Plastové včelí úly.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2020 09:31
Stangendoerfer

XXX.XXX.219.33

Jako úplný začátečník bych chtěl tímto požádat o sdělení případných zkušeností s plastovými úly. Lze je doporučit nebo zavrhnout? Děkuji předem za názory. Karel

1.4.2020 22:56
Tomáš R

XXX.XXX.110.238

Dobrý den, plastový úl je široký pojem- od styroduru přes polystyren až k polyuretanu..Mám úly od Lysoně a musím říct, že se mi zdá, včely jsou v nich vitálnější než v izolovaných dřevěných, ale- zkušenost jen 2 sezony, míra 39x24. Tyto úly jsou jen na 10 rámků, ne na 11 jak je obvyklé, tudíž je prostor menší a včely jej lépe obsednou.
Špatná zkušenost je s originál krmítkem, které je sice vymyšlené super, ale během krmení se v něm začala dělat plíseň, takže bylo nutno opakovaně čistit a dezinfikovat.
Jinak plánuju tyto úly přikoupit i ppřes tyto drobné nedostatky. Váha plného nástavku je proti dřevu někde jinde, to tedy ano

2.4.2020 00:01
Stangendoerfer

XXX.XXX.219.33

Dobrý večer,
moc děkuji za názor s převážně kladnou referencí na plastový úl. Zkusím na Internetu najít adresu firmy od které jste tyto úly koupil ( Lysoň ). Ještě by mne zajímalo čím vším výrobce resp. prodejce tyto úly vybavuje. Karel

2.4.2020 10:39
Tomáš R

XXX.XXX.110.238

Podívejte se na Vas-Oil.lyson.cz
Tam se dozvíte vše pořebné

2.4.2020 10:40
Tomáš R

XXX.XXX.110.238

výrobce úlů z polyuretanu -

flugo.cz

2.4.2020 15:41
tom.50

XXX.XXX.139.247

NIc ve zlém, ale úly Lysoň nejsou z polyuretanu nýbrž z polystyrenu. Doknce ne z extrudovaného, ale obyčejného s trochu tvrzeným povrchem, který se ale tak jako dřevo od propolisu oškrábat nedá - třeba nuty pro rámky.

Navíc je potřeba zdůraznit nemožnost teplé stavby a jakmile se nemůže k ůlu z boku a dělá se na jednu ruku dlouhou, výsledek se za pár let dostaví v podobě nevratného poškození páteře. Jo kdyby měl tento úl jako odlitek z formy čtvrtinovou nebo ještě nižší cenu, byl by zajímavý i když není bohužel čtvercový. A argument, že Langstroth taky není čtvercový vyvrátím tím, že Lang není určený pro hobby včelařinu, ale pro průmyslové včelaření a nikdo starý v Americe u včel nepracuje. Tam (i jinde v průmyslovém včelařství) to dělají jen mladí a jen zatím zdraví nádeníci. Je třeba při rozhodování tohle vše vědět.
Taky to není kompatibilní s ničím co se vyrábí u nás.

2.4.2020 18:46
Tomáš R

XXX.XXX.38.97

Ano, to je pravda,Lysoň je jen na studenou stavbu. Z polyuretanu dělá úly Flugo, viz druhý odkaz. Ten nemám, tak se k němu nemohu nijak vyjádřit

2.4.2020 21:59
začátek

XXX.XXX.4.22

Dezinfikovat pak budete asi savem?Dřevo je dřevo,ošlehnu plamenem,oškrábnu a životnost 100 let.Polyuretanové a polystyrenové úly vám přes zimu proklovou i sýkorky,životnost nic moc.Prodávaj se i plastové rámečky a mezistěny,med pak bude asi taky velice chutný a zdraví.

3.4.2020 08:32
Tomáš R

XXX.XXX.38.97

Ale vždyť otázka není, zda plast ano či ne .Je spousta včelařů, co má styrodurové nástavky a dává dřevěné , klasické rámky. To je jako otázka studená či teplá stavba. Myslím si, že co se týká uteplení, tyto úly jsou na tom lépe, než uteplené dřevěné. Dále je to otázka hmotnosti, mnoho lidí už třeba nezdvihne nástavek 39x24 plný medu, každý řeší podle svých potřeb a možností. Jináotázka je cena, ty polystyrenové nástavky by mohly být cenově někde jinde...

