Chování včel po převozu.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2020 19:51
Stangendoerfer

XXX.XXX.219.33

Protože bych chtěla začít včelařit, pořídila jsem si v tomto týdnu 3 vyzimované oddělky do nových úlů Lagstroth, každý na dvou 3/4 nástavcích. Včelky byly chovány v úlech stejného typu, stojících vedle sebe ve vzájemné vzdálenosti, která odpovídá umístění úlů na novém stanovišti, takže by jejich obyvatelky na sebe měly být zvyklé. Nadmořská výška stanovišť je však rozdílná. Původně včelky žily v n.v. kolem 600 m, n.v. nového stanoviště je cca 250 m. Od úlů na novém stanovišti je dělí k právě kvetoucímu řepkovému poli asi 400 m, stejná vzdálenost je převážně přes louky k okrajům okolních smíšených lesů s převahou borovice, v nichž je dále zastoupen hlavně dub, akát a dub. Ve vzdálenosti cca 100 m je rybníček a na zahradě jsem umístila několik napáječek, které jsou včelkami evidentně navštěvovány. Domnívám se, že by nové stanoviště mohlo mým včeličkám vyhovovat, ale jejich chování tomu příliš nenasvědčuje. Ačkoliv podle mého pozorování některé včelky odlétají směrem k řepkovému poli a z něho se i vracejí, připadá mi, že většina se jich zdržuje ve vířivém letu stále před česny, přičemž jejich bzučení, které přitom vydávají, je docela silné. Takto popsané nervózní chování trvá od druhého dne po postavení úlů na novém stanovišti, první den, kterým byla v našem regionu deštivá středa 29.4., byl klid.
Pro úplnost uvádím, že prodávající včelař mi doporučil přidat každému oddělku co nejdříve nástavek s mezistěnami, což jsem hned ve středu po večerním uklidnění včel udělala a včelky se při tomto zásahu chovaly k mému příjemnému překvapení již úplně klidně.
Byla bych vděčná zkušeným včelařům za pomoc při vysvětlení příčiny popsané nervozity včelek proto, abych se jí mohla pokusit odstranit v zájmu vytvoření podmínek pro jejich spokojený život u nás. Za to předem děkuji stejně jako za pochopení faktu, že terminologie, kterou k popisu situace používám, není dostatečně odborná. Veronika

2.5.2020 23:31
tom.50

XXX.XXX.139.247

Milá zlatá, měla jste začít intenzivním studiem odborné literatury po celou zimu, raději dvě zimy. Zdůrazňuji studiem, ne čtením, čte se román!

Že jste nepřečetla nic a nevíte nic je jasné z prvních vašich vět. Včely na sebe nemůžou být zvyklé a je jim úplně jedno, kde a vedle koho nebo čeho jsou. Vzájmeně jsou na život a nasmrt nepřátelské! Ano, mezi nimi platí pravidla džungle. Rozhodně žádný sentiment.

Chování vašich včel na novém místě není nervozita, ale otientace. Vířivým poletováním "čelem" k úlu je fixování polohy úlu. To se opakuje skoro každý den, i několikrát, protože se neustále líhnou mladušky a ty se po asi dvou až 3 týdnech stávají létavkami a musí si zapamatovat, kde bydlí aby našly vždy cestu domů. Navečer prolety nejsou a létavky se z pastvy už navrátily - ochladilo se a nebo rostliny přestaly medovat. Proto se vč "uklidní". Ach jo.

Přidání nástavku mezistěn bez uvědomnění si proč to dělám a tudíž kam ten nástavek dávám je vyloženě hloupé, pokud bleskurychle nanastudujete základy, o včely do zimy přijdete! Bude velk štěstí, když o ně nepřijdete i přes intenzivní studium.

Vaše představy o spokojeném životě včel u někoho a z toho logicky vyplývá, že si myslíte, že u jiného by třeba až tak spokojené nebyly, není ani směšné, je to trapné.

Koukejte mazat do nejbližší knihovny a půjčte si knihu od ČESKÉHO autora, který už dávno nežije, ale jeho informace mají pořád platnost a tam se dozvíte všechno. O. Brenner - Zákonitosti života včelstva a ještě si sežeňte Včelařův rok od Dimitrie Škrobala. Neuškodí vám Jan Drašar a kol. - Včelařství, případně stejný název starší knihy od Josefa Josky. Mě se zdá jeko nejlepší ten Brenner, Joska je už vyšší level - moc veděcké.

Tak doufám Veroniko, že jste se nenafoukla a že mě poslechnete. Jinak vám asi poradit nejde. Klidně pište SZ chete-li, je sezona a mám málo času (jako nyní každý včelař), ale pomůžu vám. Když si dáte říct. Musíte si to nastudovat a pochopit sama a až čemu byste nerozumněla se ptejte. Začněte odbornou terminologií aby vám všichni rozuměli a romantiku nechte zatím stranou (nebo pro sebe). Včelařina fakt není legrace a už vůbec procházka růžovou zahradou. Jsou to živí tvorové a nezaslouží si neodborné zacházení, kdy s nejlepšími úmysly můžete těžce ublížit. Včely jsou ale naštěstí značně blbovzdorné a tak šanci máte. Držím vám palce.

4.5.2020 07:03
Stangendoerfer

XXX.XXX.219.33

Dobrý den,
moc Vám děkuji za reakci a hlavně za upřímně míněné rady.Jak teď vidím, otázku studia před pořízením včelstev jsem podcenila. Předem jsem přečetla jenom knihu Včelařství ( Veselý a kol. ) a absolvovala dvoudenní kurz pro začátečníky v Krkonoších. Teď vidím, že takto získaná míra znalostí k zodpovědné péči o pořízené včely opravdu nestačí a že je teď nutné potřebné znalosti doplňovat "za pochodu". Proto děkuji za Vaší nabídku pomoci, kterou bych ráda využila. Jen si nejsem jistá, jaký komunikační kanál by k tomu mohl být nejvhodnější. S pozdravem Veronika

Přidejte reakci

Přidat smajlík