Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

romanchovatel

29.8.2020 22:05
romanchovatel

XXX.XXX.188.142

Mám dotaz. Před týdnem jsem vytočil z rámků poslední med a za dva dny zakrmil včely cukerným roztokem. Dnes jsem jim přišel dát další dávku a zjistil jsem, že některá včelstva krmení neberou. Nevíte někdo proč se to děje? Děkuji za odpověď.

30.8.2020 13:14
začátek

XXX.XXX.4.22

Je po nich a nebo loupí u sousedů.Proto se doporučuje počkat s další dávkou krmení do doby až bude všude vyjedeno.Jinak to letos vidím tak na 20kg cukru na včelstvo.Já jim zatim dodal 6+5+5kg zhruba po 10 dnech.Krmím vědrama po 8l-9l na hladinu položim pořádnou hrst slámy,vědra jsou přímo na rámcích v prázdném nástavku a poté je jen doplňuji.Včelstva jsou ve 2 nástavcích 39x24 po 11 rámcích.

30.8.2020 13:14
tom.50

XXX.XXX.139.247

po zralé úvaze jsem příspěvek smazal - stejně byl dlouhý a málokdo by to četl

31.8.2020 12:21
tom.50

XXX.XXX.139.247

romanchovatel napsal(a):
Mám dotaz. Před týdnem jsem vytočil z rámků poslední med a za dva dny zakrmil včely cukerným roztokem. Dnes jsem jim přišel dát další dávku a zjistil jsem, že některá včelstva krmení neberou. Nevíte někdo proč se to děje? Děkuji za odpověď.

Vč někdy neberou roztok doporučované hustoty 3:2, ochotně ale berou 1:1. Já kupříkladu krmím vždy bez výjimky 1:1 a nebo dokonce na 10 kg cukru dám 11 litrů vody. Řidší roztok ale už nedoporučím.

Pokud nebudou chtít brát ani 1:1, obávám se, že už nebudou brát nikdy nic. Poslední zoufalý pokus byste mohl udělat tak, že jim krmení ohřejete na max 40 stupňů (lahev to malinko ochladí) a jen půlku okurkáče najednou a odstraňte sítko pod prosakovačku, aby včely mohly rovnou k dírkám víčka.

Pokud se jim pokoušíte dávat nějaká umělá krmiva, samy vám ukazují že to je velmi blbé krmení. O škrobákách (hydrolyzáty) je to jasné, ale i cukerné inverty nejsou rozštěpeny enzymem, jako to dělají včely (invertáza), ale chemicky. Drtivá většina nektarů je ze sacharozy, což je disacharid a ten musí mít včely rozložený na přesně daný poměr glukozy a fruktozy - tedy štěpení disacharidu na monosacharidy a stejná sacharoza, jako je v nektaru většiny rostlin, je kuchyňský, zpravidla řepný cukr.

Hlavně je ale pozdě. Vy jste měl krmit po odkvětu lip a nechat krmení zpracovat letní včely, které stejně do této doby odejdou a neopotřebí se zimní generace včel. Letní včely jsou pryč a mladé dlouhověké "vědí", že se zhuntují a tak krmení nechtějí brát. V každém případě, i když vč nakrmíte, budou oslabená a asi nepřežijí na viry a jiné chcípavky. Kor jestli jste je ještě poškodil kyselinou mravenčí. Takže asi nebudete mít některá včelstva, ale máte trochu medu z července a srpna.

Příspěvek jsem podstatně zkrátil. I tak mám za to, že tohle jste číst nechtěl...

A nejen vám, ale všem něco ještě připodotknu. Slýchám argument, že umělá krmiva musí být vyzkoušená a dobrá když se vyrábějí, běžně se nabízejí v obchodech a lidi je chtějí kupovat. To je, vážení, druhá strana demokracie a do krajnosti dovedená hypersvoboda. To je na vás co dáte svým včelám stejně, jako se běžně vyrábí a prodávají cigarety a přitom jejich doslova vražedný účinek na lidské zdraví je obecně známý a navíc je na každé krabičce zobrazeno, co na konzumenta nevyhnutelně čeká a co dřív nebo později přijde. Mám za to, že i na obalech syntetických srajd na krmení včel by mělo být také jasně napsáno, co bude hrozit po jejich zkrmení včelám.

