystavěly jen 2. Utěšoval jsem se, že je to v červenci a že jsou to vysoké rámky. Nicméně teď jsou na 5-ti uličkách - teda dnes nevím, je zima, ale v sobotu byly- v podstatě míry 39x30, protože ty 39x24 si dostavěly dolů. Místo nevystavěných rámků mají zateplené rámky.
Váš postup mi přijde logičtější
Tomáš R
napsal(a):
Děkuji za radu, ta druhá alternativa je jednoduchá . Já sem to loni zkoušel jako 5-ti rámkový oddělek 39x24 , přendal v červenci do nástavku 39x30 a přidával rámky vysoké míry. Výsledkem bylo , že zastavěly divočinou všechny rámky 39x24 až dolů, na vyšších rámcích sice stavěly, ale vystavěly jen 2. Utěšoval jsem se, že je to v červenci a že jsou to vysoké rámky. Nicméně teď jsou na 5-ti uličkách - teda dnes nevím, je zima, ale v sobotu byly- v podstatě míry 39x30, protože ty 39x24 si dostavěly dolů. Místo nevystavěných rámků mají zateplené rámky.
Váš postup mi přijde logičtější
Pane kolego, v červenci je na takobéhle experimenty zoufale pozdě.
V červenci jste měl udělat přemetení na mezistěny. To se dá udělat několika způsoby. Já bych postupoval takto:
Do VN 39x30x11 bych dal odpředu (TS) a nebo od jedné strany (kde je česno, to má být i u SS u strany) 4 M míry 30. Pak bych dal rámek s mladým plodem a matkou míry původní, tedy 24, za něj další 2 M 30. V zadu, v prostoru kde chybí 4 rámky je dostl místa pro oklepávání celého VN 24. Berete oběma rukama rámky 24 a současným úderem malíkových hran rukou o hranu nástavku 30 setřásáte včely ma dno, zbytek včel ometete namočeným včelařským smetáčkem, lepší je husí peroutka. Namočené je to proto, že se zruší elstat náboj a nedráždí to včely.
Po ometení celého nástavku 24 se doplní VN30 do počtu 11 zbývajícími 4 M a podá se velká dávka krmení 1:1. Nesmí být hustší, to vždy zatěžuje včely a v tomto nevěřte knihám! Taky nesmí být víc souší než ta jedna s matkou a plodem. Vč by se pak soustředilo na ty dvě souše a nestavělo by tolik!
Včelstvo postaví celý VN, po asi 2 týdnech, až matka začne klást do vystavěných M 30, se odstraní ten jeden rámek 24. Ale nic se nestane i když by zůstal až do jara.
Ometené rámky 24 se dají vylíhnout do jiných včelstev, nebo se vyvaří a zlikviduje se plod, zásoby a podobně. To bych já neudělal, ale nevím kolik máte vč. Asi bych přemetl na M polovinu vč a plod soustředil ve zbylých vč na vylíhnutí. Taky se dá přemést např 10.7. polovina a o cca měsíc později zase polovinu poloviny a zbytek vč až pak na jaře postupem popsaným v mém dřívějším příspěvku.
Napadlo vás mít klidně míry 30 a i 24 a k oběma NN 15 (17,14)?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Premeteni oddelku v červenci na mezistěny rovná se jeho vražda
Původní dotaz byl na převedení včelstva, až po vašem štěku bez zdůvodnění a vysvětlení - tedy zbytečný, jakoby zlostný výkřik- jsem si všimnul, že tazatel píše o oddělku na 5 r. Takový je snadné "přeřezat" do louček požadované míry výše popsaným způsobem, protože je slabý na pouhých pěti rámcích a tím je to snadné a přemetení by mě tudíž u oddělku vůbec nenapadlo.
Vždy jsem převáděl včelstvo a ne oddělek a to samé s přemetením na M. To za prvé. Za druhé ani po tak dlouhé praxi nevím a nechápu, proč by nešlo přemést na M pětirámkový oddělek a prosím vás o vysvětlení, proč by to nebylo možné bez poškození a dokonce zničení takového oddělku, jak tvrdíte vy. Já naopak mám za to, že oddělek je vždy vitálnější a životaschopnější než úplné silné včelstvo, kterému se říká kmenové.
Mám za to, že se učíme celý život a tak mě zajímá proč to nejde pro případ, že bych to někdy potřeboval udělat, tak abych nezopakoval chybu, kterou už udělal někdo přede mnou. Děkuju vám.