Dejte je na chvíli na slunce, zežloutnou a bílé tečky zmizí. Na slunci ale nesmí být moc dlouho, je to potřeba vychytat. Před zatavením na drátky byste je měl nahřát na asi 20-25 stupňů na tom slunci, pohlídat to aby nezměkly moc a nezačaly dokonce tát. Když se zataví studené hrozí, že se v rámku zvlní a někdy skutečně hodně. Taky se s nimi za studena špatně pracuje, jsou velmi křehké.
A nebo je dát na den či dva do bytu aby celý štos dostal pokojovou teplotu.
Máte mezerníkové rámky nebo pleckaté? Když začínáte, je dobré udělat mezerníky tak, aby fungovaly stejně jako plecka, že je jedno, jak rámek otočíte podle svislé osy. Vysvětlím, fotky neumím. Taky mezerníky nesmějí být na horní a spodní loučce, ale jen na bočních. Na horní a dolní loučky se dávaly u zadováků, kde se rámky vytahovaly vodorovně a ne nahoru a tak to nevadilo. Když se dnes vytahují rámky z úlu nahoru a jsou na horní a dolní loučce, rvou dílo, včely, dá se tak zabít matka a hlavně je to prasečina se tak chovat ke včelám. Taky to porve zavíčkované zásoby, což může v podletí spolehlivě vyvolat loupež tím, jak to z poškozených plástů při práci kape! Zatímco když jsou na bočních loučkách, nic při vytahování a zasouvání neničí.
Mezerníky je třeba dát tak, že když se na rámek dívám zezhora, na levé boční loučce jsou mezerníky odě mě, na pravé ke mě. Potom ať otočím rámek jak chci, vždy jsou mezerníky správně.
Když si to zavedete nešikovně vy, nebo kdokoli jiný, těžko se to pak předělává.
Pleckaté rámky jsou amatérsky téměř nevyrobitelné (když by to někdy bylo potřeba dělat si sám) a jsou neekologické velkou spotřebou dřeva. Taky jsou dražší.
tom.50
napsal(a):
Máte mezerníkové rámky nebo pleckaté? Když začínáte, je dobré udělat mezerníky tak, aby fungovaly stejně jako plecka, že je jedno, jak rámek otočíte podle svislé osy. Vysvětlím, fotky neumím. Taky mezerníky nesmějí být na horní a spodní loučce, ale jen na bočních. Na horní a dolní loučky se dávaly u zadováků, kde se rámky vytahovaly vodorovně a ne nahoru a tak to nevadilo. Když se dnes vytahují rámky z úlu nahoru a jsou na horní a dolní loučce, rvou dílo, včely, dá se tak zabít matka a hlavně je to prasečina se tak chovat ke včelám. Taky to porve zavíčkované zásoby, což může v podletí spolehlivě vyvolat loupež tím, jak to z poškozených plástů při práci kape! Zatímco když jsou na bočních loučkách, nic při vytahování a zasouvání neničí.
Mezerníky je třeba dát tak, že když se na rámek dívám zezhora, na levé boční loučce jsou mezerníky odě mě, na pravé ke mě. Potom ať otočím rámek jak chci, vždy jsou mezerníky správně.
Když si to zavedete nešikovně vy, nebo kdokoli jiný, těžko se to pak předělává.
Pleckaté rámky jsou amatérsky téměř nevyrobitelné (když by to někdy bylo potřeba dělat si sám) a jsou neekologické velkou spotřebou dřeva. Taky jsou dražší.
Děkuji za informace, mám mezerníky a mám je na bočních. Jde vidět že jste skušený. Je mi 14 let.
Přeji pěkný den,
marně hledám na Google, co jsou to pleckaté rámky - tj. Hoffmanovy? Našla jsem jen http://www.vcelky.cz/typy-ramku.htm.
Mezerníky mám jen na horních loučkách, takže když rámky vytahuji, nic se netrhá, ale mám je chaoticky, využiji pro nové radu na systém Toma - cikcak ( otáčení dle svislé osy).
Jitka
Jitko.
Ano, rámky Hoffman nebo Langstroth nemají mezerníky, ale boční loučky mají jakási plecka, to je pojem, který jsem nevymyslel já a používá se asi 40 let.
I když máte mezerníky jen na horní loučce, o rámek, který je v úle můžete poškodit včely na rámku vytahovaném. Prostě to předělejte, máte dvě včelstva, bude to snadné, jedná se o pár desítek rámků. Když jsem na tento systém přecházel, kromě rozpěráku jsem měl u ruky kleště, hřebíčky a kladívko, rámek jsem ometl od včel a přebil mezerníky. Vše, co jsem do vč přidával už bylo po novu, tedy mezistěny a medníkové souše jsem přebil v klidu bez včel.
Já to nevymyslel, někdo mě to naučil, vysvětlil, už nevím kdo. Hlavně nevytahujeme už rámky vodorovně jako v Budečáku a tak nemusíme mít mezerníky jako v Budečáku.
"I když máte mezerníky jen na horní loučce, o rámek, který je v úle můžete poškodit včely na rámku vytahovaném."
Asi dělám něco jinak, ale nevím, jak s mezerníkem nahoře na loučce mohu včely na rámku poškodit. Naopak v tomto umístění mezerníky pěkně vidím a mezerníky při vytahování se zvedají ihned mimo úl. Jedině, co mi můj systém přináší negativního je, že je mám natlučené jen k jedné straně a když se nesoustředím, tak dám mezerníky proti sobě.
Jitka
Mezerníky na loučce vedlejšího rámku, který nevytahujete, ale leží v úlu, trčí do prostoru. A o tyto mezerníky vedlejšího rámku poškozujete rámek vytahovaný.
Pleckaté rámky to mají vyřešené,. Tohle je jejich jediná výhoda, že kdo to neumí pochopit, nemůže to udělat nesprávně.
Napíšu to polopatě. A hned to bude zároveň rada, která rozumným rozmluví hřebeny.
Když otevřeme úl, je potíž s vytažením prvního rámku. Vnitřky úlů bývají natěsno, protože v mezeře u stěny, říkejme jí manipuálační, kdyby jí tam výrobci dělali, by včely stavěly krav.ny. A když se vytahuje první rámek může být problém - záleží zda mám mezerníky "od sebe" a vytahuju poslední "u mě" nic nehrozí. Ale to je tento jediný případ. Co když je třeba vytáhnout jako první jiný rámek?
Nevím jak kdo včelaří. Já mám na poslední pozisi SR. Ten opatrně vytáhnu spešl kleštěmi a odložím do rojáku (doprostřed prázdného a nepřikryju, pak včely neslezou na stěny a strop a drží se na tom plástu). Do vzniklé mezery odpáčím další rámek a tudíž ho vytahuju naprosto bezpečně i kdyby včely na plástu, vytahovaném i stabilním, nadělaly propojovací můstky, které můžou poškozovat včely jako mezerníky na horní loučce. Neustále ty můstky odpreparovávám aby tam nebyly. Potom se dá pracovat bezpečně. A kde jsou hřebeny, tato finta není možná, není možné rámky rozvolnit ve vodorovné rovině, jejich neměnná poloha je daná hřebenem.
Jo a když nemám roják (to by měl mít každý), stačí opřít rámek se včelami o vedeljší úl, jen se nesmí položit přímo na zem kvůli hlíně, písku, nečistotám.
Ale Jitko, vy si samosebou dělejte co chcete. Já se snažím si u svých více než 50 vč zařídit takovou pohodu, že nesmí být nic, co by mě zdržovalo a unavovalo, třeba i jen psychicky, nějakým hlídáním krav.ny, kterou prostě jednou pro vždy odstraním a nemusím se jí, nebo nějakou jinou, zabývat. Mě to kdysi takto vysvětlil starý včelař a věřte, že bylo celkem bolestné přesvědčit tehdy asi pětapadesátiletou mámu, mě bylo kolem 20, že se to musí u několika set rámků předělat. Na horní loučku se dávaly mezerníky u zadováků proto, že za A vyráběly se takové kovové mezerníky, co byly současně jakýmsi železným úhelníkem, zpevňujícím roh rámku (dnes zapomenutá blbost) a to by vadilo kleštím, ty se práve v rozích propichovaly plástem a tak se rámek vytahoval (byl kleštěmi držený za slabší boční loučku), neskutečně blbě a pracně vodorovně a na horní loučce mezerník nevadil. B v zadováku by vadil mezerník i řekněme 2 cm pod horním okrajem rámku, právě kvůli těm kleštím, jen na horní loučce nevadil.