Nepíšu sem pro lidi s argumenty typu: "já synťáky včelám dávám a nic se jim nestalo". Těm se nic vysvětlit nesnažím, to nejde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.8.2020 16:27

Romane vcelstva která neberou, bych prohlédl jestli plodují tj. zda jsou matky v pořádku. Zkontroloval silu vcelstev. Slabé spojil. To že neberou je špatné. Léčil jste?

romanchovatel

1.9.2020 15:59
romanchovatel

XXX.XXX.78.194

Včelstva jsem léčil,kladou a jsou na deviti rámcích.

1.9.2020 17:24

V tom případě bude pro nás ostatní poučné až zjistíte čím to bylo a podělíte se o zjištění.

6.9.2020 20:28
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

tom.50 napsal(a):
po zralé úvaze jsem příspěvek smazal - stejně byl dlouhý a málokdo by to četl

To je škoda :(, je dost těch, co si to rádi přečtou.
Jitka

Anonym50

2.4.2021 14:02
Anonym50

XXX.XXX.5.30

Prosím p. romanchovatel o sdělení stavu včelstva. Rad bych věděl, jestli předpověď "Takže asi nebudete mít některá včelstva, ale máte trochu medu z července a srpna." se naplnila.
Děkuji.

romanchovatel

2.4.2021 18:41
romanchovatel

XXX.XXX.188.142

Přišel jsem o jedno včelstvo,dvě včelstva žijou o síle 5 uliček ale přikrmoval jsem je těstem.Vyšetření na varoazu jsem měl 0,02 brouka na včelstvo,včelstev na vyšetření bylo 20.

3.4.2021 10:11
tom.50

XXX.XXX.139.241

Gratuluju a jsem rád, že se moje prognoza nevyplnila. Tedy pokud to chápu správně. Ze 20 vč, která nebrala krmení, padlo jediné a pouhá dvě další jsou nyní slabá, ostatních 17 je v dobré kondici?

Pak jste lepší než já. Mě včelstva už víc než 50 let přezimují tak, že asi třetina je vynikající, třetina "neurazí nenadchne" a třetina je po vyzimování podprůměrná. Nejraděj mám ty nejhorší, baví mě je vypiplat, postaví nejvíc nového díla - je kam přdávat M a málokdy se chtějí rojit. Na med používám jen nízké panenské rámky a tudíž u silných vč není ve vysokém nástavku kam přidávat M.

romanchovatel

3.4.2021 16:24
romanchovatel

XXX.XXX.188.142

Krmení nebraly z 20 včelstev 3 a ztěch 3 nepřežilo 1.Jinak ostatní jsou pruměrná až nadpruměrná,slabší jsou jen ty 2 co nechtěly brát krmení vtěch vyměním matky a uvidím snad se spraví.

20.4.2021 13:27
začátek

XXX.XXX.4.22

Apivital těsto,má sním prosím někdo zkušenost. Koupil jsem pár kg na zkoušku a dnes jsem před polednem dal po 1kg do včelstva na zkoušku,vždy placku na rámky,ale docela se to lepí a zhotovovat dle návodu nástavbové čtverce?

21.4.2021 20:09
Tomáš R

XXX.XXX.44.156

Také ho dávám, ale rozříznu obal těsto na rámky, nahoře zůstane igelitový obal a nepřilepí se k víku. Je výhodné mít nad rámky víc místa, jinak musíte těsto nacpat do uliček, udělat z něj takové válečky. Já mám vyšší rámeček se sklem, takže se těsto nad rámky v poho vejde. Apivital je dobrý, jen nezapomeňte, že včely, když mají těsto, potřebují vodu...Když bude zima, budete je vyhánět do zimy pro vodu. Máte třeba česnovou napaječku, ev. rámkové krmítko ? Na vodu v chladnu ideální

22.4.2021 09:11
tom.50

XXX.XXX.139.241

Moc nerozumím, nad rámky je přece u dobrého úlu jen 6, max8 mm ale hlavně, na rámcích by měla ležet igelitová (ne tvrdá folie k tomu vyráběná) folie tak, aby po celé ploše přilnula a tím tento strop simuloval podmínky ve stromě. Tam je přece každý plást pevně přilepený ke stropu a tudíž má každá ulička svůj teplotní a vlhkostní režim. Už jen tím, že nad rámky nemůže nijak proudit vzduch.

