Zastavěne matečníky divočinou.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

romanchovatel

1.5.2020 22:47
romanchovatel

XXX.XXX.188.142

Dobrý den,poradi mi někdo jak zabránit včeličkám zastavět zavíčkované matečníky. Minulou sezonu se mi to stávalo pravidelně,chovám matečníky při matce pomoci Cloakova mezidna.

2.5.2020 23:40
tom.50

XXX.XXX.139.247

Vůbec tu metodu neznám. Nevadí, jde o prostavění. Sám jsem celý život nevěděl čím to je a dělo se mi to pořád. Je to sérií v normálním rámku s roztečí rámků 35 mm. Udělejte si chovný rámek široký jen 17 mm (místo 25 mm) a vyřaďte mezerníky kolem něj. U Hoffmanů problém, pak uděljte jen tu úzkou lištu s oušky, jakoby horní loučku,
ale jen 17 mm širokou, bez bočních louček a "přiskřípněte" jí mezi rámky. Pak vám to neprostaví vůbec a nebo nepatrně.

Ať se vám daří.

Když opatrně vypreparujete prostavěné matečníky, matky v nich jsou živé. Je to velmi pracné a často se při tom matce v matečníku ublíží. Bez preparace se asi nevylíhnou.

romanchovatel

3.5.2020 09:27
romanchovatel

XXX.XXX.188.142

Cloakovo mezidno je mezidno s mateční mřížkou a šubrem z plechu které se dá mezi dva nástavky,uzavře se šubrem,v mezidnu je vyfrézovanné česinko přes které včelky přeplní horní bednu a vznikne startét jak včelky narazí matečníky tak se šubr odstraní,matka je ve spodní bedně.
Díky za info,vyzkouším .

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2020 14:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jde o přirozený pud včelstva, vyplnit mezeru. Stačí to vyřešit tak, že lištu s matečníky umístíte co nejníže jak je to možné, (cca 5 -6cm),tak aby se vešly matečníky a mezi touto lištou a horní, za kterou je rámek zavěšen, zůstane volný prostor pro divočinu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík