Množství medu 2020 a deštivé počasí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.7.2020 20:53
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Mohu se prosím zeptat těch, co nemají včely u lánů řepky či jiného megazdroje, jak jsou na tom letos s medem?
Lípa už pomalu odkvétá, tak jsem dnes zkontrolovala zásoby a dovolila jsem si vzít z jednoho úlu 2 rámky s medem a z druhého nic, když mají med jen na okrajích rámků s plodem nebo nezavíčkovaný. Proti loňskému roku to je výrazný rozdíl, to byl k dispozici skoro celý nástavek. A tak nevím, zda počasí a setrvalý déšť (PS: ČHU vydal zprávu, že už jen pod Krušnými horami je sucho, všude jinde už je stav vody nad průměrem), včelám nepřál anebo za tím stojí moje jarní chyba pozdního přidávání nástavků, kterých si včely ani nevšimly a raději se vyrojily. Okolo sice ještě kvetou parkové květiny, ale to mají myslím tak akorát pro svou běžnou potřebu. Překvapivě třeba levanduli ignorují, ale med chutná a voní po růžích, tak ty pokvetou ještě dlouho.
Jitka

23.7.2020 10:32
začátek

XXX.XXX.4.22

Letos je to s medem i u mne špatné,co přinesou to snědí.Lípa krásně kvetla,ale nic nedala,asi o 1km od stanoviště začíná kvéct něco modrého ,tak budu muset možná ještě přidat medník.

23.7.2020 20:56
miloš123

XXX.XXX.147.104

U nás v nadmořské výšce 230m.je to též bída, nebýt řepky v doletu tak nevytočím snad vůbec nic i když to počasí v době květu též moc nepřálo. Lípy nedaly vůbec nic takže už před týdnem jsem začal krmit,medník byl úplně suchý a okolo plodu zásob poskromnu.

24.7.2020 00:16
tom.50

XXX.XXX.139.247

Jarního medu jsem měl dost. Jenže ze zdr důvodů jsem ho vytočil pozdě, část už byla ztuhlá, odhadem asi třetina až polovina. Díky tomu jsem nemusel krmit - vč "čistila" jen z části vytočené rámky. Lípa, jako tady u nás tradičně (stejně jako akát), nedala nic. Jen pyl a slovo jen není v této souvislosti případné, protože každý pyl, který není z polí, kde se někdy stříkalo a použily se neonikotinoidy, je cennější zlata!

Průměr se u mě počítá těžko, nejlepší vč zjara prodám a dokonce prodávaná vč nadlepšuju plodem se včelami tak, aby prodávaná vč byla nej. Nechám si slabší a průměrná a vyložené "žebráky" - tak zvané "založní matky", tedy třeba na 4 rámcích vyzimovaná včelstvíčka. Počítám všechno co si ponechám, i když je to slabé jak píšu. Úhyny nemám nikdy žádné. Průměr z toho všeho popsaného - 35 "jednotek" (pěkných vč bylo 8) byl 22 kg. Část medu byla ještě před řepkou (asi metrák a půl) z vrb, špendlíků, třešní a květu javorů klenů. To je pro rodinu a nejlepší přátele, velmi dobrý med, který vydrží asi 2 měsíce tekutý a je neskutečně chutný. Je poněkud tmavší než řepka. Přiznávám, že se mi povedl prvně v životě v takovém množství.

Řepce se nejde vyhnout, naštěstí na ní moc nejdou a když, tak z ní téměř nenosí pyl. Zase med s jejím obsahem je dobře pastovatelný, 10 konví koupil "za dobře" jeden známý z Náchoda. Někteří zákazníci vyžadují pouze řepkový. Uspokojím všechny své "staré" zákazníky.

Ještě něco málo vytočím, ale spíš je to bída. Celkově nebyl tento rok pro mě žádnou katastrofou, ale je nejhorší za posledních asi 12 let.

35 vč (skutečných vč bylo jak píšu výš jen 8) dalo k medu ještě 21 oddělků, které na obou mírách obsedají VN jak 39x30x11 nebo 39x24x11 a doslova pukají ve švech, nyní to jsou vlastně plnohodnotná včelstva pro příští sezonu. Právě řeším, že je musím rozšířit o NN 39x15x11. Kdo čte pozorně co tu píšu, právě budu novým vč přidávat KK - tedy nahoru nad VN. Do těchto KK přijdou rámky poškozené nebo zakladené. KK půjde v úpůli září pod VN a zjara z ní udělám POL. Letošní POL tam pořád je a bude celou zimu a na vyvaření půjde až při tvorbě nového POL někdy koncem března.

Vlastně jsem daroval ještě 4 odd hned zjara + jedno vč, kde se měnila matka. Pro mě tenhle rok nebyl úplně špatný jak píšu výš. Jo a zapomněl jsem, jednu zál matku jsem daroval kamarádovi v dubnu a tak jsem měl vč ne 35, ale jen 34. Jenže jsem v důchodu a nedělám nic jiného než včely. Kdo musí pracovat, má rodinu a chce žít, nemůže to dělat jako já, přesněji - asi nebude mít takové výsledky.

24.7.2020 00:24
tom.50

XXX.XXX.139.247

Jo a Jitko, růže jsou bezvýznamné, snad trochu pylu (toho pylu, co /snad/ nikdo nepostříkal), váš med voní po něčem jiném.

Konkrétně pro vás byl tento rok víc než poučný a příští bude super, uvidíte! Hlavně vydržte.

Palce držím všem, přijdou zase lepší roky.

25.7.2020 22:46
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji za povzbudivá slova, je pravda, že množství medu mě zase tak netrápí, spíš jsem si dělala starost, že když je medu tak málo, že jsem asi něco víc popletla.
Růže stříkané nejsou, rostou v parku a tam provádí město jen běžnou údržbu, ale záhonů je tam opravu hodně a mají to jen přes cestu. Zahrádkářů není v okolí moc, skoro bych řekla, že žádní, tak doufám, že chemii mi domů skoro žádnou nenosí. Řepkový med tady nemáme. Na jaře je medu málo, zase tolik toho ve městě nekvete, vrby všichni jako plevelnou rostlinu vykáceli, je i dost chladno, a tak včely začínají být aktivnější až později.

" Kdo čte pozorně co tu píšu, právě budu novým vč přidávat KK - tedy nahoru nad VN. Do těchto KK přijdou rámky poškozené nebo zakladené. KK půjde v půli září pod VN a zjara z ní udělám POL. Letošní POL tam pořád je a bude celou zimu a na vyvaření půjde až při tvorbě nového POL někdy koncem března."

Nevím, proč přidáváte, já naopak tento týden zrušila NN horní a VN spodní, včely je ignorovaly a myslím si, že to bylo důvodem, proč se i vyrojily. Myslím, že i ve větším prázdném prostoru se jim hůř udržovala stabilní teplota. Po pravdě nemám odvahu včelám do jejich struktury díla zasahovat a rámky přehazovat, dokud nemám jistotu, tak raději nic nedělám a jen pozoruji, protože mou chybou bych jim mohla situaci zhoršit.
Jitka

26.7.2020 13:21
stanleypaul

XXX.XXX.168.165

Tom50 napsal: " Kdo čte pozorně co tu píšu, právě budu novým vč přidávat KK - tedy nahoru nad VN. Do těchto KK přijdou rámky poškozené nebo zakladené. KK půjde v půli září pod VN a zjara z ní udělám POL. Letošní POL tam pořád je a bude celou zimu a na vyvaření půjde až při tvorbě nového POL někdy koncem března."

Chtěl bych se v té souvislosti zeptat Toma na jednu věc. Při procházení a porovnávání metod používání KK a POL se informace trochu různí a trochu rozcházejí. A proto jasný i když možná stupidní dotaz (staci jasna odpoved ano/ne ). U běžného vč , ale i oddelku, na kolika nastavcich zimujete? Zejména mi jde o zásoby. Hovoříme o KK a zásobách ve VN okolo plodu po krajích plástů . Naplněnou KK zásobami vkládáte pod VN. Takže shora 1xVN, 1xKK a případně 1xPOL? Tedy otázka zní Necháváte vč ještě nějaké další zásoby nebo ne? . Ja predpokladam, ze ne, ale z nekterych metodik a i nekterych, i vasich vyjadreni (krmení SKRZ KK, atd. ) to obcas vypadá, ze jaksi automaticky nahore na VN zustava jeste 1 nastavek se zasobami.
Děkuji.

28.7.2020 01:23
tom.50

XXX.XXX.139.247

suffolkovce napsal(a):
Děkuji za povzbudivá slova, je pravda, že množství medu mě zase tak netrápí, spíš jsem si dělala starost, že když je medu tak málo, že jsem asi něco víc popletla.
Růže stříkané nejsou, rostou v parku a tam provádí město jen běžnou údržbu, ale záhonů je tam opravu hodně a mají to jen přes cestu. Zahrádkářů není v okolí moc, skoro bych řekla, že žádní, tak doufám, že chemii mi domů skoro žádnou nenosí. Řepkový med tady nemáme. Na jaře je medu málo, zase tolik toho ve městě nekvete, vrby všichni jako plevelnou rostlinu vykáceli, je i dost chladno, a tak včely začínají být aktivnější až později.

" Kdo čte pozorně co tu píšu, právě budu novým vč přidávat KK - tedy nahoru nad VN. Do těchto KK přijdou rámky poškozené nebo zakladené. KK půjde v půli září pod VN a zjara z ní udělám POL. Letošní POL tam pořád je a bude celou zimu a na vyvaření půjde až při tvorbě nového POL někdy koncem března."

Nevím, proč přidáváte, já naopak tento týden zrušila NN horní a VN spodní, včely je ignorovaly a myslím si, že to bylo důvodem, proč se i vyrojily. Myslím, že i ve větším prázdném prostoru se jim hůř udržovala stabilní teplota. Po pravdě nemám odvahu včelám do jejich struktury díla zasahovat a rámky přehazovat, dokud nemám jistotu, tak raději nic nedělám a jen pozoruji, protože mou chybou bych jim mohla situaci zhoršit.
Jitka

Děláte to dobře, když nevíte jistě co a proč máte udělat, je lepší v tuto dobu neudělat nic.

Asi jsem to o KK napsal nejasně, jakoby pro znalé a pokročilé. Prostě nyní mám vč (drtivou většinu) takto ode dna. POL 39x15x11, VN 39x30x11 (nebo 24) a na tom 4-5 (výjimečně 6) NN s převážně panenským dílem (asi 90 - 95%) na med. Nyní vyberu co tam je, pokud bude co vytočím a ZREDUKUJU medníky na popsanou KK, u skutečně silných vč nad ní ponechám jeden NN s "horšími" rámky (půjdou vyvařit). Mohly by tam zůstat (medníky), ale nesmí tam být v době léčení (to je jen u mě, většina ostatních to neřeší) a co tam při léčení je, už jde na vyvaření. Vvyařeno je to hned letos a nebo přes KK do POL, ale na med už prostě ne. Jasné?

Takže. Napsal jsem to hloupě. Nepřidávám nástavky, ubírám a popsal jsem z jakých rámků tvořím KK, přes kterou (a do které) budu krmit. Dá se krmit skrz víc nástavků, včely nejsou hloupé a zásoby si uloží nad plod, pokud se vyskytne melecitoza, dají jí do KK a tam taky uloží to, co jim dám navíc než kolik potřebují na vyzimování. Vč se musí nakrmit, nesmí se ale ulejt!!!!!

Vy jste nejspíš zjara pozdě rozšířila, nutila je stavět víc, než mohly (než byly schopné - byla mizerná snůška) a tak se raději vyrojily. Zase je to stejné jako u lidí. Když má někdo dluhy v "rozumné" výši, uskromní se, zapřáhne na víc hodin práce (když jí má, má tedy zdoj příjmu - u včel když je snůška) denně a snaží se splácet. Jestli se ale dostane do situace, že to splatit nejde, rezignuje a vzdá to.

Podrobně (polopatě) popíšu jak tedy vypadá můj úl po posledním medobraní - ten den. Nejde vzít všech 4-6 medníkových NN. Musí jim jeden NN nad VN zůstat (výjimečně dva), ukazuje to hustota obsednutí. Tento jeden NN se odteď nazývá Krmná Komora = KK. Dají se do ní rámky zakladené, nebo poškozené, takové, které přijdou zjara vyvařit a nebo jich část ještě poslouží v polštáři - POL. Pokud nejsou poškozené a zkladené rámky, hot se dají bezvadné, přijdou ale vevařit a na med se už nepoužijí, protože "zažijí" léčení. Nikdo rezidua léčiv v medu nehledá a asi to ani není možné (lacino diagnostikovat). Jen soukromně, pro vlastní pocit, lze věci udělat tak, jako že ve vyšším levelu. Opakuju, drtivě drtivá většina včelařů (a nejen českých) nějaké ohledy na lidi (konzumenty medu) nebere!