Opakovaně píšu, že se musí zrušit nejpitomnější vynález očka a sejta ve dnech. Pak včelstvu stačí k životu metabolická voda, která se sráží na stropním igelitu v rozích a včely nemusí pro vodu ven.

Z napaječek mi vodu nebraly, asi že je studená a hlavně asi proto, že jí nepotřebovaly. Těsto nikdy žádné nedávám, hlavně po víc než špatných zkušenostech z celých 70, 80 a začátku devadesátých let 20 stol kdy jsem převěšoval plod a včelařil jak se doporučovalo.
Před čtyřmi lety jsem vyzkoušel bílkovinové těsto, dal jsem to po dva roky části vč tak, že slabým, středním a silným a nikdy jsem nepozoroval u žádné skupiny sebemenší rozdíl v rozvoji či kondici včelstev a tak to považuju za nesmyslný podfuk a tahání peněz z kapsy. Jediný efekt to mělo, že musely ven pro vodu za každého počasí. A tak i když by to zvýšilo kondici nebo počet včel, to je vykompenzováno ztrátami a tak nula od nuly pojde. Pravda, nedal jsem ty česnové napaječky a rámkové ani neznám (kapsové krmítko?)

Takže jak doplním případně chybějící zásoby? No, musí se dobře nakrmit v podletí vloni. To je u míry 24 problém a tak se skoro vždy musí zjara doplňovat. Dělám to výhradně medovými rámky. Ano, část medu nevytáčím a tyto rámky s MEDEM dávám zjara potřebným vč za blinovku. Furt raděj oželím nějaký med (nemusím ho vytáčet, hlavně odvíčkovat) a pak nemusím dělat medotěsto a nemusím ho nijak aplikovat. Kupovaná těsta z hydrolyzátů bych svým včelám nikdy nedal a bílkovinový podfuk jsem právě vysvětlil.
No a když bych neměl záásobní rámky, ani rámky s medem a musel doplnit zásoby, pak doma dělaným těstem s vědomím, že jim moc nepomůžu, ale udržím je naživu a musím se poučit pro další roky a nenechat k takové situaci dojít.

Tak snadné to je. A zopakuju že: "med dělá včely a jenom včely můžou dělat med" a naši předkové to říkali ještě jinak: "Dej krávě do držky, vona ti dá do dížky". Pro mladé - díže byla nádoba používaná při dojení.

Jen souvislost. Je tu vlákno o varroaodolných včelách. Nikdo kromě mě neupozornil na to, že pokud přežívají, tak nejen, že od nich nikdo nechce několk desítek kilogramů medu ročně, nikdo jim za celý rok nevezme ani deko! MEDU, ne náhražky = cukru.
Zkrátka člověk nesmí vyrabovat ze včelstva všechno. Tedy pokud chce mít vitální zdravé včely.

Existuje pán, znám ho jen z telefonu a z VF a nechci ho bez jeho dovolení jmenovat. Má už letos třetí zimu několik vč bez sebemenšího léčení a nebere jim nikdy žádný med, nemění dílo, prostě do nich nijak nezasahuje. Letos si od něj dva lidi, které znám, vzali po dvou těchto včelstvech. A já tvrdím, že jakmile od nich budou chtít med, bude rázem po varroatoleranci! Totiž zmíněný pán má další vč ve stejných úlech, která normálně ošetřuje a vytáčí, ta ale léčit musí! Výchozí materiál - genetika - byl stejný.

A jak jsem tu už někde napsal, na co by byly včely, sice varroatolerantní, když by nedávaly žádný užitek? Proč by taková vč někdo choval? Toto jsou stěžejní otázky od kterých se odvíjí úplně všechno.

Toto vše uvádím kvůli kontinuitě souvislostí, kdy vše u včel vždy vyplývá ze souboru jiných věcí a jedno pomiňuje jiné, spíš jedna věc podmíní hned celou škálu jiných důsledků.

22.4.2021 10:08
Štefan1

XXX.XXX.208.238

"A jak jsem tu už někde napsal, na co by byly včely, sice varroatolerantní, když by nedávaly žádný užitek? Proč by taková vč někdo choval?"

Nejsem včelař a omlouvám se za to odbočení - myslím, že u včel je největším užitkem opylování - v Českých zemích tomu asi tak není, ale v Americe farmáři platí včelařům za opylování polí a med je jenom přivýdělek - mám to teda jenom z dokumentárního filmu.

Sám mám malý švestkový "sad", kde pravidelně schází opylovači (taky na třešni - byl jsem zvyklý, že rozkvetlá třešeň bzučela na dálku a na té své musím včely hledat), takže laškuji s myšlenkou na včelaření ne kvůli medu (těch 10kg na rok si koupím), ale právě kvůli opylování. Odrazuje mě jednak moje neznalost, jednak informace o zdravotních problémech v chovu včel - zejména varroáze. Takže varroáza rezistentní (nebo tolerantní) včely, od kterých bych nechtěl med a mohl bych je ponechat "přirozenému" vývoji by pro mne byly zajímavé. Současně si uvědomuji, že by včelaři v okolí (byť vzdálelenějším) asi nadšením neskákali.

22.4.2021 23:52
tom.50

XXX.XXX.139.241

Jasně, rozumím vám. Jistě jste to tu nečetl celé a tak vám zopakuju svoje tvrzení.

Jestli je orat a sít učňák, pak je chov dobytka maturita. Ale chov včel jsou nejméně dvě vysoké školy.

Vaše uvažování je asi jako když byste řekl, že má mnoho žen nehezká prsa a tak byste se chtěl stát plastickým chirurgem bez těch škol. Přece by dámám postačovalo, že byste za své zákroky nechtěl žádnou odměnu, protože primární je vaše pojetí estetiky ženského poprsí. Že byste nejspíš někomu ublížil neřešíte. Chápu. Podobně uvažuje čím dál víc lidí. U těch mladých mě to nepřekvapuje.

Totiž. Co se podařilo (na vlastní oči jsem to neviděl) jistému pánovi, o kterém jsem se zmínil, tak tomu předcházelo dokonalé zvládnutí včelařské praxe a dokonalé nastudování teorie - ten člověk chová včely 40 let. Ještě byste si troufnul?

23.4.2021 06:53
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Já to přečetl celé, jenom jsem reagoval na jednu citovanou větu - trochu to přizpůsobím - že když včela nenese med, tak je k ničemu.

O včelách uvažuji 20 let (kvůli opylování), ale nepustil jsem se do toho, protože si uvědomuji, že to není jednoduché a všechno chce své. Taky jsem napsal, že by okolní včelaři asi neskákali radostí, kdybych si pořídil včelstvo a nechal ho přírodě - asi by bylo zdrojem nemocí pro ostatní (pokud by přežilo). Takže se bát nemusíte, pokud bych do toho šel, tak bych si našel někoho u koho bych se mohl učit, všechno se z knížek vyčíst nedá.

Jenom mě to zajímá a v souvislosti s obecným úbytkem hmyzu se role včely jako opylovače bude dále posilovat a třeba za pár let to bude jako v tom dokumentu - farmáři budou platit včelařům za opylování - i v Čechách.

23.4.2021 10:14
tom.50

XXX.XXX.139.241

Myslel jsem přečíst celé fórum, ne jeden příspěvek.

Neřekl jsem, že je včela k ničemu. Tvrdím, že aby lidi včely chovali ve větším, pro přírodu významném počtu, musí z nich být užitek, protože za opylování je nikdo neplatí a už vůbec za opylování divokých rostlin. Pro vaši informaci. Ekoterorističtí ochránci kdysi tvrdili, že celospolečenský význam jednoho včelstva pro divokou přírodu, ne tedy při započítání opylování zemědělských plodin, činí 40.000 Kč ročně. Tento efekt stát oceňuje závratnými 100 až 150 Korunami a to je to ještě ke všemu zdanitelná částka! Pozoruhodné na tom je, jak moc se stát ekoteroristů bojí a jak jim jde na ruku, ale jako napotvoru v ocenění významu včel v podobně smysluplné dotace ochránci stát nepřinutí. Ale na jejich nesm,yly jdou stamiliony.