3.4.2020 11:03
tom.50

XXX.XXX.139.247

Uteplení úlů není na nic potřeba.

Nadělal jsem si pár polystyreňáků (nástavků) z tvrdého styroduru, nahoře a dole s dřevěným rámem a další dělat nebudu. Přesně jak píše kolega začátek, sice neprodlabaly, ale poškodily mi je sýkorky. Pravda, je to neskutečně lehké, ale zase strašně zranitelné, musí se s tím zacházet jak se svatým obrázkem. Zevnitř aby to nevykusovaly to musí mít 3 nátěry latexem, z vnějšku to ničí UV a tak to musí být natřené taky, je to neskutečně pracný úl i když by se myslelo, jak je pohodlné to udělat z dokonalých rovných desek.

Jakmile se úl opláští, v tu ránu bude polystyren velmi atraktivní pro mravence. Je to slepá ulička. Navíc jak už svého času zjistil ing. Smělý, PS by muselo být 80 mm aby se projevil účinek izolace a to Smělý psal o normálním měkkém obyčejném PS, který "hřeje" víc než tvrzený, u extrudovaného bych pak tipoval sílu stěny na 100 mm aby se projevil "Smělého efekt".

Takže za mě Styrodur není dobrý materiál a Lysoň bych nechtěl ani zadarmo kvůli docela ničemné konstrukci.

3.4.2020 14:20
začátek

XXX.XXX.4.22

Uteplení úlů není na nic potřeba.

3.4.2020 14:24
začátek

XXX.XXX.4.22

Tedy nástavku,jinak na jaro je třeba ůly co možná nejvíce strčit jak se říká do kabátu.

tokarev48

25.8.2020 11:44
tokarev48

XXX.XXX.111.1

Mám úly s tvzeného polistyrenu cca sedum let. Stanoviště mám v lese. Prozatím žádné poškození ani od sýkorek ani jiných ptáků.

26.8.2020 22:07
tom.50

XXX.XXX.139.247

Tento váš příspěvek nemá žádnou rozumnou cenu. To, že vám to zatím nezničili škůdci a je jedno jací škůdci, nebo běžné zacházení, to o ničem nesvědčí. Až budete mít na jedné včelnici několik různých typů a konstrukcí úlů a měl byste srovnání, po několk mnoho let (tedy aspoň 10), pak ano, pak můžete něco hodnotit (a ani pak to nebude statisticky košer).

Pro zpestření. PS úly, výše popsané konstrukce jsem viděl u kámoše. Jenže mu někdo nadělal ty rámy tak blbě, že jsem mu další udělal já dokonale. A přitom jsem si to nadělal i pro sebe. No a kámoš to chválil a i proklovávání ptáků a prokousávání myší by snad toleroval. Jen ale do chvíle, než s prvním plným NN 39x17x11 upadnul. Při jeho výšce 190 padal z fakt velké výšky. Navíc to bylo v době slídivosti a z nástavku, rámků a medového voští vznikla dokonalá kaše, ve které se vyválel. Každý si umí domyslet, co následovalo v lese, kde je vody v kanystru 5 litrů a prchnout zmatlaný do auta a ujet taky není úplně ideální řešení.

Vše už dělám z borové překližky 18 mm. Lehčí než dřevěný masiv, stejně pevné a na svět to jde mnohem rychleji než PS s rámy. A na peníze totéž. Sice překližka nebude na 50 let, určitě ale přežije víc než PS. Spřesností na půl mm mi to nařežou v obchodě, doma jen sestavím a když se použije polyuretanové lepidlo D4 a sádrokartonářské laciné vruty 70 mm s velkým stoupáním, je to skoro nezničitelné.

Včelka855

27.11.2020 13:07
Včelka855

XXX.XXX.140.29

Má zkušenost: Mám plastové úly, Pokorný Dačice.http://www.pokornydacice.cz/plastove-ramky/

5 let v nich včelařím a mám s nimi jen samé problémy Ukončil jsem nákup plasťáků a jdu do klasiky :-)

17.1.2021 10:00
Tomáš R

XXX.XXX.44.183

Dobrý den, ačkoli sem propagoval použití styrodurových úlů, musím letos přiznat, že mi je na jednom stanovišti dost ničí ptáci a to doslova devastují. vyklované díry jako pěst a i opakovaně. Podobně rozebrali nástavek z hobry, takže na zahradě u domu bez problémů, ale na malinko odlehlejším místě jsou k ničemu. Záleží určitě na lokalitě a letos je i po delší době "větší zima" , než bylo za poslední roky zvykem.

