Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2020 16:59
kosta

XXX.XXX.107.249

Už točíte med? Jak jste spokojeni?

5.6.2020 15:30
lavice

XXX.XXX.90.150

Dobrý den. Prosím o odpověd'. Pred 14 dny jsem zakoupil 5 kg medu od soukromého včelaře.Bylo to z konve, tekutý světlounce žlutý. Za týden sklenice začaly bělat a dnes po 14 dnech, jsou již všechny zkryslalizované. Je to dobré, a proč třeba jiný druh to udělá až po delší době? Děkuji za odpovědi.

5.6.2020 15:45
kosta

XXX.XXX.107.249

Protože je to květový med. Máte jistotu že to je pravý med.Med který krystalizuje po delší
době je smíšený nebo medovicový.

6.6.2020 09:42
kury

XXX.XXX.163.46

lavice napsal(a):
Dobrý den. Prosím o odpověd'. Pred 14 dny jsem zakoupil 5 kg medu od soukromého včelaře.Bylo to z konve, tekutý světlounce žlutý. Za týden sklenice začaly bělat a dnes po 14 dnech, jsou již všechny zkryslalizované. Je to dobré, a proč třeba jiný druh to udělá až po delší době? Děkuji za odpovědi.

zřejmě v něm byla řepka olejná.Ten krystalizuje velmi brzy ale my ho pastujeme a je výborný.

6.6.2020 20:27
tom.50

XXX.XXX.139.247

U jarního květového medu, deklarovaného jako luční, když by nekrystalizoval, tak je skoro jisté, že je převařený a tudíž zničený.

Čistá řepka ztuhne za 3 dny v pokojové teplotě, při teplotě kolem 15 za dva dny. Ale řepkový med a také z ovocného stromoví zpastovatí sám.

Med akátový nekrystalizuje i rok i víc, i slunečnice vydrží dost dlouho tekutá.

A protože se v původním dotazu ptáte proč, dovolím si vysvětlení. Většina (ne-li všechny) jarní květové medy jsou z nektaru, který je z drtivé většiny ze sacharozy, disacharidu (to, co máte doma v cukřence). A včely tento "dvojcukr" smými enzymy přírodně rozštěpí na dva základní monosacharidy - glukozu a fruktozu v přesně daném poměru a glukoza způsobí rychlou krystalizaci. Pokud je některý květový med například z části z fruktozového nektaru a až zbytek ze sacharozového, pak je poměr G ku F jiný - je tam méně Glokozy a med tak brzy nekrystalizuje.

18.9.2020 19:35
Pařízek

XXX.XXX.2.184

Dobrý večer prosím dokáže někdo popsat glukozu a fruktozu, pozná se na plast i, děkuji

18.9.2020 19:36
Pařízek

XXX.XXX.2.184

Dobrý večer prosím dokáže někdo popsat glukozu a fruktozu, pozná se na plastvi

19.9.2020 12:37
tom.50

XXX.XXX.139.247

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za

Pláství asi myslíte plást. Na plástu se okem rozpoznat nedá žádný cukr, snad jen med s obsahem melecitózy se pozná tak, že takový med během tří dnů od snůšky ztuhne na tak zvaný "cement", nejde vytočit a nelze ho nijak dostat z plástů. Melecitźa je pak už vodou nerozpustná. Včely velmi nerady "cementový" med vybírají z plástů a když ho vyberou, v buňkách a na dně úlu zůstává bíllý prášek =
nerozpustná melecitóza. Melecitoza je totiž vždy jen příměsí v plnohodnotném medu (mám zafixováno že pouze do 10% a to způsobí cement) a tudíž je vymačování, vytáčení a následné vylévání medové vody pošetilostí. Včely těch 90% medu spotřebují, nechají jen to nerozpustné v podobě výše zmíněného prášku, který vynášejí z úlu. Některé vč má hůře vyvinutý čistící pud a tam zůstává prášek v buňkách a po dně úlu, u vč, která čistí rychleji, včelař nerozpustnou melecitozu ani nezpozoruje.

Glukoza se v čistém stavu u nás u včel medonosných nevyskytuje nikdy. Disacharid sacharoza je včelami enzymaticky štěpen na dva monostacharidy = glukozu + fruktozu v přesně definovaném poměru a pokud med pochází se sacharozy (většina nektarů), vždy je vzájemný poměr G ku F stejný a vždy je to směs, tedy polopatě, včely neukládají zvlášť glukozu a zvlášť fruktozu. Pokud ale nektar obsahuje více G, pak vytočený med velmi rychle krystalizuje a naopak, kde je vyšší obsah F, tedy nektar kromě sacharozy obsahoval navíc nějaké množství F, pak med tuhne později.
Medy medovicové bez melecitozy - ta je také z medovice - obsahují jiné cukry než medy květové a díky tomu většinou krystalizují pomalu a vydrží v tekutém stavu i několik měsíců, někdy rok i déle.

Píšu dle své paměti, určitě se to dá vše najít na Wiki, popsané mnohem odborněji a přesněji.

20.9.2020 11:14
Pařízek

XXX.XXX.68.239

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď Petr

Přidejte reakci

Přidat smajlík