A to je ještě k tomu tato včelařská dotace nejistá (pakliže státu zbydou peníze). Pak tu jsou dotace na pořízení nějakých věcí, obyčejně bývají na asi polovinu ceny. Ovšem tyto výrobky, věci, ihned po zařazení do seznamu dotovaných výrobků vyletí cena na dvonásobek a tudíž se pro včelaře nezmění nic a celej vejvar shrábne obchodník. A dotace tak končí někde úplně jinde, jako ostaně většina dotací - obecně se tomu říká rozkrádání dotací, ale nikdo nikdy neřekne jasně, jak se to děje. Tak tohle je jeden z příkladů.

Za opylování se platit nebude, na zemědělce obyčejně nejdou kandidáti věd a už jsem slyšel vystudovaného zemědělského inženýra říci větu: "OK, tvoje včely se nažerou na mý řepce, kolik mi zaplatíš?" Naopak se nyní snaží šlechtitelé vyvíjet takové odrůdy plodin, které včely vůbec nepotřebují, neroní nektar například a včely na to vůbec nejdou a pak si může zemědělec stříkat čím chce - o to jde a proto to dělají. Poslední info mám od Slováka z VF, že z 22 odrůd slunečnice pěstované na Slovensku je už 18 druhů bez nektaru.

Mám za to, aže ani vy byste nechtěl platit za opylování. Za komančů zemědělci platit museli v případě, že včelař dal včely přímo na pole. Ovšem ti zemědělci to nečinili dobrovolně, museli, bylo jim to centrálně nařízeno. To dokázal tehdy, za pohrdaných, posmívaných a proklínaných komunistů pro svojje včelaře prosadit Svaz včelařů. Dneska, zdá se, je Svaz na něco úplně jiného, nejvíc aby se vedení mělo skvěle.

Když si bez vědomostí pořídíte včely, je to asi jako kdybyste si koupil silné auto a bez Autoškoly a praktických jízd s ním rovnou vjel na osmiproudou dálnici rychlostí 150 km/hod a myslel si, že pravidla nějak okoukáte za jízdy a nebo, že to auto nějak samo dojede. Sám dobře tušíte, že to nemůže dopadnout dobře a že nanejvýš ohrozíte ostaní.

Příměr k silnému autu sedí i tím, že začít včelařit je v naší zemi nesmírně drahé, připravte si tak 50 jen pro začátek a je celkem jedno zda budete mít jedno nebo osm či více vč, nesmyslně předražený medomet budete prostě muset mít a tak podobně i vše ostatní.

Obecný úbytek hmyzu je asi realita a já se domnívám, že to souvisí s mikrovlnami z mobilů a dalších technologií, protože komunisti stříkali po polích víc chemie, častěji a hlavně ta chemie byla primitivní a pro přírodu jedovatější než dnešní moderní. Komunisti tedy chemizovali pole víc, ale hmyzu neubývalo.
Ovšem mobily kvůli nějaké přírodě nikdo neomezí, ani šmírování družicemi (sedlák nevyžene kozy nebo dobytek na pastvinu a ihned to vědí kontroloři a přijedou mu zabavit dotace). Taky nikdo nezruší GPS ani wifiny a podobně. A tak hmyzu bude ubývat dál až to dopadne jako v té Americe s mandlemi. Ale mladí manažeři nevědí vůbec jak vzniká jídlo, myslí, že stačí mít peníze a koupí si cokoli. A bude hůř, protože volby vyhrajou Piráti a to teprve nastane chaos! Ale na kecy o politice jsou tu někteří sluníčkoví pravdoláskové citliví.

No a vy máte potíže s opylením sadu a přitom profesionální včelaři, pro které jsou hobbíci konkurencí, vypouštějí lži o převčelenosti naší země a tak je tu silný tlak když ne omezit počet vč, rozhodně nezvyšovat dotace.

Cílem patrně je aby to tu bylo jako v té Americe. Tam hobbyvčelaři neexistují a je tam pouze komerční chov včel a dopadli jak dopadnout museli. A dobře jim tak, chce se mi dodat. Mladí progresivisti to tu chtějí mocí mermo taky, tak směle k zeleným zítřkům!

Ano, náš stát těžce zneužívá lásku asi 55 tisíc hobbíků ke včele, ani ne 70 profíků to tady rozhodně nevytrhne. Ale klid, Wiki a internet bude furt a tak se, kdo bude chtít, bude moci podívat jak vypdaly stovky druhů hmyzu a rostlin, které už začaly nevratně mizet. A taky ptactva a další přírody.

Tak asi tak.

25.4.2021 21:45
smidla

XXX.XXX.10.104

Štefan1 napsal(a):
Já to přečetl celé, jenom jsem reagoval na jednu citovanou větu - trochu to přizpůsobím - že když včela nenese med, tak je k ničemu.

O včelách uvažuji 20 let (kvůli opylování), ale nepustil jsem se do toho, protože si uvědomuji, že to není jednoduché a všechno chce své. Taky jsem napsal, že by okolní včelaři asi neskákali radostí, kdybych si pořídil včelstvo a nechal ho přírodě - asi by bylo zdrojem nemocí pro ostatní (pokud by přežilo). Takže se bát nemusíte, pokud bych do toho šel, tak bych si našel někoho u koho bych se mohl učit, všechno se z knížek vyčíst nedá.

Jenom mě to zajímá a v souvislosti s obecným úbytkem hmyzu se role včely jako opylovače bude dále posilovat a třeba za pár let to bude jako v tom dokumentu - farmáři budou platit včelařům za opylování - i v Čechách.

Dobry den,

jeden prispevatel zde na ifaune spolkl vsechnu moudrost sveta a pokud necinite podle jeho ideologie, cinite spatne. Takze se nevzusujte a jeho reakce nechte bez povsimnuti.

Vase uvazovani je spravne a logicke. Pokud by jste si poridil vcely, ktere by odolali i za cenu ze nebudete mit med, mate to co potrebujete. (pokud to budou zdrave vcela, vcelari ve vasem okoli nemaji duvod mit obavy) No myslim si ze jednoduzsi nez poridit si vcely bude porizeni cmelaku. Nestudoval jsem jejich moznosti pri opylovani stromu, ale vy to nastudujte a pripadne poridte. Maji oproti vcelam jiste vyhody, ktere ocenite.

S pozdravem smidla.eu

26.4.2021 10:36
jari

XXX.XXX.87.233

Jsem začínající včelař. V roce 2020 jsem si pořídil odělky. Než jsem si pořídil včely, tak jsem se snažil získat co nejvíce teoretických znalostí, které jsem čerpal z různých včelařských pramenů.Například nelze získat souhrnou informaci, jaký typ úlu a jaký systém chovu, je vhodný pro dnešní moderní chov včel pro začátečníka. Jedině v příspěvcích pana "TOM 50" jsem se dočetl výhody a nevýhody jednotlivých typů úlů a jednitlivých systému chovu. Jeho rady jsou ucelené a jako začátečník jsem mohl z čerpat. Co si cením na jeho radách je to, že pokud se jimi řídím, tak budu mít včely i následující rok. Určitě není neomylný a zřejmě nemá vždy pravdu, to je již moje práce zjistit chybu a poučit se. Na to máme analytické myšlení.
Já osobně děkuji za jeho rady a příspěvky a díky jemu jsem si pořídil úly typu DADAN-BLATT a pracuji dadant systém.

26.4.2021 11:50
tom.50

XXX.XXX.139.241

Děkuju vám. Kdysi jsem někam napsal, že i kdyby jen jedinému začátečníkovi pomohlo orientovat se, nebyl to ode mě promarněný čas. MŮJ ČAS dlužno podotknout.
Snažím se poctivě dát co jsem za život nahromadil. Někteří neumí než kritizovat a nebo blábolit nesmysly ve smyslu podmínění - například: "když budou včelaři dělat to a nedělat tohle, nebo když bude kvést tamto a tak podobně, pak bude na světě ráj". Já tohle nemám rád a snažím se ve svých příspěvcích vyhýbat podmínkám co by kdyby. Prostě lidi jsou jací jsou a jiní hned tak nebudou, škodlivé vlivy tu jsou a nebude jich ubývat a je tudíž jen na každém jednom z nás jak to dokážeme udělat, aby včelstva zůstala živá a vitální.

Vám fandím, originál Dadant-Blatt nemám a nevčelařil jsem v něm. Má ho celý bývalý Sovětský svaz, Čína (ta je větší než Evropa a má dvojnásob lidí), celý Balkán, jižní a i severní Evropa i Anglie. Mám za to, že je i dost rozšířený v USA.

Chyb jsem v životě nadělal spousty a dělám je nepochybně i teď. Za největší chybu své včelařiny považuju, že jsem nevěřil Boháčovi, že panenský med má nesrovnatelně lepší chuť a že ta kvalita přivede zákazníky a naopak, že ti náročnější budou od včelařů s medem ze zakladeného "utíkat". Přesně to se stalo. Pravda, o 30 let později než to Jindřich Boháč psal.
Druhá chyba byla, že jsem nechtěl včelařit bez mřížky. Ono to ale nejde jen tak bez ničeho, beze změny technologie ošetřování vč. Například převěsit plod a nepoužít mřížku nejde. Aby se mohla mřížka nepoužít, musí se splnit několik základních věcí a ty se nikde dočíst uceleně nešlo, jak píšete vy. Jakoby si nejdůležitější fintu, na které spočívá celé know-how, pisatelé záměrně nechávali pro sebe. Proto jsem se já rozhodl nezatajit vůbec nic. Stejně vím jistě, že většina včelařů stejně nic měnit nebude a budou pořád dělat zastaralé nesmysly z doby, kdy to nám to všem procházelo a včelstva to ustála. Jenže časy se mění.

Jako perličku a důkaz dám třeba jen umístění mezerníků.

V zadovácích, kde se rámky nevytahovaly nahoru ale vodorovně dozadu, se dávaly mezerníky na horní a dolní loučku. Zadováky jsou dávno v propadlišti, ale mnozí včelaři to tak dělají pořád. Někteří si stěžují, že když vytahuje první rámek, že si o mezerníky na horní loučce vedlejšího rámku vorve celý plást na jedné straně a spodními mezerníky na další straně zničí včely, které měly smůlu a byly zrovna "v dráze". Někdy se takto dá zničit matka, přinejmenším je to vrchol stupidity a nehumánního a nenetického chování ke včele. A přitom by stačilo dát mezerníky na boční loučky...

Další věc jsou mezerníky na jedné straně a když je potřeba rámek otočit, kolidují a potkají se, přitom další mezera je bez mezerníku. I to jde snadno udělat a sice, že jsou mezerníky na každé straně jinak. Když se dívám na rámek zezhora, jsou mezerníky na pravé loučce ke mě, na levé ode mě. Pak to dokonale napodobí hofmana, rámek můžu dát jak chci.

A takto bych mohl pokračovat o věcech, které většina nějak dělá a neví proč to tak dělá, nemyslí a jen kopíruje stejně pošetile, jako by si řidič nákladního auta furt vozil v kabině bič - nezbytnou pomůcku při přepravě nákladů (nakonec furt má koně pod kapotou). U biče v nákaďáku se asi zasmějeme, u včel bych takových kra.in uměl najít hned několik. Smutné na tom je, že někteří pořád dělají tyto nesmysly a tváří se u toho jako kandidáti věd a o vědoucích a vzdělaných se vyjadřují pohrdlivě. Každý jsme nejaký, jasně. Zajímavé je, že tito bohorvní "kandidáti věd", pohrdající vzděláním a fakty, jsou vždy také liberálové.

29.4.2021 13:01
chovatel

XXX.XXX.157.8

Jsem ještě ve včelařské diskuzi?

Přidejte reakci

Přidat smajlík