Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.9.2020 20:19
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Zaujal mě článek o loupežích včel: http://jjvcela.sweb.cz/soubory/vcely45.html
Dnes jsem je pozorovala – přidala jsem konvičku cukerného roztoku okolo 18:30 - do 5 minut tam byl houf včel. A tak já bych k článku ještě přidala, že když zlodějky vylézají ven, tak se ještě chvíli lezu po úlu a čistí se.
Původně jsem si myslela, že jsou to včely z vedlejšího úlu, nakrmila jsem totiž jen jeden úl, malá časová prodleva a než jsem se dostala k druhému, tak první byl obsypán včelami (druhý zel prázdnotou), když jsem přidala roztok i do druhého, tak začalo být živo i tam, a tak jsem je detailně pozorovala, no a všimla jsem si, že po očištění odlétají někam až do dálek.

Česno mám zúžené na dva prsty, přesto byl útok docela masivní. Asi budu muset krmit za tmy. A asi jsem udělala chybu, že jsem nechala v blízkosti tavidlo na vosk a je tak nalákala asi vůně.
Jitka

6.9.2020 21:05
tom.50

XXX.XXX.139.247

Jitko.
Není to normální. Jestli máte takto zúžené česno a stejně myslíte, že je vykrádají zlodějky, něco tam není dobře. Buď jsou strašně napadené VD, nebo viry a nebo kombinace obého. Jde o to, jak a čím jste léčila. Pokud alternativně a ne gabonem, zbývá vám, vzhledem k datumu, jen modlení. (přeháním, vždy se dá něco dělat)

Myslím si ale, že jste svoje pozorování nevyhodnotila správně. V první řadě. Když vč dostane krmení, jeho včely vyrazí (začal mejdan, najednou mají něco zadarmo, cizího a to je důvod k oslavě a všem to oznámit aby záviděli). To je normální. Taky proto se má krmit současně a všechna vč a pozdní podvečer to jistí.

Udělejte zkoušku. Včely, které myslíte, že loupí (to by se rvaly v klubkách, padaly před úl a tam by byla spousta mrtvých včel) poprašte hladkou moukou. Ne aby vás napadl práškový cukr!!!! Poprašte je, klidně silně moukou. Zůstanou bílé. Myslím, že se po chvíli začnou z té "velké dálky" vracet ty "nabílené". Nebo uvidíte, zda jsou to sousedky. Jestli se poprášené včely nebudou vracet, teprve pak je to možná loupež. Ono to může být naopak, vaše včely tichou loupeží někde vykrádají nějaké včelstvo, nic není vidět, jen po nakrmení začal navíc, k tomu provozu "do dáli", ještě mejdan jak ho popisuju výš.

Loupež poznáte, kromě spousty mrtvých včel před úlem, také tak, že je po česně měl, celá víčka. Loupežnice totiž jak odvíčkovávají buňky se zásobami, pak začnou vykusovat i stěny buněk (nevím proč to dělají) a nakonec rozhryžou i plásty a jak je silný provoz, je měl i na česně a kolem něj a opakuju, ta měl je mnohem hrubší než zimní.
Dejte sem vědět co zjistíte.

Popíšu svůj případ loupeže z tohoto týdne. Na první pohled silnější provoz u jednoho oddělku asi uprostřed řady 12 vč, při pozornějším pohledu černo včel před úlem a hrubá měl na česně. Domácí se už ani nebránily. Vykrádaly je zrzavé BF, domácí jsou šedé K. Ihned jsem to rozebral. Podotýkám letošní oddělek z června, nyní skoro včelstvo. Teplá stavba, česno zúžené jako u všech odd na cca 50x18 mm.

Příčina. Od česna byly, opakuju že je to naTS, tři zásobní rámky. Pak nedostavěná M a za ní plodové těleso. Ty první tři rámky zničily lupičky, od pátého rámku plod se včelami a matkou. Odebral jsem vyrabované tři souše a nedostavěnou M (ta působila jako přepážka). Včel bojem ubylo a tak jsem to zúžil zezadu přepážkou na 6 r. Česno jsem zmenšil na asi 7-8x18 mm, výška je prostě 18 mm. Včelstvíčko se ihned začalo bránit, za tři hodiny vše ok, před úlem asi 50 pobitých zrzek lupiček a klid. Další zrzky si už netroufaly, nějaká přistála poblíž česna, ihned jí napadla strážkyně a ihned jí přispěchala na pomoc další a další a lupička vysmahla! Zjistil jsem to po poledni, večer absolutní klid a kdyby nebylo před úlem tolik pobitých včel a měli, nic by se nedalo poznat (píšu to proto, že se to u víc vč dá snadno přehlédnout, že se někde něco dělo)

Řeklo by se, zažehnáno? Ale vůbec ne!!!!!!! Ta matka je špatná, jako jediná z cca 20 oddělků se dala vykrádat? Ihned musí být vyměněna! Takové geny na včelnici nestrpím! Přesněji, zesláblo to a k něčemu to přes noviny připojím. A proč jsem to nespojil hned? No přece abych lupičkám, které ještě byly uvnitř, neukázal další včelstvo k vyloupení. Tím spojením tam vznikne chaos, smíchají se dva feromony původních + plodu z připojovaného a nastalý zmatek je ta chvíle, kdy se do toho může pustit třetí element. Musí se nejprve zastavit rabovka (když se to povede a povede se to málokdy) a pak, po několika dnech konsolidace pměrů v napadeném, ale zachráněném vč, se to řeší.

