romanchovatel

XXX.XXX.188.142
Dobrý den,poradi mi někdo jak zabránit včeličkám zastavět zavíčkované matečníky. Minulou sezonu se mi to stávalo pravidelně,chovám matečníky při matce pomoci Cloakova mezidna.
Vůbec tu metodu neznám. Nevadí, jde o prostavění. Sám jsem celý život nevěděl čím to je a dělo se mi to pořád. Je to sérií v normálním rámku s roztečí rámků 35 mm. Udělejte si chovný rámek široký jen 17 mm (místo 25 mm) a vyřaďte mezerníky kolem něj. U Hoffmanů problém, pak uděljte jen tu úzkou lištu s oušky, jakoby horní loučku,
ale jen 17 mm širokou, bez bočních louček a "přiskřípněte" jí mezi rámky. Pak vám to neprostaví vůbec a nebo nepatrně.
Ať se vám daří.
Když opatrně vypreparujete prostavěné matečníky, matky v nich jsou živé. Je to velmi pracné a často se při tom matce v matečníku ublíží. Bez preparace se asi nevylíhnou.
romanchovatel

XXX.XXX.188.142
Cloakovo mezidno je mezidno s mateční mřížkou a šubrem z plechu které se dá mezi dva nástavky,uzavře se šubrem,v mezidnu je vyfrézovanné česinko přes které včelky přeplní horní bednu a vznikne startét jak včelky narazí matečníky tak se šubr odstraní,matka je ve spodní bedně.
Díky za info,vyzkouším .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jde o přirozený pud včelstva, vyplnit mezeru. Stačí to vyřešit tak, že lištu s matečníky umístíte co nejníže jak je to možné, (cca 5 -6cm),tak aby se vešly matečníky a mezi touto lištou a horní, za kterou je rámek zavěšen, zůstane volný prostor pro divočinu.