ji....na

XXX.XXX.22.210
Dobrý den přátelé,chtěla jsem nyní dělat oddělky a nandavat medníky. Při tomto ochlazení asi raději ne, že? Lokalita Třebonsko
Medníky nebo odd.
Lokalita nic neříká, nadmořská výška ano. Hlavně ale stav rozvoje včelstva. Hodně napoví rámková míra a počet rámků v nástavku, vysoké dno ano či ne? Máte zakryté síto doufám? Nebo je moříte zimou? To třeba ještě přebujelé nebudou. Je toho hodně na čem záleží. Fakt, že se ochladí by nevadil. Tedy při zakrytém sítě a česně asi 20 x 250-270 mm. Žádná očka, tento otvor jako přívod vzduchu stačí, po půli května pak 18 mm x celá šíře úlu a jen do půlky července. A tak dále, píšou se o tom knihy, vy myslíte, že se to dozvíte tady? Několika holými větami?
Medník měl už dávno být, některá moje vč mají už na výšku 90 cm, jedno z 36 ještě medník nemá - tam není něco dobře. Oddělek se dělá až po nějaké době, až jsou plné medníky a vč bují a mělo by stísněný prostor a to by ho doslova vyhnalo na strom. Dřív ne, proboha proč? Chcete med nebo oddělek?
Bez studia, ne přečtení, čtou se romány, ale bez důkladného studia základní staré české odborné literatury to nepůjde! Taky je dobré najít nějakého zkušeného mentora tam u vás, ochotného něco sdělit a ochotného vám věnovat ten čas, který jste vy "ušetřila" absencí studia.
Medník měl být nasazen,zpravidla po prvním týdnu květu řepky a síle včelstva i dříve.Nasaďte medník zítra se soušemi a přendejte do něj tři ometené plodové plasty,nutno použít mateří mřížku.Plodové plásty dejte v medníku nad plodové v plodišti místo nich tam dejte mezistěny.Plodové plasty po dvou hodinách přendejte z medníku do nástavku kde budete dělat oddělek souš,zásobní plast pylový plást mezisěnu,plodové pásty,souš s nastříkanou vodou,zásobní plást mezistenu.Druhý den vložte zavíčkovaný matečník mezi plodové plásty,česno nechat otevřené 1cm.Jestli to nestihnete tak se vám včelstvo pravděpodobně již v neděli či dříve vyrojí.Musíte každe včelstvo prahlédnout jestli již nemá naražené matečníky,které můžete použít.
začátek
napsal(a):
Medník měl být nasazen,zpravidla po prvním týdnu květu řepky a síle včelstva i dříve.Nasaďte medník zítra se soušemi a přendejte do něj tři ometené plodové plasty,nutno použít mateří mřížku.Plodové plásty dejte v medníku nad plodové v plodišti místo nich tam dejte mezistěny.Plodové plasty po dvou hodinách přendejte z medníku do nástavku kde budete dělat oddělek souš,zásobní plast pylový plást mezisěnu,plodové pásty,souš s nastříkanou vodou,zásobní plást mezistenu.Druhý den vložte zavíčkovaný matečník mezi plodové plásty,česno nechat otevřené 1cm.Jestli to nestihnete tak se vám včelstvo pravděpodobně již v neděli či dříve vyrojí.Musíte každe včelstvo prahlédnout jestli již nemá naražené matečníky,které můžete použít.
Rojové matečníky bych nepoužíval, množíte si akorát rojivé včelstva.
To je pověra, není to potvrzeno žádným výzkumem a hlavně to odporuje i logice. Copak je dítě zrozené z lásky sexuální maniak?
Naopak, matka z rojového matečníku je nejkvalitnější, od první milisekundy vychovávaná s "úmyslem" že to má být matka.
Bohužel mezi včelaři přežívají stále opakované nesmysly. A kdyby jen tento!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Navíc rojení vlivem omezeného prostoru není gen. založenim včelstva, ale jen a pouze chybou včelaře.
tom.50
napsal(a):
To je pověra, není to potvrzeno žádným výzkumem a hlavně to odporuje i logice. Copak je dítě zrozené z lásky sexuální maniak?
Naopak, matka z rojového matečníku je nejkvalitnější, od první milisekundy vychovávaná s "úmyslem" že to má být matka.
Bohužel mezi včelaři přežívají stále opakované nesmysly. A kdyby jen tento!
Dobrý den.Včelařím téměř 55let a nesouhlasím s tím,že nejkvalitnější matka je z rojového matečníku.Za nejkvalitnější matku považuji tu která je z tiché výměny.
Na med používám jen NN15 a někde je narvaný medem a druhý zpola, jinde u naoko stejného vč skoro nic. Nechápu to, ale letos to tak mám. Nerad vytáčím a tak je to dobré
Někde dávám třetí medníky, včely se líhnou pořád a vč staví a sílí i ta, co med nemají. A snad vše se chce rojit, na 24 víc.
Nedělám 100% oddělků, moc práce a co pak s nimi a kde vzít 40 - 50 plemenáčů + náklady na krmení (nutnost mít krmítka) + protivná práce s nimi. A taky kde je mít?
V normálním roce se to neděje.
Nerojí se zdaleka všecko, uvedená věta byla samosebou nadsázka. Ale nikdy se nechce rojit víc jak 10% vč, když 20% jsem už otrávený. Letos se zdá, že to je nad 30% a to je mrzuté. Na druhou stranu, komu se u mě nelíbí ať letí do xyzž.
Chtěl jsem poukázat jak nevýhodná je míra 24, u té se chce rojit snad 60-70% vč. U míry 30 (vše na 11 rámků) asi do 20%.
Teď mi volal kamarád. Má jen 10 vč, vše na 39x30x11 + NN15 na med (jako já). A měl v rozvoji opožděnější včely než já (tak o 3-5 dní). Teď prošel 5 nejsilnějších a nikde rojová nálada, ze dvou medníků jeden narvaný a druhý zpola. Je spokojený.
Kdyby přišel normální rok, měl bych na větší "polovině" vč 4 medníky a nejméně 30-40 kilo jarního medu a téměř žádné chutě k rojení.