Doufám, že jsem to naspal pochopitelně, pokud je někomu něco nejasné, ptejte se a když budu vědět, poradím.

7.9.2020 08:14
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji Tome,
Ano, moje včely nejsou žádní siláci, myslím si, že docela je podseklo moje nesprávně načasované experimentování s jumbo VN, a taky se mi vyrojily a podle matečníků se mi zdá, že vícekrát. Také jsem začala pozorovat posledních 14 dní na včelách okolo úlu deformaci křídel (cca 2-3 ks včel před úlem - trochu mě to vyplašilo, když doposud nic takového nebylo).
Nedaleko mám vosí hnízdo, a tak okolo úlu intenzivně vosy létají a na včely útočí. Po 2 měsíce denně řeším, zda mám vzít Biotit a vosy vystříkat, anebo zda vosy jsou predátoři, kteří likvidují nemocné včely, respektive zdravé se jim ubrání. Je pravda, že čas od času je úlů také ubodaná vosa, dovnitř úlu se většinou nedostanou, ale lítají v podstatě neustále, jak stíhačky kolem a ke všemu, co leží na zemi si „čuchnou“, pokud je to včela, tak útočí, když souboj vyhrají, tak včelám obvykle ukousnou zadeček (často tam vidím včelu, která ještě žije, ale už nemá zadeček s medem), anebo si je odnesou. A tak nevím, jestli je jejich přítomnost pozitivní, když likvidují nemocné včely, které vylézají z úlu, a zajištují přirozený výběr, anebo naopak sem infekci zanáší. Když jsem prohlížela úl minulý týden, tak jsem si ve včelstvu ničeho nevšimla.
Gabon jsem nedávala. Ale česno jsem měla zúžené napůl (zastrkávací dřívko jsem nedala po celém česnu – aby jim luftovalo – ale ze šikma, a u stěny nechala tu mezeru na dva prsty šířky, ale na výšku to asi bylo moc přes celé původní česno a pak taky na druhém konci vznikla další úzká mezírka), a tak dnes ráno jsem jim to dala, jak se má přes celé česno, docela chuděrky neví kudy domů, nevím, proč jsou tak fixované z pohledu zepředu na levou stranu úlu, zúžené česno mají nyní napravo, a tak jsou jak bludičky. Mám studenou stavbu.
Také jsem si myslela nejprve, že ten šrumec jsou vlastní včely, ale jak jsem je pozorovala, tak vylezly, chvilinku si čistily pečlivě každou nožičku a pak mizely daleko, čas už byl pozdní. Praly se, pod úlem byla ale jen dvě klubíčka. Také mrtvé včely tam večer zůstaly, ale bylo to tak 5-10 ks. Děkuji za tip s moukou, večer zkusím.
Po česně určitě měl nebyl, ani celá víčka. Ale to si vysvětlují tím, že dostaly cukerný roztok, a ten si odnášely, překvapilo mě totiž, jak rychle ten litr roztoku zlikvidují. Minulý týden jsem poprosila zkušeného včelaře, aby se mi na včelstvo podíval, právě pro tu deformací křídel, jenž mě znervózňuje, konstatoval, že krmím málo, a že bych měla intenzivně krmit nyní každý den. A tak jsem jim v 11 nalila 1 l roztoku 1:1 a večer už tam nic nebylo. Nevím, jestli taková spotřeba je obvyklá, mě to překvapilo. Je pravda, že doba je hladová a moc toho nekvete a poměrně často prší. Rozhodně však zavíčkované zásoby včely zlodějky nenapadly (si tedy myslím).
Jak popisujete Váš případ, tak to byla docela válka- 50 pobitých lupiček, tak to tady to tak dramatické rozhodně nebyl.
Rady vyzkouším a napíši, jak dopadlo, i když vlastně až v úterý, dnes večer jdu na poslední koncert Spirituál kvintet, bude-li .

Jitka

7.9.2020 21:13
začátek

XXX.XXX.4.22

Nevím jakým způsobem krmíte a jak jste včely léčila a monitorovala spad kleštíka,Slabá nemocná včelstva nespojujte,akorát si zamoříte i ostatní zdravá včelstva.Nekrmit teplým roztokem,přiláká lupičky,krmit po letové aktivitě včel,u slabých z úžit česno na jednu včelu.No momentálně je asi po včelách,ty už nejspíš nezachráníte a tak asi bude zbytečné dál do nich investovat,ale musíte udělat pro jistotu kontrolu a ta vám poví co dál.Jestli jim dát sirný knot,rozebrat a pokusit se zachránit zásoby a souše než tam vleze zavíječ voskoví.Jinak včelařit na vysokém plodišti je pro zkušené včelaře a není vůbec jednoduché,jako na 39x24 a hlavně chce to na start silné včelstvo,hlavně bude trvat 2 roky než budete mít dostatek použitelných souší a počítejte každý rok polovinu vyměnit za mz a tak velké rámky potřebují drátkovat a to aspoň 5 drátků,svisle nebo vodorovně.Pro začátečníka bych to nedoporučoval + je nutností přepážka.Je chyba i v tak pozdním krmení.Nejlepší je nakrmit nebo začít,po odkvětu lípy a dodat jim zásoby do půlky srpna či alespoň do konce.

7.9.2020 22:46
tom.50

XXX.XXX.139.247

Odpovím bez citace.

Podle vašeho popisu je u vás docela zle. Ihned si někde sežeňte Gabon a dejto ho tam, neotálejte. Vloni zachraňoval jeden známý včely koncem září, dokonce fumigoval s Gabonem - nevěděl jsem, zda to jde a ze 12 vč přišel jen o jedno a přitom už to měl v kritickém stavu. Myslel si, že KM v červenci stačí...

Jestli před úly není vrstva několika set mrtvých včel a po a kolem česna není hrubá popsaná měl, není to rabovka, buďte v klidu.

Krmíte strašně málo a krmíte strašně pozdě! Pořádné včelstvo v polovině července vezme do rána 9 l roztoku 1:1 a hned dostane další dávku, ta mu obyčejně už trvá 2-5 dní. 1:1 znamená, že rozpuštěním 10 kg v 10 litrech vznikne 16 litrů roztoku a tudíž já dostanu do včelstva během týdne víc než 10 kg cukru. Pěkné vč musí dostat nerjméně 20 kg suchého cukru (v roztoku samosebou, jen to "měřím" pomyslně na suchý cukr) a to mu stačí jedině tehdy, když má v plodišti zbytky medu. Letos musí vč dostat 25-30 kg cukru. V plodištích nad plodem nebylo nic, natož med. Vy máte vč asi slabší. Nesmí se to "ulejt", včelám musí ve spodní části vysokých rámků zůstat prostor volných buněk asi jako dlaň, raděj dvě ženské dlaně nad sebou.

Že jste jim teď změnila česno není dobře, ale už to proboha nechte. Ony se přizpůsobí - včely jsou naštěstí neuvěřitelně blbovzdorné, bohuž jen po určitou mez a v posledních letech jsou čím dál háklivější a dají si toho líbit rok od roku míň a míň.
Fakt, že jste na druhé straně od česna měla netěsnost je velká chyba, vč dobře chrání jen jedno česno! Taky proto nesmí být očka, ta nebrání skoro vůbec a to je největší příčina TL - popisuju jindy a jinde přesně co to je a jak záludná Tichá Loupež je.

Vosy jsou naši nepřátelé a jen a jen škodí. Možná že i rozvlékají nemoci, to nevím. Co ale vím jistě, že zatímco včely se při 9 stupních stahnou do chumáče, tak vosy čile fungují i při 4. Do úlu si choděj jak do krmítka, z chumáče berou včely a odnáší si "maso". Pozná se to v podzimu a v zimě tak, že je na podložce velké množství včelích křídel. Ta totiž vosa "odstřihne" aby nenesla kořist brzděnou "padákem".

Vosy pořád doráží a pořád zaměstnávají strážkyně a může se stát, že odlákají jejich pozornost a může tam pak vniknout včela lupička. Ta si tam lízne, "načuchne" vůní a mám za to (neumím dokázat - to by měl výzkumák místo pakování se na léčivech), že si lupičky nějak umí vyrobit feromon napadeného včelstva. Jak to funguje se obecně neví a tedy.

Včela má orgán čichu v tykadlech. Každá včela, která vchází do úlu, musí projít "turniketem" ze strážkyň a musí se dotknout svými tykadly jejich tykadel podobně, jako my někde otevíráme dvěře vsunutím karty do štěrbiny. Jenže včelám to trvá stokrát kratší dobu než počítači. Jestli pachový kód nesedí, ihned voják napadne vetřelkyni v klubíčku a nakonec padají z česna před úl. Většinou ale zlodějka stihne utéct. A já mám za to, že jak se nějaké loupežnici podaří odnést domů vzorek zásob s vůní, kterou má každé vč jinou, že si z něj vyrobí jakýsi duplikátní feromon (asi jako kdyby někdo skopíroval ochranné prvky platební karty třeba) a loupežnice vybavené "paklíči", nerozeznatelnými od originálu (nebo strážkyně neví jistě, zmatení možná stačí) a rabovka může propuknout.

Možná někdo neví, co následuje. Je to jako ve starověku a středověku když jeden král napadl svými vojsky jinou zemi. Usiloval pobít šlechtu a krále. Jasně, že při tom padly spousty napadených, ale i útočníků. Pokud se útočníkům podařilo zničit krále, co zbývalo domácím? Ti, co přežili, se sice asi bez nadšení, ale přidali k vítězům a odtáhli s nimi do říše útočníků, poté co nabrali maximum majetku, co šlo unést.

Právě jsem popsal princip reinvaze VD (ale i neviditelných virů a dalších nemocí). Máme vyléčené včelstvo, v listopadu se udělá jeden den hezky, naše zdravé a silné včely v rámci svého pudu hledat zdroje najdou skomírající vč, které alternativec špatně přeléčil (a nebo neléčený zalétlý roj ve stromě v parku) a vč je tak oslabené VD a nemocemi, že nemá sílu se intenzivně bránit. Zdravé lupičky zabijí matku a odletí spolu se zbylými poraženými a ty sebou nesou všechny nemoci a "brouky".
PŘÍRODA.

Takže, vosy je nutné ničit na potkání, hlavně zjara je nutné pozabíjet maximum matek zakladatelek. Flašky od piva - nebo jiné flašky, třeba PET, s pivem a tam se matky pochytají samy. Romantické fantasmagorie o užitečnosti kdejaké havěti platí uprostřed Sibiře nebo v jiné divočině a nebo uprostřed lesa, ne ale v doletu mých včel! Jsou to paraziti a ne náhodou se usazují mnohem hustěji poblíž lidí a včelstev než v přírodě. Jestli to připomíná něco, není to podobnost náhodná.

Snad jsem vám odpověděl na všechno, případně se ptejte na detaily a nebo co jsem zapomněl.

Jo a že je doba a příroda hladová. Možná to pro vás bude zdrcující informace. Ale hladové včelstvo nehledá a nesnaží se. Hledání zdrojů je vyčerpávající práce. Hladoví a podvyživení lidé taky rezignují, oni se už sotva hýbají, natož aby mohli pracovat. A že na včelách není nic vidět? No není, ony mají kostru naopak než my. My při strádání zhubnem a je to viditelné. Včela má kostru v podobě krunýře a ten nehubne, jen svaly uvnitř atrofují a nevytvoří se tukobílkovinné tělísko, které vysává VD. Proto i na velmi zubožených včelách není nic vidět!
A proto totálně zubožené vč sami VD hromadně opouštějí - nemají doslova co žrát a doslova naskakují na lupičky. A to je důvod, že někomu padnou včely a přitom nebyl žádný spad.

Posteskla jste si, že jsem smazal příspěvek. I tento je strašně dlouhý a pochybuju, že kromě vás to někdo dočetl až sem. Jinde a v jiných souvislostech jsem opakovaně tvrdil, že monitoring VD je kravina, monitorovací drahá dna se sítí jsou kravina tuplem, protože nelze čekat na spad, na to, co zjistím monitoringem. To je už pozdě a na včelách a vč jako celku už jsou nevratné změny. My musíme léčit preventivně. A pokud to budete dělat jako já, žádná rezidua v medu mít nemůžete. Píšu to furt dokola. Snad to někdo chápe. (postřehl jsem vaši zmínku o Jumbo, nebojte se a zjara vám pomůžu, budu-li živ)

Nevím proč se to tak zavedlo, že Gabon a Amitraz je fuj a milionkrát víc jedovatých kyselin je košer. Je to na rozumu každého jednoho.

Ať se daří všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2020 23:07

Z jara ji pomůžou leda tak nový včely, protože tyhle rady a pindy jsou pro takto postižená včelstva v téhle době leda pro kočku. Pokud hodláte ošetřovat včely podle rad toma, je to váš boj, ale kopejte při tom rovnou díru

7.9.2020 23:30
tom.50

XXX.XXX.139.247

Nenechte se Jitko odradit zlobným výkřikem. Výber komu věřit je jen a jen na vás.

8.9.2020 06:10

Žádný strach, její důvěra neochabne ani když nebude mít včely v úlu. Odhaduji tak do konce listopadu.

8.9.2020 13:17
tom.50

XXX.XXX.139.247

Mám za to, že dotyčná má dost inteligence na to rozpoznat, co a jak a kdo může za neutěšený stav jejích vč. Taky určitě umí rozpoznat třeba kdo se snaží pomoci a kdo jen zlobně štěká holověty bez i jen náznaku nějaké rady či snahy pomoci. Plivat do kafe umí každej v.l.

8.9.2020 15:01

Za problém se včelami si může prvotně každý sám. Za druhé v začátcích může obdivovat blbe rady, které se mohou zdát smysluplné. Jinak jsem dalek abych někomu radil, pokud něco píšu, tak leda jak to dělám já a netvrdim, že ten co to dělá jinak je vůl. Jsou i jiní úspěšní co včelaři jinak. Třeba zde:
https://www.vcelarstvi-vitamvas.cz

8.9.2020 21:37
tom.50

XXX.XXX.139.247

A v tom je ten rozdíl mezi námi. Zatímco vy neumíte než koukat přes plot k cizím a hledat tam inspiraci a návod, pro mě samotného a některé další jsem tou inspirací a návodem já. Toho pána a jeho včelaření znám jen povrchně, spíš neznám. Jednou něco psal na VF a nestotožnil jsem se s tím a od té doby ho nijak nesleduju, mám svých starostí dost a dost a pilování mojí vlastní provozní metody mě zaměstnává dostatečně. Ale z toho mála, co od něj znám, jsem od něj nikde neviděl stejně zlobné, arogantní a urážlivé výroky, jako se jimi prezentujete od začátku, co jsem sem začal přispívat, vy tady i na VF. Možná byste u svého vzoru mohl odkoukat i chování, vstřícné pochopení a ochotu pomoci. Jasně píšete, že pomoct nikomu nehodláte, tak držte laskavě klávesnici a nevysírejte.

Dám příklad. Se včelařem z videa se až do minuty 6:10 neumím téměř s ničím stotožnit, snad kromě toho porozumění včelám (sám alergik se ale chráním a do včel bez ochranných pomůcek nemůžu). V uvedené minutě ale říká to, co si myslím i já, že nnozí alternativní nadšenci (eufemisticky řečeno) toho, naštěstí, brzy nechají. Jen dodám, že bohužel mnozí, než jim včely uhynou a oni skončí, dokážou zaneřádit veřejný prostor patogeny z blbě ošetřovaných a špatně léčených včelstev.

Ale přesto, že se s tímhle včelařem Ivanem Černým neshodnu v ničem jiném než naznačeném, přesto ho respektuju, vážím si ho a děkuju Bohu za takové. Vaší aroganci, zlobu a povýšenost u něj nevidím.

Každému dpopručuju si přiložené video pustit. Celé a raději několikrát.

https://www.youtube.com/watch?v=GOXdBnmCek4

9.9.2020 07:38
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Začátek – děkuji za rady, myslím si že tak tragické, že by už bylo po včelách, to nebude. Krmila jsem někdy od začátku července, 1* týdně a množství stejně jako loni, ale nemám zkušenost a nevěděla jsem, že je letos tak špatná situace pro včely, a tak mi minulý týden včelař při kontrole včelstva říkal, že je to málo. Doporučil mi, abych teď rychle intenzivně ještě krmila1*denně 1 lit (to říkal po telefonu, ale když pak viděl včely tak, konstatoval že stačí 1× týdně) - mám rámkové krmítko. Sama vím, že krmení v září není dobré z pohledu dlouhověkých včel. Kontrolu jsem provedla minulý týden právě se zkušeným včelařem. Kleštíka ve spadu nevidím, ale mimo vosy, jsou zde stále přítomni mravenci.
Včelaření ve vysokém plodišti, po letošní zkušenosti s Vámi mohu jen souhlasit, chtěla bych to na jaře znovu zkusit, ale už se vyvarovat letošních chyb. Ale z Vašich rad vidím, že to bude ještě složitější, než jsem si myslela.
Jitka

9.9.2020 08:36
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Tome, Vy mě strašíte, ale prosím neurážte se, ale dát jim Gabon se mi vnitřně příčí.
K potenciální loupeži – dnes jsme změnila taktiku (večer jsem to nestihla), a tak dostali ráno v 6, ještě je zima a obvykle by včelu člověk pohledal. A máte pravdu, do 5 minut obživly a kolem úlu, resp. u česna bylo živo, takže to asi nebyla loupež, jen je mi záhadou, proč minule navečer odlétaly daleko pryč, a to poté, co se na stěně úlu důkladně očistily.
Krmím málo – ano, dnes už to vím, příští rok se polepším, loni mi to stačilo a nezkušeně jsem neodhadla, že je letos jiný rok, něco snad ještě doženu.
S tím česnem, - poté, co jsem to napsala, jsem se na ně už nemohla dívat, jak se ráno tlačí tam, kdy minule nalétávaly a dnes je tam zavřeno, (a to je vždy největší snůška pylu) a dala do původní polohy – foto. Ale stejně to udělat musím, tak jsem včera po obědě dala do česna zimní zúžení. Minulé 2 roky jsem si žádných problémů s touto změnou nevšimla, možná jsem zužovala až na zimu. Ale přizpůsobit se nechtějí, pořád hledají česno na levé straně (zepředu úlu), mačkají se tam, evidentně je to musí stresovat. Navíc díky tomu (si tedy myslím) včely včera netrefily do úlu a za oknem jich večer sedělo kolem 20, a když jsem večer otevřela okno tak jich pár přišlo domů na návštěvu.
K česnu mám prosím dotaz – koupila jsem úl, kde v zužující přepážce do česna na zimu bylo zúžení vyřezané vpravo (z pohledu zepředu). Jenže vidím, když zužující přepážku na jaře odstraním a česno po celé délce otevřu, tak včely automaticky začnou lítat v levém rohu. Z toho dovozují, že jejich přirozeností je mít na zimu vstup v levé části česna, nikoliv v pravé. Abych je tedy nestresovala, měla bych tedy zužující přepážku předělat. Je to tak?
Vosy – dnes je zlikviduji. Je pravda, že jak ubývá zdrojů, jsou vosy agresivnější, a také to, že ráno a večer, když se ochladí, se jim včely nejsou schopny tak ubránit. Zatím se jim do úlu dostat nedařilo, ale poslední dny vidím, že sem tam do úlu po ránu nějaká proklouzne. Včelí křídla – to jsem si nevšimla, včely, na které zaútočily křídla mají, pravidelně však mají ukousnutý zadeček, přestože dále ještě žijí – spíš jsou posledním tažení, někdy si vosy včely přímo odnášejí. Je pravda že napadají ty nemocné včely. Vosy neustále okolo úlu slídí, útočí na všechny včely, ale pravděpodobně ze zdravé a silné včely něco musí cítit, protože hned ve vzdálenosti cca 0,5 cm berou zpátečku, aniž by na ně včela reagovala.
To jste pěkně popsal s pachovým kódem.
Vím, že popisujete svůj postup léčení, aby v medu residua nebyla, včelařím spíše svým citem tak, aby mě to těšilo, a ani moc nezatěžovalo, spíše pro poznání tajů včel než pro mednou snůšku, pro poznání něčeho nového, názory jiných a všech jsou pro mě velkou inspirací, nemám zkušenosti, a tak nemám ani předsudky. Než něco udělám, musí to rezonovat s mým přesvědčením o běhu světa. Něco uvnitř mi však brání takové postupy aplikovat, respektuji Vaše zkušenosti a názory. Děkuji také za nabídku pomoci, ráda ji využiji, přežijí-li tedy má včelstva 😊– jste mě se začátkem vystrašili. Děkuji
Jitka

9.9.2020 08:58
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Bohemiagall – Váš příspěvek k tématu je spíše konfrontační, nic nenavrhujete, jen negujete rady jiných, , a to bez odůvodnění. … „zlobně štěká holověty bez i jen náznaku nějaké rady či snahy pomoci“ - opakovaně píšete takové konfliktní příspěvky, tím však anulujte význam této platformy. V další zprávě posíláte odkaz na pana Jiřího Vítámvás, jsou to zkušenosti, ale po pravdě, už z počtu 150 VČ je zřejmé, že máme každý nesrovnatelně jinou pozici. Téma léčení VČ je neuralgickým bodem, jsem si vědoma, že co včelař, to názor, není snad třeba to hrotit a dělat z toho tábory na život na smrt.
Takže musím podpořit názor Toma, že Vaše příspěvky vytvářejí nedůvodně konfrontační prostředí, až to působí, že trpíte nějakým osobním komplexem. Pište tedy prosím příště uvážlivěji s ohledem na smyl a cíl této platformy a kultivujte své emoce. Předem Vám za to děkuji, vytváříte zde tak atmosféru, že se až jeden bojí něco na ifaunu napsat.
Jitka

9.9.2020 09:38

Ok. Včelaření není o poctu včelstev, ale o přístupu. To není rada ale můj názor. Diskuse je o názorech, někdy mohou být konfrontační a je na každém co si s toho vezme. O souznění je manželství. Takže naposled, můj čas je drahý, zcela nekonfrontacne, hodně úspěchů při včelaření

9.9.2020 10:21
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji za pozitivně laděnou odpověď.
Jitka

9.9.2020 12:10
tom.50

XXX.XXX.139.247

Při pozorném čtení (nejlépe opakovaném) byste napřehlédla, že říkám, že jedno vč z deseti, možná ze 20 vč si mocí mermo udělá česno naopak než říkám a že je dobré to respektovat. Přesněji, že tím, jak je letní česno otevřené přes celý úl, že vč samo ukáže, na které straně ho chce mít a že to má pozorný včelař respektovat. I kdybyste to chtěla měnit, tak nikdy ne teď, ale zjara. To je ale nesmysl, zjara jim to uděláte "správně", pak vyndáte česnový klín a uděláte česno přes celý úl atd...
I já mám taková vč, ze současných 45 tři. Vysvětluju si to tím, že jako je (můj odhad) 95% lidí praváků, zbytek to má naopak a stejně jsou to plnohodnotní lidé. Může to znít divně, ale v mém předškolním věku se mělo za to, že to je patologické a děti se přeučovaly na pravou ruku. Dokonce se pro takové děti vyráběly do vinglu zahnuté lžičky, s jakou se levou rukou nedalo najíst. Výsledek byli lempli, leví na obě ruce!!!!

Někdy si levou orientaci česna vyberou třeba proto, že úl je u zdi a včely nemůžou volně vyletovat pod úhlem asi 30 stupňů na obě strany, ale jen na jednu a výseldek je toto. Chválím vás za schopnost (a ochotu) včely pozorovat a svá pozorování vyhodnocovovat.

Stran Gabonu a Amitrazu. Napsal jsem vám jasně, abyste opustila romantické blouznění typu Svědků Jehovových, kteří v žádném případě nedovolí transfuzi krve svému dítěti a nechají ho umřít. Nechci to nazvat, jste žena, nicméně snad to píšu srozumitelně. Nesnáším jakoukoli fanatickou demagogii, to bychom se nelišili od živlu, který se na nás valí z orientu a jihu. I jistý připspěvatel, kterému jste to napsala velmi kulantně, přesto jasně a zač vám velice děkuju, je stejným fanatikem. Opakovaně jsem tu napsal, že kyselinářům nic nevyčítám a že jsem jim vděčný, že to dopiplali, protože pokud selžou osvědčené a účinné prostředky (rezistence), ihned můžu sáhnout třeba po KM. Ovšem ihned po vymření rezistetní generace brouků se ihned, jak to jen půjde, vrátím ke Gabonu a Amitrazu.

Zeptám se vás Jitko. Jak vy zbavujete svoje ovce parazitů? Zkuste je neodčervvat a nedávat jim Amitraz. Zrovna tak asi jíte vajíčka. Velkochovy jsou tak promořené čmeílky, že chov nosnic bez Amitrazu není možný už asi 50 let v celé Evropě a tak nemůže nebýt, jeho stopy, ve vejcích. Tak asi tak.
A hlavně. Zatímco KM se dávají stovky gramů na včelstvo, tak silné syntetické a velmi jedovaté kyseliny, která by se v přírodě nikdy nemohla vyskytnout, tak účinné látky u Gabonu přijde do úlu asi milionkrát méně. Přitom účinek KM je max 90%, u Gabonu 99%.

Vy si myslíte, že jste to zažehnala. Já si myslím, bohužel to stejné jako BG. Ony se včely umí vytratit z úlu klidně před vánoci a stačí jim k tomu tři dny! Já toto zažil jedinkrát, taky jsem byl smýšlením ekofanatický magor a uhynulo mi všechn 11 tehdy chovaných vč Strašné na tom je, že mi nebylo málo, ale bylo mi 51 let a to už jsme rozum mít mohl a mít měl!). Během týdne. Jediné, co mě malinko uklidnilo, je, že v mítní MO s více než tisícem vč v tom roce padlo 97% vč! 2007. Když jsem včely obnovoval, řekl jsem si, že to zkusím tedy tak, jak se to dělat má. A od té doby nemám ani jediný úhyn. Ale s pokorou se obávám, že možná můžou mít pravdu i ti mí známí, kteří tvrdí, že je to jen do času. Než se do mé blízkosti nastěhuje alternativec a moje včely si od jeho podtržených vč nanosí patogeny v době, kdy se jim už nebudou mít šanci ubránit. Nic víc neříkám.

Chování vašich včel naznačuje na 90%, že někde vykrádají kolabující zanedbané včelstvo, nebo hned několik.

Jinde je tu dotaz na vč, které nebere krmení. Najednou jsem u dvou vč u sebe zanamenal totéž. Vyděsilo mě to (Ze zdr důvodů jsem cosi v 7 a 8 měs zanedbal u pár vč). Kamarád mi popradil abych jim dal KM a pohlídal spad. Udělal jsem to a nic nespadlo. V jednom vč nic, ve druhém asi 17 brouků. Neochota brát tedy nebyla způsobena invazí VD, ale prostě pokročilou dobou. Ihned jsem zrušil velkoobjemová krmítka a zakryl strop, krmení "cmrndám" denně po 2-3 litrech a krmení najednou berou velmi ochotně. I tak se domnívám a čekám, že těch problémových 8-10 vč, kde jsem dak Gabon pozdě, může padnout a poctivě to sem, pokud se dožiju, zjara napíšu.

Popisuju tu detailně i svoje omyly a zanedbání, pro poučení ostatním aby všichni věděli, jak to nejde. A nebo jak to nějakou dobu snad i jde, ale s větším rizikem.

9.9.2020 14:52
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji Tome, česno – tuto info přehlédla ☹, takže jsem ráda za radu nechat být, a asi, než bych stihla zareagovat a vyrobit nové dřevěné zúžení, tak by si zvykly, ale obě VČ preferují levou. Na příští rok se lépe připravím.
Stran Gabonu a Amitrazu – nepřipadám si jako fanatický demagog, přeci nikdy není nic ani jen černé, ale ani jen bílé, jsem spíš jako nevěřící Tomáš. Na uváděné příklady bych měla argumenty ☹, i když o slepicích ve velkochovech jsem to nevěděla, ač je to logické, takže spíš jsem nad tím nepřemýšlela. Dlouhodobě si připlácím za vajíčka z podestýlky, a těm klecovým se roky vyhýbám, ale spíše pro to utrpení slepicím, co musí v kleci zažívat, nechci se na tom podílet.
A propo čmelíci … dnes jsem kontrolovala podložku a objevila jsem tam ve značném množství bílého průsvitného a rychle běhajícího tvora, tak méně než 0,5 mm s mnoha nožičkami – takže asi pavouček, ale běhal tak rychle, že ani lupa a ani zvětšovací brýle to nestíhaly, bez lupy bych ho ani neviděla. Nevíte, co to může být, ještě jsem nic takového neviděla, stovky ks na pár centimetrech.
Zažehnala .. no nevím, však víte, že jsem začátečník, tak se samozřejmě bojím, nechtěla bych ani, aby mé včely někoho nakazily, dle mapy tady v okolí chované VČ nejsou, zda divoké roje to nevím. Ale jsem si vědoma, že má 2 VČ to rozhodně nevytrhnou a svět nezmění a rezistenci proti VD si nevytvoří, VD tady byl a bude. Navíc z loňských zpráva o kolapsech plyne, že padala i silná a léčená VČ. Třeba právě slabší VČ má větší naději přežít …. jako taková střední třída, státní rozpočet nenaplní, ale postará se o sebe, když ji někdo neobtěžuje a nechá ji žít. Mezi námi je podstatný rozdíl v tom, že já neřeším med, pokud ho tedy nechci věnovat blízkým, a tak ho VČ mohu klidně nechat. Možná si naivně myslím, že právě vlastní med jim zvýší obranyschopnost, kterou cukr oslabuje, a i proto jsem málo krmila. Ale jak nyní vidím, opravdu málo, neodhadla jsem, že hodně pršelo a byla jejich vlastní malá snůška, hrubá chyba plynoucí z nezkušenosti.
Nevím, proč si myslíte, že na 90 % chodí jinam, to by bylo pro ně nejednoduší chodit do sousedního úlu – vždy je jeden úl slabší než ten druhý. A navíc, to by zase svědčilo, že jsou dostatečně silné. Vidím, jak pilně nosí pyl, opravdu jsou hodně barevné.

Jitka

10.9.2020 00:40
tom.50

XXX.XXX.139.247

Dáváte těžké otázky.

Jestli vám po podložkách, ne u slepic, ale v úlech, běhají spousty nějakých průsvitných "pavoučků", je s vašimi včelami zle, velmi zle. OPAKUJU, IHNED JIM DEJTE GABON. I tak je už asi vymalováno! Ani nevěřím, že píšete o včelách, sám jsem nic takového nikdy neviděl.

Začátečník jste Jitko, co vím já, dva, spíš tři roky a to byste už neměla být žádný začátečník, dokdy chcete být začátečník? Prostě to nastudujte. Hned!

Opakuju, nejdřív se naučte na 100% klasiku, tedy chemii a pak teprve experimentujte!

Víc asi v tuto chvíli nemám co bych dodal...

A ano, většinou (skoro vždy) padají nejsilnější, tzv "kmenová" včelstva a já nevím proč právě ta. Jinak to řeknu. Oddělky jsou vždy životaschopnější. Celý život řeším, jak v začátku podletí zlikvidovat kmenová a nechat si jen "mladé" oddělky. Příští rok nemilosrdně smetu všechna kmnenová na mezistěny, už začátkem červernce bez ohledu na snůšku a udělám z nich nová "mladá" vč. Na VF někdo psal, že v odd je jný poměr dlouhověkých včel ku krátkověkým a tím je to dáno. Všechno tomu nasvědčuje. A protože výzkumný ústav se zabývá pakováním kapes majitelů a ne výzkumem, není jiná možnost pro včelaře než pokus-omyl.

10.9.2020 09:25
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji. Zaujal mě poslední odstavec k oddělkům. Podařilo se mi odchytnout vlastní roj a nešlo si nevšimnout toho rozvoje a životaschopnosti rojového VČ oproti původnímu, a tak jsem ráda, že Vaše letité zkušenosti potvrzují mé pozorování.
Začátečník - popravdě jsem došla k názoru, že jím budu do konce života, studium nepomáhá ☹, naopak, snad praxe, ale té s 2 VČ zase tolik není.
Jitka

10.9.2020 13:32
tom.50

XXX.XXX.139.247

Začátečnictví vnímáme oba rozdílně. I já se neustále učím, právě to je hlavní půvab včelařiny pro mě - včely mě nepřestávají fascinovat a překvapovat, ale začátečníkem bych se nenazval.

Jednu všetečnou otázku. Měla jste dvě vč. Jedno se vyrojilo, roj jste chytila, usadila. Ale jak to, že máte zase jen dvě vč? Jedno muselo uhynout? Nebo bylo nějak spojeno s jiným?

10.9.2020 14:14
začátek

XXX.XXX.4.22

Přátelé včelaři !

Posílám bodově několik pokynů k dotaci 1 D.

1. Řádně vyplněný požadavek na dotaci na tiskopisu ze Včelařství č. 8 odevzdejte svým důvěrníkům do středy 9. září 2020.
2. Požadavek má tentokráte 3 stránky, požadavek se potvrzuje podpisem na třetí stránce vpravo dole.
3. Na požadavku musí být vyplněny všechny údaje tedy i o katastru a parcelním čísle a to podle stanovišť.
4. Ǔdaje na požadavku budou pomocí počítačové techniky porovnávány s údaji které hlásíte na ČMSCH do Hradištka. Pokud bude žadatel požadovat dotaci na více včelstev nežli má nahlášeno v Hradišťku, nebo pokud nepošle do Hradišťka hlášení vůbec, dotaci nedostane.
5. Včelaři, kteří mají včelstva umístěna u jiných ZO přinesou potvrzení o umístění včelstev od těchto ZO . formulář je ve Včelařství č. 9.

6. Důvěrníci mi předají požadavky jednotlivých včelařů na schůzi ve čtvrtek 10. září. Schůze bude v Bambibaru, nebo na Slovance od 16,30 do 18,30 hod.

7. Nejpozdější termín kdy ještě můžu požadavek přijmout je 16. září u mě doma.

Čiňte se.

10.9.2020 14:44
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Ano, ale přesto si já připadám jako začátečník, ale Vás bych si začátečníkem rozhodně nazvat nedovolila. Říká se, že až 10.000 hodin člověka posouvá do další kategorie z učně na mistr. A tolik já do úlů ještě nenakoukala 😊 a asi ani za svůj život nenakoukám.

Počty dobré, roj jsem v létě prodala, byl krásný- plně obsednutých 10 rámků v NN, docela jsem s tím vnitřně bojovala, zda si ho nenechat, těžce jsem se s ním loučila, ale málo prostoru a více VČ = více starostí, tak rozum zvítězil nad emocemi.

Jitka

10.9.2020 20:35
tom.50

XXX.XXX.139.247

Příště prodejte to odrojené, počkejte, až se oplodní matka. Až uvidíte, jak se oplodnila, zda má celistvý dělničí plod, tedy bez hrboplodu a mezerovitosti, prodejte to.

začátek

Děkuju vám, zapomněl jsem na to a dotace by mě mrzela, na 45 vč už stojí za to to vyplnit. Zaplatí to kompletně léčení a ještě zbyde troška pro mě

Blbnu, zimovat budu 45, žádat jen u 38 - zbytek jsou záložní včelstva. I tak by bylo škoda to nechat propadnout.

11.9.2020 03:50
začátek

XXX.XXX.4.22

Ještě nezapomenout,PODKLADY,pro statický výkaz o včelařství v ČR V ROCE 2020¨. VČELAŘSTVÍ č.9

Přidejte reakci

Přidat smajlík