8.5.2021 07:58
tom.50

XXX.XXX.139.245

Dovolím si aktuální letošní zkušenost. Zešíř, jako u mě vždy všechno (v souvislostech).

Ve výše popsaných úlech mám 4 vč, zopakuju, 30 mm extrudovaný PS (hladký bez tatranky) mezi dvěma rámy. Zevnitř 3x nátěr z latexu (aby to nevykusovaly), vně 3x nátěr nějakou vodovou barvou proti UV záření. V těchto úlech je v předjaří a zjara neskutečně mokro, nepoužívám nikdy očka a už vůbec sejta ve dnech. Tyto úly mám nyní třetí zimu. První dvě zimy jsem si nevšim ničeho, jen toho, jaký "hnojník" v úlech v předjaří byl. Pak ale vlhko zmizelo a úly se chovaly jako jakýkoli jiný úl. V zimě mi to na jednom lesním stan poškozují jen sýkorky, na odlehlejším lesním stan ani ty ne. Zajímavé je, že u dvou tenkostěnných dřevěných úlů vydlabali datlovití ptáci něco jako očka, v každém úle jednu dírku zezadu, PS úlů hned vedle si nevšimli.

Jiný dojem z PS úlů je ale letos. Jsou v nich nápadně skvělá včelstva. Domnívám se, že ta vč jsou tak pěkná proto, že v letošním extrémně studeném a opožděném jaru nemusely včely ven pro vodu, měly jí přímo doma nadbytek. Možná nějakou roli v tomto ledovém jaru hraje i teplá stěna, mám ale i několik prastarých úlů univerzálů s pevným dnem, kde je v sendviičových stěnách nevím co, asi hoblovačky a tam rozdíl proti tenkostěnným nevidím. Tam žádné mokro nikdy nebývá a proto se domnívám, že je rozdíl v kondici včelstev způsoben mokrem, které v přadjaří v mých PS úlech bývá.

Jinde a v jiných souvislostech jsem psal, jak žily včely miliony let. Většinou to byl vykotlaný strom. Uvnitř tedy stěnu tvořilo tvrdé práchno (měkké každoročně včely vykusovaly a vynášely a zvětšobaly si příbytek). Toto práchno se chová jako houba, je doslova nacucané ohavnou, hnilobou a plísněmi páchnoucí vodou a je možné, že včely tuto vodu pijí podobně, jako je vídáme na hnojništích a jiných ohavných loužích, rybníčcích se shnilou vodou, hřbitovních vázičkách s páchnoucí vodou a podobně. Dokonce jsem se dopustil názoru, že je možné, že včely z těchto plísní a hnilob něco potřebují (penicilin je taky plíseň).

Ovšem zaužívaný mejnstrým a naučené, možná víc než hloupé stereotypy lidem nedovolí změnit pohled na přírodu a vztahy mezi prostředím a živými tvory i mezi živými organizmy navzájem.

Má někdo po letošním ultramizerném jaru podobný dojem s úly z plastů?

Někde jsem se vyjádřil skepticky k podávání vody v předjaří pomocí nějakých napaječek, jeden druh docela mám a používám to jen na letní a podletní krmení oddělků. Jestliže včely nejspíš berou vodu ze dna, kde jsou doslova loužičky v PS úlech a voda je tedy na dně a tudíž velmi studená, možná by jí braly i z těch česnových napaječek. Rozhodně to příští rok stojí za vyzkoušení.

doporučit můžu jedině tento typ, tuto mám vyzkoušenou na krmení a funguje skvěle, je na 1,5 l - známý si kouil podobné na PETlahev a to nefunguje!!! a dle zkušeností známých blbě fungují i jiné napaječky tohoto systému

https://www.vpjested.cz/0401-napajecka-do-cesna-zluta/

Přidejte reakci

Přidat smajlík