V den posledního medobraní (ne zítra či za několk dní) je nutné dát velkou dávku krmení v hustotě 1:1, ne hustší! Velkou dávkou rozumím asi 8 litrů = 5 kg suchého cukru. Dvě okurkové lahve mají objem 7,6 l, vč snese v pohodě (silné vč) i 4 okurkáče naráz. Já používám toto (objem 9 l, plním na 8) https://www.ikea.com/cz/cs/p/samla-krabice-transparentni-40102978/

jako plovák mám keramzit, 8 litrů roztokui 1:1 je 5 kg cukru + 5 l vody. V konvi, co byly dřív na med se snadno rozpustí 10+10 a vznikne 16 l roztoku. Podrobněji to už napsat neumím (to aby nebylo nedorozumění jako že přidávám nástavky v podobě KK když je ve skutečnosti redukuju).

Nikomu nic nenutím, stačí vše udělat jak říkám, a úspěch se nemůže nedostavit. Vše jsem tu opakovaně mnohokrát zdůvodnil, doporučuju vyhledat moje starší příspěvky i příspěvky kolegů.

28.7.2020 01:49
tom.50

XXX.XXX.139.247

stanleypaul napsal(a):
Tom50 napsal: " Kdo čte pozorně co tu píšu, právě budu novým vč přidávat KK - tedy nahoru nad VN. Do těchto KK přijdou rámky poškozené nebo zakladené. KK půjde v půli září pod VN a zjara z ní udělám POL. Letošní POL tam pořád je a bude celou zimu a na vyvaření půjde až při tvorbě nového POL někdy koncem března."

Chtěl bych se v té souvislosti zeptat Toma na jednu věc. Při procházení a porovnávání metod používání KK a POL se informace trochu různí a trochu rozcházejí. A proto jasný i když možná stupidní dotaz (staci jasna odpoved ano/ne ). U běžného vč , ale i oddelku, na kolika nastavcich zimujete? Zejména mi jde o zásoby. Hovoříme o KK a zásobách ve VN okolo plodu po krajích plástů . Naplněnou KK zásobami vkládáte pod VN. Takže shora 1xVN, 1xKK a případně 1xPOL? Tedy otázka zní Necháváte vč ještě nějaké další zásoby nebo ne? . Ja predpokladam, ze ne, ale z nekterych metodik a i nekterych, i vasich vyjadreni (krmení SKRZ KK, atd. ) to obcas vypadá, ze jaksi automaticky nahore na VN zustava jeste 1 nastavek se zasobami.
Děkuji.

Neumím odpovědět ano/ne.

Chápete to, myslím, správně. Dodané zásoby do VN musí stačit vč na celou zimu a KK (při krmení nahoře) je zdánlivě navíc - je to pojistka proti pozní melecitoze (cement).

Další důsledek KK, hlavně u nízkých měr jako je Adamec (39x24) nebo Langstroth 23,2 je, že vč ještě v červenci ploduje až k horní loučce VN a tudíž se případná melecitoza neocitne ve VN, kde hrozí, že na melecitoze vč zimu nepřežije. Po vyběhnutí plodu až pod loučku tam budou dodány cukerné = bezpečné zásoby.

V půlce září se dá KK pod VN. Protože celou sezonu "sedí" VN na POL, KK přijde "mezi kozy", prostě mezi POL a VN. Oba NN pod VN, tedy původní POL a v září vložená KK zůstanou pod VN celou zimu. Vč během zimy zásoby přenese, nevím kdy a je mi to jedno! Zjara tam ale nebudou a vč bude mnohem slinější a připravenější pro využití rané snůšky. Ano, KK by mohla zůstat celou zimu nahoře nad VN, ale zpomalí pak jarní rozvoj - utíká tam všechno teplo. Jistě by se dala KK podsunout pod VN až v předjaří (jak radí třeba Boháč). Podle mých zkušeností je to pozdě.

Jen doplním. Řepka je prokletí. Letos mám med ze špendlíků a třešní (asi i vrb, ale minimálně = není hořký) + javorů z květu a jabloní - ještě před řepkou. Med je lahodný, o odstín tmavší než normální jarní a ještě pořád tekutý!!!!!!! Přiznávám, v tak velkém množství (od víc než poloviny vč celý NN = asi 14 kilo) se mi tenhle med ještě v životě nepodařilo získat.

Drinky

28.7.2020 19:35
Drinky

XXX.XXX.246.213

Tento rok i kdyz preprcha tak je u nas ideal na med již jsem 4x tocil mam 2 vcely a natoceno 98kg,posledni cisty lipak,ten jiz u nas nebyl hodne dlouho.tim,ze preprcha a je teplo to je super aby vse medovalo,repka u nas je hodne daleko nedot druzstvo u nas dela ekolog.hospodarstvi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík