Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lusio

25.4.2020 09:09
Lusio

XXX.XXX.188.33

Dobrý den. Poradí mi někdo jak zabránit včelám aby se netopily. Mám na zahradě menší plastové jezírko cca 500 litrů.letos je obsypané včelami.zřejmě si nějaký soused pořídil včely. Každý den taháme z vody topící se včely, bohužel né všechny se povede zachránit. Existuje něco co třeba položit na hladinu aby se jich zbytečně moc netopilo. Jak tohle řešíte? Děkuji

26.4.2020 08:28
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Je velké sucho , a tak hledají vodu, kde se dá, proto jich tam možná máte letos tolik. S jezírkem zkušenost nemám, ale aby se mi netopily v nádobách - krabičkách na vodu před úlem - tak jsem do jedné nalámala větvičky, do druhé dala trouchnivějící dřevo, a třetí mořskou houbu, jiné roky si jich skoro nevšímaly, ale letos jsou od rána do včera obsypané včelami. Někdo doručuje i namočený kobereček. Když jsme měla v krabičce jen vodu, také se topily.

Na volné hladině se topit budou, asi bych zkusila natáhnout sítku položenou na vodu přes vodu, nebo do jezírka dát nějaké starší kusy ztrouchnivělého (nasákavého) dřeva, které pak lehce, až skončí sucha, odstraníte, když bude dřevo pořád vlhké, tak by měly přistávat tam a vodu jen sosají. Uvidíte, jak bude dřevo obložené. Moje včely jsou hlavně vlezlé, tak si k vodě raději dolezou, nejvíc jich je v krabičky, kde jsou nalámají smrkové větvičky tak na husto, aby tam včela nepřistála, evidentně je "baví" mezi nimi prolézt až k hladině. I když může to být také tím, že voda tam začíná zahnívat, psalo se tady, že milují místa močůvek. Možná by také více pomohlo zalévat trávník, mají rády, když si mohou zalézt až k vlhké hlíně pod porost a tam sosat.
Napište, co jsem vyzkoušel a jak to pomohlo.

Jitka

26.4.2020 19:34
Tomáš R

XXX.XXX.38.183

Také máme rybníček, sice přírodní, ale jsou tam lekníny a včely sedají na leknínové listy a z těch pijí. Nebudete mít v jezírku rostliny ? Nebo jak doporučují výš, plovák na hladinu, kousek dřeva, nebo tak něco

26.4.2020 21:35
tom.50

XXX.XXX.139.247

Já mám ale dojem, že majitel jezírka není včelař a že ho včely dříve nebo později budou obtěžovat. Pokusil bych se v první řadě zjistit od koho ty včely jsou a pokusil bych se ho požádat, aby si zřídil napaječku. Protože sice je možné na hladinu jezírka něco dát, ale mám za to, že primární účel jezírka byl jiný než napájet něčí včely.

29.4.2020 16:02
dsj

XXX.XXX.255.137

Já mám v napáječce tyhle plováky a fungují:
https://www.zelenadomacnost.com/k/plovaky-proti-utonuti-malych-zvirat
Kdybyste měl sílu na úpravu jezírka, tak je dobré tam vytvořil mělký okraj - my máme na zahradě jezirko s cca 50cm mělčinou na kraji 5-10cm prosypanou kamínkama až na hladinu a prosázenýma rostlinama a včely a hmyz i včely tam také létají pít a netopí se.

Lusio

7.5.2020 21:19
Lusio

XXX.XXX.188.33

Děkuji za odpovědi, v jezírku teď plavou kousky palubek a je to znát. Už jich není tolik a na palubkách jich leze docela dost. Ještě jsem objednal 3 pítka na pet láhev. Tak to snad také pomůže. Ten plovák je také zajímavý.Jinak včely mi nevadí - na starý kolena si léčím fóbii z vos a docela mi to pomáhá. Sedět v klidu a pozorovat, když něco kolem bzučí. Ale pravdou je, že chovat je asi nebudu.

31.5.2020 20:55
mikimajky

XXX.XXX.250.217

Myslím , že vy ste napajacku objednal zbytočne. Ak sa zalietali na jazierko asi inam lietať už nebudú. Možno by pomohlo na par dní jazierko vysušiť. Ak je zdroj vody nesttály včely naň zanevrú.

Přidejte reakci

Přidat smajlík