Pak ještě existovaly tak zvané listováky, u těch by vadily mezerníky na bočních loučkách, protože by se o ně rvaly plásty. U těch se taky vyndavaly rámky vodorovně dozadu, ale v úle byly jakoby na studenou stavbu a tak se vidělo do všech mezer, rámky byly uspořádány jako listy v knize a od toho název listovák. Dnes už, naštěstí, dokonale zapomenuté čudo, ale zlozvyk mezerníků na HL nám jako relikt minulosti zůstal, aniž by měl sebemenší racionální vysvětlení.
C Vývoj se nezastavil a není žádný rozumný důvod mít mezerníky na horní loučce, když to nepřináší žádný benefit a jen to komplikuje práci a nebo by komplikovat mohlo.
A připodotknu k zadovákům. Včeaři byli vždy většinou staří a starší a staří lidé jsou konzervativnější, než mladí. Když kněz Adamec "vymyslel" svojí míru v r 1904 a o rok později jí na sjezdu prosadil, věděl, že budoucnost je jen v horem přístupných úlech. Snažil se je prosadit, marně. Staří nechtěli asi 10x lepší produktivitu práce. Dokonce to došlo tak daleko, že firma bří Švarců zavedla výrobu stropováků s oddělitelným dnem, na Adamcovu míru, ale trh si vynutil aby vyráběli zadováky.
Tohle vyprávění, o tom, jak mnozí a i vy Jitko, sveřepě lpějí na desetkrát zdůvodněných nesmyslech, by bylo na jiné téma. A jen otázku, vy nemáte Langstroth? Měl jsem za to, že ano. A pokud ano, vy v něm máte mezerníkové rámky? Jediný důvod, proč já nemám Lang je, že nechci za žádnou cenu pleckaté, nesmyslně humpolácké masívní rámky (tam včely dělají jen mladí nádeníci i s IQ tykve a tak musí rámky vydržet i zacházení touto sortou lidí) a s rámky mezerníkovými bych nebyl kompatibilní s ostatními langisty.
Už tomu rozumím.
Jako laik jsem si objednala komplet úl, a když to viděl pán, co mi prodával oddělky, tak z toho nákupu nebyl moudrý, dokonce to chtěl pro prodejci vysvětlit, ale nějak se nepohodli, prý na něj byl prodejce nepříjemný. Můj včelař to komentoval, že mi prodal to, co mu tam zbylo na skladě.
No, a já tam rámky nemám natěsno, naopak vzniká mi tam nepříjemná mezera, kterou loni dokonce loni zastavěli – z půlky najedou přemostily a zešikma přistavily. Takže nyní uvažuji, že mi asi poslal přířezy na jiný úl nebo nevím.
Navíc, zatím včely většinou nebyly tak silné, aby nebyl na straně prázdný rámek na vyndání.
A proto jsem nechápala, já tam už další rámek nedám, aby to bylo natěsno, ale když tam dám, jen rámky, co jde, tak tam vzniká větší mezera. Situaci, kdy vytahuji jiný než první rámek, všechny je posunu. Ale už chápu.
I za ten postup praktické kontroly VČ
Langstroth mám, ale jako laik jsem si objednala 2 úly komplet, nechala jsem to na dodavateli, a došly mi obyčejné přířezy (a já čekala Hoffmanovy rámky), tak jsem pak klepala a klepala. Uvažuji, že začnu ty stávající rámky měnit právě za Hoffmanovy rámky, ty mezerníky se mi stejně nelíbí; a taky ty stávající rámky mi sem tam vahou rozpadají a kroutí se, zdají se mi takové nestabilní. A to vůbec neuvažuji, že bych měla medomet, už se rozpadají když s nimi zacházím s citlivou manipulací.
Díky Jitka